Muži se budou očkovat vakcínou proti rakovině děložního krčku  
Před dvěma roky jsme na Oslu zveřejnili článek, který má stejný nadpis, jen s otazníkem na konci. Byl jakousi vizí založenou na tehdejším poznatku, že virus, který trápí ženy v rozkroku, usmrcuje muže rakovinou úst. Ochranný efekt očkování mužů se nyní potvrdil, poněkud úsměvné na tom je, že ze zcela jiného konce.

 

 

Zvětšit obrázek
To je on, lidský papillomavirus - HPV. (Kredit: Laboratory of Tumor Virus Biology)

Před čtyřiceti lety finští virologové poukázali na nebezpečnost papillomavirů, nikdo jim ale moc nevěřil a dál převládal názor, že jsou jen něčím, co nás přinejhorším potrápí bradavicemi. A ty navíc časem stejně měly samy zmizet. Když pak další laboratoře potvrdily, že HPV (human papilloma virus) může za vznik rakoviny děložního čípku a klinici potvrzovali, že to je druhá nejrozšířenější rakovina, hned po rakovině prsu, konečně si svět uvědomil o co jde. Následovalo udělení Nobelovy ceny a doporučení používat kondom. Vystrašené ženy začaly častěji návštěvovat své gynekology a chirurgové odstraňovat vše, co se jim na genitáliích nezdálo. Do módy přišla dokonce preventivní hysterektomie (odstranění dělohy). Pak se situace na chvíli zklidnila, ale jen do doby, než se zjistilo, že stejný virus jaký ženám dělal neplechu v krčku, dělal mužům stejnou medvědí službu v krku. A tak se stalo, že zatímco dříve rakovina úst a krku byla výsadou seniorů holdujících tabakismu a alkoholu, v čekárnách onkologů je začali nahrazovat mladí nekuřáci. Někteří epidemiologové to dávali do souvislosti s výsledky anket psychologů. Ty vypovídají o přesvědčení teenagerů, že orální sex je po všech stránkách bezpečnější a že se tak uchrání i před AIDS. Výsledkem je, že v USA ve věku okolo dvacítky již prodělalo v HPV infekci děložního krčku 60 % dívek. A ať už je příčina u mužů jakákoliv, křivka rakoviny jejich úst také roste strmě. Během 25 let se počet případů zdvojnásobil.

 

Zvětšit obrázek
Obtěžuje nás kožními bradavicemi... (Kredit: George Chernilevsky)


Naštěstí se ukázala možnost dívky proti HPV virům očkovat a šíření viru tím omezit. Má to ale malý háček. S injekcemi je potřeba začít dříve, než se jim papillopotvůrky při nějakém nestřeženém okamžiku dostanou do pohlavních orgánů. Vzhledem ke zkušenostem americký úřad Centers for Disease Control and Protection před pěti lety doporučil, že opatření má smysl zavádět, jen když se budou očkovat dívky již ve věku 11 - 12 let. V té době již byla k dispozici účinná a odzkoušená vakcína Gardasil, poskytující 100% ochranu proti onemocněním způsobovaným kmeny HPV 6, 11, 16 a 18 a 98% ochranu proti již rozběhnuté počáteční fázi rakovinného bujení způsobeného viry kmenů HPV 16 a 18. Ve státech Kentucky, Mississippi, Nové Mexiko a West Virginia ale jejich představitelé očkování zavrhli. Naznali, že  by vakcinace připravila mládež o pocit strachu před pohlavním stykem a že by to vedlo k explozi prostopášného sexu. Časem konzervativci své stanovisko neobhájili a primární prevence se mohla rozběhnout plošněji i tam. Mezitím očkování dorazilo i k nám a to je moc dobře, protože infekci HPV není radno podceňovat. Spontánně totiž vymizí jen asi ve třetině případů. U 41 % nakažených persistuje a asi u čtvrtiny dojde k progresi a v pochvě, hrázce či čípku se vytvoří novotvary. Špičaté útvary zvané kondylomy a nebo plošné léze s nenormálními buňkami zvanými koilocyty. Ty nejsou na první pohled  vidět, protože se umně skrývají pod vrchní epitelovou vrstvou.  Zlé na tom všem je, že u každé páté ženy s perzistující HPV infekcí se vyvinou předrakovinové změny. Často k tomu stačí jen doba tří let. V České republice je každoročně diagnostikováno asi 1100 nových případů této rakoviny a přibližně 500 žen na nádor, který začíná na děložním čípku, umírá.       

     

Zvětšit obrázek
...ohrožuje novotvary na děložním čípku...


                                                  
S postupným provakcinováním mladých dívek by se situace měla začít výrazně zlepšovat. Ale asi to nepůjde tak rychle. Virus je drzejší, než jsme si mysleli, a po vyhození dveřmi se vrací oknem. Když mu očkování dívek zhatilo šíření skrze radosti pod pahorkem Venušiným, našel si jiný kanál. Přesněji anál, neboť se rozmáhá u těch, kteří praktikují, nebo si jen vyzkoušeli, sexování muž s mužem. Virus si mezi sliznicemi moc nevybírá a napadá jak usta, krk tak i konečník. Proto se vědci pokusili ověřit možnost, zda by vakcína určená původně pro ženy, mohla být využita i pro ochranu silnějšího pohlaví. Podařilo se jim do testů zlanařit 602 zdravých mužů ve věku 16 až 26 let. Ve všech případech šlo o jedince, jimž se stejnopohlavní milování zalíbilo a byl předpoklad, že v něm budou pokračovat. Polovina z nich dostala injekce placeba, druhá polovina imunizační dávku. Celkem se jednalo o tři běžné komerčně distribuované vakcinační dávky. Pokus probíhal takřka celosvětově, neboť mladí pánové byli z USA, Austrálie, Brazílie, Kanady, Chorvatska, Německa a Španělska. Tři roky po očkování (vakcínou Gardasil) jim lékaři provedli zdravotní prohlídku a v jejich rektech pátrali po neoplaziích a rakovině. Hledali souvislost s některým z agresivních infekčních kmenů HPV-6, 11, 16 nebo 18. Rakovinu nenašli u nikoho. Asi proto, že pokus netrval dostatečně dlouho. U dalších příznaků infekce to bylo jiné. U vakcinovaných mužů, kteří se před  zařazením do testu nesetkali s HPV infekcí, klesl počet případů výskytu předrakovinových nálezů téměř o tři čtvrtiny. Výskyt slizničních novotvarů klesl i u mužů, kteří se s infekcí setkali ještě před tím, než dostali první očkovací injekci. U této skupiny klesl počet případů na polovinu. Vakcinace dokonce významně snížila i výskyt přetrvávajících HPV infekcí. Tedy samé dobré zprávy.

 

Zvětšit obrázek
...usmrcuje rakovinou konečníku.


Určitou vadou na kráse zveřejněné studie je poznámka uvedená pod čárou - že byla z velké části hrazená firmou Merc (výrobcem zkoušené vakcíny). Je ale také potřeba dodat -  kdo jiný by asi byl ochoten výzkum financovat, když svět teď zaměstnávají spíše jiné otázky a americký Ústav národního zdraví by sám na tak rozsáhlou studii neměl. K nějakému zkreslování výsledků by nemělo dojít protože testy byly dvojitě slepé. Do porovnávací kontrolní skupiny byli muži vybráni náhodně a ani personál provádějící vakcinaci a později vyšetření neměl tušení v které skupině je kdo zařazen a zda osoba dostávala účinnou látku nebo ne.


Vše tak nasvědčuje tomu, že skutečně máme účinný nástroj, kterým se můžeme šířící se virové infekci HPV postavit. Nezbývá než doufat, že se tyto poznatky dostanou do povědomí širší veřejnosti. Třeba se společnosti podaří ušetřit i něco z prostředků plánovaných na eliminaci CO2 a věnovat je na podporu očkování mladých mužů proti papillomavirům. Bylo by totiž chybou se domnívat, že se jedná jen o záležitost komunity gayů a škodolibě si mnout ruce, že jim to patří. Touha mít sex po vzoru Starých Římanů není ve společnosti tak vzácným jevem a na praktiky análního sexu doplácejí i heterosexuální vztahy. I když to nebude jediná příčina šíření rakoviny konečníku, faktem je, že se vyspělými zeměmi tato nemoc valí jako lavina a i v běžné populaci mužů i žen (!) ročně přibývá 2 % případů. Změna nastoupeného trendu se v brzké době neočekává. Také proto, že prevence přijde zhruba na deset tisíc korun a že tyto náklady leží z velké části na bedrech mladých rodičů. Čím více dětí, tím těžší bude pro ně volba, zda investovat spíše do vzdělání ratolestí nebo jejich zdraví. Mnohé páry bude čekat rozhodování, zda upřednostnit očkování proti klíšťové encefalitidě, žloutence, papilomavirům,...


Pramen: New England Journal of Medicine

 

Chirurgická léčba rakoviny konečníku


 

S papillomaviry nejsou hrátky, zvláště pokud máte oslabenou imunitu.

Datum: 29.10.2011 08:17
Tisk článku

Související články:

GM virus dokáže ničit rakovinné buňky     Autor: Josef Pazdera (02.06.2004)



Diskuze:

Je to na každém..

Ivana Kalinová8,2011-12-07 14:11:30

Opravdu nepěkné obrázky. Je na každém, aby si zvážil rizika – pro a proti. Od příštího roku budou mít mladé dívky očkování od pojišťovny zdarma, takže je dobře, že už se jejich rodiče budou moci rozhodovat na základě osobního postoje nebo názoru a ne dle finančních možností.

Odpovědět

Rizika x přínos očkování

Miroslav Novák1,2011-11-04 19:58:59

Doporučuji k přečtení knihu: Doba jedová, prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., prof. RNDR. Jiří Patočka, DrSc.

Probmeatika očkování proti HPV je zde podrobně rozebrána včetně očkování chlapců a nežádoucích účinků očkování. Vakcíhy chrání proti 4 kmenům HPV. Rodina HPV čítá ale 120 kmenů, z toho u 21 je prokázáno že způsobují rakovinu děložního čípku. Navíc očkovaní jedinci mají horší průběh při nákaze kmeny neobaženými ve vakcíně. Nezanedbatelné je vysoké procento nežádoucích účiků způsobených atidtivy vakcín - aluminium-hydroxyfosfát-sulfát (Silgard), hydroxid hlinitý (Cervarix) nebo skvalen.
V česku je výskyt karcinomu děložního hrdla díky významné prevenci 20-22/100 000 žen, mortalita 7/100 000. Výskyt závažných nežádoucích účinků je, ale vyšší. Ochrana vakcín je pouze na 1/5 kmenů. Přínos vakcíny se projeví jen v rozvojových zemích, kde výhody převáží rizika.

Odpovědět

Video operace

Josef Cacek,2011-11-02 08:09:39

Jestli se nepletu, tak odkazované video není z operace rakoviny konečníku, ale z operace hemoroidů.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz