Koukněte vědcům pod prsty  
Jedinečnou příležitost nakouknout zblízka do dění v zemědělských, potravinářských a dalších vědách nabízí od 14. do 18. října mezinárodní festival dokumentárních filmů Life Sciences Film Festival.


Už potřetí hostí areál České zemědělské university  v Praze 6 – Suchdole mezinárodní soutěžní přehlídku dokumentárních filmů  Life Sciences Film Festival.  Předchozí dva ročníky představily spoustu zajímavých filmů i doprovodných akcí. Letošní ročník je jak na filmy tak i doprovodné akce ještě bohatší.
S velkými ambicemi vstupuje na LSFF například film nizozemské režisérky Bregtje van der Haak „DNA Dreams“ (promítá se u nás pod českým názvem „DNA: Sny a realita“) nabízející pohled do špičkového čínského výzkumného centra BGI, kde vede geniální mládenec Zhao Bowen projekt pátrající po dědičných základech geniality. Velký favorit festivalu však bude mít celou řadu zdatných konkurentů.

 

Vstoupit                

Vstup na stránky festivalu zde.


Na své si přijdou i ti, které genetika, genomika, sekvenování DNA nebo klonování živočichů nezajímá. Ambicí pořadatelů je představit filmy s co nejpestřejší tématikou. A tak si v programu najde své zájemce o chov včel, člověk, kterého zajímá kvalita potravin, zastánce zemědělských biotechnologií i vyznavač ekologického zemědělství. K vidění jsou i snímky přírodovědné nebo filmy orientované na technické aplikace. Dá se říci, že záběr festivalu kopíruje rozpětí oborů, které lze studovat na České zemědělské universitě  - tedy od technických oborů, přes obory ekonomické, tradiční obory zemědělské a potravinářské, až po obory lesnické a dřevařské či obory zabývající se životním prostředím.
Můžete tak vidět  poslední evropské divoké koněvychytralé rostliny nebo milovníky brambor.  Řečtí filmaři představí zemědělství v krizi a čeští autoři vás v dokumentu „Globální konina“ zasvětí do „šachů“ s koňským masem.

 

Řada filmových projekcí je spojena s následnými diskusemi s předními odborníky ať už z ČZU nebo i z jiných vědeckých pracovišť. Diváci tak mají jedinečnou příležitost „proprat“ tématiku filmu s lidmi, kteří v těchto oborech sami aktivně působí a mají k nim co říci. Například diskuse po projekci filmu „DNA: Sny a realita“ se zúčastní profesor Stanislav Komárek – vynikající odborník nejen na přírodní vědy a jejich filosofické aspekty, ale také velký znalec Číny. V rámci LSFF proběhne křest výjimečné knihy profesora Jana Žďárka „Hmyzí rodiny a státy“ věnované problematice sociálního hmyzu. Kniha vyšla nedávno v nakladatelství Academia jako masivně doplněné a přepracované vydání dnes už legendárního titulu „PROČ vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti…aneb HMYZÍ STÁTY“ vydaného v roce 1997 Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR. Nejen milovníci přírody ocení výstavu mikrofotografií docenta Františka Weydy, který je respektovaným odborníkem na vědeckou fotografii. Jeho záběry mají tak vysokou výtvarnou úroveň, že si je jako nevšední umělecká díla vychutná i ten, kdo vůbec netuší, co to pan docent vlastně fotil.
Už letmý pohled do programu  prozradí, že příležitostí shlédnout ty nejatraktivnější snímky se nabízí hned několik. Není proto třeba nad návštěvou festivalu lámat  hůl ve chvíli, kdy se vám promítání vytipovaného filmu kryje s neodkladnou povinností. Navíc je tu možnost shlédnout během festivalu filmy individuálně na počítačích  - stačí jen zajít po počítačové učebny a požádat o to, co byste chtěli vidět.
To nejlepší z filmového festivalu si budeme moci připomenout ještě v rámci „ozvěn festivalu“. Ale ty už budou probíhat v době, kdy budou mít organizátoři plné ruce práce s přípravou dalšího ročníku.
LSFF pořádají ve spolupráci Česká zemědělská universita a Harvest Films o.s.


Nejodvážnější sny o DNA představí zahajovací film holandské režisérky Bregtje van der Haak oceněný hlavní cenou na festivalu Film & Science v Amsterdamu. Ve snímku DNA: Sny a realita vystupuje nová generace vědců z BGI, největšího institutu pro genetický výzkum v Číně. Mladí vědci zde pátrají po genetických kořenech geniality.

Co kdybyste mohli mít jen jedno dítě a mohli předurčit jeho geny? Vybrali byste si přirozené dítě, nebo designové? Bude společnost, která vezme intelekt svých členů do vlastních rukou, skutečně lepší a méně problémová? Po projekci filmu budou po odpovědích na tyto a další složité otázky spolu s diváky pátrat biolog a filosof Stanislav Komárek a odborník na biotechnologie Jaroslav Petr.

 

Zahájení LSFF 2013: PONDĚLÍ / 14.10. / 16:00 / Kruhová hala ČZU


Několik videopozvánek:

 

 

2. část zde:   http://youtu.be/od2Li1FCWSw

Datum: 09.10.2013 23:49
Tisk článku


Diskuze:

Ekonomika není věda

Jaroslav Petr,2013-10-12 03:26:45

Ekonomika skutečně není věda. Ekonomie ano. Dokonce se za ni uděluje Nobelova cena.

Odpovědět

Odkdy je Sedláček vědec?

Pavel Krajtl,2013-10-11 17:58:05

Od té doby co je ekonomika vědou? Tak to teda Sbohem a šáteček... Hurá zpátky do sředověku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz