Vysychání Sahary a Sahelu – mýtus a skutečnost  
Kvůli globálnímu oteplování se Sahara a vyprahlý Sahel rozšiřují a zvětšují? A není to spíše naopak?

 

Mediální zprávy jsou alarmující:

Sahel region is „ground zero“ for climate change, says Egeland (IRIN 2.června 2008)


V roce 2008 Sahel navštívil zvláštní poradce generálního tajemníka OSN Jan Egeland. Strachuje se totiž, že právě Sahel „trpí nejhoršími dopady klimatické změny na světě.“

Richard Black. Climate change will dry Africa (BBC 29.listopad 2005)

BBC píše: Srážky v Sahelu v druhé polovině 20. století dramaticky poklesly a sucha způsobila smrt milionů lidí… Od roku 1970 asi polovina regionu trpěla silným suchem…. Dr Isaac Held z NOAA říká: Náš model předpovídá, že Sahel bude v budoucnosti extrémně suchý.“

Jak zabránit rozšiřování Sahary? Výstavbou gigantické zdi (Lidovky 25.červenec 2009)

Lidovky: Rozšiřování pouští označila OSN již v roce 2007 za jedno z největších ohrožení životního prostředí naší doby. Jeho obětí se podle studie OSN může stát třetina lidstva, což jsou dvě miliardy lidí…. S návrhem ohradit saharskou poušť, aby se dále nerozšiřovala, přišel na nedávné konferenci TED Global v Oxfordu architekt Magnus Larsoon. Podle jeho projektu by se dala postavit 6000 kilometrů dlouhá zeď ze zpevněných písečných dun.
Jenže OSN není moc důvěryhodná. Oni neustále něco označují za „největší ohrožení“ V 70.letech to byla hrozba globálního ochlazování, potom zase Y2K panika roku 2000. A že zhoršení sucha předpovídají klimatické modely? Jen některé modely. Druhá polovina klimatických modelů předpovídá pravý opak (zdroj).  Ostatně stačí pouhý pohled do Wikipedie do hesla „Sahel“, abychom viděli, že skutečnost je přesně opačná, než se tvrdí!

 

 

Zvětšit obrázek
GRAF 1: Geophys. Res., 116, D12115

GRAF 1: Palmerův index sucha PDSI. Od roku 1950 na Sahaře srážek přibylo a v Sahelu ubylo. Z této mapy ale nevidíte, že sahelské vysušování probíhalo v éře ochlazování, tj. V 50-70. letech. Takže dramatické červené skvrny v srdci Afriky nemají s globálním oteplováním mnoho společného. Dai, A. (2011), Characteristics and trends in various forms of the Palmer Drought Severity Index during 1900–2008, J. Geophys. Res., 116, D12115.

 


 

GRAF 2:  Vývoj srážek v Sahelu. Za vysychání Sahelu nemůže globální oteplování, kterému došlo po roce 1975. Za vysušení Sahelu může globální ochlazování, které probíhalo v 50. - 70. letech. (Sahel rainfall)

C.Olsson. A recent greening of the Sahel—trends, patterns and potential causes. Journal of Arid Environments 63 (2005) 556–566

Globálního oteplování by se Sahel bát neměl. Právě v éře oteplení po roce 1980 v Sahelu srážek přibývá. National Geographic píše: Ve východní části Sahary v JZ Egyptě a S Súdánu začínají růst i stromy jako akácie, uvádí Stefan Kröpelin, klimatolog z Kolínské university. Zezelenání širokého pásu území včetně Čadu a Súdánu potvrzuje i srovnání satelitních snímků z let 1982 a 2002. „Důvodem změn může být, že teplejší vzduch je více schopen udržet vlhkost, ze které se pak tvoří déšť,“ vysvětluje Martin Clausen z německého Ústavu Maxe Plancka pro meteorologii v Hamburku.

Sahara greening due to climate change?  (National Geographic 31.červenec 2009)

Že v éře oteplování jsou v Africe pouště na ústupu, toho si všimli i někteří novináři jako Fred Pearce v New Scientist: „Na kongresu v Johannesburgu v srpnu 2002 UNEP (Ekologický program OSN) varoval, že 45 % Afriky trpí desertifikací a nejhůře postižen je prý Sahel… Vědecké zprávy však líčí jiný obrázek… Písek ustupuje před šířící se vegetací v širokém pásu od Mauretánie až na břehy Eritreje na 6000 km vzdáleném pobřeží Rudého moře… Burkina Faso, je jedna ze západoafrických zemí, které před 20 lety byly devastovány suchem a šířením pouští. Dnes je tato země opět natolik zelená, že rodiny, které kdysi uprchly do vlhčích pobřežních krajů, se začínají vracet domů.”

Fred Pearce. Africa"s deserts are in "spectacular" retreat. NewScientist 8.září 2002

Že oteplení Sahaře svědčí? To není nic překvapivého. V době holocénního optima před cca 7000 lety byla léta na severní polokouli o 1 – 2 °C teplejší než dnes. Sahara byla díky tomu vlhčí, byla zelená, byla tam dokonce jezera. Tehdy Saharu obývali lidé, kteří nám zanechali známé skalní kresby v Tasíli.

Exodus From Drying Sahara Gave Rise to Pharaohs, Study Says (National Geographic 2006) 


Afrika gate a odvážná novinářka

Suchem v Africe strašil i klimatický panel OSN: „Do roku 2020 v některých zemích mohou úrody u plodin závislých na srážkách klesnout až na 50 %. Podle projekcí může být zemědělská výroba a dostupnost potravin v řadě zemí Afriky vážně ohrožena. To by ještě zhoršilo potravinovou bezpečnost a podvýživu.“
http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/syr/en/mains3-3-2.html
http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg2/en/ch9s9-4-4.html

Člověk by si dvakrát rozmyslel, než bude Afričany děsit takovými výroky. Jak ale zjistil Richard North, IPCC měla tuto zprávu podloženou jen z jediného  zdroje. Převzali to bez ověření od kanadských eko-aktivistů IISD (International Institute for Sustainable Development), ze studie, kterou pro ně napsal Ali Agoumi, Maročan napojený na obchody s uhlíkovými povolenkami. Ten údaje převzal ne z vědecké literatury, ale ze zpráv úředníků pro OSN. Přestože veřejnosti bylo vštěpováno, že IPCC používá jen vědeckou literaturu. A o možnosti snížení úrod mluví jen jedna z těch úředních zpráv, ta z Maroka.
Richard North And Now for Africagate.  (EU-Referendum, leden 2010)
O. Klimánek „Zpráva mezivládního klimatického panelu: 5600 nevědeckých citací, strach, katastrofy a politické motivy. Indie z panelu vystoupila (Scinet.cz 30. duben 2010). Snahy o ututlání této aféry „Africagate“ nabraly zajímavý směr v Německu. Tamější klimatolog Stefan Rahmsdorf z PIK vyhrožoval novinám Frankfurter Rundschau, které otiskly o Africagate článek novinářky Irene Meichsnerové. Noviny se zalekly a článek stáhly. Rahmsdorf se pak veřejně vychloubal, že Meichsnerová chybnost svého článku sama uznala. Stalo se však něco nevídaného, novinářka se mocnému klimatologovi a jeho pomluvám postavila na odpor. Pohnala ho před kolínský soud. A vyhrála. Klimatolog musel novinářce zaplatit odškodné 511,58 Euro plus úroky a 2/3 soudních výloh.
Africagate – A Miracle Just Happened. 5. prosince 2011

German State Court Orders Stefan Rahmstorf To Cease And Desist “Violating Journalist’s Personal Rights”  (Notrickzone.com 7.listopad 2011)


 

Závěr

Celkový světový trend srážek za sto let nestojí za řeč. (GRAF 3) Srážek ubývalo v době ochlazování tj. V 50. - 70. letech. Vidíme tu ovšem zpoždění oproti vývoji teplot, například vzhledem k tzv. tepelné setrvačnosti oceánů. Ty jsou hluboké a trvá než se prohřejí či ochladí. IPCC zde . A viz též: IPCC zde.

Křivka srážek je ne nepodobná křivce tropických teplot, ostatně nejvíce vodní páry je nad oceány v tropech (IPCC data)  

Sahel je právě takovou tou částí světa, kterou mají eko aktivisté na mysli, když říkají, že „klimatická změna již probíhá“  (jako by někdy snad mohla neprobíhat). A diví se, jak tzv. popírači mohou tváří v tvář utrpení lidí ze Sahelu popírat, že klima se mění před očima (ač to nikdo nepopírá). Ekologičtí aktivisté se zkrátka nechávají zmást tím, že jim je sice říkána pravda. Ale ne celá pravda.

Ano, některé modely opravdu předpovídají zhoršování sucha tu či onde. Ovšem jiné modely zase předpovídají pravý opak. Ano, v druhé polovině 20.století zřejmě světově opravdu stouply teploty a zároveň světově poklesly srážky. Ale k tomu poklesu srážek došlo PŘED začátkem oteplení. Ano, za vyschnutí Sahelu opravdu může klimatická změna. Ne však oteplování, nýbrž ochlazování.


Stránky autora: Klimaskeptik

Datum: 29.07.2012 08:10
Tisk článku


Diskuze:

Zelená Sahara(hrubost)

Mojmir Kosco,2012-07-31 08:58:17

Sahara (Sahel) může fungovat jako příklad problematiky vlivu příčin zda je nebo není obyvatelná (představa zemědělské Sahary je hezká ale co třeba druhé serengeti)a která příčina převáží a vede k tomu že tak není . Možná v minulosti za stejných klimatických podmínek bylo území Sahary savana a Sahelu prales.Že je to možně jsem zažil v Maroku po deštíku V mžiku (cca 2 dny) poušť změnila v jarní rozkvetlou louku . Rovněž to ukazuje že i obrovské plochy území můžou během krátké doby dejme tomu 2-3 roky zcela změnit svůj charakter dejte vodu sahelu a máte ráj na zemi a seberte vodu na 2 roky česku a máte gobi.Takže je velmi důležité říct jak biotické faktory ovlivní saharu .Fyzikální model říká že Sahara by se měla zazelenat .Bohužel fyzikální model platí pouze tam kde není život (Mars) .Takže zmenšení ploch pouště nemá původ pouze ve větších srážkách ale i v tom že jaksi z důvodů válečných a sociálních je toto území miň drancováno . A proč nás to má zajímat no mužeme doufat že příště rovněž dojde k šťastnému úmrtí ve zlaté hordě .....

Odpovědět


Kosco , Kosco

Oleg Jansa,2012-08-01 05:44:45

Pane Kosco, proboha. To fakt musíte blábolit ke každému článku i tomu kterému nerozumíte? Prosím Vás nepleťte lidem hlavy Vašimi teoriemi o fyzikálních a nefyzikálních modelech.

Odpovědět


Dotaz pro pana Košču

Jindriska Flobertova,2012-08-01 05:49:07

Tím nefyzikálním modelem jste měl na mysli ten model IPCC?
Jak ale zjistil Richard North, IPCC měla tuto zprávu podloženou jen z jediného zdroje. Převzali to bez ověření od kanadských eko-aktivistů IISD (International Institute for Sustainable Development), ze studie, kterou pro ně napsal Ali Agoumi, Maročan napojený na obchody s uhlíkovými povolenkami. Ten údaje převzal ne z vědecké literatury, ale ze zpráv úředníků pro OSN...

Odpovědět


No možná

Mojmir Kosco,2012-08-01 08:42:23

Možná nevím ale říkám že ozelenění sahelu má víc příčín něž je oteplování a jedním z nich jsou místní války .. a k modelu říkám že model musí být kompletní a vyvodit výsledek i zpětně stačí říct který to je a nechat si ho odsouhlasit kolegy z nepřátelské vesnice a máte výhráno jinak mužu blábolit jak chci neboť to patří k diskuzi a neprokázaný model je pořád teorie ...

Odpovědět

Kremlik

Vitezslav Kremlik,2012-07-30 22:47:35

Global dimming narozdil od local dimming, je jen hypoteza. Vyjadril jsem se k ni v clanku o sopkach: http://kremlik.blog.idnes.cz/c/259172/Uz-dvacet-let-sopky-mlci.html A o tom jak OSN strasila Y2K krasne hovoril Michael Crichton http://www.independent.org/events/transcript.asp?id=111

Odpovědět


Jozef Kollar,2012-07-31 00:20:52

Pan Kremlik

vsetko je teoria. Vratane mojich a Vasich nazorov. Faktom je ze znizene vyparovanie vody v europe, severnej amerike a izraeli. Viete to vysvetlit?(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12434057). Co sa tyka Sahelu je dost mozne, ze priemyselne znecistenie z europy a severnej ameriky sposobilo zmenu v distribucii monzunov
http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/1520-0442%282002%29015%3C2103:TRTATI%3E2.0.CO%3B2

Na Vasom blogu k global dimming nic nemate len odkaz na jednu studiu, ktora potvrdzuje ze najvaci dimming je pozorovany v blizkosti velkych populacnych centier. Takze zneciestenie nemoze putoat atmosferou na dialku?
(http://news.sciencemag.org/sciencenow/2012/05/asian-brown-cloud-threatens-us.html)

Co sa tyka OSN som velmi sklamany vasimi argumentmi. Cakal som intezivne porovnanie poctov publikacii/clankov. http://www.independent.org/images/events/crichton/image010.jpg Screenshot slidu dokumentu bez nazvu a bez poriadnej citacie nemozem brat ako vazny podklad. Prosim o iny dokaz, inac Vase tvrdenie nie je mozne brat skutocne vazne.

Dakujem vopred za Vasu skoru a doplnenu reakciu
Jozef Kollar

Odpovědět


Ad J.Kollar

Vitezslav Kremlik,2012-07-31 19:44:21

a)Muj clanek o global dimming hovori jasne, musite ale vnimat, co ctete. Ukazuje, jak je dlouhodoby pidi-trend nepatrny v porovnani se sopecnymi vykyvy.
b)Jestli vam tak precizni autor jako Crichton jako zdroj Y2K nestaci, je to vas problem. Pro mne je to kvalitni zdroj.
c) Proboha, "evapotranspiration" ze klesla to se divite?? Vite vy vubec, co to znamena? Je to vyparovani z rostlin. To snad da rozum, ze klesla, kdyz je vice CO2, ergo rostliny maji mensi pruduchy a tedy z nich unika mene vody. To je ale snad dobre ne? Rostliny tak vydrzi i pri vetsim suchu.

Odpovědět


transpirace

Stanislav Kaštánek,2012-07-31 22:32:32

Pro pana Kremlíka, který píše 31.07.2012 v 19:44)
"c) Proboha, "evapotranspiration" ze klesla to se divite?? Vite vy vubec, co to znamena? Je to vyparovani z rostlin."
Můj názor : Heslo evapotranspirace říká něco jiného, výpar z rostlin je transpirace. Transpirace je výdej vody povrchem rostlin, respektive listem. Je ukončením tzv. transpiračního proudu, který vede vodu z kořenů cévními svazky do listů.
Jinak řečeno : evapotranspirace je celkový výpar (fyzikální = evaporace + fyziologický = transpirace)

K průduchům a konc. CO2 lze najít třeba, že se měří vodivost listů, která souvisí s průduchy:
kfrserver.natur.cuni.cz/studium/bakalar/prace/horska.pdf
"e) Koncentrace CO2
Očekávání, že průduchy na nově vznikajících listech se vytváří v odpovědi na aktuální [CO2], která obklopuje tělo
rostliny, nepotvrzuje studie Myiazawa et al. (2011)... Tvrdí, že [CO2]
silně ovlivňuje zakládání průduchů na začátku vývoje listu, a to více než
zvětšování epidermálních buněk během růstu listu. "
Vladimír Wagner píše na osel.cz, že metoda vztahu počtu průduchů a konc. CO2 je kalibrována ledovcovými vrty, průduchy tedy nejsou nezávislé měření.

Odpovědět


Transpirace

Vitezslav Kremlik,2012-08-01 00:13:48

Reakce na Stanislava Kaštánka z 31.07.2012 v 22:32:
Nevim, o čem to mluvite ani co tim chcete říci. Jak stoupa atmosfericky CO2, rostline ke stejne vyzive staci mene pruduchu. Pak ale take z rostliny ovsem unika mene vody. Ubytek pruduchu ve 20.stoleti je zmeren... Mimochodem, clanek byl o Sahare a Sahelu, to jsme odbehli od tematu.

Odpovědět


Jozef Kollar,2012-08-10 18:54:21

a) Pan Kremlik. Je tam jasne napisane ze global dimming ma nezanedbatelny antropogeny povod, nakolko sa najviac prejavuje v okoli aglomeracii. Nikde v clanku nie je napisane, ze znecistenie sa nemoze dostat nad oceany a prejavovat sa aj tam, ( aj ked nie tak intenzivne ako v mestskych oblastiach)
b) Naozaj mi nazor pana Crichtona nestaci, pretoze tento clovek nema skusenosti s komplexnym IT prostredim. To ze sa Vam nezda ze pouzivanie 2 cislic na urcenie letopoctu moze sposobit problemy v bankovych a telco systemoch skor ukazuje na vasu nizku expoziciu s problematikou. Ak mi neverite ake nasledky moze mat kaskadovita chyba precitajte si co sposobile jedna zle osetrena konverzia http://en.wikipedia.org/wiki/Ariane_5_Flight_501#Launch_failure
c) Neklesla evapotranspiration, klesla Pan evaporation.http://en.wikipedia.org/wiki/Pan_evaporation. Jedna sa o vyparovanie z vodnej hladiny. Toto meranie ma korelaciu s vyparovamin z velkych vodnych ploch a je velmi sledovane a desatrocia zaznamenavane vo velkej - skale.

Kollar

Odpovědět

Otazka pre autora

Jozef Kollar,2012-07-30 19:47:00

Chcel by som sa Vas ako osoby s evidentne velkym zaujmom o klimatologiu spytat na Vas nazor ohladom global dimmingu a vysychania sahelu (en.wikipedia.org/wiki/Global_dimming) Tato teoria by mala vysvetlovat pozorovany pokles intezity slnecneho ziarenia na zemskom povrchu v priemere o 4% medzi 1960-1990 ( pricom solarna konstanta zostala nemena ). Dosledkom nizssej intezity by malo byt mensie odprarovanie vody z mori a oceanov => menej zrazok okrem ineho aj v saheli. Tento trend sa zacal zlepsovat ako zapadne krajiny v 1990 zacali zavadzat coraz prisnejsie zakony a emisie pevnych castic a sirnych zlucenin sa zmensili.

Dalej ma velmi zaskocil Vasa informacia ohladom Y2K a OSN. Mohli by ste uviest zdroje odkial to cerpate? Co si z tej doby pamatam je OSN, ako kazda globalna organizacia, sa pripravoala na potencionalne vypadky bankovych a telekomunikacnych organizacii v oblastiach kde posobila. Lidrom v tejto oblasti boli IT spolocnosti ako SUN/IBM a tie rizovali celkom slusne peniaze...

Odpovědět

Tentokrát má Kremlík spíše pravdu

Petr Tomek,2012-07-30 11:02:08

Ač pana Kremlíka jinak nemusím, tak tentokrát má asi (přinejmenším rámcově) pravdu. Oteplení planety přináší na Saharu vlhčí a nikoli sušší podnebí. Naopak studená období jsou charakteristická vysycháním oblastí kolem obratníků.

Odpovědět

Hrubost

Petr Sabik,2012-07-30 01:49:37

Dovolim si byt neskonale hruby a omezeny:
A co z toho plyne pro Ceskou republiku?

Odpovědět


Nebuďte skromný

Oleg Jansa,2012-07-30 08:44:12

To není hrubost, ani omezenost. To je genialita pane Šabíku. Právě jste přišel na myšlenku, kterou tu jde napsat pod každý článek. Od robomedúzy, přes jihoamerické mravence,... i exoplanetu Gliese.

Odpovědět

Teploty, srážky, index sucha, zemědělství

Stanislav Kaštánek,2012-07-30 01:40:46

Autor uvádí na konci článku: "Ano, v druhé polovině 20.století zřejmě světově opravdu stouply teploty a zároveň světově poklesly srážky. Ale k tomu poklesu srážek došlo PŘED začátkem oteplení. Ano, za vyschnutí Sahelu opravdu může klimatická změna. Ne však oteplování, nýbrž ochlazování."
Nerozumím tomu. Celosvětové srážky klesají od asi 1975, globální teploty podle třeba NOAA rostou od 1975. Teploty pevniny podle NOAA rostou od 1975. Sážky na Sahelu klesají v trendu od neméně 1970 (Sahel Rainfall Index), největší propad tohoto indexu je kolem 1984, vysychání jezra Čad atd. Pak mírné zlepšení do roku 2010, ALE SRÁŽKOVÝ INDEX JE STÁLE ZÁPORNÝ. Autor článku píše:"Globálního oteplování by se Sahel bát neměl. Právě v éře oteplení po roce 1980 v Sahelu srážek přibývá."
Roku 1985 bylo absolutní minimum a pak se nikdo nemůže divit, že srážek přibývá.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sahel_rainfall_timeseries_en.svg
to je jeden z odkazů Kremlíka v článku. Autor prostě ignoruje skutečnost, že záporný index srážek je už od roku 1970 ( nikoli od 1980) plně rostoucími globálními teplotami.
Jediné, čím si můžeme být jisti, že v Sahelu přibývá lidí, srážek je výrazněm méně, nž v době 1950-1968, kdy byl srážkový index trvale kladný a srážky relativně vysoké. OSN varuje před rozšiřováním pouští a nebezpečím hladu , a to zjevně právem, hlad při okrajích pouší je, třeba v Sahelu. Podstatná je dostupnost potravin, index FAO
roste zvláště od roku 2005
http://gnosis9.net/index-fao.php
Stačí si dát pod sebe grafy Sahel Reinfall Index a globálních teplot NOAA a máme jiný pohled, než líčí článek.
1) 1900-1920 teploty indexu záporné, srážkové kolísají.
2) 1920-1952 -teploty kolísají, ale mírně záporný index celkem, srážky převážně index kladný.
3)1952-1970 - teploty kolísají, index teploty mírně záporný, srážky - takřka souvislý blok vysokých srážek
4) 1970-2010 , trend teplot ještě několik let kolísá, od 1975 roste, srážky až na 3 roky vyjímky stále v indexu záporné, nejvíce patrně 1983 a 1984.
Závěr : srážky Sahelu a globální teploty od roku 1900 - žádná rozumná závislost, kromě posledních 30 let- teploty nadprůměrné a rostou, srážky podprůměrné a i posledním destiletí je index srážek záporný zhruba kolem -1.
Závěr: jestliže se situace na Sahelu zlepšuje srážkově od 1984, ale je stále v mínusu, znamená to, že podmínky pro zemědělství jsou stále horší, než v 60. letech - srážek méně a vyšší teplota, větší výpar, což je podstat indexu sucha, který je v článku rovněž zmiňován.
Jestliže tedy podle článku srážek na Sahaře přibývá, neplyne z toho nic, na písku se stejně nic pěstovat nedá. Jestliže se Sahel vysušuje , jak ukazuje graf srážek, plyne z toho hlad. Jestli se Sahel vysušuje za chladu, za tepla, bez srážek nebo s nimi je vcelku. jedno.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz