UNI-CUB není ani Segway ani jednokolka  
Honda uvádí na trh osobní mobilní zařízení, které má sedlo, a na rozdíl od amerického úspěšného Segwaye dovoluje stejnou volnost pohybu ve všech směrech, i do stran.

 

Zvětšit obrázek
Mít o kolečko navíc se Hondě vyplatilo.


 

Již v roce 2009 představil japonský výrobce skládací kufříkovou jednokolku U3-X, která měla vlastní systém ovládání, vyvažování a všesměrové hnací kolo. Právě tímto vynálezem se podařilo obejít americké licencované chytré vozítko s gyroskopy. Japonskému řešení se říká Honda omni traction drive system a stal se základem i nového robotického vozítka. Na rozdíl od předchozí jednokolky má inovovaná verze kolečka dvě. Vozítku to prospělo, nabylo na stabilitě a rozšířily se mu možnosti pohybu. Těžko říci, zda je vozítko určeno spíše pro zábavu, nebo bude dobrým pomocníkem například pro hendikepované. V každém případě umožňuje elegantní a dokonale ovládaný pohyb. Zatím je určeno jen pro použití ve vnitřních bezbarierových prostorech.


Podobně jako u Segway i zde se řídí změnou těžiště. Všesměrová kola umožňují jezdci dokonaleji kontrolovat směr pohybu. Jezdit lze nejen dopředu či dozadu, ale i po diagonále, což by mohlo dojít ocení například při nutnosti se proplétat mezi lidmi. Hračkou je i otáčení.


Asi nepřekvapí, že nová dvojkolka je ze stejné dílny, která dávala dohromady úspěšný robot ASIMO. Vozítko má nastavitelnou výšku sedadla (745 – 825 mm) a jeho lithium-ionová baterie umožňuje na jedno nabití ujet 6 km.

Zvětšit obrázek
I když reklama pracuje se zdravými a mladými lidmi, nejvíce zájmu bude asi ze strany handicapovaných, například v nákupních střediscích, na letištích, v knihovnách a možná časem i venku. (Kredit: Honda) 

Rychlost pohybu je omezena na 6 km/hod. Vše se dá složit do kufříku 520 x 345 x 745 mm. Hmotnost ale výrobce neuvádí, zřejmě ví proč. 

 

Ukázka nového japonského vozítka UNI-CUB

 


 

Pramen: Honda

Předchůdkyně - jednokolka U-3X

 


 

Datum: 16.05.2012 07:12
Tisk článku


Diskuze:

mysli na vsechno

Jiří Štros,2012-05-21 11:31:59

klasicke ohlednuti se za slecnou by vzhledem k ovladani zrejme skoncilo v silnici. nastesti uz by se nebylo za cim ohlizet... budoucnost je desiva.

Odpovědět

hmm

Ales Kresl,2012-05-16 15:34:58

zajimave, zvlaste pro starsi, obezni a ale i pri prohlidkach galerii to muze byt zajimave. Vetsinou clovek dorazi unaven a pak uz se tesi aby mel prohlidku za sebou, jak ho boli zada...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz