Detektor ATLAS Velkého urychlovače – z lega  
Dánský fyzik si splnil sen a sestavil si z kostiček model detektoru ATLAS v měřítku 1:50. Stane se z něj hit příštích Vánoc?

 

Zvětšit obrázek
Legáček plně zaměstnán uvnitř lego modelu detektoru ATLAS. Kredit: Sascha Mehlhase.

 

Zvětšit obrázek
ha Mehlhase a jeho dílo. Kredit: Sascha Mehlhase.

Velký hadronový urychlovač částic (LHC) provozovaný CERN sice v uplynulém roce nevyrobil černou díru, ani žádnou jinou extravagantní fyzikální podivnost, i tak ale úspěšně poutal pozornost globální mediální sítě. Jeho velkolepost dokonce přiměla nadšeného fanouška, aby si za značného zájmu nejrůznějších médií na sklonku roku postavil kousek vlastního LHC.

 

Dotyčným obdivovatelem je mladý dánský fyzik Sascha Mehlhase z Institutu Nielse Bohra, který si doma v Kodani postavil model slavného detektoru Velkého urychlovače „ATLAS“ (A Toroidal LHC Apparatus), v poslední době často zobrazované ikony celého LHC. Jako správný Dán samozřejmě použil kostičky z dánského zázraku jménem LEGO.

 

Sascha Mehlhase strávil 48 hodin čistého času práce návrhem 3D modelu ATLASu z lega na počítači a dalších 33 hodin práce sestavováním kostiček, s pomocí několika studentů a zjevně sympatizující manželky. Jeho motivací prý byla snaha o popularizaci fyziky, což se mu, vzhledem k mediálnímu šílenství kolem jeho modelu, více než vydařilo. Fotografie Mehlhaseho detektoru ATLAS z lega se už blýskají na oficiálních stránkách projektu ATLAS a také na nespočtu zpravodajských serverů.

 

Zvětšit obrázek
Skoro jako živý. Kredit: Sascha Mehlhase

 

Zvětšit obrázek
Hector Berlioz: Trójané. Průnik detektoru ATLAS do opery. Kredit: ATLAS Experiment, CERN.

Originální ATLAS je zhruba 45 metrů dlouhý, přes 25 metrů vysoký a váží kolem 7 tisíc tun, čímž se vyrovná například pařížské Eiffelovce. Tento masivní projekt obsluhuje kolem 3 tisíce fyziků z téměř dvou set univerzit. Sascha Mehlhase měl k dispozici pouze omezené prostředky skupiny fyziků vysokých energií z Institutu Nielse Bohra a tak se musel spokojit s modelem ve skoro kapesní velikosti přibližně 1:50. Sestavit ATLAS ale není jen tak, takže i maličký model spotřeboval 9500 kostiček v ceně přibližně 2 tisíc eur.

 

Mehlhasův ATLAS je očividně velmi podrobný a autor slibuje brzy dodat návod k sestavení. Zatím je ale zklamaný reakcí společnosti LEGO, která doposud nereagovala na žádnou z jeho nabídek. Upřímně řečeno, je to sice úžasný nápad, ale s velkou pompou předváděný model asi není pro nikoho kromě fyziků maniakálně posedlých legem. Nicméně, pokud by na něm Mehlhase ještě zapracoval, radikálně ho zjednodušil, prošpikoval průhlednými dílky a přidal posádku neohrožených fyziků vyzbrojených paprskomety, tak si možná k příštím Vánocům budeme kupovat Detektor Atlas pod stromeček. Ostatně, výraz LEGO vznikl jako složenina dánského „Leg godt!“ („Hraj si dobře!“).

 

 

Zvětšit obrázek
Uvnitř ATLASu v CERN. Kredit: ATLAS Experiment, CERN.


Prameny: University Post 14.12. 2011, Sascha Mehlhase online 12.12. 2011, Wikipedia (Lego, ATLAS experiment).


 

 

 

Datum: 02.01.2012 22:46
Tisk článku


Diskuze:

Funguje? :)

Milan Tuček,2012-01-04 14:07:25

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz