Spin Cell od firmy V3Solar  
Poskládání fotovoltaických článků na otáčející se kužel má umožnit získávat dvacetkrát více elektřiny než kolik by jí stejný článek vyrobil na plochém statickém panelu.



 

 

V3Solar je americká firma se sídlem v Los Angeles, Kalifornii. Inženýři jejich laboratoře v Oregonu vyvinuli nový způsob získávání elektrické energie pomocí tradiční technologie solárních článků, nápad si firma nechala patentovat. Zařízení nazvali Spin Cell (točící se buňka) a podle provedených testů na prototypu má získávat dvacetkrát více energie ze stejného množství solárních článků, pokud jsou umístěny na stabilní vodorovné desce. Trikem umožňujícím lepší využití energie přicházející ze Slunce, je umístění solárních článků na kuželový rám, který se otáčí.

 

Že lze účinnost solárních článků vylepšit pomocí čoček, nebo zrcadel, se ví již dlouho. Při stávajícím klasickém způsobu montáže „naplocho“ ale takové vylepšení zatím naráželo na problém, kterým je vznikající teplo. Čočky a zrcadla jej produkují tolik, že se pojiva v článcích taví a zařízení v krátké době odchází. Právě tento problém vyřešila rotace. Když se na plochý panel soustředí dvacetkrát více sluneční energie, během deseti sekund teplota vzroste na 127 stupňů Celsia. Základna kuželu s panely opatřenými čočkami se ale otáčí. Tím, že trojúhelníkové panely přijímají koncentrovanou sluneční energii jen po krátký čas, tak než na ně znovu "dojde řada", stačí vychladnout. Jejich teplota nepřesáhne 95 stupňů Celsia. 

 



­

Podle Michaela Neistata, představitele firmy, jejich řešení umožňuje z jednotky zabrané plochy získávat více energie. V případě porovnání článků umístěných na kuželu a klasicky na vodorovné  desce, má být rozdíl dvacetinásobný. V případě celého kuželu a reálně produkované energie z údajů uvedených na stránkách společnosti má jít ale již jen o pětinásobné navýšení získané elektrické energie, ve srovnání s klasickým panelem. Klesnout ale má i potřeba substancí na výrobu takových panelů. Křemíku bude například potřeba jen třetina. Výhodou má být i to, že bez potřeby dalších konvertorů může zařízení podle přání zákazníka dodávat střídavy, nebo stejnosměrný proud. Celkové náklady mají být nižší, co všechno ale pod pojmem celkové náklady firma započítala, nespecifikuje a to je dost podezřelé. A tak zřejmě jedinou vadu na kráse tohoto řešení zatím vyloučit nelze – vysoká pořizovací cena. V případech, kdy podnikatel nebude limitován velikostí zastavěné plochy, bude k tomuto řešení motivován jen tehdy, pokud náklady na Spin Cell nebudou větší, než zhruba pět klasických panelů. Za kolik bude svá zařízení V3Solar dodávat, zatím jasné není. Údajně ale má již mít podepsaný první kontrakt na dodávku 800 000 jednotek Spin Cell. Mělo by jít zakázku pro solární farmu, která by se tím stala největší na jižní polokouli. 

 


 


Pramen: V3Solar

Datum: 03.10.2012 08:35
Tisk článku


Diskuze:

Otaceni za sluncem

Radek Secka,2012-10-10 10:22:22

Dalsi figl je, ze rotujici kuzel, se z principu otaci za sluncem. Tady dalsi zefektivneni proti lezicimu panelu.
Navic mam pocit, ze dane srovnani efektivit je dano prepoctem na plochu .. zatimco lezici panel vyuzije plochu efektivneji, bude opet pomer horsi nez 20x .. pokud ovsem firma nema v planu dodavat i panely rotujici na jejich vrcholu nikoli podstave.

Odpovědět

Nemusí mít 3000 otáček

Jiří Kocurek,2012-10-04 22:51:36

Záleží na počtu pólů generátoru. Například v Dlouhýách stráních má turbína 428,6 otáček/min a tím pádem generátor 42 pólů. Sedm dvojic pro každou fázi.

Odpovědět

Miro Macko,2012-10-04 09:32:45

Vyjadrene casovo: 1 sekundu vyrabam 20 nasobne viac a potom 19 sekund nevyrabam nic lebo sa chladim. Aky je v tom rozdiel, ci mi 20 clankov vyraba jednotku energie kontinualne, alebo 1 mi vyraba 20 jednotiek a zvysnych 19 nevyraba nic???

Odpovědět


Re: Miro Macko

Marek Hoger,2012-10-04 22:00:31

Vysvetlenie môže byť v efektivite tej jednej bunky. Pokiaľ sa nemýlim tak s koncentrátorom je momentálne možné dosahovať vyššie účinnosti ako u klasických panelov bez koncentrátorov. Ak má klasický panel účinnosť povedzme 15 % tak s koncentrátorom dosiahnem povedzme 30 % (strieľam odboku, berte to ako príklad). Akurát pri použití koncentrátora dochádza k intenzívnejšiemu zahrievaniu panelu, čím sa účinnosť naopak znižuje. Toto riešenie by v podstate umožnilo využívať panely s koncentrátorom a tým vyššou účinnosťou pričom by bola zabezpečená prijateľná teplota panelu. Otázne je či by rovnaký efekt nebolo možné dosiahnuť aj nejakým jednoduchším spôsobom chladenia.

Odpovědět

hmm

Roman Halaj,2012-10-04 07:47:04

v sci-fi Pitch Black (Černočerná tma) bolo vidieť rotujúce solárne články - vtedy mi to pripadalo smiešne. Po prečítaní článku mi to už nepripadá smiešne, ale čudné - opäť fantázia autorov SF a filmárov predstihla realitu...

Odpovědět

"jednosměrný proud",

František Houžňák,2012-10-04 04:51:59

to je neco jako Archaea v biologii, treti, dlouho neznamy typ ?

Odpovědět

AC výstup

Marek Hoger,2012-10-03 20:23:51

Zaujímalo by ma, ako chcú dosiahnuť to spomínané striedavé napätie na výstupe. Momentálne ma nenapadá iné rozumné riešenie, ktoré by využívalo fakt že sa to točí, než komutátor. To by však z toho liezol obdĺžnik a to je dosť prasárna to potom púšťať do siete...

Odpovědět


Stridave napeti

Martin Jahoda,2012-10-03 22:31:23

Neni potreba komutator ani nebudou obdelniky - diky postupnemu otaceni a tim postupne vzrustajicimu osvetleni. Ale budou tam sberace - tri - a pak jde jen o to jak to mezi ne zapojite. Ale stridavy proud by podle me vedl k nizzssi ucinnosti, protoze by se vzdy 2/6 clanku na chvili ocitly v protifazy a po urcitou dobu by se napeti navzajem odecitala.

Odpovědět


Re: Martin Jahoda

Marek Hoger,2012-10-04 21:49:00

No to čo hovorite si viem predstaviť len ak by boli splnené dva predpoklady: a) panely by boli po obvode rozmiestnené tak, aby sa pri rotácii za pol otáčky menila osvetlená plocha panelov približne podla funkcie sinus (napätie by tak postupne sínusovo rástlo a následne opäť klesalo)
b) panely na opačnej strane kužeľa by museli byt prepólované

To by malo dva nepraktické dôsledky: kužeľ by potom musel rotovať 3000 otáčkami za minútu aby sme vyrobili 50 Hz a nebola by využitá celá plocha kužeľa.

Inak si neviem predstaviť, ako by tam mohol vzniknúť sínusový priebeh napätia, kedže je síce pravda, že pri otáčaní jedna bunka na povrchu kužeľa postupne prechádza z tmy do plného osvitu a zas naspäť, avšak kedže bunky sú navzájom prepojene a osvetlená je stále rovnako veľká aktívna plocha na povrchu kužeľa, výsledné napätie je až na malé kolísanie generované rovnakým počtom buniek a teda bude +- konštantné...

Odpovědět


Nemusí mít 3000 otáček/min

Jiří Kocurek,2012-10-04 22:54:20

Ehm, sem to patří, reakce na Marka Hogera:
Záleží na počtu pólů generátoru. Například v Dlouhýách stráních má turbína 428,6 otáček/min a tím pádem generátor 42 pólů. Sedm dvojic pro každou fázi.

Odpovědět


Re: Počet pólov

Marek Hoger,2012-10-04 23:18:07

Iste, je mi jasné že synchrónne otáčky by sa zmenšili s počtom pólových dvojíc, problém je že takýto "svetelný pól" by podľa mňa vyžadoval, aby svetlo dopadalo na kužeľ z toľkých strán, koľko je "pólových dvojíc". Tak že ak by sa potom ten kužeľ mal otáčať nejakou rozumne nízkou rýchlosťou, potrebovali by sme minimálne 5-6 pólových dvojíc čo si neviem celkom dobre predstaviť ten optický systém, ktorý by ničo podobné umožňoval a fakt mi namiesto niečoho tak komplikovaného príde rozumnejšie použiť starý dobrý striedač.

Odpovědět

Fígl

Martin Vajsar,2012-10-03 18:39:25

Jenže na každý prvek dopadá - díky čočkám a zrcadlům - 20x více slunečního záření. 20:3=6.7, ovšem s vyšší teplotou účinnost klesá, takže ve výsledku má zřejmě jít o to pouze pětinásobné zvýšení výkonu.

Odpovědět

Pravděpodobnost

Josef Šoltes,2012-10-03 18:11:41

Ono bude asi záležet na tom, jak rychle se to otáčí. Nicméně řekl bych, že pak bude narůstat energetická ztráta z pohonu otáčení.

Odpovědět

Hodně nepravděpodobné.

Josef Jindra,2012-10-03 13:29:55

Zařízení kde je v jednom okamžiku osvětlena tak maximálně třetina článků má dodat víc energie než ten samý počet článků osvětlených trvale ? A dvacetkrát ? Dost nesmysl řekl bych.

Odpovědět


Pavel Pelc,2012-10-04 17:58:33

Figl bude v tom, ze z rotujiciho bazmeku dokazete lepe odvest teplo, nez z leziciho bazmeku, tedy si mzuete dovolit to svetlo vice koncetrovat. Tzn vyhoda ma byt patrbe v tom, ze potebujete mene clanku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz