Chlapi, raňajkujte, lebo zomriete  
No, tak to je dosť prehnané, ale predsa: vynechávať raňajky nie je zdravé. Šancu na infarkt to zvyšuje najmenej o štvrtinu.


 

Leah E. Cahill: "Ľudia, nastavte si budík o štvrťhodinku skôr a pekne v pokoji sa naraňajkujte. Nič vám neujde a život bude s plným žalúdkom hneď krajší - ale aj zdravší."  Harvard School, Boston, 2013

Veľká, prospektívna štúdia, ktorá bola v júli zverejnená v Circulation, (prvý autor Dr. Leah E. Cahill, Harvard School of Public Health, Boston), potvrdzuje ľudovú múdrosť, že vynechanie raňajok nie je zdravý začiatok dňa. Výskumníci si dali naozaj veľa práce: prehliadli údaje zo 16-ročného sledovania 27 000 mužov v strednom veku. Počas tejto doby, u 1527 z nich sa objavila koronárna choroba srdca (vrátane smrteľného infarktu). Čo je ešte zaujímavejšie, ohrození sú skôr mladší, než starší muži. Väčšina (97 %) účastníkov štúdie boli belosi s európskym pôvodom.


Muži, ktorí vynechávali raňajky, boli mladší, zamestnaní na plný úväzok, slobodní, pili viac alkoholu, častejšie fajčili a boli menej aktívni. Zvýšenie rizika koronárnej choroby o 27 % však bolo stanovené po zohľadnení ešte mnohých iných rizikových faktorov.  Celkové zvýšenie rizika pre 45 - 60 ročných bolo dokonca o 50 %.


 

 
Jan Amos Komenský: "Všakovaké kvaltování toliko pro hovada dobré jest." 17. storočie

Podľa komentára autorov, samotná prítomnosť všeobecne uznávaných rizikových faktorov pre kardiovaskulárne ochorenia (fajčenie, nadváha, vysoký krvný tlak atď.) pozorované zvýšenie rizika celkom nevysvetľuje. Ale ľudia, ktorí neraňajkujú, majú nalačno vyššie hladiny inzulínu, triglyceridov a LDL cholesterolu (teda "zlého cholesterolu"), pravdepodobne aj preto, lebo telo sa vysporiadáva so skutočnosťou, že nezískalo nové zdroje energie počas 12 až 14 hodín a to môže spôsobovať dodatočný stres. (Tento názor je zaujímavý aj pre tých, ktorí chcú schudnúť tak, že nekonzumujú nijaké jedlo už od piatej alebo šiestej večer až do rána.)


Zmienka o slobodných, popíjajúcich a fajčiacich mužoch v súvislosti so zvýšeným rizikom koronárnej choroby vyvoláva spomienku na tie štatistiky, podľa ktorých slobodní muži žijú kratšie a tak trochu asociuje obraz úbožiaka, dožívajúceho bez starostlivosti milujúcej manželky v zanedbanom byte, medzi kopami špinavého prádla a neumytého riadu. (Smutný údel osamelého pozostalého z manželstva spravidla prežívajú ženy - do manželstva väčšinou vstupujú mladšie a dožívajú sa vyššieho veku.)  Takáto jednoduchá asociácia však zrejme nebude správna. Tá istá skupina vedcov teraz analyzuje dáta pre ženy a zdá sa, že výsledky budú podobné.

Literatura:
www.theheart.org
Cahill LE, Chiuve SE, Mekary RA. Prospective study of breakfast eating and incident coronary heart disease in a cohort of male US health professionals. Circulation 2013

Datum: 10.09.2013 14:26
Tisk článku

Související články:

Výdobytky modernej medicíny a dôchodcovia na krku ekonomiky     Autor: Matej Čiernik (06.04.2014)



Diskuze:

Je to velmi módní nesmysl, který podporují i lékař

Dalibor Dobrota,2013-09-14 01:11:20

Když si to přečteme:
Muži, ktorí vynechávali raňajky, boli mladší, zamestnaní na plný úväzok, slobodní, pili viac alkoholu, častejšie fajčili a boli menej aktívni.

Tak můžeme dodat, že takoví muži nemají ani páru o zdravé výživě a pak ve stánku snědí nějaké nudle s rostlinným olejem a sójovou omáčkou.

V přírodě neexistuje, aby kráva nebo lev měly snídani hned ráno. Lev musí prvně něco ulovit, kráva musí dojít na pastvu. Článek neobsahuje žádné důkazy, proč bych měl za účelem zhubnutí jíst i tehdy, když nemám hlad.

Jako nejsměšnější mi připadá, když vydávají poučky lidi, kteří nepoznali hlad a nejdéle byli hladem do příštího jídla.

Odpovědět

Zavádějící

Jan Špaček,2013-09-11 16:06:04

Tenhle článek je další z řady studií, na kterou upozorňují autoři článku v této metaanalýze:
Belief beyond the evidence: using the proposed effect of breakfast on obesity to show 2 practices that distort scientific evidence.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24004890
Jinak korelace neznamená kauzalitu. Ti co nesnídají tak ještě k tomu můžou mít například více stresu...

Odpovědět

Hádám

Pavel Krajtl,2013-09-11 08:32:45

Že to bude podobné jako s tím výzkumem co zjistil že většina seriovývch vrahů jedla před spácháním činu chleba - tudíž chleba podněcuje k vraždám.

Odpovědět

Inzulín

Pavel Bílek,2013-09-11 06:07:52

Stres zvedá inzulín. Inzulín říká játrům, že mají do krve posílat tuky. Proto nízkotučná (na sacharidy bohatá) strava nevede ke snížení LDL-cholesterolu v krvi. Kritickou roli hraje rezistence k inzulínu - má za následek stabilně vyšší hladinu inzulínu a tedy i tuků v krvi. Inzulínová rezistence se rozvine v důsledku konzumace sacharidů a rovněž i v důsledku překyselení. Kyselé prostředí totiž způsobuje, že se inzulínové receptory na povrchu buněk stahují dovnitř do buněk. Překyselit se lze cukrem, nelze se překyselit tukem. Proto je tučná strava co se LDL-cholesterolu v krvi týká bezpečnější než nízkotučná, záleží ale taky na metabolickém typu. Doporučuju knihu Tajemství vlasů, ve které MUDr. Jaroslav Orlík vztah mezi inzulínem, triglyceridy a cholesteroly vysvětluje.

Odpovědět


oprava

Pavel Bílek,2013-10-15 20:54:56

"Stres zvedá inzulín" beru zpět. Z článku to tak vyznívá a já jsem si to dal dohromady se zvýšenou sympatickou aktivitou, která inzulín zvedá. Zvýšená sympatická aktivita může být reakcí na stres. To ale nevysvětluje inzulín ráno. Spíš asi mají lidi, kteří nesnídají, tendenci jíst pak víc cukrů a snáz si přivodí inzulínovou rezistenci.

Odpovědět

ranajky ci vecera

Jozef Varhaník,2013-09-10 21:21:37

zjednodusene povedane tu aj tak ide o spravny balanc medzi ampk a mtor, a nie o ranajkovanie ci neranajkovanie, jedenie ci nejedenie vecer. páni ktori to schytali infarktom ho zrejme nemali.

Odpovědět

Další perla

Jaroslav Santner,2013-09-10 15:39:23

Pokud budete snídat k snídani kakao, svačit kávu a necháte se vakcinovat proti chřipce, není toho Boha, aby vás trefil šlak.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz