„Sbohem, pane profesore.“  
Dne 30. srpna 2012 zemřel profesor Jaroslav Drobník – nestor české biotechnologie.


Třicátý srpen začal s jasnou oblohou a končil zachmuřeným nebem. Dění na obloze tak trochu symbolicky odráželo to, co s odehrálo na zemi. Ještě ráno byl profesor Jaroslav Drobník plný elánu a vyrazil na ryby. Z téhle výpravy už se nevrátil. Ze světa odešla legenda českých biotechnologií.


 

Zvětšit obrázek
Prof. RNDr. Jaroslav Drobník, DrSc- (1929-2012). Foto Zdeněk Vališ, Český rozhlas

Emeritní prof. RNDr. Jaroslav Drobník, DrSc., se narodil v roce 1929. Vystudoval mikrobiologii na Přírodovědecké fakultě University Karlovy v Praze, kde působil až do roku 1971. V roce 1957 se tu stal vedoucím izotopové laboratoře a v roce 1959 vedoucím oddělení biofyziky. Ve výzkumu se soustředil na efekty záření na dědičnou informaci a na inkorporaci radioizotopů do DNA. V letech 1968–1969 byl proděkanem Přírodovědecké fakulty UK. S nástupem normalizace musel univerzitu opustit. Nastoupil do Ústavu makromolekulární chemie ČSAV, kde založil laboratoř biochemie polymerů. V Akademii věd  pracoval až do roku 1990, kdy se vrátil na Karlovu univerzitu. Působil zde jako ředitel Biotechnologického ústavu a v roce 1991 byl jmenován profesorem biofyziky. Jeden z jeho nejvýznamnějších pracovních úspěchů se váže k pobytu na Michiganské státní univerzitě v roce 1961, kde  byl členem týmu, jenž objevil cytostatické účinky komplexních sloučenin platiny. Jaroslav Drobník tak stál u zrodu nové kategorie léků proti nádorovým onemocněním.


Profesor Drobník za sebou nechal významnou stopu jako pedagog.  Odchoval spoustu žáků, kteří se k němu i po mnoha letech rádi hlásili a on je vždycky rád vídal. Asi jen málokoho minulo během studia biotechnologií setkání s knihou  „Transgenose rostlin“, kterou napsal profesor Drobník společně s docentem Milošem Ondřejem. 


V posledních letech byl profesor Drobník znám jako neúnavný propagátor biotechnologií a především geneticky modifikovaných organismů. Tak jej znali i čtenáři Osla. Stál například u zrodu českého zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy, který musela naše republika přijmout před vstupem do Evropské unie. Byl jedním ze zakládajících členů České komise pro GMO a později jejím neúnavným externím spolupracovníkem. Spolu s profesorem Františkem Sehnalem se přičinil o vznik „Bílé knihy GMO“, která v roce 2009 shrnula poznatky o vlivu geneticky modifikovaných organismů na lidské zdraví a životní prostředí. Přednášel, psal články, účastnil se diskusí s oponenty GMO i laickou veřejností. Jeho odborně fundované, nekompromisní a často i silně ironické projevy dokázaly skalní odpůrce GMO rozzuřit k nepříčetnosti nebo je přiváděly k zoufalství.


Na někoho možná působil jako Don Quijote bojující s větrnými mlýny lidské hlouposti a předsudků. Ale takový prostě byl. Nemohl si pomoct. Když se střetl s ignorancí a omezeností, která pohrdá vědecky doloženými fakty a zakládá své názory a rozhodnutí na dohadech, emocích a zdeformovaném pojetí „principu předběžné opatrnosti“, nešetřil kritikou, argumenty a objasňujícími informacemi.  Pral se za vědeckou pravdu se zápalem, který jsme mu my – o jednu či dvě generace mladší – jen tiše záviděli. Obávám se, že nejen v tom ho v dohledné době nikdo z nás nenahradí.

Poslední rozloučení s prof. Drobníkem se koná v pátek dne 7. 9. 2012 v 11,00 hod. ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice, Praha 10, Vinohradská 214

Datum: 01.09.2012 07:53
Tisk článku


Diskuze:

Nemohu přijít

Franta Lomnicky,2012-09-03 08:58:24

tak aspoň - díky profo. Takových si Vážím. Kéž by to šlo za tím obláčkem, rád bych taky s Vámi, byť jen tiše (jako abstinent) postál. Franta.

Odpovědět

Rozloučení

Josef Pazdera,2012-09-03 08:54:22

Poslední rozloučení s prof. Drobníkem se koná v pátek dne 7. 9. 2012 v 11,00 hod. ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice, Praha 10, Vinohradská 214

Odpovědět

Škoda :(

Vanda Kreslova,2012-09-02 12:58:53

Drobník = nesmiřitelný bojovník s lidskou hloupostí a poctivý, po našem: ŠPICA! Nikdo si teď nebude pálit prsty s lobistickými demagogiemi v nichž jde jen o kšeft a politikaření s hlasy voličů. Škoda ho.

Odpovědět

Drzte mi fleka

jirka Bilkovsky,2012-09-01 20:34:22

Az jednou... rad bych taky s vama na skok a pokec. Chlastu bude jak vidim dost dost, vezmu neco z udirny.

Odpovědět

Superstar

Adam Vávra,2012-09-01 19:54:57

Domnívám se, že je více než pravdivé a spravedlivé říci, že lidé jako pan Drobník nebo Šimaně, kteří již nežijí a lidé jako pan Grygar nebo ti, kteří v řadách českého národa vytvářejí léky a léčebné systémy na rakovinu, oční nemoci a poškození a další, společně s lékaři a intelektuály by měli být považováni za skutečné superstar a nikoliv parta hlupáků, kteří před pár diváky něco odzpívají a nebo jiné "hvězdy". Ti se zasloužili jen o degradaci naší společnosti, zatímco výše zmínění vědci a učenci se zasloužili po povznesení a rozvoj naší společnosti a byli (jsou) velkým přínosem českému národu.
Samozřejmě, co jsem napsal by nemělo platit jen v ČR, ale v celém světě. Pak bychom se možná měli mnohem lépe.
R.I.P.

Odpovědět

Všechna čest Pane profesore.

Vit Langmayer,2012-09-01 17:01:02

Asi Vás bohové chtěli ušetřit pohledu na masový rozvoj církevního školství, nálepkování potravin a stěhování biotechnologického výzkumu do Číny.

Odpovědět

Také se připojuji

Mirek Mozga,2012-09-01 13:50:09

Znám Vás jen z článků tady na Oslovi, ale bude mi ctí, když se budu moci k děkujícím dodatečně připojit. Zkusím tam tu lahvinku taky nějak propašovat.

Odpovědět

Díky

Alena Valnerova,2012-09-01 09:37:23

Díky cis-platině se tady ještě těším ze života. Netušila jsem, že Tobě "Drobku"! Dlužím pusu a lahvinku, tak nashle za obláčkem.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz