Pohlavně přenesená virová nákaza přenášená moskyty  
aneb jak pomluvou šéfa ku slávě přijít.

 

 

Zvětšit obrázek
Makulopapulární vyrážku, průvodní jev hlubších problémů, způsobuje virus Zika. (Kredit: Brian D. Foy a kol., 2011)

Když se Američan Brian Foy vrátil ze zahraniční služební cesty a pomiloval se se svou ženou, jistě ho nenapadlo, že to přispěje jeho kariéře víc, než veškerá lopotná práce v terénu. Jeho manželka totiž po radostném shledání onemocněla a postarala se tím o přepisování lékařských knih. Chytla nákazu o níž se soudilo, že se přenáší jen hmyzími kousanci. 

 

 

Také jste si mysleli, že virovou chorobou, kterou přenášejí komáři v Africe dostat nemůžete? Zapomeňte. Někdy stačí se jen vyspat s někým, kdo tam byl.

Brian Foy je americký biolog zaměstnaný na Universitě státu Colorado. V rámci výzkumného projektu šíření malárie získával vzorky v Africe se svým mladším kolegou, postgraduálním studentem Kevinem Kobylinskim. Je pochopitelné, že když v Senegalu sbíráte komáry, o štípance není nouze. Některý z těch malých upírů byl zřejmě nakažen a tak si Foy z cesty domů kromě haldy vědeckých dat přinesl také osypky, bolení hlavy, zánět kloubů, bolestivé čurání a další radovánky. Zhruba týden po návratu manžela z cest začala bolet hlava i jeho manželku. Na tom by nebylo nic výjimečného, kdyby i jí po deseti dnech nenaskočily stejné pupínky, neotekly klouby,... Z obavy o možném šíření neznámé infekce se rozběhla zdravotní mašinérie a ve vzorcích krve všech zúčastněných pátrali v celé řadě laboratoří. Foyovi mají spolu čtyři děti, ale u žádného z nich k něčemu podobnému nedošlo. A jak už to tak někdy bývá, státní zdravotní služba nic neobjevila a stejně dopadlo i pátrání slovutných privátních institucí. Nic by se bývalo nedělo, kdyby student Kobylinski při další své cestě do Afriky všechno na svého šéfa nevykecal.  Vrbou mu byl entomolog  Andrew Haddow a protože líčení Kobylinského bylo dostatečně barvité, kolega kolegy pojal podezření, že by mohlo jít o nákazu virem Zika. 

S ročním zpožděním se trable milostného života universitního kantora dostaly k uším třetího parťáka. Tím byl virolog Robert Tesh a tak se znovu rozběhlo testování krevních vzorků na přítomnost virů. Tentokrát již i na ty, které američtí komáři nenosí. Prokázalo se, že skutečně šlo o nákazu virem Zika a že ho v sobě měli všichni tři – Kobylinski, Foy i jeho žena. Tedy všichni, kdož onemocněli.

Objev sexuálního přenosu zmíněného patogenu způsobil ve virologických kruzích pořádný vítr. Zika virus totiž patří do čeledi virů Flaviviridae a je z té samé rodiny jako jsou původci horečky dengue, žluté zimnice a západonilské horečky. To vše jsou radosti, o nichž se soudí, že jsou přenášeny hmyzem. I když se v tomto případě nejedná o přímý důkaz, jiné vysvětlení, než že došlo v době počínající infekce u Foyho k přenosu na jeho manželku sexuálním stykem, vědci nemají. Žádného ze tří druhů komárů, kteří nemoc přenášejí, v Coloradu nenajdete. A tak adepti medicíny, kteří se nestarají o drby a biflují se jen podle skript, mohou mít u zkoušek problém.  Přenos patogenů flavivirů už není výsadou jen hmyzích sosáčků. 

 

     
 Oblast výskytu žluté zimnice.
 Flaviviry mají na svědomí
i takzvanou japonskou encefalitidu.
 Dengue ročně postihne sto milionů lidí.

 

Pramen:  Colorado State University,  Emerging Infectious Diseases, 2011 May

 

Datum: 08.04.2011 08:28
Tisk článku

Související články:

Nechráněný styk zhoršuje nádory děložního krčku     Autor: Josef Pazdera (05.09.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz