Lze odhadnout osobnost podle tělesného pachu?  
Potkali jste právě někoho zajímavého a chtěli byste okamžitě a také spolehlivě odhadnout v hrubých rysech jeho osobnost? Spolehněte se na smysly a čichněte si!

 

Zvětšit obrázek
Jakou osobnost má asi skunk. Kredit: Jef Poskanzer, Wikimedia Commons.

Smysly důvěrně známe a používáme od narození, jako pozoruhodné rozhraní mezi zvědavým mozkem a vnějším světem. Přesto nás stále ještě překvapují svými schopnostmi, což platí hlavně pro čich. Pachové vjemy a reakce na ně jsou podle všeho jen omezeně dostupné našemu vědomí a mozek je často zpracovává vcelku bez našeho dozoru. Nedávno to potvrdila i velmi zajímavá studie týmu z Wroclavské univerzity, který se zabýval lidskou schopností odhadnout osobnost někoho jiného pouhým přičichnutím –k dotyčné osobě, přesněji řečeno k jejímu oblečení.

 

Zvětšit obrázek
Vhodný k testu osobnosti. Kredit: Maksim, Wikimedia Commons.

Agnieszka Sorokowska, Piotr Sorokowski a Andrzej Szmajke sehnali celkem 30 mužů a 30 žen, kteří pro účely experimentu poskytli svůj tělesný pach. Během tří po sobě následujících nocí spali v tomtéž bílém tričku stejného druhu, přičemž se během této doby měli vyvarovat používání parfémů, mýdel a deodorantů a také tabáků i jídel, která ovlivňují tělesný pach. Před tričkem s tělesným pachem poskytli i údaje o své osobnosti – vyplněním osobnostních testů, podle konceptu Velké pětky faktorů osobnosti. Velká pětka přitom pro každou osobnost zahrnuje míru: 1. extroverze, 2. přívětivosti, 3. svědomitosti, 4. emocionální stability a 5. otevřenosti vzdělání a zkušenostem.

 

 

Zvětšit obrázek
Andrzej Szmajke. Kredit: A. Szmajke, U. Opolski.

Ve druhé fázi se experimentu zúčastnilo celkem 200 čichačů, 100 mužů a 100 žen. Každé tričko bylo vloženo do plastikového sáčku a čicháno nejméně 20krát. Každý čichač testoval maximálně 6 triček, pravděpodobně proto, aby nedošlo k jejich otupění či snad zhroucení. Čichači se pak vždy vyjádřili k osobnosti původního majitele trička, které právě očichali. Nakonec se ukázalo, že čichači sice v odhadu osobností dárců pachu nebyli kdovíjak přesní, ale byli přinejmenším stejně úspěšní jako ti, kteří tipovali osobnosti ze sledování lidí na videozáznamu. Obzvláště dobří prý byli v určení dominantních osobností opačného pohlaví.

 

Zvětšit obrázek
Uniwersytet Wrocławski

Zdá se, že máme dobrý důvod hlídat si svůj pach, pokud ovšem nechceme každému na potkání vytrubovat, jací jsme. To by pěkně ospravedlňovalo každodenní dřinu s hygienou. Pokud se na to podíváme z druhé strany, tak v dnešní době sice není úplně snadné získat vzorek tělesného pachu neovlivněného parfémem či mýdlem, stačí si ale počkat na horké léto anebo prohloubení krize, která sáhne nám všem do rozpočtů a budeme moci skenovat pach známých či náhodných kolemjdoucích jedna báseň.

 

Prameny:  MedicalXpress 5.12. 2011, European Journal of Personality 12.10. 2011.

Datum: 14.12.2011 20:32
Tisk článku


Diskuze:

-

Zdeněk Jindra,2011-12-15 20:30:24

Roman Majercak: Nepochybně; naštěstí Osel k této praxi zatím nesklouzl.
Jinak si všímám, že to bylo opraveno. Díky.
Nevěděl by někdo, jak přišli na tu dominanci? Z textu to vypadá, že to nebyla přímo sbíraná hodnota, takže ji museli určit z těch ostatních.

Odpovědět

-

Zdeněk Jindra,2011-12-15 13:11:34

- Jak se vypočítá míra dominance osoby podle těch pěti osobnostních vlastností?
- V předmluvě máte chybu "by jste". Člověk by čekal, že po tisící už někdo do redakčního systému dá funkci, která tuto sekvenci automaticky opraví, případně odmítne přijetí článku.

Odpovědět


Kdyby jste znal redakční systém Osla,

Ota Beran,2011-12-15 16:01:15

tak by jste to pochopil. :) (To byl jen vtip, samozřejmě, že i mě některé češtinářské úlety mrzí. By jste mezi ně patří stejně jako shoda nebo spíše neshoda podmětu s přísudkem a špatným i/y v koncovce.)

Odpovědět


jj

Roman Majercak,2011-12-15 19:33:27

No, ono jde také napsat úplné nic, zato češtinářsky zcela správně :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz