Hvězdný úspěch vzácné enterohemoragické E. coli nebo biologický útok?  
Německo a další evropské země straší zákeřná bakterie EHEC ze záhadného zdroje. Už někdo kontaktoval dr. Househo?

 

Zvětšit obrázek
Záludné EHEC. Kredit: CDC.

EHEC a HUS
V posledních dnech si pozornost světových médií získala infekce vzácného enterohemoragického kmene velmi běžné a obvykle přívětivé Escherichia coli, gamaproteobakterie ze skupiny enterobakterií, která se s překvapující silou rozpoutala v sousedním Německu. Je známá pod stravitelnou přezdívkou E. coli a jak jistě vědí diváci pozoruhodného seriálu Byl jednou jeden život, v našem těle jsou dobromyslné E. coli vítané a žádoucí. Jako běžná součást mikroflóry tlustého střeva vyrábějí vitamín K2 a brání usídlení patogenních bakterií.

 

Některé E. coli ale nejsou tak pohodové. Mohou způsobovat gastroenteritidy (čili střevní chřipku), záněty močových cest nebo záněty mozkových blan novorozenců. Ve vzácnějších případech se virulentní kmeny E. coli mohou pustit do zánětu pobřišnice), zápalu plic, sepse a také hemolyticko-uremického syndromu (HUS), který kombinuje rozklad červených krvinek, snížení počtu krevních destiček a akutní selhání ledvin. Většina pacientů s HUS se uzdraví bez následků, ale jisté části z nich odejdou ledviny a 5-10 procent nemocných zemře. Hemolyticko-uremický syndrom vyvolávají kmeny E. coli označované jako enterohemoragické (způsobující krvácení ze střev), tedy EHEC.


Je pikantní, že bakterie EHEC jsou velmi blízce příbuzné obávaným shigelám, tak blízké, že nemá moc smysl oddělovat escherichie a shigely do samostatných rodů. Shigella dysenteriae a další shigely jsou původci bacilárních úplavic, extrémně nakažlivých krvavých průjmů, které také mohou končit smrtí. Postupně se ukazuje, že EHEC a shigely jsou vlastně E. coli nesoucí úseky DNA odpovědné za nepřátelské chování. Klíčové je především vlastnictví genů pro shigatoxiny, které jsou přímo zodpovědné za HUS. Mechanismem působení a vlastně i strukturou shigatoxiny připomínají legendární ricin z rostliny skočce obecného. Jsou smrtelně efektivní – rozseknou ribozomální RNA velké podjednotky ribozómů a syntéza bílkovin poškozené buňky je v háji. Odborníci se domnívají, že shigatoxiny do genomu E. coli přinesly horizontálním přenosem viry, tedy fágy podobné slavnému fágu lambda.


 

Zvětšit obrázek
E. coli, bakterie mnoha tváří. Kredit: Agricultural Research Service, Wikimedia Commons.

Bakterie EHEC normálně žijí v trávicím traktu některých přežvýkavců. Ti nemají na povrchu buněk receptor, který shigatoxiny nutně potřebují ke své zkázonosné akci a proto v nich EHEC jenom vcelku poklidně paběrkují. Když se ale dostanou do lidí fekálně-orální cestou, je zle. Obvykle suchopární odborníci komentují EHEC výrazy jako „odporný hnus“. Jsou extrémně nakažlivé, k úspěšné infekci stačí pozřít méně než 100 a někdy i méně než 10 životaschopných buněk. Zdrojem bakterií jsou živá zvířata a pak také nekvalitně zpracované hovězí maso, zejména mleté. Masný průmysl si dává velký pozor a v posledních letech se vyvíjejí vakcíny pro zvířata, které by měly riziko infekce ještě mnohem více snížit. EHEC se mohou objevit i v nepasterovaném mléce, džusu, a na ovoci se zeleninou, vždy u potravin nezpracovaných tepelně. Kvůli EHEC je docela extrémním sportem snězení tatarského bifteku, ale i třeba naklíčených semen. Nakazit se dá taky vypitím nebo i plaváním v kontaminované vodě. V ČR se objeví jenom několik desítek případů ročně, v okolních zemích, kde se diagnostika EHEC provádí u všech krvavých průjmů, to jsou stovky.

 

Zvětšit obrázek
Shigella ve stolici. Kredit: CDC, Wikimedia Commons.

Německo, květen 2011
Právě probíhající německá infekce je ale zvláštní. Především nejde o běžný kmen EHEC sérotypu O157:H7 (O je část lipopolysacharidu povrchu buňky, H zase flagelin – protein bakteriálního bičíku a sérotyp je kombinací jejich konkrétních typů). Lovci mikrobů z berlínského Robert Koch Institute jako původce německé infekce odhalili velmi vzácný kmen EHEC O104:H4, produkující Shigatoxin 2. To je překvapení, protože E. coli tohoto sérotypu se v odborné literatuře vyskytla jenom v jednom jediném případě, popsaném v roce 2006 – u 29 leté milovnice fast foodů v Jižní Koreji, která nakonec po těžkém HUS přežila bez následků. Zdá se, že je rezistentní vůči řadě antibiotik, jako je například ampicilin, streptomycin nebo tetracyklin, naopak citlivý je prý třeba na gentamicin, kanamycin nebo chloramfenikol. Na rozdíl od běžných infekcí EHEC nepostihuje děti a seniory, ale nejčastěji dospělé ženy kolem 30 až 40 let a je podle všeho hodně rezistentní vůči antibiotikům. Zároveň je tahle infekce jako vlna tsunami – v Německu je za týden víc případů, než jindy za celý rok. Je docela děsivé, že vyvolává HUS neobvykle často, v celé čtvrtině případů a ten navíc probíhá atypicky a smrtelněji. Struktura infekce očividně příliš neodpovídá obvyklé situaci s EHEC, při níž jde o nákazu z lokálního zdroje kontaminace.

 

Úspěch nebo útok?
Kmen EHEC O104:H4 rozhodně vzbudil pozornost. 1. června 2011 víme o více než 1500 nemocných v osmi evropských zemích a nejméně 17 mrtvých. Nepochybně je to něco úplně jiného, než nedávný trapný humbuk kolem ptačí chřipky. Ještě zdaleka není konec, podle všeho se bude dál umírat a ne málo. Přes veškerou skepsi vůči poblázněným spikleneckým teoriím se vnucuje otázka, jestli jde o trestuhodný průšvih v hygieně potravin, který poskytl prostor pro úspěch EHEC anebo jestli zlým escherichiím náhodou někdo nepomohl. Servery zaměřené na konspirační teorie a mimozemšťany už mají jasno od začátku, ale teď s biologickým útokem koketují i některá seriózní média a politici. Co by tomu nasvědčovalo?

 

Robert Koch Institute v Berlíně. Kredit: RKI.


Není to nic nereálného. Ačkoliv se o tom moc nemluví, EHEC kmeny se objevují na seznamech bioteroristických hrozeb, podle rozdělení americké federální agentury CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i EU Health Security Programme, a to ve skupině méně nebezpečných agens, společně například s původci brucelózy, cholery nebo skvrnitého tyfu. Ebola to sice není, ale jejich použití jako zbraně je relativně snadné a při velkém počtu nakažených jsou i mrtví. Stačí si někde sehnat infikované zvíře a pak zařídit, aby lidé snědli pár bakterií z jeho fekálií – přímo v jídle nebo z dotykem infikovaných rukou. Podle všeho je lze nenápadně šířit. Bakterie EHEC jsou bohužel hodně podobné hodným E. coli a navíc jich k infekci stačí jen velmi málo, takže se v prostředí hledají jen velmi obtížně.

 

Zvětšit obrázek
Bude nakonec pachatelem mleté hovězí? Kredit: Rainer Zenz, Wikimedia Commons.

Všechny nejvíc dráždí záhadný zdroj infekce, při jehož hledání pomocí podrobných dotazníků pro nakažené a nenakažené ženy se nejčastěji mluví o slavném severoněmeckém přístavu Hamburk, kde je v tuto chvíli několik set nemocných a z nich několik desítek s HUS. Frekventovaný přístav by byl docela dobrým cílem promyšleného útoku. Jestli v tom mají prsty třeba nějací pohrobci Usámy nebo snad konkurenční firmy, mohou už teď být spokojení, protože pouhé podezření španělských okurek uvrhlo do zoufalé krize španělské farmáře, největší vývozce zeleniny na světě. Dnešní odhady mluví o 200 milionech eur a 70 000 lidech před vyhazovem z práce o ztrátách prodejců zeleniny v celé Evropě nemluvě. Španělské okurky z Hamburku navíc byly slepou uličkou s jiným kmenem EHEC, takže Evropu teď svírá ještě větší strach, než předtím.

 

Co dál?
I když by nešlo o biologický útok a vědcům se podaří či spíš nepodaří odhalit „nevinný“ zdroj nákazy, který prý často v podobných případech zůstane neznámý, cirkus kolem EHEC O104:H4 budou rozhodně sledovat lidé, kteří o takovém útoku uvažují. Proto bychom se v Evropě měli předvést jako akceschopní šikulové a případné bioteroristy tím alespoň znechutit. Co asi dělají v armádním Centru biologické ochrany, které máme v Těchoníně kvůli zvučným slibům NATO, že se budeme specializovat i na biologický boj? Jistě by nebylo špatné se teď blýsknout zajímavým nápadem.

 

Zvětšit obrázek
Co dělají v Těchoníně? Kredit: MO ČR.


Do chvíle, než najdou zdroj nákazy, nemá moc cenu radit nějaké speciální triky, jak se EHEC vyhnout. Mytí rukou a jídla je snad samozřejmost i mezi čuňaty a pokud má někdo raději kýbl zeleniny než propečené maso, budiž mu země lehká. Zemědělci jistě uvítají, když nebudeme propadat nesmyslné panice z vražedných okurek, které podle všeho nebyly kontaminované. Když už u někoho propukne HUS z německá infekce, tak lékaři spoléhají především na čerstvý zázrak Eculizumab od Alexion Pharmaceuticals, což je monoklonální protilátka proti proteinu komplementu jménem C5. Před rokem zachránil tři malé děti s těžkým HUS při infekci EHEC. Háček je v tom, že zároveň jde o nejdražší léčivo světa, které by při masovém nasazení řádně prověřilo celé zdravotnictví.


Aktuální charakteristika EHEC O104:H4 od RKI

Prameny:
Robert Koch Institute News 31.5. 2011, ScienceInsider 25. a 26. 5. 2011, Zprávy EM (SZÚ, Praha) 2009. 18(6): 212-214.Wikipedia (2011 hemolytic-uremic syndrome outbreak, Escherichia coli, Bioterrorism).

 

Datum: 02.06.2011 03:16
Tisk článku


Diskuze:

cui bono ?

Roman Sobotka,2011-06-03 15:42:00

V garáži takovou bakterii nesesmolíte. Potřebujete slušně vybavenou laboratoř na molekulární biologii, kmeny bakterií, z kterých budete vycházet a několik lidí, kteří přesně ví, co dělají.

Pokud by se jednalo o umělý konstrukt, tak se to pozná; ten kmen bude/je nepochybně kompletně sekvenován. Což ale milovníky spiknutí asi neuklidní..

Odpovědět

cui bono ?

Tomáš Krček3,2011-06-03 12:02:50

Když dojde k takové masové infekci, o jejimž původu se tápe, protože se prostě konkrétního o původu nic neví, tak je zcela v pořádku, když si lidé položí otázku, která je zcela legální a na místě: cui bono ? Jenom poněkud omezený člověk dnes věří mainstreamovým mediím. Nemusí se proto hned jakékoliv širší úvahy utloukat kladivem na čarodějnice s politicky korektním nápisem "spiklenecké theorie".

Možná mi pan Mihulka pomůže, protože se v materii lépe vyzná, ale pokud si dobře vzpomínám, jediný biologický atak v nedávné minulosti byla tzv. antraxová aféra, těsně související - nejen chronologicky - s causou 911. Pan Mihulka si jistě dobře vzpomene, že se původce hledal všude možně v tzv. teroristických kruzích, nicméně zjištěno a doloženo, že stopy, které zanechal použitý antrax vedou do amerických laboratoří jisté instituce, která má sídlo v Langley. Našlo se i údajného původce - jakousi variantu L.H. Oswalda, se stejným výsledkem - na konci příběhu byl chlap mrtvý a proto nešlo zjistit, zda jednal v něčím nájmu, byl jen potřebným idiotem, nebo jaký byl vlastně jeho motiv, když dopisové útoky byly vedeny především proti vysokým představitelům theoretické opozice k tehdejší americké administrativě - demokratické straně. Ano, spekulovalo se, protože nebyla "politická vůle" vyšetřování dotáhnout do konce. Nešlo přehlédnout, že se - možná - jednalo o klasické "poselství" - cílem není vražda toho či onoho, či pokus o ni, nýbrž pochopení jistého poselství těmi, kteří si mají moc dobře rozmyslet, jak se budou dále chovat. A takovým poselstvím se porozumí celkem snadno, jak předvedl nejen vůdce demokratické většiny v Senátu senátor Daschle - kdo si nevzpomíná, může se mnohé dočíst na http://en.wikipedia.org/wiki/2001_anthrax_attacks

Obávám se, že když se možné spekulace o původu EHEC přikloní k hypothési o úmyslné infekci, nelze pominout, kdo, či jaké instituce, jsou schopny takovéto nové kmeny připravit. Aby nebyla mýlka, já zde nechci tvrdit, že se jedná o teroristický atak, ale jde mi jen o to, že není od věci se i nyní, v tomto případě, ptát: cui bono? Když i pan Mihulka nevyloučil aspoň theoreticky, že by se mohlo jednat o úmyslný, tedy teroristický atak, že ti, co se dnes medii masivně deklaruje jako tzv. "teroristy" - by byli ve stavu takovou věc sesmolit někde v garáži ?

Když by se mělo jednat o spontánní mutaci, a jiné souhry náhod, které jak známo, jsou sviňa, tak ovšem je hypothésa úmyslného ataku obsolentní.

Jen na okraj - aby si mohl každý udělat obrázek o stavu německé žurnalistiky. Stačí se podívat na spiegel online - http://www.spiegel.de/ (stav 12:00), jak media pobíhají od pankejtu k pankejtu. V prvním týdnu se spustila všeobecná a masová mediální lavina obvinění španělské zeleniny, která ovšem jako dozvuk zasáhla i německé producenty, protože poslušný ovčan dělal velké kolo kolem stánků se zeleninou. Zatímco byl včera (ve čtvrtek) v Německu v mnoha zemích svátek, přesto media informovala o dramatickém nárustu počtu onemocnění - jen za středu o 365 osob. Dnes jako když utne a media se tváří, jako by se nic nedělo. To je klasický způsob, jak pracuje německý žurnalismus. Neuškodí v té souvislosti připomenout bezpříkladnou masivní zelenou propagandu, která nese nyní své strašné ovoce - ale to je jiná kapitola.

Jsem jen zvědav, jak se projeví na průběhu celé EHEC infekce právě v Drážďanech probíhající každoroční setkání protestantů (Evangelische Kirchentag). Němečtí evangelíci obývají především sever země. Takové masové akce a při předpokládané účasti možných bacilonosičů by měly být vodou na mlýn podobných infekcí. Jen jestli se v právě započatém informačním moratoriu vůbec něco dozvíme. Obávám se, že se nedozvíme nic relevantního, protože to již není v zájmu těch, kteří media ovládají.

Odpovědět

kdo tu hovoří o moslimech ?

Antonin Stefka,2011-06-02 22:38:43

hovoří se o ládinových pohrobcích, což bych nešířil, neb by je to mohlo inspirovat. ..osobně jsem však přesvědčen, že příroda najde způsob, jak zatočit s naší histerickou pejchou. :o)

Odpovědět

Re: Kde hledat

Tomáš Laňka,2011-06-02 21:53:21

Zdravím, velmi zajímavá teorie. Pokud se budeme dívat pouze tímto pohledem, tak souhlasím, že tímto způsobem by to jistě šlo provést.
Ale proč proboha za všechny domnělé útoky mohou muslimové? V poslední době si často všímám tohoto mediálního Brainwashingu. Stejně tak by to mohl provést jakýkoliv protizápadní stát či nějaká velmi mocná skupina se svými zájmy (pokud budeme předpokládat, že toto je útok a ne smolná náhoda). Pokud zajdu dál ve své tezi, tak Španělsko není na tom příliš dobře co se týče ekonomiky a s déle trvajícím embargem(v řádu měsíců?) na jeho zeleninu, by mohlo velmi tratit jakožto "největší vývozce zeleniny na světě" a jak již bylo psáno v článku, zvýšila by se prudce jeho nezaměstnanost. Což by ve výsledku mohlo vést až v extrémním případě ke krachu Španělska. Mno a odtud již není daleko k položení celé EU, která má co dělat aby ustála problémy Řecka a Irska a položení Španěl by mohl být poslední hřebíček. Prosím neberte mě doslovně, že by se toto mělo jakkoliv stát, nejsem žádný konspirátor, pouze jsem tímto konstruktem chtěl naznačit, že pokud by to byl opravdu útok, tak ho mohl provést v podstatě kdokoliv a ne jen bláznivý muslim. Jinak já znám také spoustu lidí jež používají na maso a zeleninu stejné prkénko, sám k nim patřím...

Odpovědět

Kde hledat

Michal Urban,2011-06-02 16:25:32

Kdybych se vžil do kůže muslimského teroristy, tak bych za nejlepšího adepta na nositele nákazy považoval vepřové maso. Žádný pořádný muslim by ho do huby přeci nikdy nevzal a bylo by tím zaručeno, že se nakazí jen nevěřící... Mohlo by se říct, že po tepelné úpravě se bakterie přeci zničí, ale znám kupu lidí, co používají na maso i zeleninu stejné dřevěné prkénko.

Odpovědět

Formální rýpnutí k přezdívce

Jan Špaček,2011-06-02 11:32:29

Ještě nikdy jsem se nesetkal s psaním Ecoli bez tečky a mezery za E.

Odpovědět

Nejdrazsi lecivo sveta

Michal Lenc,2011-06-02 09:06:39

Tady je clanek z forbesu o nejdrazsich lecich sveta a jsou to fakt palky. Ale zase je sance ze cim vice lidi ten lek potrebuje, tim vice se zlevnuje.

http://www.forbes.com/2010/02/19/expensive-drugs-cost-business-healthcare-rare-diseases_print.html

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz