Několik novinek z robotiky  
iFling – hračka ze San Diega, vylepšený sluha ASIMO, ladně se nesoucí HRP-4C a realističtější Mask-bot.


 

Zvětšit obrázek
"Hračka ze San Diega je ukázkou efektivnosti dizajnu a optimalizace řešení s využíváním zpětné vazby – tedy prvků využitelných pro řešení robotů šitých na míru podle požadavků zákazníka.

Třetí verze malého iFling robota z University of California San Diego je znám spíše pod přezdívkou  „samo-vstávající mini Segway„. Hbité, dálkově ovládané šmejdidlo se specializovalo na sběr a vracení míčků. I kyž ukázková verze si hraje s míčky pingpongovými, není prý problém ji přestavět. Většina dílů robota je totiž vytištěna 3D tiskárnou.  V podstatě jde ale stále jen o hračku, i když s unikátním šnekovým sběracím zařízením mezi poháněcími koly. Zajímavé je i balancující házecí rameno které během okamžiku se může změnit v jakousi hokejku. Po zlevnění by se z robota měl stát pomocník a možná i partner hráčů tenisu, golfu,... Kromě rozdávání radosti klukům všech věkových kategorií je robot ukázkou schopnosti dostat se z jakékoliv šlamastyky a výukovým prostředkem zpětných vazeb a netradičních přístupů k řešení problémů.

 

VIDEO: iFling - ukázka miniaturizace a efektivnosti.

 

 

 

Zvětšit obrázek
ASIMO zvládá i znakovou řeč.

Zatímco robot ze slunné Kalifornie je hračkou sloužící k výuce studentů a pobavení sponzorů, technici ze země Nipon vylepšili „Asima“, člověku podobného robota. ASIMO je z dílny výzkumného zařízení Wako poblíž Tokia a slouží potřebám automobilky Honda Motor Co. Poprvé byl tento humanoidní robot představen v roce 2000 a od té doby je reklamním šoumenem a hvězdou veletrhů.  Jeho nynější verze ale s tou původní nemá již prakticky nic společného. Dnes umí běhat, skákat po jedné noze, chodit pozadu, vyhýbat se kolemjdoucím a v případě, že byste jej uvedli do role domácího hostitele, namíchá a roznese nápoje. Může na něj mluvit několik osob současně a jeho záznamové zařízení si řeč rozklíčuje a přiřadí jednotlivým tvářím. Robot rozpoznává jak hlas, tak výraz příslušné tváře a například ze změti zvuků přesně určí kdo požadoval čaj, kdo kávu a kdo nechtěl nic nebo měl jinou prosbu. V budoucnu by měl ASIMO pomáhat při havariích v jaderných elektrárnách a záchranných operacích všeho druhu. Na otázky novinářů představitelům Hondy, proč se tak již nestalo v případě Fukušimy, vyplynulo, že teoreticky mohl být platným členem oprávářské čety, neboť by otevírání a zavírání kohoutů zvládal. O jeho nasazení se dokonce vážně uvažovalo, jenže po konzultaci s tvůrci od této myšlenky museli upustit. Čipy nebyly chráněny a tak vysokou radiaci by nevydržely. To by se mělo ale již brzo změnit a vypadá to, že Asimovo rozhodnutí stát se záchranářem, je pevné. Zatím ale zvládá nerovný terén jen s překážkami do výšky 2 cm. A když jde o život, je schopen se vybičovat na běh rychlostí devět kilometrů za hodinu.

 

VIDEO : Robot od firmy Honda v kancelářích do spolupracovníků nevráží. Při svých pochůzkách si je vědom subordinace a jak mu velí mrav, zavčasu se vyhne.

 

V roli číšníka se mu také rýsuje skvělá kariéra. Jeho "mozek" již v některých směrech toho zvládá více než ten náš. Změť tří lidských hlasů současně mu problémy nedělá. Proneseným požadavkům porozumí a vydá se je postupně plnit. Nový Asimov má hbitější ruce, umožňující individuální pohyb každého prstu. Je schopen se domlouvat i ve znakové řeči.


VIDEO:  Tři dívky hovoří na Asima současně. Pozná, která z nich chtěla čaj, kávu ...

 

 


 

Zvětšit obrázek
Obrázek 34 Pohyby robot odkoukal od skutečných modelek. (Kredit: Miura, Kanako a kol.)

 

Zvětšit obrázek
Umělé náctileté Japonky z dílny ATS.

Zatímco „Hondův“ ASIMO je představitelem robotího gentlemana, jeho protějšek HRP-4C z National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) je spíše robotí slečinkou překypující svým sebevědomím.  K správnému vrtění pozadí prý stačí třicet motorků. Tento japonský projekt je postaven na principech takzvané „Open Architecture“ a využívá real-time Linux, robotický simulátor openHRP3.  Z předváděčky na letošní konferenci v San Francisku je patrné, že elegance chůze spočívá v došlapu na prsty, vytáčení kotníků a jemném pohupování v kyčlích. Program na rozpoznání řeči patří dnes již ke standardu takových věciček. Humanoidka nezapře japonskou provenienci, neboť 158 cm výšky a hmotnost 43 kg (včetně baterií) odráží typické rysy domácí populace teenagerů. Mladou Japonku vytvořili v jenom z největších japonských ústavů (AIST), který vznikl za podpory vlády, průmyslu a akademické sféry. Slouží podpoře domácím subjektům v proexportní politice.

 

VIDEO: HRP-4C

 

Zvětšit obrázek
Dr. Takaaki Kuratate se svým Mask-Botem (Kredit: Uli Benz / Technische Universität, Munchen )

 

Napodobování řeči vypadalo ještě nedávno dost strašidelně a ze všeho nejvíc připomínalo kňourání (viz článek  Robotická ústa). Dnes, až na mírně nepřítomný pohled, je rozhovor s Mask-botem,  vyhodnocujícím náš dotaz a formujícím odpověď s patřičnou mimikou tváře, více než zajímavý. Poslední model takové robotické tváře snažící se o co nejlidštější dojem pochází z Institutu pro Cognitivní Systemy (ICS) na Technické universitě v Mnichově. A jak jinak, je výsledkem spolupráce našich sousedů s Japonci. Vyznačuje se netradičním promítáním obrazu na zadní stranu bezbarvé matné masky, což  vede k mnohem realističtějšímu dojmu ze všech pozorovaných úhlů. Výmluvnější než jakýkoliv popis je ukázka konverzace tvůrce Dr. Takaaki Kuratate s umělou lidskou tváří na téma dopadajících slunečních paprsků na kapičky vody a vznik duhy. Oblast konverzačních témat je zatím omezená, ale to ani nebylo hlavním cílem nynějšího Mask-bota. Dosud se k reprodukci mimiky tváře využívalo vnější projekce. V tomto případě je projektor umístěný uvnitř hlavy a zajišťuje 3D projekci. Člověk ani nemusí být obdařen velkou představivostí, aby si uvědomil, kam tato technologie míří. V budoucích videokonferencích již nebudou účastníci promítáni na plátno či obrazovku, ale budou s námi sedět u stolu. Mask-boti budou moci spojovat výraz s hlasovým projevem mnohem rychleji a realističtěji, než jak to zvládají mechanické tváře. Z kuloárů se proslýchá, že mnichovští vědci již pracují na Mask-botu 2, který by měl být co do konverzace „chytřejší“ a chystá se být komerčně úspěšným dobrým společníkem starších lidí.

 

VIDEO: Mask-Bot z Mnichova – předzvěst nového typu videokonferencí.

 


Zatímco evropští robotici se zaměřují na spokojenost důstojného stáří, za velkou louží dali přednost válečníkům v podobě Petmana a partnerům  hráčů míčových sportů. Pro východ je cílem mladá generace. Jejich HRP-4C ze Země vycházejícího slunce zvládá vrtění zadečku docela slušně. Asimo je zase schopen vyslechnout a splnit naše přání, a to i ta zadrmolená. Japonská Repliee Q1 z laboratoře inteligentní robotiky Osacké university zase vyniká dokonalostí jemné tvářičky. Teď už to jen spojit dohromady a doplnit o sexuálně empatický program a najdu si přítelkyni i já.


Prameny: University of California, AIST,  Technische Universität, Munchen, Honda Motor Co.

Datum: 14.11.2011 13:09
Tisk článku



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz