Samičkám, které zvolí správného partnera, tikají biologické hodiny pomaleji  
U ptáků je to s plodností jako u lidí - s věkem klesá. Samičky modřinek ale mohou své stárnutí oddálit správnou volbou patnera.


 

Zvětšit obrázek
Samečci, kteří se do reprodukčního procesu zapojují velmi brzo, jsou žádanější. (Kredit: Samuel Caro)

Stáří si vybírá svou daň na všem živém a ptačí samičky nejsou výjimkou. Projevuje se to u nich tím, že v jejich hnízdech je stále méně vajec a v kladení se opožďují. Dvojice mladých výzkumníků - Američan Josh Auld z NES Center v Durhamu v Severní Karolíně a Francouzka Anne Charmantierová z Centre d’Ecologie Fonctionnelle et Evolutive v Montpellier, neměla dost vlastních pozorování a tak se začala probírat archiváliemi. Podařilo se jim dostat k záznamům z Korziky, kde ornitologové od roku 1970 monitorují ptačí populace.

 

Zvětšit obrázek
Josh Auld, NES Center, Durham, North Carolina, USA, první autor publikace: „Pro samičku je výhodnější orientovat se na ptáky se zkušenostmi.“

Mladí vědci se zaměřili na modřinky Cyanistes caeruleus (starším označením Parus caeruleus), konkrétně poddruh ogliastrae. Nejde o žádnou raritu, vyskytují se na celém  Pyrenejském poloostrově, Korsice, Sardinii, jižním Řecku a Krétě.


Samičky sýkorek se často chovají podle hesla – do nové sezóny s novým „modřínkem“. Tím, že francouzští ornitologové již celá desetiletí ptáky kroužkují a pečlivě sledují hnízda, dá se ze záznamů i po létech zjistit nejen počet a hmotnost snesených vajec, ale u mnoha z nich také kdo s kým jich kolik měl. A právě toho se Auld a Charmantierová chytli a pustili se do rozplétání životních příběhů téměř 600 samiček a stejného počtu samečků. Šlo o románky ptačích párů z let 1979 – 2007. Na první pohled bylo patrné, že u samiček plodnost s věkem rychle klesala. Překvapením ale je, že tento pokles do značné míry nezávisel na nich samých, ale na tom, jakého měly partnera. Nejde přitom ani tak o samotný věk otce holátek, ale spíše o to, jak bouřlivou měl minulost. Zní to jako z bulváru, ale skutečnost taková je. Pro samičky modřinek je důležité vědět v jakém věku jejich partner přišel o panictví.


Na stovkách sýkorčích samiček statistika potvrdila následující pravidlo – sýkorkám prospívá, pokud si za partnery vybírají samečka, který začal s pohlavním životem hodně mladý. Samičky, kterým se opakovaně podařilo takového ptačího manžela ulovit, jakoby nestárly a dlouho zůstávaly plodné.


Proč jsou samečci, kteří mají „náskok v otcovství“ lepší?

Zřejmě proto, že tím, jak se zapojují do pohlavního života brzo, což u sýkorek znamená hned v prvním roce svého života, je to vizitkou jejich lepšího zdravotního stavu a vyspělosti. To, že získaly brzkou zkušenost s rodičovstvím, je dělá v ptačí burze nápadníků ještě žádanější. Jsou již znalí věci a v každé další své rodině jsou platnějšími členy domácnosti. Pro modřinku je mladý a zkušený sameček lepší volbou, než váhavý střelec, který si s pohlavním životem dává na čas. Mladší silný partner je lepší i z toho důvodu, že u něj je menší pravděpodobnost zamoření parazity. Samička si touto volbou snižuje riziko, že si domů přinese nějakého toho nepříjemného čmelíka či jinou havěť.

 

Zvětšit obrázek
Anne Charmantier, CNRS, Francie, spoluautorka: „Nekomentuji.“

Celé to do sebe začne ještě lépe zapadat, když si domyslíme i to, co již statistická data neříkají. Že je pravděpodobné, že zdravější a zkušenější samečci jsou také lepšími zásobovači potravy a že chod celé domácnosti nezůstává jen na samičce. U modřinek se na stavbě hnízda samečci podílejí a když samička sedí na hnízdě, tu a tam jí ten její také něco "na zub" přinese. Na zásobování hladových krků ratolestí se pak také činí oba, seč mohou. Když se objev mladých vědců zpětně podíváme, tak se vlastně o nic převratného nejedná. Jen se tu potvrzuje něco, co musí fungovat u každého druhu - že po boku ohleduplného partnera musí každá samička stárnout pomaleji.


Jistý rozdíl od lidí tu ale přece jen je. Muži žárlí na své předchůdce a ženy na ty, co přijdou po nich. U sýkorek to je tak trochu naopak. Samičky se nestarají o to, která je bude následovat, ale zajímá je minulost jejich partnerů, a nebo by je zajímat měla, pokud chtějí zůstat dlouho mladé.



Pramen: Josh R. Auld, Anne Charmantier. Life history of breeding partners alters age-related changes of reproductive traits in a natural population of blue tits. Oikos, 2011; DOI: 10.1111/j.1600-0706.2010.19161.x

Datum: 23.01.2011 03:33
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Karel Lisycký,2015-03-24 15:05:28

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 3 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 5 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 4 uživatelé na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus. A kdo si myslí, že je rtuť jedovatá, je směšný.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 6 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 7 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 8 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz