Prototyp nového obojživelného tanku  
Jsme zvyklí, že vojenská pásová vozidla schopná plavby jsou vybavena vodními tryskami (water-jet) a nebo lodními šrouby. Netradiční koncepci obojživelné plošiny předvedla DARPA. Ukázkové video dokládá, jak transportér určený k přepravě kontejnerů díky svým pásům z klínovitých plováků, dokáže být mrštný na suchu i ve vodě.

 
Zvětšit obrázek
Funkční prototyp transportéru CAAT vybavený plovákovými klíny. Finální verze bude pětkrát větší. (Kredit: DARPA)

Program nazvaný Taktická rozšířitekná plošina pro námořnictvo (TEMP) je financován armádou USA a podle vojenských stratégů má skloubit civilní sektor s prostředky a technologiemi, kterými disponuje vojsko. Armády, jak známo, jsou státem ve státě a jejich normy jsou šité na míru vlastním pořebám. Malé rozdíly tak mohou bránit efektivnímu využívání prostředků v těch nejpotřebnějších situacích - vojenské výpomoci při humanitárních misích, i pomoci civilních prostředků k podpoře armádních složek, například při řešení mezinárodních konfliktů, pirátství,...


Snahou o propojení civilního a armádního sektoru je vytvořit modulární prostředek, který by umožnil rychle  se dostat k nákladu na jakékoliv civilní lodi. Většinou jde o  materiál a techniku uloženou v kontejnerech, kterou je potřeba rychle dopravit na břeh, nebo na jinou loď. První vlaštovkou programu TEMP je prototyp plavajícího přepravního prostředku schopného na své plošině přepravovat  standardizované (ISO) kontejnery.  Dostal jméno CAAT (pro Captive Air Amphibious Transporter). Čeho je tento „tank“ opatředný pásy s pohyblivými klíny plnícími ve vodě funkci plováků schopen ukazuje video:

 

 

Pramen: DARPA

Datum: 23.08.2012 15:45
Tisk článku


Diskuze:

sovětské koncepce

Josef Vyskočil,2012-08-24 11:23:56

Необычные танки СССР

http://www.youtube.com/watch?v=q3UQDPwV5gE&feature=related

pěkný je tank "krtek"
a tank s tryskovým pohonem

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz