Dvojnozí roboti na maratonské trati  
Japonsko se v tuto neděli chystá na velký Tokijský maraton. V době, kdy se bude konat, do cíle jiného, zatím netradičního maratonu by měli dobíhat poslední účastníci, kteří na dlouhé trati nevypotí a nevypijí ani kapku tekutiny.

 

Zvětšit obrázek
Na trati. Kredit: Vstone

V neděli, 27. února, se v Tokiu běží 5. ročník Tokijského maratonu. Mezi asi 35 tisíci účastníky celého světa žel nebude světoznámý Etiopan Haile Gebrselassie, který včera zrušil svoji účast. I tak to bude velký souboj nejen mezi běžci navzájem, ale i s dosavadními rekordy, protože by na startu neměli chybět například Felix Limo, Paul Biwott a Salim Kipsang z Keni nebo Yemane Tsegay a Hailu Mekonnen z Etiopie.
(Seznam nejvážnějších adeptů na vítězství v kategorii mužů, žen i v soutěži atletů vozíčkářů i se základními údaji (věk, výška, váha) a nejlepšími zaběhnutými časy.)

Zvětšit obrázek
Japonci jsou v oblasti vývoje robotů jedničkou a zdá se, že si díky zainteresované mládeži svou pozici budou nadále upevňovat. V zemi vycházejícího slunce dávno pochopili, kde jsou jejich nejlepší možnosti. Kredit: Vstone

 

V době kdy po více než dvou hodinách budou dobíhat do cíle, by měl v Ósace končit jiný maraton. Má sice jenom pět účastníků, zato je prvním svého druhu. Na kryté stometrové dráze v Asijsko-pacifickém obchodním centru (Asia-Pacific trade centre) se již od včerejška „prohání“ pět androidních robotů. A až na krátké přestávky pro výměnu baterií a rychlé opravy „poběží“ non stop necelé čtyři dny, přičemž by měli překonat celou maratonskou trasu 42 kilometrů a 195 metrů, což představuje téměř 422 okruhů. Jedinou podmínkou pro přihlášené účastníky je pohyb po dvou nohách imitující chůzi. Takže žádná kolečka, ale kráčení. Organizátorem je japonská firma Vstone, pro kterou je to geniální reklamní tah prezentující schopnosti (výdrž a ovladatelnost) jejich malých humanoidních robotů, kteří jsou již zdatnými fotbalisty s řadu mezinárodních utkání na kontě.


Na start vytrvalostního „běhu“ Robo Mara Full (úplný maraton pro roboty) se kromě tříčlenného týmu Vstone postavili i dva borci z University v Ósace, kteří sice na začátku trochu zmatkovali, ale ztráta se dá za těch asi 100 hodin dohnat. Bateriemi pohánění roboti jsou 30 až 44 cm vysocí a váží od 1,3 do 2,4 kg.


Doplněk - výsledky: Nejvytrvalejším běžcem mezi malými humanoidními roboty je 40centimetrový Robovie-PC (modrý, s nápisem We love Osaka), který maratonskou trať zvládl za 54 hodin 57 minut a 50 sekund, jen sekundu před soupeřem ze stejné rodné firmy Vstone. "Běželi" průměrnou rychlostí 0,77 km/h. Z pěti účastníků celou 42 195 metrovou trať zaběhli čtyři.

Na Tokijském maratonu nepadl žádný rekord. Vítězné pětky:
Muži:

1. Hailu Mekonnen, Etiopie, 2:07:35
2. Paul Biwott, Keňa, 2:08:17
3. Yuki Kawauchi, Japonsko, 2:08:37
4. Yoshinori Oda, Japonsko, 2:09:03
5. Cyrus Gichobi Njui, Keňa, 2:09:10

Ženy

1. Tatiana Aryasova, Rusko, 2:27:29
2. Noriko Higuchi, Japonsko, 2:28:49
3. Tatiana Petrova, Rusko, 2:28:56
4. Yoko Shibui, Japonsko, 2:29:03
5. Misaki Katsumata, Japonsko, 2:31:10



Video: Startovní „drama“ vyvolává úsměv a ne napjaté vzrušení, jako u velkého světového maratonu.  Organizátoři ale doufají, že se jim postupně podaří Robo Mara Full přetvořit na klání s celosvětovou účastí.



Video: Mezinárodní fotbalové šampionáty malých humanoidních robotů získaly na popularitě. Ten první se konal v roce 1997 v Nagoji. Na loňském RoboCup 2010 v Singapuru již o prvenství v několika kategoriích bojovalo 500 týmů ze 40 zemí.
Na videu je záznam z finále RoboCup German open 2009 mezi týmy Darmstadt Dribblers a Fumanoids. Darmštatští vyhráli v poměru 8:2.



Video: Malí robotičtí fotbalisté se z roku na rok zdokonalují. Ve finálovém zápasu Robocup 2009 ještě nebylo o úsměvné situace nouze.


Datum: 25.02.2011 15:43
Tisk článku



Diskuze:

Tohle je

Tomáš Bartoň,2011-02-25 22:21:51

zajímavé, tak jako různí modulární samoorganizující se roboti... dík za hezký článek :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz