Mladí jsou v sexu naivní  
Dvě třetiny Američanů ve věku 15 - 24 let praktikují sex orální. Často se do něj nutí jen proto, že jsou přesvědčeni, že se tím mohou vyvarovat infekcí kapavky, HIV,.. Tento nesmysl v myslích teenagerů přežívá nepochopitelně sveřepě. A pokud jsou na tom naše děti jako ty americké, měli bychom se pokusit je z nevědomosti nějak vyvést.

Ze strohých statistických čísel zveřejněných Americkou federální agenturou pro boj s nákazami  vyplývá, že asi jedna čtvrtina mladých lidí začíná svůj pohlavní život orálním sexem. Christopher Hurt odborník na infekční nemocí ze Severní Karolíny výsledky studie komentoval slovy:  "Ta čísla pro odborníky nejsou překvapením. Je potřeba je šířit a dávat ve známost, aby nepanovaly o našem chování mylné představy."
Největší problém, který studie avizuje spočívá v tom, že příliš mnoho dotazovaných (týká se to všech věkových kategorií), si mylně myslí, že orál je "bez rizika". Všem těm Hurt doporučuje, aby se seznámili s tím, co říká klinická praxe: 5 – 10 % pacientů má kapavku v krku. Tam je často bez příznaků a tak se orálním sexem vesele šíří dál a dál. Navíc je stále odolnější na antibiotika. To ostatně potvrzuje i jiná  zpráva z minulého týdne, která uvádí, že některé kmeny Gonorrhey jsou odolné prakticky proti všem antibiotiků, a že zbývá už jen jedno, poslední (Rocephin).

 

Christopher Hurt, specialista z Centra pro infekční nemoci na University of North Carolina

Málo se ví, že orální sex také zvyšuje riziko infekce chlamydiemi, herpes a syfilidy. Nastupující sexuální trend je stále více na vině za šíření lidských papilomavirů (HPV). Ty nezpůsobují jen rakovinu děložního hrdla, jak se mylně mladíci domnívají, stejnou rakovinu viry vyvolávají i v pánských hrdlech. Pravdou je, že riziko sexuálního přenosnou největšího zabijáka - viru HIV, je  ve  srovnání s nechráněným stykem o něco nižší, rozdíl je ale zanedbatelný a relativně snadno si tak lze během chvilky zadělat i na AIDS. Je skutečně s podivem, proč tolik mladých radši riskuje nechráněný orální sex, než aby použili kondom.

 

Za zamyšlení možná stojí i několik dalších čísel z americké studie od National Survey of Family Growth. Vstahují se k letům 2007 až 2010 a představují výsledky získané z programu do něhož se zapojilo téměř 23 tisíc osob ve věku od 15 do 44 let.

 

Američané na sebe prozradili, že zhruba jedna čtvrtina Američanů ve věku 15 a 24 začínala a provozovala nejprve orální sex, než přešli na klasický. U asi stejného počtu byl opak pravdou. Dvanáct procent mužů uvedlo, že začali s oběma způsoby ve stejnou dobu a to hned při první příležitosti. S oběma postupy ve stejnou dobu začalo o něco více než 7 procent žen. V nejmladší skupině (15 až 19 let) více než polovina dívek a chlapců  již sex s osobou opačného pohlaví měli  za sebou (55 procent dívek a 58 procent chlapců).

 

Asi 5 procent žen a téměř 7 procent mužů ve věku od 15 do 24 let, mělo pouze orální sex a nemělo jiný pohlavní styk.  28 procent žen a téměř 29 procent mužů v této věkové skupině nemělo s opačným pohlavím žádné sexuální zkušenosti. U dívek ve věku mezi 15 až 19 let orální sex a vaginální styk byl stejně častý (48 procent a 47 procent). Chlapci stejného věku na tom byli vpodstatě stejně jako dívky.


Studie neprokázala, že by sexuální chování se mezi rasami  výrazně lišilo. Z dívek ve věku mezi 15 až 24 let jich téměř tři čtvrtiny (74 procent černošek, 68 procent hispánských dívek a 66 procent bělošek) uvedlo, že měly vaginální pohlavní styk. U chlapců ve věku od 15 do 24 let jich to přiznalo sedm z 10 (černoši a Hispánci). U bělochů to bylo 63 procent. Rasové rozdíly studie nezjistila.


Nová americká studie studie vyzněla vpodstatě stejně, jako ta, kterou před časem vypracovala Bonnie Halpern-Felsherová z University of California, San Francisco. I z té vyplynulo, že každý sedmý adolescent se zkušenostmi s orálním sexem je přesvědčen, že se při něm nemůže nakazit HIV...  Sexuologové jsou přesvědčeni, že tato čísla se nemají tajit a že mladí lidé by je měli znát ještě předtím, než se zapojí do svých prvních sexuálních aktivit.  Setrvání v nevědomosti je to nejhorší co by je mohlo potkat.


Prameny: U.S. Centers for Disease Control and Prevention"s National Health Statistics Report, U.S. National Library of Medicine

Datum: 20.08.2012
Tisk článku

Související články:

Proxima Centauri znovu běsní     Autor: Tomáš Petrásek (23.04.2021)
Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2021)
Kariérní postup doprovází zmenšení mozku     Autor: Josef Pazdera (17.04.2021)
Sex a násilí v době covidové     Autor: Josef Pazdera (29.05.2020)
Mimomanželský sex 500 let zpátky     Autor: Josef Pazdera (15.11.2019)



Diskuze:

...

Lukáš Píše,2012-08-21 16:24:23

17 pryč no dospělé děvče ... taky nad tím zrovna přemýšlím je to spíše soukromé téma.

Odpovědět

...

Lukáš Píše,2012-08-21 12:24:59

zajímal by mě věk vaší holčiny...já třeba žasl i u dospělých žen ...horší je to v praxi než v rozhovoru :) teť už se tomu spíše směju...i když pravda moc vtípné to není.

Odpovědět


Marion Lavren,2012-08-21 13:40:48

17 pryc. Doufam, ze to tady nebude cist :(

Odpovědět


Marion:

Palo Priezvisko,2012-08-22 15:00:24

tak to je naozaj pre dnesnu 17ku zvlastne (vami uvadzana uroven vedomosti je zvlastna uz aj pre dnesnu 12ku, vzhladom na dostupnost kvalitnych informacii na internete).

nieste vy nejaka fanaticka veriaca? nemate ju zamknutu v pivnici? a hovorit o sexe s dietatom az v 17tich?? hanbite sa

Odpovědět

hmmm

Marion Lavren,2012-08-21 10:02:28

Nejak mne to privedlo k vcerejsimu vecernimu pohovoru s dcerou. Fakt jsem zasla. V jejim veku jsem jiz mela o milovani vetsi povedomi:). Dorazila mne otazkou: "A to mi to tam bude strkat?". Zila jsem v domeni, ze takove veci mezi sebou holky diskutuji a nebo ze to s nimi ve skole vic proberou....

Odpovědět


to mi pripomina jeden clanek

Daniel Konečný,2012-08-21 12:44:29

http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/32128-manzele-nevedeli-jak-pocit-dite.html

Odpovědět


V květnu ještě neni okurková sezona

Petr Sanov,2012-08-22 15:02:22

aby opisovali od nestora české sexuologie profesora Josefa Hynieho :) který to jako kazuistiku publikoval.

Odpovědět

Ale prece jenom,

František Houžňák,2012-08-20 22:26:29

zkuste otehotnet pres oralni sex ... Jde to, ale clovek se musi dost snazit.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz