Pentagon vyzkoušel hypersonickou bombu AHW  
Ministerstvo obrany Spojených států oznámilo, že ve čtvrtek provedlo test s raketovou střelou letící rychleji než zvuk, která vojenským stratégům umožňuje do hodiny udeřit na cíl kdekoli na světě.

Zvětšit obrázek
Vojenská přítomnost Spojených států amerických na Marshallových ostrovech začala po Druhé světové válce. Probíhaly zde testy balistických raket, radarů a antiraket. V roce 1990 se formálně osamostatnily a jsou republikou. USA si několik ostrovů pronajaly, mají zde střelnici pojmenovanou po prezidentu Ronaldovi Reaganovi.


 

Zvětšit obrázek
Vybavení střelnice RTS (Ronald Reagan Ballistic Missile Defense Test Site), kam řízená bomba byla navedena.

Koncem srpna  Regina E. Duganová, ředitelka agentury amerického ministerstva obrany DARPA  přiznala, že s bezpilotní střelou letící nad Tichým oceánem rychlostí 24 000 kilometrů v hodině ztratili spojení takže o ní přišli. Šlo o test již dlouho vyvíjeného kluzáku označovaného jako Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2), jehož cílem mělo být dosažení louhotrvajícího hypersonického letu. A do hodiny měl ničit protivníka kdekoliv na Zemi.


Z včerejší tiskové zprávy vyplývá, že zbraň schopná dopravit smrtonosný náklad v tomto časovém limitu již existuje. Ve strohém prohlášení se praví, že střela AHW (Advanced Hypersonic Weapon) startovala z Havaje, proletěla horní vrstvou atmosféry nad Pacifikem a nadzvukovou rychlostí udeřila na čtyři tisíce kilometrů vzdálený cíl v atolu  Kwajalein na Marshallových ostrovech.


Zatímco balistické střely mají se změnou dráhy problém, tato střela během své cesty manévrovat může. To jí spolu s vysokou rychlostí činí prakticky nesestřelitelnou a proti jejímu útoku neexistuje obrana. Jaké rychlosti střela skutečně dosáhla, nebylo uvedeno, ale experti na raketovou techniku tipují, že může překročit i Mach 5, tedy pětinásobek rychlosti zvuku (6000 kilometrů za hodinu). Novější zprávy uvádějí, že let trval 35 minut, což by znamenalo, že střela se pohybovala rychlostí okolo Mach 8. Střela dopadla deset metrů od cíle.


Na rozdíl od své kolegyně Duganové mohla s odstupem dvou měsíců podplukovnice Melinda Morganová (mluvčí Pentagonu) ohlásit úspěch. AHW projekt je stejně jako kluzák HTV-2 součástí „Prompt Global Strike“, programu rychlého strategického úderu konvenčními zbraněmi do jedné hodiny kdekoli si to generálové budou přát. AHW je poněkud skrovnější sestřička kluzáku HTV-2, který měl být schopen své pozdravy předávat rychlostí až 27 000 km/h. To, že jedna strana vlastní hypersonickou zbraň, proti níž jsou všechny obranné systémy k ničemu, asi rozpoutá další kolo světového zbrojení. Ta dobrá zpráva je, že to s americkou ekonomickou krizí nemusí být až tak zlé, když si letos američtí daňoví poplatníci mohli dovolit utratit za program Global Strike 240 milionů dolarů. Jen samotný čtvrteční test létající bomby AHW přišel na 69 milionů USD.

Obrázek ve vysokém rozlišení
Zatímco obrázek neúspěšného kluzáku HTV-2 Pentagon uvolnil, vzhled AHW dosud tají.

 

VIDEO: Ale jinak tam musí být hezky, když se oblasti říká „zemský ráj“.

 


Pramen: Washington (AFP) 17. listopadu 2011
http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/ahw.htm

 

Datum: 18.11.2011 09:58
Tisk článku


Diskuze:

Dekuji

Petr Sabik,2011-11-22 12:13:46

za informaci. Musel to byt jedine vypadek proxy, protoze se to stalo hned po zahlaseni.

Odpovědět

Re: Výhodné? Laciné? - Ano.

Sneh Uliak2,2011-11-21 23:11:05

Pozrite sa ako pocas krizy ktoru zmienujete dopadlo Ceskoslovensko. Preco sa tak stalo? Lebo sme boli mala a slaba krajina.
USA si to nemozu dovolit. USA je zarukou bezpecnosti Europy, preto musi investovat do takychto programov.
Bezpecnost Europy nezaisti Cina ani Rusko. S tym druhym mame vlastnu skusenost - pre mna pozitivna nebola. Alebo by ste radsej skoncili pod atomovym dazdnikom Iranu? Zapadna civilizacia je v upadku, uzivajme si ju kym ju este mame...

Odpovědět

K čemu je to dobré?

J R,2011-11-21 18:56:38

Nejlépe to vystihují přednášky o zahraniční politice Spojených států od Noama Chomského. Například na Islandu vysvětloval postup US v Jižní Americe http://www.youtube.com/watch?v=i77qj22ig10

PS: Nedělám si iluze, že Rusko nebo Čína jako globální velitel bude jiný. Pouze poukazuji, že nekritická podpora US je naivní.

Odpovědět

Prihlaseni???

Petr Sabik,2011-11-21 16:10:10

Prijde mi podivne prihlasit se do systemu, kliknout na clanek a pri pokusu o pridani prispevku OPET zadat prihlasovaci udaje???

Odpovědět


spravce site,2011-11-22 01:41:13

Buďto Vám krátce vypadla síť, nebo jste přetáhl dobu pro připojení. Omezení je nutné proti atakům robotů.

Odpovědět

Nahoda

Petr Sabik,2011-11-21 16:08:58

Jako vetsi "nahodu" bych v teto zminovane souvislosti videl tu nove oznamenou bombu s neskutecnou penetraci...

viz napr:
http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/250739-usa-maji-nove-ucinne-bomby-proniknou-60-metru-tlustou-betonovou-zdi.html

Odpovědět

Tuseni souvislosti

Martin Tůma,2011-11-21 09:08:47

Je zajimave, ze oznameni o uspesnem provedeni experimentu, ktery byl nekdy koncem srpna prislo do medii kratce potom, co MAE potvrdila atomove ambice Iranu. Urcite je shoda pouze nahodna.
Ad obrana proti strele - zde se o tom da pouze spekulovat, protoze neni dost dobre znamy material, ze ktereho je potah strely a to, jak ve vysoke rychlosti reaguje na stret s necim tuhym. Spise nez Phalanx bych ale vsazel na strely - AHW nepoleti nizko nad hladinou jako klasicke protilodni strely, naopak, bude utocit "stremhlav". Na druhou stranu AHW maji zatim jenom Amici a Ruske i Cinske letadlove lode bez problemu potopi ponorkou. Jejich rozpocet je natolik dobry, ze si mohou dovolit stinovat kazdou skupinu kolem letadlove lode svoji utocnou ponorkou a m,yslim si, ze trida Sea Wolf je celkem mimo schopnosti odhaleni jak Rusu, tak Cinanu.
Americane maji velmi zajimavy laserovy program, od ABL az THEL. Ale laser je otazka prime viditelnosti cile, strela muze uderit kdekoliv.

Odpovědět


Byl v soudech opatrnější,

Petr Sanov,2011-11-21 11:55:25

jak Říše středu, tak ruský Medvěd si zdaleka nedělají takovou reklamu, pokud se týká armády jako strejček SAM, hlavně u Číny bych v tom jak na tom skutečně jsou byl opatrnější, navíc pozor na fenomen "blafování".

Odpovědět

Sneh Uliak,2011-11-19 23:39:48

V roku 2010 bol vojensky rozpocet USA 685 miliard dolarov, co je cislo 685 x 1000 x milion.
Ak zoberieme cenu AHW projektu - 240 milionov a vykratime miliony, dostaneme pomer 685000 : 240, cize 240 milionov dolarov je 0.0350% z celkoveho vojenskeho rozpoctu USA.

Preto je tento program pre USA velmi lacny a vyhodny. Taktiez sa z takejto malej sumy neda vyvodzovat nic o ekonomickej situacii USA.

(zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States)

Odpovědět


Výhodné? Laciné?

Roman Dvořák,2011-11-21 03:45:21

Před nějakým časem v době ekonomické krize uváděl jeden státník tytéž argumenty jako Vy - o výhodných zbrojních programech. Podařilo se mu kola ekonomiky opravdu rozjet a lidem jeho země byl opěvován. Jen ten konec se mu nějak nevydařil.

Odpovědět

Prohálšení že

Tomáš Bartoň,2011-11-19 15:40:19

"proti jejímu útoku neexistuje obrana" mi přijde hodně optimistické. Zkuste touhle hračkou trefit letadlovku: radary to chytí už 300 km daleko a pomocí vulkan phalanxů, oerlikonů či podobně vytuněných hraček obrana "nakrmí" prostor kterým tenhle dáreček přilétá takovým množstvím objektů, že se o ně rozseká daleko před cílem ať bude dělat co chce...

Odpovědět


Frantisek Kroupa,2011-11-19 20:07:04

(Tomáš Bartoň) - byl bych opatrný. Systémy jako Phalanx jsou určeny pro bezprostřední obranu (nejen) lodi. Tak třeba u Phalanxu se uvádí účinný dostřel 2 000 metrů, což by ona střela překonala při Mach 5 za zhruba 1,2 vteřiny. Navíc zásah střely nejenže nemusí znamenat její totální destrukci (Phalanx užívá kanon ráže 20 mm), ale ani změnu její trajektorie. Koneckonců se přesně toto při ostrém testování stalo, a o život přišel civilní technik.
No a na závěr - pouze opravdu naivní nebo zoufalý útočník by šel na tak lákavý cíl jako je letadlová loď jedinou sólo střelou.

Odpovědět

Vyvozovat stav usa ekonomiky z toho

Zbynek Riha,2011-11-19 14:58:19

kolik se utratilo vpentagonu je zcestne, protoze kdyby simohli danovy poplatnici vybrat za co se to utrati, tak by to pentagon nedostal.

Odpovědět

Furt to letí určitě 3x pomaleji než chcou,

Josef Hrncirik,2011-11-19 01:43:41

a výrazně pomaleji než paprsek. Protizbraň vždy brzy poletí dvojnásobnou rychlostí než zbraň. Brzy si za ty papírky nic nekoupí.

Odpovědět

-

Zdeněk Jindra,2011-11-18 12:41:15

Tak to vypadá, že autor článku fandí Americe. Já si naopak myslím, že toto je pro nás hrozba, a to i v případě, že nebudou mířit na nás.

Odpovědět


:)

Josef Pazdera,2011-11-18 13:17:42

Autor článku fandí biologii. O jeho články z této oblasti ale stojí jen málo čtenářů a tak se občas pouští i do toho, čemu nerozumí. Na rozdíl od Vás si autor ale nemyslí, že to je hrozba pro nás. Naši představitelé mají s Washingtonem nadstandardní vztahy a naše kotlina neoplývá ani ropou, titanem, mědí či zlatem. Troška uranu, kterou máme nikoho nevytrhne. Stejně s orientací Evropy na alternativní zdroje a s našimi náklady na jeho těžbu, si jej budeme moci... Nepřeceňujme náš význam na chod věcí budoucích. Hlavní hráči se rýsují mimo nás a tím myslím i Evropu, bohužel.

Odpovědět

Nechápu

Tomáš Matějka,2011-11-18 12:00:30

koho se tak pořád bojí. Taky nechápu, proč to necílí na své území. Vždyť ho mají dost. No a my musíme sekat latinu, jinak to pošlou na nás samozřejmě :-)

Odpovědět


Josef Pazdera,2011-11-18 12:21:18

Zlý jazykové tvrdí, že se obávají chvíle kdy začne docházet ropa. Ještě zlejší, že Číny...

Odpovědět


To je těžké chápat ...

Petr Gejdoš,2011-11-18 15:06:22

Narážím na diskusi pod tím článkem o neúspěších Rusů při misích k Marsu..

To vše je fakt pro slušného (a tedy nutně naivního) člověka dost těžko pochopitelné, že totiž "... vše je jinak". Jako povinnou četbu při pokusu o chápání doporučuju jako povinnou četbu Orwellův "1984".

Celosvětove je na brojení oficiálně vynakládáno cca 1,5 bilonů US dolarů. Z toho samotné USA vynakládají oficiálně asi 50%, spolů se spojenci v NATO a dalšími spojeneckými (čti satelitními) zeměmi potom skoro 90% !! V těch zbývajících 10% potom hledejte Čínu i Eusko, jakož i další zbytek světa.

Takže - koho se kdo tady má bát a o co jakože jde, by po zralé úvaze mělo být jasnééé ... že nejde o lidská práva, svobody a demokracii - to by mohlo být ale jasné hnedle.

Odpovědět


...

Martin Smatana,2011-11-18 15:39:53

Amíci sa nikdy netajili tým, že ich cieľom je svetovláda za akúkoľvek cenu a každý, kto sa im postaví na odpor, aby si ochránil slobodu a nezávislosť, bude terčom pre AHW. Je to smutné, ale je to tak.

Odpovědět


O světovládu jde i Číně, Rusku, islámu, ...

Miroslav Stuchlík,2011-11-20 12:15:34

osobně jsem raději když tyto technologie mají USA než kdokoliv jiný se světovládnými ambicemi, to by na tom celý svět byl podstatně hůř.

Odpovědět


pánovi Stuchlíkovi

Martin Smatana,2011-11-20 23:22:13

Skúste porovnať, ako sa správali Rusi k sibírskym národom počas kolonizácie Sibíri a ako sa správali Angličania k Indiánom, k pôvodným Tasmáncom, k černochom. Je mi jasné, že aj medzi ruskými kolonistami sa vyskytli blbci a zločinci, ale Rusi sa nikdy nedopustili programového vyvražďovania iných národov, na rozdiel od Angličanov alebo Nemcov.
Tu je jeden zaujímavý článok:
http://www.outsidermedia.cz/Svet-ruskyma-ocima-98-1.aspx
Môžete sa v ňom dočítať, ako sa Západ strašne obáva o Čerkesov žijúcich v Ruskej federácii, pričom jedine ruskí Čerkesi si zachovali svoju identitu a svoj jazyk, zatiaľ čo drvivá väčšina Čerkesov v emigrácii svoj jazyk zabudla a má len nejasnú predstavu o svojom pôvode.
Porovnajte sovietsku okupáciu vtedajšieho Československa v roku 1968 s okupáciou Iraku Spojenými štátmi alebo s bombardovaním Srbska v roku 1999, porovnajte počty obetí, porovnajte zničenie infraštruktúry, porovnajte znečistenie územia - napríklad ochudobneným úránom.
Skúste si zistiť, koľko nezávislých štátov od Druhej svetovej vojny napadli a rozmlátili Spojené štáty. Nájdite si na nete napríklad film The War on Democracy od Johna Pilgera. Možno Vám docvakne.
Mne z toho vychádza iba jedno - predstavitelia západných "demokracií" a NATO už dávno mali stáť pred trinbunálom za vojnové zločiny a za zločiny proti ľudskosti.

Odpovědět


To: Martin Smatana

Michal Daníček,2011-11-30 15:27:57

Pane Smatana, Rusko v historii nebylo žádným mazlem! Stačí si nastudovat co prováděl Stalin (nejen s vlastním národem), jak probíhalo "stěhování" celých národů! Naprostá devastace inteligence už z dob Cara, tohle všechno než všichni Vámi jmenovaní vůbec doženou bude na hodně dlouhý běh. Okupace v roce 1968 se s "okupací" Iráku nedá vůbec srovnat, dokážete si představit, že by se na území ČR konaly "rituály" a "protesty" tak jako v Iráku? Já ano, nedopadlo by to jinak, ty tanky sem nepřijely šířit mír, ty tanky sem přijely rozbít zem! A to tady infrastruktura s porovnám s Irákem byla světové úrovně - a myslíte si, že se ty tisíce vojáku a stovky tanků vznášeli? Pokud ano, přeji příjemné snění.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz