Dosud neznámý rak potvrdil, že pod lampou bývá největší tma  
V povodí dobře prozkoumané řeky Tennessee objevili američtí biologové nový druh raka. Je dvojnásobně větší, než jeho dávno známí příbuzní ze stejné lokality.

 

Zvětšit obrázek
Řeka Tennessee – žlutě je označený horní, červeně dolní tok. Modrý je vodní kanál Tenn-Tom. Tennessee se v Paducah, v státě Kentucky vlévá do řeky Ohio, jež pak ústí do Mississippi. Samá legendární jména. (zdroj)

Rakovití (Astacidae) jsou sladkovodní korýši. V České republice ve volné přírodě žije 5 druhů raků - říční, kamenáč, bahenní, pruhovaný a signální. Zatímco v Evropě je známo sedm volně žijících původních druhů, v Austrálii je jich přes sto a račí království je jistě v jihovýchodní části Severní Ameriky, zejména v severním Mexiku, kde dosud známých druhů je víc než 330. A to je nadpoloviční většina všech ve světě oficiálně popsaných druhů, jichž je okolo 600.

Zvětšit obrázek
Odvodňovací kanál Shoal Creek – naleziště dosud neznámého račího druhu – je důkazem, že lidské zásahy do původního přírodního prostředí nemusí mít negativní dopady. Kredit Guenter Schuster/ University of Illinois

 

Neočekávaný objev se loni podařil americkým biologům přímo u nich doma, jak se říká „pod nosem“. Pod velkými kameny v hlubší vodě odvodňovacího kanálu Shoal Creek (Mělká zátoka) napojeném na řeku Tennessee ve stejnojmenném americkém státě našli nový druh raka, kterého pojmenovali Barbicambarus simmonsi. A nejde o zcela nenápadného drobečka, velikostí prý připomíná mořského humra. I když mediální zpráva Illinoiské university nezmiňuje velikost nalezených jedinců, Reuters uvádí hodnotu 5 palců, tedy asi 12 - 13 cm. Je to dvojnásobek délky těl jiných, dobře známých raků ve stejné lokalitě. Tento nový druh je blízce příbuzný jinému raku s latinským jménem Barbicambarus cornutus, který žije o 200 km dál, v oblasti povodí řek Barren a Green na území států Tennessee a Kentucky. Ten ale dorůstá až do 23 centimetrů.


Pro porovnání – největším sladkovodním rakem je v severní Tasmánii žijící Astacopsis gouldi. Z minulosti jsou známé exempláře s parametry až 80 cm délky a hmotností 5 -6 kilogramů. Jenže intenzivní výlov a narušení jeho přirozeného prostředí způsobily, že dnes se jenom stěží podaří najít jedince, který by dosahoval alespoň polovinu těchto hodnot. Je otázkou, zda zařazení do Červené knihy nejohroženějších druhů mu pomůže vzpamatovat se. A tou další je, jestli americkému Barbicambarus simmonsi nepomůže se do ní také zapsat. To, že doteď unikal zkoumavému zraku biologů a ekologů svědčí, že jde o malou populaci. A na talíři vypadá příliš lákavě. Naštěstí není tak velký, jak se to z univerzitní mediální zprávy a z fotek jeví.

 

Nalezené dva jedince nového račí druhu  Barbicambarus simmonsi mají tělo dlouhé asi 12 cm, což je dvojnásobek délky jejich konkurentů ve stejném lokalitě.

Kredit: Brian L. Stauffer

Barbicambarus simmonsi v plné nádheře. Zajímavé jsou jeho ochlupená tykadla i červené a akvamarínově modré zbarvení posledních ocasních článků.

Kredit: Carl Williams

Pro život v proudící vodě uzpůsobená hlava... vlastně hlavohruď. Evoluce není zcela „slepý“ hodinář.

Kredit: Brian L. Stauffer

Menší exemplář největšího druhu sladkovodního raka, australského Astacopsis gouldi. Vskutku gigantické jedince známe jen z minulosti. Vážili i přes 5 kilogramů.

 


Zdroj:  University of Illinois news , Wikipedia

Datum: 20.01.2011 12:26
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz