Vojáci požadují elektronické pušky k ovládnutí nepřátelských počítačů  
Výzkumné centrum americké armády shání pušku, kterou by bylo možné do počítače vstřelit zdrojový kód útočného software. Na první pohled bláznivá technologie je už nejspíš na spadnutí.

 

Zvětšit obrázek
Futuristické zbraně podle série Dead Space.Kredit: Electronic Arts.



 

Logo I2WD. Kredit: US Army, Wikimedia Commons.

Události poslední doby nenechávají nikoho na pochybách, že se roztáčí celosvětové kybernetické válčení všech proti všem. V citlivých oblastech světa se jakoby náhodou objevují nesmírně precizní bojové viry, jako Stuxnet anebo Flame, které prakticky jistě posílají do boje nejmenované mocné země. Spojené státy se také nechaly slyšet, že kybernetický úder proti sobě budou považovat za válečný akt, se všemi představitelnými důsledky. Americká administrativa se chystá výrazně rozšířit kybernetické oddíly USCYBERCOM a podle posledních zpráv na něčem podobném pracuje i Česká republika, i když asi ne v tak velkorysém měřítku, jako se to děje v zámoří. Kybernetická válka přitom nezahrnuje jenom obranu proti útokům, ale také útočné technologie k napadání protivníků.


Jistě není těžké si představit situaci, kdy vojáci speciálních kybernetických sil zamýšlejí nakazit nepřátelské počítače špionážním software. V takovém případě si můžeme být jistí, že cílové počítače budou dobře chráněné nebo spíš prakticky nedobytné vůči útokům po internetu, prolomení Wi-Fi komunikace anebo nenápadnému zastrčení útočného USB flashdisku do příslušného otvoru v počítači nepřítele. Co kdyby ale příslušník speciální jednotka zaujal pozici poblíž budovy s cílovým počítačem, připravil si elektronickou pušku, skrz okno budovy namířil na počítač a virtuálním výstřelem zasáhl svůj cíl?


Možná to zní jako úvod k epizodě futuristické akční videohry, ale ve skutečnosti přesně takovou zbraň hledá centrum výzkumu a vývoje americké armády Intelligence and Information Warfare Directorate (zkracované jako I2WD). Umožnila by totiž při kybernetickém útoku překonat velmi prostou ale přitom úžasně účinnou obranu – odstřižení počítače od informačních sítí vnějšího světa.

 

Zvětšit obrázek
Útok na počítače vetřelců ve světě Rolanda Emmericha. Kredit: 20th Century Fox.

 

Zvětšit obrázek
USCYBERCOM. Kredit: US Department of Defence, Wikipedia Commons.

Vojenští vývojáři z různých společností se teď snaží vize centra I2WD naplnit, co nejlépe to půjde. Soustředí se přitom na slabé elektromagnetické pole, které vydává veškerá elektronika. Badatelé ve Švýcarsku před pár lety názorně předvedli, že je možné rozluštit úhozy při psaní na klávesnici sledováním elektromagnetického záření počítače. Funguje to dokonce i z vedlejší místnosti. Špionážní potenciál takové technologie asi ani není nutné příliš zdůrazňovat. Odborníci vyvíjející elektronickou pušku se vlastně snaží o opačný přístup – pomocí elektromagnetického záření dostat program dovnitř počítače.


Podle odborníků nejde o převratnou novinku, ale jen o pozoruhodnou aplikaci již známých mechanismů. Vše nasvědčuje tomu, že v současné době už něco takového funguje, i když jen na velmi krátkou vzdálenost a přenos dat je tímto netradičním způsobem pomalý. Většina oslovených specialistů ale i přesto vidí osud elektronických pušek optimisticky. Rozhodně prý není vyloučeno, že podobné zbraně v dohledné době vstoupí do výzbroje kybernetických jednotek. Čas pak ukáže, nakolik je podobná výzbroj praktická a jak obtížné je počítače proti elektronickým puškám bránit, když podobný útok očekáváte.



Literatura

TechNewsDaily 18.1. 2013, Wikipedia (Intelligence and Information Warfare Directorate).


 

Datum: 30.01.2013 00:02
Tisk článku


Diskuze:

Možná to brzy půjde

Petr Kundrata,2013-05-23 15:07:11

http://www.engadget.com/2012/02/20/intel-puts-cpu-and-wifi-radio-on-same-chip/
Intel se chystá integrovat wifi přímo do procesorů a potom tvrdím, že tam na 120% bude backdoor. Bude přímo zadrátován v procesoru a brzy si již koupíte procesor jen takto vybavený. Potom bude stačit směrová wifi anténa a znalost "zaklínadla" a máte přímý přístup do počítače.

Odpovědět

vzdaleny utok

Martin Krupicka,2013-01-31 14:33:45

Odposlechnout zvenci cokoli se deje uvnitr PC na PCI a jinych rychlych sbernicich mi prijde pomerne nerealisticke.

Rozlusit co se deje na klavesnici (PS/2) mi prijde technologicky jeste prijatelne - pomala komunikace, zadne stineni, pomerne vysoka napeti... U USB uz bych si tak jisty nebyl.

Dovedl bych si predstavit (v divokych snech) utok na I2C nebo podobne pomale zarizeni, kdybych vedel, ze na dane desce je nejake zapojeni, ktere se da s trochou drzosti povazovat za antenu na zname frekvenci a snazit se donutit treba sw hlidajici teplotu k nejakemu stack overflow.

Odpovědět

EMP pistole/pusky

Fanda Sin,2013-01-30 15:32:02

Chapal bych, kdyby to fungovalo na zpusobu EMP, neco jako Denial Of Service.
Server proste "odpalite" em pulsem.

Ale nechapu, jak by bylo mozne "nakmitat" na sbernici UVNITR PC byte, natoz nejaky prikaz ktery by navic dokazal odstavit server/PC/jinou elektroniku.
Unika mi zpusob provedeni tohoto utoku, pravdepodobne jsem ale neco prehledl.

Odpovědět


Martin Chabada,2013-01-31 17:10:16

Tiez si nedokazem predstavit, ako by podobny utok mohol byt realizovany a to mam elektrotechnicke VS vzdelanie a 15 rokov praxe v IT oblasti.
Uz len samotna skrina pocitaca ovplyvnuje elektromagneticke ziarenie tak vyznamne, ze by museli existovat prislusne modifikacie daneho zariadenia pre kazdy konkretny model pocitaca, pricom aj do pocitaca zapojene kable, ich dlzka a umiestnenie, dokazu elektromagneticke pole narusit.
Technicky je realizovatelne napriklad "odpocuvanie" signalu v analogovom video kabli medzi pocitacom a monitorom (ide vsak len o jednosmerny prenos von z pocitaca), v banke kde som nejaky cas pracoval, sme mali z tohto dovodu na oknach pokovenu vrstvu na zabranenie vyzarovania elektromagnetickeho ziarenia z pocitacov (a nedalo sa potom vnutri ani pocuvat radio).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz