Pro a proti helikobakteru  
Bakteriální šroubovák vrátníku, jak se někdy častému nájemníkovi našeho zažívacího traktu přezdívá, klademe za vinu vznik žaludečních vředů a adenokarcinom žaludku. Lékaři se nás ho snaží zbavit vším co mají po ruce. Občas se jim to dlouhodobou léčbou koktejlem antibiotik dokonce podaří. Statistika zdravotního stavu izraelských vojáků ale vykazuje poněkud kontroverzní pohled na toto chronické onemocnění.

V žaludku nám panuje tak kyselé a enzymaticky nepřívětivé prostředí, že se donedávna myslelo, že  tam nic živého nemůže přežít. Jedna bakterie si ale v takovém prostředí přímo libuje a není nás málo, kteří si ji takzvaně fekálně-orální cestou, pořídíme abychom ji měli většinou už doživotně.  Zatím jsme se na bakterii Helicobacter pylori dívali jako na zloducha, který nám zvyšuje riziko vředů, rakoviny žaludku a nízkou hladinu železa. Nová studie ale soužití s tímto organismem líčí poněkud v jiném světle.

 
Prof. Daniel Cohen, epidemiolog na Tel Aviv University: „I bakteriální infekce může mít svou světlou stránku. (Credit: AFTAU)

Tým epidemiologů vedený vedený Danielem Cohenem z Tel Aviv University v Izraeli dostal za úkol zabývat se zdravotním stavem vojáků. Izraelskou kumpanii totiž sužují časté průjmy. Tak těžké, že vyžadují léčbu na klinice. Celkem vědci vyšetřili stav 595 mužů a protože všichni před nastoupením vojenské služby podstoupili podrobné vyšetření, včetně odběru krve, dalo se dodatečně zjistit, jakými bakteriálními infekcemi kdo z nich dříve trpěl a které infekce jsou chronické. Statistika vyjevila zajímavou souvislost - ti z mužů, kteří si z civilu do vojenské služby kromě vzpomínek přinesli také chronické onemocnění bakterií  H. pylori, trpěli průjmy mnohem méně. Infekce u nich snižovala riziko gastritid a horších problémy způsobované jinými bakteriemi  o šedesát procent.

 

Zvětšit obrázek
Helicobacter pylori. Na jednu misku vah nám klade žaludeční vředy, na druhou ochránu před astmatem a jinými patogeny. (Kredit: Yutaka Tsutsumi, Department of Pathology Fujita Health University School of Medicine)


Vědci zatím nemají jasno v tom, jaký ochranný mechanismus nositele H. pylori před dalšími infekcemi (např. E. Coli) chrání, ale domnívají se, že chronické onemocnění by mohlo měnit chemismus v žaludku a dvanácterníku.  Kyselejší prostředí ve střevech pak znemožňuje uchycení dalším patogenům. Možná to ale je jinak a chronická infekce H. pylori jen provokuje imunitní systém, který je pak lépe připraven vypořádat se s nájezdy jakýchkoliv patogenů. Pokud by to byla pravda, tak by chronická infekce plnila jakýsi efekt „otužování“.
Jediným, čím si můžeme být nyní stoprocentně jisti je, že s postupujícím věkem nás nakažených H. pylori bude přibývat a v seniorském věku nad šedesát budeme tvořit většinu. Jistou satisfakcí za vyšší riziko vředů nám ale může být, nejen, že si méně často naděláme do gatí ale že se nám také bude lépe chodit do schodů. Jak totiž z jiné obdobné studie nedávno vyplynulo, přítomnost virulentního kmene bakterie Helicobacter pylori snižuje u hostitelů o čtyřicet procent pravděpodobnost vzniku astmatu.

 

Pramen:  An Inverse and Independent Association Between Helicobacter pylori Infection and the Incidence of Shigellosis and Other Diarrheal Diseases, Clin Infect Dis. (2011) doi: 10.1093/cid/cir916


 

Datum: 02.01.2012 20:12
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz