Pirátské satelity proti cenzuře internetu  
Hackeři chtějí odpovědět na všudypřítomné snahy cenzurovat internet zprovozněním vlastní globální komunikační sítě. Máme na dosah necenzurovatelný internet z vesmíru?

 

Zvětšit obrázek
Chaos Communication Congress, Berlín 2011. Kredit: Christoph Hammann.

 

Internet, nepopiratelný zázrak postmoderní doby, už stačil naštvat mnohé korporace, zájmové organizace i vlády. V poslední době jsme svědky mohutného nástupu všemožných snah o cenzuru světa internetu. Autoritativní režimy chtějí izolovat svobodomyslné občany, umělečtí průmyslníci by zase rádi vrátili staré dobré časy pohádkových zisků. V USA teď na plné obrátky zuří bitva o zákon zavádějící drakonickou ochranu autorských práv SOPA (Stop Online Piracy Act), který by v případě schválení v navrhované podobě dramaticky zasáhl celý internet. Ať už boj lobujících majitelů autorských práv s volnomyšlenkářským internetem o tento zákon dopadne jakkoliv, světová síť se určitě změní.

 

Zvětšit obrázek
Nick Farr, titulovaný jako ministr financí hackerského prostoru HacDC. Kredit: Nick Farr, hackerspaces.

V této rozjitřené atmosféře se na konci prosince 2011 v Berlíně sešla 28. výroční hackerská konference Chaos Communication Congress, letos s mottem „28C3 – behind enemy lines“. Organizuje ji Chaos Computer Club, seskupení německy mluvících hackerů, kteří připravují pestrou směsku přednášek a workshopů, zahrnujících nejrůznější technická a také politická témata. Slavnou součástí tohoto setkání je „hack center“ - obrovská laboratoř pro stovky nerdů testujících nejmodernější technologie a software.

 

V Berlíně mnozí hackeři vyjádřili obavy o osud svobodného internetu. Věří, že lidé mají nezpochybnitelné právo na komunikaci, která ostatně stojí za veškerým rozvojem lidské vědy a technologií. Známý hackerský aktivista Nick Farr a jeho spolupracovníci připravují projekt hackerské světové sítě Hackerspace Global Grid, nouzové infrastruktury, která by umožnila uživatelům zůstat online v případě rozsáhlé přírodní katastrofy, ekonomického kolapsu anebo drtivého útoku administrativ na běžný internet. Hackeři by rádi zprovoznili vlastní vesmírný program a zkonstruovali levná komunikační zařízení, která by spolupracovala s hackerskými satelity. V současné době prý intenzivně pracují na protokolech a zabezpečení komunikace mezi pozemními stanicemi a satelity a také na funkčním prototypu vlastní pozemní stanice.

 

Zvětšit obrázek
Prosadí se hackeři na oběžných drahách? Kredit: ESA.

Určitě to nebude jednoduché, ale není vyloučené, že se jim to podaří. Několika skupinám amatérů se už povedlo dostat levné komunikační družice na oběžnou dráhu, i když obvykle ne nadlouho. Oběžná dráha je ale stále dostupnější a tento trend bude podle všeho pokračovat. Lidé kolem projektu Hackerspace Global Grid spolupracují s německou vesmírnou výzkumnou iniciativou Constellation, která zahrnuje nadějné studentské projekty. Pokud plány hackerů vyjdou, tak by rádi v dohledné době nabízeli ke koupi pozemní stanice ke komunikaci s hackerskými satelity za obnos kolem 100 eur. Farr a spol. očekávají, že už na příští konferenci 29C3 předvedou fungující pozemní komunikátory.

 

Zvětšit obrázek
28C3 – behind enemy lines. Kredit: dajmonpills, Flickr.

Ne každý ale sdílí jejich optimismus. Alan Woodward, expert na bezpečnostní otázky kyberprostoru z University of Surrey, varuje, že i když jednotlivé státy planety Země zatím přímo nevládnou v kosmickém prostoru, kterýkoliv technologicky dostatečně vyspělý režim by mohl na hackerské satelity zaútočit. Na druhou stranu, v posledních letech jsme svědky toho, že i hackeři disponují nezanedbatelnou údernou silou, zvláště pokud se sjednotí a případný útok na jejich družice by takřka jistě vyvolal koordinovanou odpověď. Její důsledky by mohly být docela zničující. Každopádně, ponecháme-li stranou nejčernější scénáře, tak by v našem splašeném světě nebylo špatné mít k dispozici nějaké záložní sítě pro případ nouze.

 

Prameny: BBC News Technology 4.1. 2012, Wikipedia (Stop Online Piracy Act, Chaos Communication Congress).

 

Datum: 07.01.2012 23:40
Tisk článku


Diskuze:

Alternativni site

Martin Krupicka,2013-01-30 12:15:42

Z hlediska "nerozbitnosti" a odolnosti provozu se mi pro podobne undergroundove aktivity zdal nejlepsi Fidonet. A asi by nebylo nijak extra slozite navrhnout neco velmi podobneho s tim, ze komunikace mezi uzly pouzije cokoli, co je k dispozici. Napriklad zasifrovanou flashku donesenou do sousedni vesnice. Vzhledem k naproste nekomfortnosti a relativni pomalosti by uzivatelu nemuselo byt tolik, aby doslo k zahlceni, nicmene by to byla fungujici alternativni sit.

Odpovědět

Kradez kmitoctu

Martin Hodan,2012-08-25 04:10:33

Jak jsem cetl dokumenty tehle "hackeru", tak cheji pouzivat radioamaterska (HAM) pasma up na 145MHz a dw na 436MHz.
Samozrejme, ze to by nesmeli, jinak by piratili na kmitoctech kde by nemeli co delat a ani na HAM kmitoctech se toto nesmi delat, na HAM pasmech muze byt pouze HAM provoz.
Kdyz by si zakoupili od UNOSSy a ITU cast sat segmentu treba v C pasmu, tak prosim. Ono je stejne na nosnou raketu pusti jedine tehdy, kdyz dostanou od ITU/UNOSSA glejt, ze maji kmitocty/LEO drahy v poradku.
Spis mi to pripomina hru typu letadlo.
Jak se v jejich dokumentu pise, tak pro prvni vyuziti chtej pouzit HAM satelity s packet-radiem a palubnima BBS (tedy to co uz nam radioamaterum funguje 20 let a to i na palube ISS, kde mame letajici BBSku) a to rychlosti 9k6.
Pro ASCII text....jo dobry, ale tak pro par desitek-stovek uzivatelu, ale miliony uzivatelu by s 9k6 rychlosti proste nevystacili nehlede na fakt, ze dle vsech WW zakonu muze na HAM pasma pouze licencovany radioamater. Uz vidim, jak miliony laiku obtezuji "ČTÚ" s zadosti o zkousky. Pochopitelne CTU je jen v CZE a jinde ve svete jsou tamni regulatori.

Odpovědět

Místo argumentů nadávka

Leopold Kyslinger,2012-01-08 22:10:25

Proč zloději? Odpovídáte: ...protože 30-50% toho co vytvořím je využíváno bez zaplacení...
V duchu této "logiky" jste stejným zlodějem i vy! Vždyť využíváte celé kulturní dědictví aniž byste zaplatil za licenci. V tom - totiž ve snaze udělat ze všeho zboží - je totiž to čertovo kopýtko.

Odpovědět


Ladislav Lang,2012-01-09 12:09:19

Jaká nadávka?? Když vám někdo ukrane auto, tak je to zloděj, když někdo bez mého svolení používá mnou vytvořený software, tak je to také zloděj - ano, oba porušili jiné paragrafy, ale oba zkrátili naše majetková práva, proto jsou to oba zloději. Takže nikoli urážka, ale pojmenování věcí pravými jmény.

Mimochodem, ten zloděj, co vám ukradne auto může také argumentovat, že vy jste nezaplatil za celé kulturní dědictví ani halíř, tak proč by on platil za vaše auto, že?

Odpovědět


Barak Obava,2012-01-09 12:11:36

Přesně.

Odpovědět


zlodejina

Petr K,2012-01-09 18:49:32

Zlodej zcizuje veci. Tzn., ze to co ukradne pak nekde chybi. O moralnosti kopirovani/pirateni se urcita da polemizovat, ale rozhodne to nelze nazyvat kradezi, protoze original je nedotcen stale u Vas. To jenom k zakladnim pojmum.
Ja osobne povazuju celou situaci se SW jako neudrzitelnou. Uz jen to, ze ziskavam licenci, ne vlastnicke pravo povazuji za zarazejici. (ano vim, nikdo me nenuti, ale bavme se realisticky). Nebo tolik diskutovane vypalne skupin typu OSA. Bojiste je to rozhodne spinave a obe strany si nemaji navzajem co vycitat.

Odpovědět


Václav Bartoš,2012-01-09 22:07:45

Kopírování software a krádež není to samé. Jak píše Petr K nade mnou, při krádeži původnímu majiteli daná věc chybí, to v případě software neplatí. Zde "jen" využíváme zadarmo něco, za co autor/majitel/provozovatel vyžaduje platbu. Jako nejlepší přirovnání mě tedy napadá jízda na černo v MHD. To sice správné, ale rozhodně to není krádež.

Odpovědět


oprava

Václav Bartoš,2012-01-09 22:12:32

na konci samozřejmě mělo být "To sice není správné ..."

Odpovědět

Ladislav Lang,2012-01-08 19:38:15

Která zájmová zločinecká organizace si příště začne budovat vlastní infrastruktutu? Teď jsou to zloději, budou to příště třeba vrazi?

Vždyť jediné o co tady jde je, aby si mohli tzv. "piráti" - tj. sprostí zloději v klidu krást a každé opatření proti jejich rozkrádání obcházet.

PS: A ano, přiznávám, že jsem zaujatý, jako každá oběť. Protože 30-50% toho co vytvořím je využíváno bez zaplacení.

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2012-01-08 21:15:57

Mně zase bere 80% výdělku zločinecká organizace pojmenovatelná jako kapitalisté. Uvědomte si, že když se svět změní, vaše teplé místečko cenzurujícího vydavatele může zmizet a Vy si musíte najít pořádnou práci. Doteď jste zloděj Vy a teď se cukáte, když by po Vás chtěli pracovat.

Odpovědět


blahopřeji

Antonin Stefka,2012-01-09 10:46:08

piráti jsou v zájmu tohoto ,,třídního boje,, označováni za pedofily, přičemž ale zločinecké organizace komunikují bez problémů na stávajících, nebo alternativních sítích.

Odpovědět

Od určitého

Petr Sanov,2012-01-08 17:47:32

okamžiku neexistuje síla která by obsáhla vše - nejslabším článkem je lidský faktor, ten sice limituje nerealistické vize přímé demokracie, ale limituje i kontrolní mechanismy, ani s nejmodernější technikou nelze neobsáhnout vše. Jednak ji lze obejít, a to velice jednoduše, jednak konečné rozhodnutí musí udělat člověk a jsme u toho nejslabšího článku. Navíc komunikační technologie limitují fungování současné civilizace - vypnutí netu by vedlo ke společenskému kolapsu a každou kontrolu lze dost jednoduše obejít a nakonec i prolomit.
Kdo nevěří ať přemýšlí třeba nad Koukolíkovou knihou Mocenská posedlost.

Odpovědět

Kéž by se to povedlo!

Leopold Kyslinger,2012-01-08 17:06:10

Když totiž nadnárodní mocenská centra zvítězí a podaří se jim plošně prosadit např. dohodu A.C.T.A. - a skutečně aktivně kontrolovat internet - tak to bude znamenat, že jsme se opět posunuli blíž k Orwellovu 1984.
Ani za předchozího režimu nebyl zpravodajský systém tak dokonalý (viz korespondence a akce disidentů), aby zachytil vše. Teď se to daří.

Odpovědět


-

Martin Vajsar,2012-01-08 23:50:21

Domnívám se, že pokud novodobí disidenti použijí stejné prostředky (a vynaloží stejné úsilí) jako ti z minulého století - tj. osobní kontakt a pošta místo e-mailu, budou unikat mocenským centrům minimálně se stejnou úspěšností jako jejich předchůdci. Možná dokonce i lépe (tajné služby dnes musí být zahlcené rozsáhlým balastem dat z internetu, v nichž se nelze vyznat, nezřídka proto, že se v nich nevyznají ani jejich autoři).

Odpovědět


jak jsem si všiml při čundrech v pohraničí

Antonin Stefka,2012-01-09 11:05:02

neonacistická kurýrní služba funguje perfektně

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz