Snadnější určování ohrožených druhů chytrým telefonem  
Přinejmenším v Mohavské poušti. Vojáci Edwardsovy letecké základny shánějí levnou aplikaci pro sledování ohrožených želv a syslů.


 

Zvětšit obrázek
Želva Agassiziova, Kalifornie. Kredit: Wilson44691, Wikimedia Commons.


 

Zvětšit obrázek
Želva Agassiziova v Mohavské poušti. (Foto Tigerhawkvok, CC BY-SA 3.0,

Určování živočichů či rostlin v terénu není úplně snadné. Platí to ve střední Evropě, kde sice máme přírodu poměrně chudou a prázdnou, zároveň ale tu ale máme bohatou taxonomickou tradici a dali jsme si záležet na rozlišení organismů až do neuchopitelných detailů. Ve státech taxonomii nijak zvlášť neřeší, mají ale zase mnohem pestřejší přírodu, ve které je obtížné se vůbec vyznat. Celá řada druhů severní Ameriky se přitom potýká s menším či větším ohrožení a pro jejich smysluplnou ochranu by bylo dobré, aby je co nejvíc lidí poznalo. Co se s tím dá dělat?


Tam, kde pokulhává vzdělávací systém a žádná změna není na obzoru, přicházejí ke slovu technologie, v tomto případě dostupné široké veřejnosti. V posledních letech bývají elegantním řešením palčivých problémů aplikace pro chytré telefony a nejinak by to mohlo být i při určování ohrožených druhů. Biolog se znalostmi počítačů Walter Scheirer z Harvardu vyvinul aplikaci, která dovede automaticky rozeznat a také počítat vybrané druhy ohrožených živočichů. Prozatím běží na chytrých telefonech Motorola Droid X2, není ale vyloučeno, že by se mohla úspěšně rozšířit.


 

Zvětšit obrázek
Edwards Air Force Base. Kredit. US Air Force, Wikimedia Commons.

 

Walter Scheirer. Kredit: W. Scheirer.

I když je to v tomto případě poněkud zvláštní, aplikace pro rozeznávání ohrožených živočichů je dalším z dlouhé řady produktů armádního výzkumu. Vznikla totiž na zakázku kalifornské základny amerického letectva Edwards Air Force Base, která leží v Mohavské poušti. Vojáci měli zájem o levnou a efektivní technologii, s jejíž pomocí by mohli monitorovat místní ohrožené živočichy, zejména želvy Agassiziovy (Gopherus agassizii) a sysly mohavské (Xerospermophilus mohavensis). Neustále tu čelí kritice, že na želvy a další ohrožené druhy neberou dostatečné ohledy. Tak, jak to známe i z České republiky, přítomnost vojáků je pro přírodu v mnoha ohledech blahodárná. Do vojenských prostorů nikdo nesmí a kromě občasných her na vojáky si tam příroda v podstatě může dělat, co chce.


Pro podobné účely se sice používají automatické fotopasti, nebývají ale dostatečně selektivní. Jejich obsluha musí do nekonečně třídit množství snímků, z nichž je celá řada jen planým poplachem. Scheirer vyvinul algoritmy s jejichž pomocí chytrý telefon v této chvíli rozliší tři pro laika prakticky stejné sysly s úspěšností 85 procent. Tato technologie je snadno ovladatelná a lze s ní rozeznávat ohrožené druhy v jakémkoliv prostředí. Rozeznávání živočichů chytrým telefonem není samozřejmě vhodné pro všechny druhy. Ne ke každému zvířeti je možné se dostat dostatečně blízko a ne vždy je možné takový kontakt ve zdraví přežít.


 

Zvětšit obrázek
Sysel mohavský. Kredit: Howard O. Clark, junior, http://www.arkive.org/mohave-ground-squirrel/xerospermophilus-mohavensis/image-G132853.html

Scheirerův tým plánuje další testy v terénu na příští měsíc a pokud vše poběží bez potíží, tak by vojáci měli dostat požadovanou technologii někdy v roce 2014. Podobné aplikace by se brzy mohly stát cennou pomůckou odborníků, studentů i zvídavé veřejnosti, třeba i v našich končinách. Nemusí přitom jít jen o chráněné živočichy, možných aplikací se nabízí celá řada.

 


Prameny:

NewScientist 10.1. 2013. Arkive.org


 

Datum: 15.01.2013 11:50
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz