Nobelova cena za fyziku pro Peter W. Higgse a Francoise Englerta  
Nobelův výbor Královské švédské akademie věd dnes s hodinovým zpožděním vyhlásil laureáty ceny za fyziku. Oficiálně si cenu Brit se svým belgickým kolegou převezmou 10. prosince ve Stockholmu.

 

 

Zvětšit obrázek
Francois Englert a Peter W. Higgs v laboratoři CERN (zdroj CERN).

Higgs s Englertem cenu dostali za  teoretický objev mechanismu, který generuje hmotnost částic a vysvětluje například rozdíl mezi klidovou hmotností fotonu, který zprostředkuje elektromagnetickou interakci a velmi těžkými bosony Z0, W+ W-, které zprostředkují interakci slabou. Tento tzv. „Higgsův mechanismus“ generace hmotnosti je důležitou součástí Standardního modelu hmoty a interakcí, současné teorie popisující strukturu hmoty.

 

 

Zvětšit obrázek
Peter W. Higgs v laboratoři CERN (zdroj CERN).

Definitivní potvrzení jejich teorie a uplatnění Higgsova mechanismu v přírodě umožnil objev Higgsova bosonu, který se podařil minulý rok na urychlovači LHC experimentům ATLAS a CMS.  Existenci této částice Higgsův mechanismus předpovídá a dokáže v rámci Standardního modelu předpovědět všechny jeho vlastnosti, kromě jeho hmotnosti. I proto byl výsledek jeho hledání u každého nového většího urychlovače tak nepředvídatelný a hledání tak vzrušující. Hmotnost, kterou je možné na daném urychlovači vyprodukovat, je kvůli Einsteinovu vztahu mezi klidovou hmotností a energií dána maximální možnou jeho dosažitelnou energií. Pokud hmotnost Higgsova bosonu nebyla známa, nedalo se předvídat, zda jej daný urychlovač objeví.

 

 

Zvětšit obrázek
Částice Higgs v detektoru ATLAS (zdroj CERN).

Podrobně se historie objevu Higgse na Oslovi sledovala v řadě článků (například zdezde a zde).  Přičemž poslední článek rozebírá podrobně výsledky experimentů na urychlovači LHC za první tři roky provozu.  Podrobnou analýzou dat bylo zjištěno, že danou, nově objevenou částici nelze vysvětlit jinak, než jako potvrzení uplatnění Higgsova mechanismu v přírodě. To otevřelo cestu k ocenění teoretického objevu právě Francoa Englerta a Petera W. Higgse. Je třeba zdůraznit, že na experimentech, které Higgse dokázaly "ulovit", pracovali i čeští fyzikové. Podrobněji se k tomuto objevu, objevitelům a teorii, která je jeho základem ještě vrátíme.

 

Nyní lze čekat, že se pomocí dat získaných pomocí experimentů na urychlovači LHC budou velice podrobně studovat vlastnosti Higgsova bosonu a hledat rozdíly mezi nimi a předpověďmi Standardního modelu, aby se našly projevy fyziky, kterou Standardní model nedokáže popsat. To by mělo přispět k nalezení obecnější teorie, která sice obsahuje Standardní model, ale zároveň dokáže popsat fyziku i v daleko extrémnějších podmínkách než tato současná teorie. V každém případě se však Higgsův mechanismus stal a zůstane základem našeho fyzikálního poznání. I to je důvodem ocenění jeho tvůrců.


 

Další informace:  Nobelprice.org

Datum: 08.10.2013 17:36
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz