Očkování mužů proti genitálním bradavicím  
Bradavice nejsou pro navazování vztahů něčím, čím bychom se chtěli chlubit. Zvláště když už dnes není tajemstvím, že je způsobují papilomaviry a že jsou infekční. A pokud se navíc začnou tvořit na těch nejintimnějších místech...

 

Infekce papilomaviry je nejčastější pohlavně přenosná nemoc a postihuje obě pohlaví. U žen často napadá oblast děložního krčku. Z reklamní mediální masáže víme, že mladé dívky se mohou proti bradavicím na děložním čípku chránit očkováním. Méně se již ví, že tyto bradavice nejsou jen záležitostí dělohy, ale že se mohou tvořit v pochvě, na konečníku a že není ušetřeno ani mužské tělo, na němž se jim zvláště líbí na penisu a v ústech.  Nová mezinárodní studie ale přináší optimistickou zprávu: Vakcínou proti lidským papillomavirům (HPV) se mohou chránit i muži. Lépe řečeno panicové a mladiství, kteří s pohlavním životem teprve začínají.

 

HPV infekce

Anna R. Giulianová, vedoucí studie.

Nákazy papiloma viry si ani nevšimneme, jednoduše proto, že žádné příznaky zpočátku nemá. Ženy se o ní doví většinou až od gynekologa, když za ním přijdou s tím, že mají zakrvavělý výtok a krvácí po pohlavním styku. Vyšetření stěrů děložního čípku a následné onkologicé cytologické vyšetření často prokáže abnormální slizniční buňky a HPV viry. S touto infekcí se za svého života setká většina žen (80 %).  Naštěstí infekce odeznívá bez následků. U někoho ale přetrvává a člověk je pak bacilonosičem. Špatnou zprávou je, že se v průběhu života můžeme nakazit opakovaně. I když existuje celá řada papilomavirů,  jen některé způsobují rakovinu. Těm se říká onkogenní a patří k nim typy 16 a 18. Za méně nebezpečnými bradavicemi na genitáliích zase stojí typy 11 a 16. Vakcín proti karcinomu děložního krčku je i v České republice dnes více. Jednou z nich je i Gardasil (Silgard). Tato vakcína chrání proti čtyřem typům papilomové infekce: HPV-6, HPV-11, HPV-16 a HPV-18. Chrání tedy i proti genitálním bradavicím a k tomu ji nedávno schválil i americký úřad pro dohled nad léky – FDA. 

 

 

Zvětšit obrázek
Genitální bradavice (Kredit: DermNet.com)

Až dosud byla pozornost výzkumu zaměřena na používání vakcíny k prevenci žen. Silnější pohlaví v tomto směru zůstávalo stranou. Vzácnou výjimkou jsou pokusy, jež se svými spolupracovníky prováděli Anna Giulianová z Výzkumného ústavu v Tampě na Floridě, a  Joel Palefsky z University of California ze San Franciska. Šlo o rozsáhlý výzkum jehož aktéry bylo více než 4 000 sexuálně aktivních mužů. Na jeho začátku šlo o mladíky ve věku 16 až 26 let a výzkum probíhal v 18 zemích. Jde o klinickou studii, která se opírá o výsledky randomizované dvojité-slepé pokusy kontrolované účinky placeba. V pokusu byly dvě skupiny: V první byli muži nenakažení a všem jim byla vakcína podána. V druhé skupině byli jak muži u nichž HPV infekce nebyla diagnostikována, tak i ti u nichž byl test na HPV pozitivní. Bez ohledu na jejich status HPV z této druhé skupiny někteří z mužů vakcínu dostali, jiným bylo v rámci testu aplikováno injekčně pouze placebo. Ve všech případech pacient ani lékař aplikující injekci, stejně jako personál provádějící vyšetření na HPV, nevěděli, kdo dostává vakcínu a kdo jen neúčinnou látku. Všechny osoby v pokusu byly monitorovány po dobu dvou až tří let. V první skupině byla účinnost vakcinace proti virem způsobovaným lézím více než 90%. Ve druhé skupině se těm, kteří dostali vakcínu, vytvořily na genitáliích bradavice jen u půl procenta případů. Těm, kteří byli ošetřeni placebem, chytli infekci a vytvořily se jim bradavice a různé další léze ve 2,8 procentech případů. To znamená, že vakcinace muže výrazně chránila a největší efekt byl v šesti měsících po vakcinaci. Ochrana byla delší, ale po půl roce již nebyl mezi oběma skupinami co do výskytu choulostivých bradavic tak výrazný. Závěr jednoznačně konstatuje, že vakcinací lze bradavicím na chlapském nádobíčku zabránit, pokud se aplikuje včas, tedy pokud možno ještě před tím, než se s ní chlapci začnou setkávat v praxi. 

 

Koho očkovat?

Zvětšit obrázek
Harald Hausen odhalil, že rakovinu děložního čípku způsobují lidské papilomaviry. Tuto hypotézu zveřejnil v roce 1976 a začátkem 80. let se mu podařilo viry izolovat z tkáně děložního čípku napadeného rakovinou. Za objev získal Nobelovu cenu (1980)

Studie nastolila otázku, na kterou nedala odpověď. Mají všichni chlapci a mladí mužové být očkováni? Pravdou je, že ženy postihuje infekce na mnohem hůře a že je postihuje na místech, která jsou k rozvoji rakoviny náchylnější. Ženám způsobuje vážnější zdravotní komplikace, včetně problémů s možností otěhotnět a mít děti.  Je tedy především v jejich zájmu se chránit. Ale je tu ještě jeden pohled na věc. Méně sobecký. Břemeno očkování a s ním i nemalé peněžní výdaje, by neměly dopadnout jen na dívky a ženy. Muži jsou postiženi virovou infekcí stejně často, jako ony a našly by se i důvody, proč by mělo jejich očkování být upřednostněno. I kdyby se totiž všechny ženy nechaly očkovat a HPV by nepřenášely, stejně by to všechny muže neochránilo. Ti s homosexuálními sklony by si takovou věc mohli přinést domů i odjinud.


v Evropě bylo již  vakcínou chránící proti HPV očkováno asi 1,5 miliónu žen.  Zda se začnou  v podobném rozsahu vakcinovat i muži, lze nyní jen těžko odhadnout. Zdravotní instituce zřejmě budou taková opatření doporučovat. Kontrolní ústavy (jako například náš Státní ústav pro kontrolu léčiv) již přínosy pro ženy deklaroval a pro muže nemůže být rozhodnutí jiné.
Konečné rozhodování ale zůstane na rodičích, protože vakcinaci bude potřeba provést v době, kdy děti ještě nebývají výdělečně činné a v případě vícečlenné rodiny  může nastat pořádný vítr v   rodinném rozpočtu. Cena jedné dávky je zhruba okolo třech tisíc korun a doporučované jsou tři injekce. Tisk nyní  píše o případech náhlých a nečekaných  úmrtí mladých žen po podání vakcíny, ale jde zatím jen asi o dva případy. Jak v  Rakousku tak i Německu se ale příčinná souvislost mezi úmrtím mladých žen a podáním očkovací látky neprokázala. Jak se v takových případech píše, přínos očkování ale převyšuje možná rizika.
Jedinou  vadou na kráse studie  Giulianové a Palefskyho je, že ji naplánoval i financoval výrobce vakcíny a nezávislá instituce (NIH) přispěla jen částí prostředků. Gullianové výrobce vakcíny platil za přednášky, refundaci nákladů i členství ve společnostech. Spolupracovníci, kteří se na studii podíleli, jsou zaměstnanci firmy Merc a vše je navíc provázáno vlastnictvím  akcií a opcí. Vybírat z nabídky těch, kteří by nás nejraději viděli opíchanými od bradavic, přes klíšťovou encefalitidu, chřipku ptačí,  prasečí,... zkrátka všechny a proti všemu, bude čím dál tím těžší.  Po zhlédnutí videa, co všechno papilomaviry dokážou, když narazí na člověka se sníženou imunitou si ale řekneme, zaplaťpánbůh, že se tím alespoň někdo zabývá.

 


Dede Koswara z ostrova Java, přezdívaný stromový muž - oběť papilomavirů:

 

 

 


Po chirurgické léčbě   

Prameny: FDA, SUKL, Reuters, Efficacy of Quadrivalent HPV Vaccine against HPV Infection and Disease in Males: N Engl J Med 2011; 364:401-411

Datum: 07.02.2011 06:38
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz