Enterokok se naučil válčit vypouštěním infekčních virů  
Když se moudří lidé hloupě nemordují kvůli nějaké ideologii, je to kvůli omezeným surovinovým zdrojům. Podobně válečnicky si počínají i ti, pro něž celým světem jsou pouhé výkaly. Jeden z našich komenzálů se nerozpakuje proti svým bližním použít biologickou zbraň. Je to poprvé, co se prokázalo, že mikrob si na své soukmenovce dokáže zkompletovat smrtelné viry a s jejich pomocí pak vyhrávat územní spory. Vědci přiznali, že na to přišli čirou náhodou.


Už v roce 1896 si E. H. Hankin všiml, že v řece Ganze je něco, co ničí bakterie cholery. Teprve devatenáct let poté Frederick W. Tworn přišel na to, že to jsou mikroorganismy. Za dalších pár let je nazvali požírači bakterií, neboli bakteriofágy. Jsou to ve skutečnosti viry, ale protože si všímají jen bakterií, a abychom je odlišili od těch ostatních, a taky trochu z piety k průkopníkům mikrobiologie, se jim stále říká bakteriofágy, zkráceně fágy. Jsou zřejmě nejrozšířenějšími organismy na planetě. Hodně jich je i v mořské vodě, až 9.108 na mililitr. Mnohem větší tlačenici představuje obdělávaná půda s dostatkem humusu, ale nejvíc husto jich je v zažívacích traktech. Je to pochopitelné. Tam, kde se to hemží miliardami bakterií, musí být i nepřeberné zoo různých kmenů fágů, kteří si z bakterií udělaly své hostitele.

 

 

Zvětšit obrázek
Enterococcus faecalis. Zda jde o kmen šířící své právo na život pomocí biologické zbraně v podobě infekčních fágů, nebo o dobrotisko, které útoku podlehne, jde určit jen podle toho, zda má v DNA geny pro tvorbu strukturální komponentu ϕV1 a pro virulentnost ϕV7. Z pouhého vzhledu bakterie úmysly vyčíst nelze. (Kredit: United States Department of Agriculture)

Někteří mikrobi jsou pro nás dobří, jiní svým namnožením ve střevě nás přivádí k veselosti a zbavují kašle, ale jsou mezi nimi i tací, kteří vypisují úmrtní listy. Umí to i Enterococcus faecalis. Dokud je tam kde má být, chová se slušně, pronikne-li do krve, máme problém. Tento enterokok má mnoho kmenů a jedním z nich je E. faecalis V583. Když náhodou s "pětsetosmdesáttrojkou" něco dělali výzkumníci ve Medicínském centru University státu Texas v Dallasu, tak si spolu s americkými kolegy z Arlingtonu všimli jedné maličkosti - enterokok vpravený pokusnému zvířeti do bakteriemi zatím neosídleného traktu, rozsévá kolem sebe bakteriofágy. Takové chování je přece kontraproduktivní! I na tvorbu těl bakteriofágů je potřeba hodně energie a živin. Proč by bakterie něco takového měly tvořit v místech, kde nemají konkurenci a kde se neměly od čeho nakazit. Jejich enterokoky podle předpokladu měly být "zdravé" a nebo se měly v prostředí s dostatkem živin rychle uzdravit, a nikoli být prolezlé viry a produkovat je. Tak vzniklo podezření, že to bakterie dělají z nevraživosti. Další pokusy tento předpoklad potvrdily. Ukázalo se, že vytvořené viry nejsou infekcí tohoto enterokoka, jsou jeho vlastním produktem a jsou určeny jeho blízkým příbuzným. Napadají další příslušníky z druhu  E. faecalis.

 

Zvětšit obrázek
Bakteriofág je mnohem menší, než bakterie, je to vir, který napadá pouze bakterie. Má se za to, že jsou nejrozšířenějšími entitami s nejvyšším počtem druhů v biosféře.

Tím se jen potvrdilo, že střeva jsou světem sám pro sebe a že je ještě mnoho věcí, které o jejich obyvatelích neznáme. Například o udržování rovnováhy v tomto společenství. Dosud jsme neměli ani ponětí, že nějakou roli v tom hrají bakteriální viry – fágy. Nový poznatek o chování bakterie V583 nás poučil, že zamořování  prostředí viry může být zcela záměrné a zdaleka nemusí znamenat špatný zdravotní stav konkrétní bakterie, která tento vir tvoří. Nejméně jeden z enterokoků se naučil bakteriofágy využívat jako biologickou zbraň proti dalším mikrobům. Jde o selektivní zbraň proti těm, kteří jsou konzumenty stejných potravinových zdrojů.


Ještě zajímavějším na tom všem asi je, jak to učenlivá bakterie dělá.  U své zbraně musí nejprve provést jakousi sborku ze dvou subjednotek. Funkční zbraní se fág stává až po sestavení dvou komponent. Vědci to dávají čtenářům na vědomí označením fága, v němž se vyskytuje lomítko. Funkční kladivo na konkurenci nazvali fágem ϕV1/7. Z označení také vyplývá, že bakterie musí mít ve svém genomu  (v DNA) dva geny. Každý z nich samostatně tvoří neškodnou  podjednotku fága – označovanou jako profág. Zabíječský  fág vzniká až kombinací dvou profágů  ϕV1 a  ϕV7.  Až dodání patřičné virulence od  “sedmičky” , udělá finální "kumulativní střelu", která je schopna se na protivníkovo tělo přisát, provrtat se jeho vnější stěnou a propašovat genetickou "výbušninu" do cizího genomu. Zlé sekvence pak způsobí v řídícím středisku protivníka informační chaos a enzymy puštěné z řetězu dílo dokonají - dojde k lýze buněk a protivník se prakticky rozpustí. Jde tedy téměř o sofistikovanou výrobu biologické zbraně, která dokáže v řadách konkurence rozsévat zkázu. 
Ani to ale ještě nebylo poslední překvapení, které bakterie svým pozorovatelům přichystala. Tvorba  virulentní podjednotky  profágu  ϕV7 se ukázala být  regulovanou. Její gen začíná pracovat na plný plyn až když dostane signál, že  se v živné půdě vyskytuje dostatek některé z aminokyselin. Až tehdy začne bakterie předpokládat, že nastává čas hojnosti a že má smysl začít o potravinové zdroje soupeřit i prostředky nejtěžšího kalibru. Skoro to svádí k domněnce, že bakterie nejsou tak hloupé, jak jsme si o nich mysleli. Když o nic nejde, nechávají své bližní na pokoji a  válečnou mašinerii rozbíhají až když šance z toho něco vytřískat je velká. Pak jdou i přátelské vztahy s příbuzenstvem stranou a územní nároky si fikaná bakterie začne prosazovat štítem  ze samých infekčních fágů. Ty za svého tvůrce vykonají špinavou práci a nemilosrdně zlikvidují potravní konkurenty.

 

Zdá se, že vědci tímto poznatkem otevřeli nové dveře k léčbě celé řady infekcí zažívacího traktu. Pomocí bakteriálních virů – bakteriofágů by mělo jít snadno a razantně  ovlivňovat střevní mikroflóru, aniž bychom k tomu museli polykat antibiotika, či sulfonamidy. A navíc by taková léčba, nebo prevence  byly vysoce selektivní a nezatěžovaly by organismus vedlejšími účinky. A to u oslabených jedinců, ať už jinou infekcí, nebo chirurgickým výkonem, často hraje rozhodující roli.  

Pramen: A composite bacteriophage alters colonization by an intestinal commensal bacterium, PNAS, doi: 10.1073/pnas.1206136109  
 

Datum: 11.10.2012 13:11
Tisk článku

Související články:

Mají viry „oči a uši“?     Autor: Josef Pazdera (03.10.2022)



Diskuze:

taky

George Crane,2012-10-14 18:11:22

taky bych vám včem rád poděkoval i když to píšu pod tenhle jeden článek. Vždy když zahlídnu že se na ostatních zpravodajských servrech oběví zpráva z vědy např zprávy z cernu a naposled teď start dragonu už se těším až si o tom přečtu na oslovy plus kvalitní diskuze pod článkem, na některé servry se do diskuze doopravdy chdím dívat jen pro zasmání a to není žádná nadsázka. Vím že se občas stavá že načínaní na osel není vždy nejrychlejší nebo texty zasahují někam kam nemají ale to u vědeckých článku určitě nehraje roly. Proto mě taky překvapilo proč osel nebyl v anketě lupa a že by to měli vědět i ostatní protože si myslím že si zasloužíte všici uznání za vaši práci.

Odpovědět

take se pridavam

Jergy jergy2,2012-10-13 15:03:03

dekuji oslu take za mnoho informaci, ktere muze muj mozek nasavat. mam problem s anglickym jazykem, respektive s odbornimi vyrazy a priznam se ze jejich korelace mi vytvari casto uplne jiny smysl. proto jsem rad za osel.cz kde jsou uz castecne predzvejkane clanky vami-lidmi, kteri vedi o cem clanek v skutku informuje. a jeste jedno zahrati pri srdci, osel ma mnoho ctenaru i mezi slovaky. "Slováci su tiež často rádi takýmito somármi." ;)

Odpovědět

Poděkování redakci Osla.

Franta Novák,2012-10-12 17:47:37

Dobrý den.
Po té, co jsem si zde přečetl text pana Pazdery jsem se konečně rozhodl založit si na Oslu účet, abych Vám, i všem ostatním autorům a správcům Osla mohl vyjádřit poděkování za úžasnou práci, kterou zde, ne jen že zdarma, ale dokonce i s vlastními náklady odvádí. Považuji Osla za téměř jediný server, kde člověk může dočíst spousty informací z vědy a techniky, oproštěných od bulvárního balastu. Navíc doplněných fundovanými komentáři autorů v článcích i v diskuzích (kam se občas bohužel připletou i různí pomatení šarlatáni a věrozvěsti, ale tomu už se asi zamezit nedá) Možná to bude znít pateticky, ale je to tak - kdyby došlo k ukončení činnosti Osla, hodně by v mém životě chybělo - zvykl jsem si zde čerpat spousty informací v oblasti, která pro mě v životě hodně znamená, takže nejde jen o informace, ale i o určitou životní vzpruhu, například díky brilantní argumentaci v zápase s náboženským tmářstvím, ale i vědomí, že jsou mezi námi stále i inteligentní lidé, kteří svůj mozek nepoužívají k okrádání spoluobčanů, ale k nezištnému šíření osvěty. Zajímá mne hlavně vesmír, ale rád si přečtu i články z většiny ostatních oborů - (kvantová)fyzika, genetika, IT, průmysl, archeologie atd (do toho vesmíru v podstatě patří všechno). Takže ještě jednou - moc Vám paní Gregorová, pane Pazdero, pane Wagnere, pane Mihulko a všem ostatním, snad se nebudou zlobit, když je zde neuvedu, děkuji za vaši práci - Váš každodenní čtenář. (Chápu, že bych svou vděčnost asi lépe vyjádřil finančním příspěvkem na provoz, k tomu jsem zatím nedospěl, za to se omlouvám, ale třeba na to jednou dojde. Tak snad Vám zatím pomůže alespoň vědomí, že své úsilí nevydáváte nadarmo. A snažím se věřit spolu s Vámi, že jednou dojde i někomu nahoře, že třeba státní peníze vydané na podporu činnosti Vašeho serveru by byly jedněmi z toho mála opravdu užitečně investovaných prostředků na rozvoj naší země (když je v našem státě možno strkat desítky milionů například do vytváření nefunkčních registrů vozidel a příjemců dávek))

Odpovědět


pridavam se

Daniel Konečný,2012-10-13 12:26:27

Myslim, ze po letech kazdodenniho prisunu z Osla je nejvyssi cas abych take podekoval za tuhle perlu ceskeho internetu! Pan Novak jiz vyjadril z velke casti i me pocity ohledne autoru a jejich prace, urcite v mnohem lepsi podobe, nez bych ja byl s moji češťyn schopen sepsat. Nebudu tedy opakovat jednou vyrcene a jen dodam, ze prave osel probudil muj zajem o vedu behem dlouhych nezazivnych smen v kanclu, kdy jsem po Oslim objevu postupne procital clanky datem az mnoho let nazpet a nakonec jsem se s nadsenim vratil ke studiu. Fyziky.

Odpovědět


Díky

Josef Pazdera,2012-10-14 11:35:29

Dovolil jsem si přeposlat všem autorům, kteří páchají Osla, ne všichni totiž čtou diskusi pod cizími články. Ti z nich, co mi uvěřili, že v tom nemám prsty, byli až na měko. Takže tlumočím jejich: Moc potěchalo! A jestli prý by nešlo trošku té náklonnosti schovat na chvíle, až se někdy nezadaří a uděláme nějakou pitominu :). Moc velkou radost máme z příznivců na Slovensku. Zaznít by mělo naše poděkování firmě Intencio a Milanu Suchodolovi - již s ovčími střívky něco dělají, aby to nechodilo z tlustejch do tenkejch a přestalo nám to psát stale častější: “error...”
Koncem roku uvidíme, jak na tom budeme. Provider poskytující prostor na serveru (Czechia) slíbil si dát reklamu a odpustit nám za to část nákladů na provoz. Snad se mu budeme zdát dost důvěryhodní – slovo Osel totiž hodně inzerentů odrazuje, bude nám veseleji, pokud by to nevyšlo, asi se objeví obrázek osla s kloboukem :(
Tak za všechny a všem - hezký podzim, dobrou náladu a hlavně to zdravíčko.

Odpovědět


K poděkování

Franta Novák,2012-10-15 11:02:02

Děkuji za přeposlání a jsem rád, že potěšilo. Také jsem rád, že se přidali i další, to je věc, kterou jsem chtěl v poděkování také uvést, ale zapoměl jsem na ni - že jistě nepíšu jen za sebe. Co se týče ztráty náklonnosti - toho se alespoň v mém případě určitě není třeba obávat - právě z důvodů, kvůli kterým si Osla a jeho autorů vážím - že jde o informace z vědy šířené s tím, že se jedná o nejlepší, dosud poznanou pravdu, která se může s novými objevy měnit, a vědci a rozumní lidé jsou si toho vědomi a nejde o nějaké senzace či lpění na dogmatech, kvůli kterým je potřeba někoho zatracovat či zbožňovat. Věda se od víry liší právě v tom, že svá tvrzení neustále srovnává s realitou, stále pracuje na poznání nového, své omyly dokáže přiznat a upravuje je v souladu s posledními objevy, a většinou si dokáže i přiznat míru nejistoty aktuálních tvrzení. Jen hlupáci potřebují celý život neměnné pravdy a vyloženě mě deptají, když je zveřejněn nějaký nový poznatek, výkřiky v některých diskuzích ve stylu "Doposud jste nám tvrdili, že XXX, teď říkáte XXY, vy jste nám doposud lhali a určitě lžete pořád!" Naštěstí se v diskuzích na Oslu takovéto výkřiky neobjevují, jedná se o doménu Novinek a podobně. A název Osel osobně také považuji za výhodný, alespoň odradí některé Ynteligenty :-)
Jdu také poslat 100,-Kč na zde uvedený účet. Možná by bylo dobré, kdyby redakce Osla uveřejnila nějaký rozpočet, jaká by byla rozumná výška příspěvku od jakého počtu čtenářů (nevím, jaká je návštěvnost Osla), za jaké období, aby výsledná suma měla nějaký smysl.
Zdravím, Franta Novák

Odpovědět


Číslo účtu

Franta Novák,2012-10-15 11:28:09

Ještě jsem si chtěl ověřit číslo účtu, kam je možno zasílat příspěvky, v rejstříku firem jsem jej u Osel s.r.o. uvedený nenalezl (asi neumím hledat). Můžete zde číslo účtu uvést? (Účet PayPal sice mám, ale mám na něm teď nabito asi 80,-Kč, než tam přepošlu další peníze, tak to trvá asi 3 dny)
Děkuji Franta Novák

Odpovědět

lupa

George Crain,2012-10-11 20:01:23

zdravim, tenhle příspěvek píšu sem protože jinde neni pro to prostor, chtěl bych se jen zeptat proč nebyl osel nominován do ankety Lupa. taky bych se chtěl zeptat jestli redakce nepřemýší zřídit na oslu i volnou diskuzi něbo forum ne jen diskuze pod články.

Odpovědět


O Lupě a dalších věcech

Josef Pazdera,2012-10-11 23:28:13

Osel měl několik cílů – chtěl autorům článků slušně platit (nepodařilo se)
Nikdy si nehrát u autorů článků na tituly (podařilo se)
Nemít ambice získávat ceny a diplomy (daří se)
Mít diskusi pod články, která by je vylepšovala, vztahovala se jen k problému článku a byla v mezích slušnosti. (Daří se, jak kdy)
Osel se dlouho snažil získat nějaký grant (marně a po zkušenostech to již ani nezkouší)
Nezbylo nám proto než koncem roku vyhlásit sbírku a ta vynesla necelých třicet tisíc a s těmi konečně jedeme zítra se dohadovat na polátání děr, které osel za léta provozu utrpěl. Něco již firma Intencio učinila, zítra se v Brně se budeme bavit o dalším. Však už bylo také na čase, moc jsme se styděli před všemi, kteří jste se poskládali - a my stále nic nevylepšovali a ani nesdělovali, co jsme s penězi provedli. Připadali jsme si jako podvodníci. Doufám, že brzo budeme moci všem podat zprávu a i když má jít o věci spíše týkající se vkládání obrázků, textů, a aby v některých prohlížečích nebylo pomotané písmo a přes obrázky... zkrátka, snad něco z toho bude i rukolapně viditelné.
Momentální naší prioritou je přežít a naučit se trošku češtinu, abychom neuráželi ty, co mají jazykový cit.
Všem děkujeme za přízeň, vězte, že jsme si vědomi našich chyb a nejsme s nimi spokojeni, ale dělat pro Osla více a lépe nezvládáme a někdy ani neumíme.
Všem, kteří ještě nemáte na Oslovi nějaký článek, tak právě Vám stávající krmiči vzkazují – styďte se a napravte to!
Za všechny zbylé mohykány, kteří se okolo Osla motají všechny zdraví josef.

Odpovědět


cislo uctu je kde?

Pavel Ondrejovic,2012-10-13 19:04:44

Mozno som slepy, ale na web ktory aspiruje na zivot z prispevkov citatelov pozoruhodne dobre Osel taji cislo uctu na ktore chce dostavat peniaze :).
Jedine co som nasiel je paypal, co je dost neprakticke riesenie na vnutrostatnu platbu.

Odpovědět


příspěvek

Josef Jindra,2012-10-14 19:57:46

Také bych se přidal k dotazu na číslo účtu.

Odpovědět


Osel

Matej Vondruska,2012-10-15 00:10:04

V rejstříku firem je firma s nezaměnitelným jménem "Osel" jen jedna :) a ta má účet u ČSOB: 195610430 / 0300. Pochybuji, že by mohlo jít o záměnu :) :) :) Posilam Vám stovku a také dekuji!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz