Petice za stavbu Hvězdy smrti zdvořile odmítnuta  
Bílý dům v rámci online petičního systému USA odpověděl na petici podporující stavbu masivní orbitální stanice. Jak se dalo čekat, jen se samými výmluvami.

 

Zvětšit obrázek
Hvězda smrti, produkt vstřícnější administrativy. Kredit: LucasFilm


Ve Spojených státech provozují na webových stránkách Bílého domu (whitehouse.gov) pozoruhodný online petiční systém We the People. Spustili ho 22. září 2011 a od té chvíle mohou uživatelé zveřejnit prakticky jakoukoliv petici anebo některou z vystavených petic podepsat. Tento systém jede podle jednoduchých a vcelku vlídných pravidel. Když petice získá během prvních 30 dnů alespoň 150 podpisů, tak ji lze na stránkách Bílého domu vyhledat. Pokud během stejné doby dosáhne 25 tisíc podpisů, tak na ni musí Bílý dům oficiálně odpovědět.

 

Logo petičního systému We the People. Kredit: US Government, Wikimedia Commons.

Od zavedení systému We the People už Bílý dům odpovídal na celou řadu úspěšně prosazených petic, zatím jich bylo kolem stovky. Najdou se mezi nimi témata jako je uveřejnění receptu na pivo White House Honey Ale, které se vaří v Bílém domě od ledna 2011 anebo výzva k vyjmutí prohibice marihuany z moci federálních úřadů. Odpovědi Bílého domu poutají pozornost médií a v nejednom případě čelí z různých stran kritice. Nedávno si v tomto systému úspěšně vedla petice pod názvem „Secure resources and funding, and begin construction of a Death Star by 2016“, která vyzývá Bílý dům ke stavbě Hvězdy smrti, tedy gigantické orbitální vojenské stanice o rozměrech minimálně velkého asteroidu. Signatáři petice, kterých je nakonec téměř 35 tisíc, doporučují koncentrovat zdroje pro obranu Spojených států na stavbu dominantní vojenské stanice a zároveň tím vytvořit množství pracovních míst na poli vesmírných technologií. Přínos pro národní obranu USA by prý byl také nezanedbatelný.

 

Bílý dům dle svých vlastních pravidel musel odpovědět. Ujal se toho Paul Shawcross, šéf oddělení vědy a vesmíru Úřadu pro řízení a rozpočet (Office of Management and Budget). Podle jeho slov Bílý dům sdílí touhu signatářů po tvorbě nových pracovních příležitostí a silné obraně USA, s Hvězdou smrti prý ale nepočítá. Shawcross mezi důvody jmenuje náklady na konstrukce Hvězdi smrti, odhadnuté na 850 biliard dolarů, což je v době snah o snižování rozpočtu docela problém. Administrativa USA prý také nepodporuje likvidaci celých planet. V odpovědi pak dále upozorňuje že Spojené státy už vlastně gigantickou orbitální základnu mají, byť tak úplně nedosahuje rozměrů velkého asteroidu. Stejně tak prý provozují robotické laboratoře na Marsu, přičemž jedna z nich je dokonce vybavená laserem.

 

Zvětšit obrázek
White House Science Fair 2012. Kredit: Pete Souza, White House.

 

Zvětšit obrázek
Poněkud skromnější orbitální stanice. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.

Shawcross se ještě zmiňuje o spolupráci se soukromými společnostmi při dobývání vesmíru v 21. století, sondách Voyager 1 a 2, které pozvolna opouštějí Sluneční soustavu a také stovkách nově objevených planetárních systémů, čímž ale zřejmě jen prohlubuje tužby fanoušků Hvězd smrti. Ve snaze zavděčit se jim ale také vyzdvihuje vojenské vývojáře DARPA, kteří pracují na celé řadě projektů, očividně inspirovaných Hvězdnými válkami. Na závěr oficiální odpovědi emotivně oslavuje, jak teď žijeme v budoucnosti, ve které Bílý dům pořádá vědecké soutěže, samozřejmě s nezbytným „Force will be with us!“

 

Sečteno a potrženo, jen samé výmluvy. Co jiného by jste ale čekali od úředníků rozpočtového úřadu? Hvězda smrti v roce 2016 tedy asi bohužel nebude a na pořádnou, po zuby vyzbrojenou vesmírnou stanici si budeme muset ještě pár desetiletí/století počkat. Prozatím můžeme obdivovat americký pokus o přímější online demokracii, i když ještě trpí dětskými nemocemi a je na pováženou, čeho hmatatelného se podobnými peticemi dá vlastně v USA dosáhnout.


Prameny:

Wired 11.1. 2013, Wikipedia (We the People - petitioning systém, Death Star).

 

Datum: 14.01.2013 15:01
Tisk článku

Související články:

Americká armáda shání miniatomovky pro jaderné odstrašení v 21. století     Autor: Stanislav Mihulka (09.08.2017)
Jak by mohli Američané zničit syrské chemické zbraně?     Autor: Stanislav Mihulka (04.09.2013)



Diskuze:

Petice

Martin Vajsar,2013-01-18 08:31:49

https://petitions.whitehouse.gov/response/isnt-petition-response-youre-looking

Odpovědět

?

Jan Konečný,2013-01-15 00:48:47

"Stejně tak prý provozují robotické laboratoře na Marsu, přičemž jedna z nich je dokonce vybavená laserem." co?

Koukal jsem nyní na We the people a v odpovědích žádný takovýhleto neni. ?

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2013-01-15 11:02:20

A vždyť je to všechno brané s nadsázkou. Tímhle se samozřejmě myslí MSL.

Odpovědět


nadsázku chápu

Jan Konečný,2013-01-17 21:55:38

děkuji za MSL, přestože jsem myslel, že to nevyhledám, Mars Science Laboratory byla hned prvním odkazem.

Druhá otázka se ale týká samotné hvězdy smrti, toto téma jsem na We the people nenašel.

Odpovědět


nadsázku chápu

Jan Konečný,2013-01-17 22:14:34

děkuji za MSL, přestože jsem myslel, že to nevyhledám, Mars Science Laboratory byla hned prvním odkazem.

Druhá otázka se ale týká samotné hvězdy smrti, toto téma jsem na We the people nenašel.

Odpovědět

-

Zdeněk Jindra,2013-01-14 18:05:00

Zrovna Američanům bych s takovou zbraní vůbec nedůvěřoval. Člověk by obecně neměl mít zbraň schopnou vyhubit lidstvo. A to platí i o tom smrtícím plynu VX, co si ho tam nasyslili.

Odpovědět


Jaroslav Záruba,2013-01-15 12:13:41

"Zrovna Američanům"? A komu, když ne jim? Nechte mě hádat - Rusům nebo Číně, že?

Odpovědět


David Literák,2013-01-15 21:12:50

Navíc se stačí mkrnout, např. kolik jaderných hlavic má Francie, která je skoro sousedem ... jen ty jejich stačí na to, aby jsme zanikli

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2013-01-16 09:58:00

Francie jich má asi 300. Určitě bych nechtěl, aby mi byť jenom jedna spadla na hlavu. Takový počet bezpečně stačí na zánik organizované společnosti na určitém území (řekněme třeba v Evropě). Na druhou stranu na nějaký zánik lidstva nebo života to fakt nemá.
To je jenom taková technická-faktická poznámka. :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz