3D tištěné atrapy min pro výcvik a výuku  
Pyrotechnici jistě uvítají nabídku cvičit s věrnými atrapami min v životní velikosti, zatímco lidé ze zaminovaných oblastí zase určitě ocení možnost bezpečně poznat rizika, která jim hrozí.


 

Zvětšit obrázek
3D tištěné atrapy min. Kredit: Chris Natt.


 

Chris Natt. Kredit: C. Natt.

3D tisk vládne světem, i když u nás ho na vlastní oči zatím viděl jen málokdo. Je naprosto neuvěřitelné, co všechno se už vytisklo ve třech rozměrech a k čemu všemu to lze použít. Část z toho představují nerdovské hračky, které jsou sice technicky vzato k ničemu, ale mohou přivodit nadšení a jiné 3D výrobky zase mají pozoruhodné využití, které rozšiřuje každodenní poušť reality.


Do té druhé skupiny bychom směle mohli zařadit i 3D tištěné atrapy nášlapných min, které vytvořil britský konstruktér Chris Natt z Royal College of Art a také Imperial College. Na první pohled poněkud bláznivý počin má nicméně pozoruhodnou a zajisté chvályhodnou motivaci. 3D tištěné miny totiž mají sloužit jako věrné atrapy skutečných nášlapných min při výuce jemných dovedností specialistů na vyhledávání a odstraňování min v terénu.

 

V České republice nám to sice naštěstí nepřijde jako akutní problém, ale nášlapné miny ročně zabijí či zmrzačí 15 až 20 tisíc lidí ve více než 80 zemích světa. V tuto chvíli je po planetě nainstalováno mnoho milionů min, přičemž většina z nich je už nastražená zbytečně a jejich kořistí se nestávají nepřátelští bojovníci, ale často místní děti.


 

Zvětšit obrázek
Současný výcvik odstraňování min s nevyhovujícími nástroji. Kredit: US Army Europe.

 

Zvětšit obrázek
Minové pole na Falklandech. V bažině je odminování nesmírně obtížné. Kredit: Apcbg, Wikimedia Commons.

Natt vyrobil věrné atrapy čtyř typů min, které ve světě patří k těm nejčastěji používaným. Po vojenských konfliktech často zůstanou rozsáhlá minová pole, která stále zabíjejí. Odstraňování min je přitom náročné a nebezpečné a obvykle pro tuhle práci není k dispozici dostatečný počet motivovaných specialistů.

 

Natt odhaduje, že od roku 1999 bylo každoročně při odstraňování min zabito kolem stovky pyrotechniků. Proto se rozhodl přispět k výuce nových odborníků a také k seznámení místních lidí s nebezpečím, které jim v jejich domovině hrozí.


Natt ke svým 3D tištěným minám ještě vyvinul světelné a zvukové systémy, které vycházejí z konstrukce pravých min a které dají velmi nápadně najevo, když trénovaný specialista udělá při výcviku chybu. V reálně situaci by taková chyba skončila jeho roztrháním.

 

Zvětšit obrázek
Skoro jako živá. Kredit: Chris Natt.

Podle Natta je v současnosti výuka o minách z velké části založena na papírech s obrázky. 3D tištěné atrapy jsou zároveň součástí rozsáhlého projektu Blastproof, který má ambice zlepšit poměrně tristní situaci s minami. Kromě výukových min zahrnuje i tvorbu rozsáhlých a názorných informačních materiálů, které by měly vzdělávat místní obyvatele o minách a také vývoj a výrobu nových nástrojů pro odminování, které by zaručily větší bezpečnost pyrotechniků.

 

 

 


Literatura

NewScientist 4.7. 2013, The Atlantic 9.7. 2013, Wikipedia (Demining).

Datum: 09.08.2013 15:30
Tisk článku

Související články:

Gigantická "pampeliška" Mine Kafon     Autor: Josef Pazdera (04.01.2013)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz