Pozor na neviditelnou gorilu!  
Rafinované video z psychologického experimentu odhalí, jak dobře zvládáte multitasking. Chytili jste neviditelnou gorilu?

 

Zvětšit obrázek
Daniel Simons, autor knihy Neviditelná gorila. Kredit: D. Simons

Psychologové vědí, jak žít na plno. Jejich veselé experimenty na často nic netušících lidech jim svorně závidí celá akademická obec. A co hůř, velmi často se jim povede odhalit něco zajímavého z lidské přirozenosti. Jako třeba hrozbu „neviditelné gorily“, která má v dnešním rychlém světě na svědomí mnoho lidských životů.

 

Psychologové Daniel Simons z University of Illinois a Christopher Chabris z Harvardu na sklonku bezstarostných 90. let uskutečnili sérii rozverných pokusů s fenoménem slepoty z nepozornosti (inattentional blindness). Jejich výzkum vstoupil do dějin psychologie a stal se slavným pod přezdívkou Test neviditelné gorily. Simons s Chabrisem pro jeho účely natočili několik videí, například se skupinou studentů ve hře s basketbalovým míčem. Hráči byli rozděleni do dvou týmů podle černých a bílých triček a míč si různě přihrávali. Úkolem účastníků experimentu bylo sledovat dotyčné video a podle zadání počítat přihrávky, například sčítat přihrávky určitého týmu. Klíčovým okamžikem videa je slavná scéna, během níž mezi hráče rozvážně vstoupí experimentátor převlečený za gorilu, několikrát se uhodí v prsa a pak zase důstojně odkráčí.

Zvětšit obrázek
Spoluautor knihy Neviditelná gorila, Christopher Chabris s otázkou na tělo. Kredit: Ch. Chabris, Poptech

Simons a Chabris se pak nenápadně dotazovali dobrovolníků, zda si počítání nevšimli něčeho zvláštního a užasle zjistili, že přes 40 procent z nich si gorily vůbec nezaregistrovalo, což je při pohledu na fotografie šklebící se „neviditelné gorily“ skoro k neuvěření.

 

Přes deset let stará videa s neviditelnou gorilou teď znovu využila studentka psychologie Janelle Seegmiller z University of Utah. Její tým nejprve musel čelit významné komplikaci podobných výzkumů lidské psychologie, které nefungují, pokud testované osoby tuší, o co jde. Z původně přihlášených 306 studentů psychologie ve věku 18-35 let jich o neviditelné gorile nikdy neslyšelo pouze 197, což ale na druhou stranu u slavné psychologické studie není zase tak šokující. S těmito neznalými dobrovolníky badatelé nejprve provedli standardní test kapacity pracovní paměti, tedy té paměti, kterou využíváme například k řešení matematických problémů nebo při nákupu v supermarketu.

Janelle Seegmiller. Kredit: University of Utah

 

Test spočíval v řešení celkem 75 matematických úloh typu: „Když 8 dělíme 4 a pak přičteme 3, dostaneme 4? A“ s tím, že na konci každého zadání bylo jedno tiskací písmeno (v tomto případě A). Dobrovolníci museli vždy po 3-7 co nejlépe vyřešených úlohách sepsat příslušná tiskací písmena. Dalšího výzkumu se přitom zúčastnili jen ti, kteří správně vyřešili více než 80 procent matematických úloh. Seegmiller a spol. jim pustili 24 vteřin původního videa s neviditelnou gorilou a dobrovolníci počítali přihrávky o zem a přihrávky vzduchem černého týmu. Do vyhodnocení experimentu pak vědci zahrnuli jenom ty, kteří v počítání přihrávek dosáhli alespoň 80 procentní přesnosti.

 

Ukázalo se, že studenti v Utahu odhalili neviditelnou gorilu zhruba stejně dobře, jako dobrovolníci Simonse a Chabrise v roce 1999 a to v 58 procentech případů. To ale nebylo všechno. Seegmiller s kolegy zjistila, že neviditelné gorily si všimlo 67 procent studentů s velkou kapacitou pracovní paměti a pouze 36 procent studentů, jejichž pracovní paměť nebyla nic moc. Jinak řečeno, neviditelnou gorilu odhalí spíše lidé dobří v multitaskingu, čili v souběžném zpracování různých úloh, kteří jsou schopní pružně měnit zacílení své mysli.

Zvětšit obrázek
Neviditelná gorila fascinuje dodnes. Kredit: J. Seegmiller, University of Utah

 

Není to zase tak neočekávané, ale vždy je lepší mít po ruce tvrdá data a ne jenom „pocity“ či „dojmy“. Neviditelná gorila bohužel není jenom akademickým žertíkem, ale ve skutečnosti dramaticky zasahuje do každodenního života. Když řidič jedoucího auta, který je slabý v multitaskingu, zvedne mobil anebo se začte do reklamy u dálnice, ocitne se jeho okolí v bezprostřední blízkosti smrti a podobné je to i u mnoha dalších profesí. Efektu neviditelné gorily také rádi využívají kouzelníci nebo podvodníci. Na neviditelné gorily si rozhodně dávejte pozor!

 

Video s gorilou můžete otestovat na svých blízkých. S trochou snahy můžete i srovnat výkon pohlaví anebo věkových skupin. Je ovšem důležité, aby pokusné osoby předtím nečetly tento článek a neznaly fenomén neviditelné gorily. S každým člověkem lze tedy test neviditelné gorily smysluplně uskutečnit jenom jednou. Při zadávání také rozhodně nemluvte o gorilách ani jiných velkých primátech a naopak zdůrazněte světodějný význam správného sečtení přihrávek.

 



Video 1:  Test neviditelné gorily. Kredit: Chabris & Simons

 

 

Video 2:  Nestojí za vámi gorila? Kredit: Chabris & Simons

 

 

Video 3:  Psychologové vědí, jak žít. Kredit: Chabris & Simons

 

 

Zdroje:   ScienceNews 22.4.  2011, Wikipedia (Inattentional blindness)

Datum: 08.05.2011 07:55
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz