Videomapa blízkého vesmíru  
Hezký dárek nám dal astrofyzik Brent Tully ke svým 70. narozeninám. Na konferenci ve Francii jeho tým předvedl zatím nejpřesnější dynamický trojrozměrný obraz vesmíru se všemi galaxiemi.


 

Zvětšit obrázek
Mapa s galaxiemi až do vzdálenosti 300 milionů světelných let. Modré galaxie jsou nejblíže, červené nejdál.

 

Zvětšit obrázek
Astrofyzik Brent Tully oslavil ve Francii své 70. narozeniny. (Kredit: University of Hawaii )

Mezinárodnímu týmu vědců pod vedením astronoma Brenta Tullyho z University of Hawaii v Manoa se podařilo zmapoval pohyby struktur blízkého vesmíru. Videomapa je dynamickým trojrozměrný obrazem umožňujícím otáčení a zoomování. Mapu předvedli minulý týden ve Francii na konferenci "Cosmic Flows: Observations and Simulations", která se konala v Marseille.


Projekt mapuje toky viditelné a temné hmoty a jejich hustotu v okolí Mléčné dráhy až do vzdálenosti 300 miliónů světelných let. Rozsáhlou strukturu vesmíru ztvárňuje komplexní síť klastrů, vláken a „dutin“, s relativně prázdným prostorem. Zoomování dává  nevšední zážitek a  představu o shlukování hvězd do galaxií, těch následně do kup galaxií a jejich dalším sdružováním až do největších struktur ve vesmíru – galaktických nadkup, jakou je např. Sloanova velká zeď galaxií.  


 

Zvětšit obrázek
Mapa ukazuje pohyby galaxií ve vesmíru. Galaxie (bílé kuličky) se chovají tak trochu jako kokosové ořechy v moři. Proudy je přenášejí z jednoho ostrova (galaxie) k nejbližšímu většímu galaktickému ostrovu.

Odobně jako pohyb tektonických desek po tekutém podloží odhaluje vlastnosti zemského nitra, pohyby galaxií nám zprostředkovávají informace o hlavních složkách vesmíru -  temné energii a temné hmotě. Ačkoli ji vidět nemůžeme, svou přítomnost prozrazuje ovlivňováním pohybů galaxií a hvězd. Temná energie je tajemná síla, která urychluje rozpínání vesmíru. Vztah mezi nakupením temné hmoty a galaxiemi je postaven na standardním kosmologickém modelu.
Podrobnosti výzkumu s komentářem, jak mapa vznikala, přinese příští vydání  časopisu The Astronomical Journal. Většina textu ale je již k dispozici na adrese:  http://arxiv.org/abs/1306.0091.

 

 

Slova jsou někdy nadbytečná

Prameny: Astronomical Journal
University of Hawaii at Manoa

 

Datum: 17.06.2013 16:19
Tisk článku



Diskuze:

dotaz

Tomáš Viktora,2013-06-24 12:31:34

Zda se mi to nebo namisto rozpinani, se naopak tato nase cast vesmiru snazi shluknout do jednoho mista?

Odpovědět


Barak Obava,2013-06-24 21:56:21

Tak vzhledem k tomu, ze animace zobrazuje zhruba jednu stotisícinu našeho vesmíru, bylo by takové lokální shluknutí celkem nepodstatné, ale hlavně se domnívám, že rozpínání časoprostoru v té animaci není vůbec zahrnuté.

Odpovědět

Zajímavé

Václav Čermák,2013-06-20 09:54:12

A také by mne zajímalo, jestli jsou někde k dispozici pro (řekněme poučeného ;-) laika použitelná vstupní data, rád bych si skonvertoval do nějakého mne známého 3D programu (Blender) a prohlédl interaktivně, případně z toho zkusil udělat nějaký hezký obrázek.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz