Telefonem ovládané baterie, auta a tužka imitující dotykový displej  
Mezi novinky budící na letošní výstavě spotřební elektroniky v Las Vegas (CES) pozornost, patřil adaptér na baterii, který dává možnost libovolný přístroj částečně ovládat pomocí chytrého telefonu. Se zájmem se setkala také tužka imitující funkce dotykového displeje. Nejbouřlivěji se vyvíjejícím segmentem se ukazují být aplikace propojující chytré telefony se vším možným i nemožným. Měli bychom vzít na vědomí, že se kvapem blíží doba, kdy bez chytrého telefonu nevyužijeme ani služby nabízené i těmi nejlevnější automobily na trhu.

  

Zvětšit obrázek
Adaptér Tethercell

 

Adaptér Tethercell

 

Obyčejnou baterii lze vhodným „obalem“ změnit ve zdroj energie, který začne poslouchat pokyny udělované bezdrátově prostřednictvím bluetooth. K tomu se hodí jak telefon, PDA, tablet, či počítač.  Jednoduché zařízení se skládá z plastového krytu, do něhož se vkládá AAA baterie. Ta se pak tváří jako by šlo o AA baterii. Plastový kryt v sobě skrývá čip pro Bluetooth 4 a anténu.
Nezáleží na počtu tužkových baterií, kterými je přístroj napájen, stačí v sérii monočlánků vyměnit jen jeden a schopnost ovládat zařízení přerušováním dodávek proudu je k dispozici.  Nejde ale jen o funkci „zapni – vypni“, pokud například hrozí, že z důvodu brzkého vybití baterie přestane zařízení fungovat, vyšle varování.  Pomocí chytrého telefonu si lze takto dovybavené přístroje   programovat. Můžeme si například definovat časové úseky, kdy chceme aby bylo zařízení v provozu a kdy se má uspat.  I laciné přístroje se doplněním vložkou Tethercell začnou chovat jako ty dražší, programovatelné a spořící energii. Nevýhodou, o které se moc nehovoří ale může být, že menší AAA baterie, kterou se nahrazuje klasické ááčko, se stává kapacitně nejslabším článkem v sérii. Vhodným časováním - spouštěním a vypínáním přístroje (například přes noc a pod.) se dá tento hendikep do jisté míry zřejmě eliminovat, ale stín pochybnosti přece jen zůstává. Nicméně možnost provádět různé legrácky a dálkové ovládání hraček a přístrojů našich ratolestí zajistí, aby se nápad jeho tvůrcům vyplatil. Kde všude Tethercell dojde užitku se dá nyní jen těžko odhadnout.  

 

 


Dotykový nedotykový displej

Zvětšit obrázek
Digitální pero Apen Touch8 za 80 dolarů (necelé dva tisíce) i ze starého notebooku udělá „dotykovou“ novinku. (Kredit: CES News)

Softvérové firmy se činí a kdo dneska nemá Touch screen dotykové PC, pomalu jako by nebyl. Bez něj už nevyužijeme například ani nabízené možnosti Windows 8 od Microsoftu. Vyhodit  monitor či notebook jen proto, že nejde ovládat dotykem je pro řadu z nás přepych, který si nemůžeme dovolit a právě nám vychází vstříc firma  E Fun, West Covina z Kalifornie. Nabízí digitální pero „Apen Touch8“. Pracuje  bezdrátově v tandemu s krabičkou, která se klipsnou připojí z boku k monitoru. Stačí ji pak už jen pomocí USB portu propojit s počítačem a zařízení začne pracovat jako přijímač v infračerveném a ultrazvukovém spektru. Infračervený paprsek je vysílán ze špičky pera.

Přijímač  na boku obrazovky pak informuje počítač o přesné poloze hrotu. Zatlačení na tužku vydá nezávislý ultrazvukový signál, který se převádí na stejnou funkci, jako když se dotykové obrazovky dotkneme prstem. Pero je vysílačem a musí být opatřeno baterií. Ta má vydržet v provozu 500 hodin, než bude potřeba jí vyměnit. Majitelé starších počítačů si tak mohou užít i s Windows 8 tolik legrace, jako kdyby si pořídili dražší počítačovou „dotykovou novinku“. Jak už to ale bývá, jsou věci o kterých se výrobce nezmiňuje. Například jak dlouho se obrazovkám, které nejsou k šmrdlání tužkou po svém povrchu určeny, takové zacházení bude líbit.  Ale o tom se jistě brzo na různých fórech dočteme. Zařízení zatím funguje spolehlivě u obrazovek do 43 cm. Namontujete-li si ho na větší než 17 palcový monitor, mohou nastat problémy.

 

Telefony a zase telefony
Veletrh CES ukázal, že trendem u chytrých telefonů jsou FullHD displeje. Sony se snažila zaujmout modelem  Xperia Z, s nímž se lze i koupat. Inovace se ale netýkaly ani tak výrobců telefonů, jako spíš jejich aplikací. Kupa nápadů souvisí s automobilovým průmyslem. Ať už jde o Android nebo iPhone, příslušné prográmky nahrazují například klíčky od auta. Je pak na majiteli, jaká práva komu přes telefon udělí, kdo bude moci s autem odjet a komu jen dovolí se schovat uvnitř před deštěm. Chodit si pro klíč se přežitkem, vše se udá virtuálně. A to je jen začátek.  Slibně se vyvíjí aplikace, které u řidičů rozeznávají bezpečnou či agresivní jízdu. Že o něco takového mají zájem pojišťovny netřeba rozebírat. Zájem je ale i ze strany autodopravců. Možnost odebrat právo řídit autobus člověku, který začal riskovat není od věci.


Zatímco u pohonných jednotek aut – motorů,  dochází k unifikaci, tím, čím se naše auta budou  nejvíc lišit, budou aplikace, kterými budou vybavena. Na nich bude záležet s čím a jak budou auta spolupracovat.
General Motors a Ford Motor Co již od příštího roku začnou některé své modely vybavovat aplikacemi MyLink a Sync AppLink. Přístrojové desky, dotyková tlačítka a vestavěné mikrofony   budou připraveny interagovat s chytrými telefony. Jejich používání za jízdy by se tak mělo stát mnohem bezpečnější. Aplikace šité na míru se stávají skutečností i u levných aut. Jake Sigal, zakladatel michiganské firmy nabídl svůj produkt Chevroletu a ta jeho Livio Connect systémem začala vybavovat Chevrolet Spark. Majitelé minivozu tak získali možnost ladit rozhlasové stanice a Podcasty pomocí hlasových pokynů. Svůj systém Sigal neustále vylepšuje a minulý týden se nechal slyšet, že spoluprací s AccuWeather si již řidiči kdykoli mohou vyvolat slovní komentář s aktuální předpovědi počasí. Hlasem systém umí informovat o volném místě na nejbližším parkovišti, informaci pak doplní o cenu za parkování a v případě projeveného zájmu spustí hlasovou navigaci na zvolené parkoviště. Běžným se má stát hlasové upozornění ve chvíli, pokud se svým autem bude míjet osobu, kterou váš telefon má v adresáři. BMW, Hyundai, Nissan a Toyota začínají u svých dražších modelů s  kamerami, které majitele prostřednictvím obrazu na telefon  informují, pokud se s jejich autem začne dít něco podezřelého. Stejným zařízením lze pochopitelně snímat situace před autem během jízdy a záznam případně použít k usvědčení viníka nehody.


U nových způsobů využití telefonů a počítačů nejde ale jen o rozpoznávání řeči majitele ale nastupuje rozpoznávání jiných pokynů. Ke slovu začínají přicházet gesta rukou i obličejové grimasy. Nejdříve se tento trend uplatní zřejmě u her a vzdělávacích aktivit.  Firma Intel tuto cestu nastoupila s s platformou Perceptual Computing. Beta verzi dává k dispozici zájemcům, kteří se chtějí na projektu podílet. V představě je rozšířit záběr možností dorozumívat se hlasem a gesty  a to jak se sociálními sítěmi, tak s různými databázemi. Ve hře je možnost nechat se  hlasem informovat o tom co nás zajímá a je o tom zmínka ve fondech uložených v psané formě na Wikipedii. Nejdál je tradičně oblast zábavy a herní průmysl. Zájemci o tento typ komunikace s počítačem si ale budou muset zaopatřit speciální 3D kameru. Intel ji má mít v nabídce již v tomto roce za 150 dolarů. Jak se asi brzo budeme s počítačem domlouvat dává představu beta verze hry Balista.

 


Ballista Perceptual Computing Demo


 


Prameny:  http://www.cesweb.org/, www.indiegogo.com/tethercell, software.intel.com/en-us/vcsource/tools/perceptual-computing-sdk

Datum: 15.01.2013 17:28
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz