Fukušima: Vyklízení 1551 palivových souborů začalo  


 

V nedávném článku  jsou podrobně pospány příprava i plánovaný průběh vyklízení palivových souborů z bazénu čtvrtého reaktoru Jaderné elektrárny Fukušima I. Nyní byla tato operace, při které se má postupně přepravit všech 1551 palivových souborů do společného bazénu asi sto metrů od čtvrtého bloku, zahájena. Nejdříve se do bazénu umístil kontejner, do kterého se vejde 22 palivových souborů. Do něho se postupně umisťují palivové soubory. U prvního transportu jde o nové, které na své umístění do reaktoru teprve čekaly. Těch je dohromady 220. Samotné přemisťování palivových souborů do kontejneru potrvá zhruba 12 hodin. Pak se kontejner vytáhne, zkontroluje a případně dekontaminuje. To potrvá několik dnů, nejspíše něco více než týden. Teprve pak se naloží na tahač a přepraví. Následující fotografie ukazují nejdříve poslední testy před operací z 15. listopadu a pak samotný průběh dnešního dne (18. listopadu 2013). Zdrojem obrázků je společnost TEPCO.

 

Zvětšit obrázek
Testy manipulace s kontejnerem (15. listopadu 2013).
 
Zvětšit obrázek
Testy manipulace s palivovými soubory, tentokrát jde jen o maketu tohoto souboru (15. listopadu 2013).
 
 
Zvětšit obrázek
Testy manipulace s palivovými soubory, tentokrát jde jen o maketu tohoto souboru (15. listopadu 2013).
 
Zvětšit obrázek
Nezávislí odborníci při předvádění postupů plánovaných pro vyklizení bazénu s vyhořelým palivem (15. listopadu 2013).
 
Zvětšit obrázek
Přeprava kontejneru k bazénu s vyhořelým palivem (18. listopadu).
 
Zvětšit obrázek
Umisťování kontejneru do bazénu (18. listopadu).
 
Zvětšit obrázek
Zasouvání kontejneru na své místo v bazénu (18. listopadu).
 
Zvětšit obrázek
Vše připraveno pro přepravu palivového souboru (18. listopadu).
 
Zvětšit obrázek
Umisťování v plném proudu (18. listopadu).
 
Zvětšit obrázek
Celkový pohled na přepravu palivového souboru (18. listopadu).
 
Zvětšit obrázek
Detailní pohled na přepravovaný palivový článek (18. listopadu).
 

Další podrobnosti zde:

Začíná vyklízení bazénu ...

 

Datum: 18.11.2013 16:27
Tisk článku


Diskuze:

Úplně jistý si nejsem,

Vladimír Wagner,2013-11-23 11:45:51

ale je možné, že je to z důvodů zakrytí některých prvků zabraňujících nedovolenému odkrytí kontejneru. Alespoň podle představitelů TEPCO je tato editace dělána z mezinárodních pravidel zajištění bezpečnosti transportu jaderného odpadu. Kvůli tomu se TEPCO nyní docela zlobilo, když v pátek japonští reportéři přelétali nad areálem elektrárny vrtulníkem, snímali přepravu kontejneru na tahači a bez editace ji posílali televizí do celého světa.

Odpovědět


To je vysvětlení

Vladimír Wagner,2013-11-23 11:47:02

k poznámce Exa Malina.

Odpovědět

Ještě jedna aktualita

Vladimír Wagner,2013-11-21 16:49:04

Poslední aktualita: Dnes (čtvrtek 21. 11. 2013) se podařilo kontejner naložit a převézt do společného úložiště. Celý proces prvního převozu (tedy 22 palivových souborů se tak dokončil). Vše proběhlo i z časového hlediska velice dobře. Jistě se průběh bude pečlivě analyzovat, ale jde o velmi dobrý start. Je tak velmi pravděpodobné, že v příští nakládce by už mohly být vyhořelé palivové články. Je tak dobrá vyhlídka, že se opravdu stihne vyklidit bazén během necelého roku. Problém by se mohl vyskytnout u poškozených článků. Ví se však jen o třech, které však byly mechanicky poškozeny už dávno před havárií. Ale pokud se jich nenajde o moc více, neměly by způsobit vážnější problémy. Ovšem, jak bylo zdůrazněno v článku, důraz je kladen na bezpečnost ne na rychlost.

Další pozitivní zprávou je, že se podařilo opět spustit do zkušebního provozu třetí paralelní linku zařízení ALPS na úplnou dekontaminaci vody (zůstane v ní pak už jen radioaktivní tricium). Předchozí zařízení dokázala vyčistit jen pár prvků, hlavně cesium a od jeho radioaktivních izotopů je nyní většina vody očištěna. Dvě další linky zařízení ALPS už běží delší dobu. Třetí tak zvýší jeho kapacitu. Zkušební provoz byl přerušen v červnu s objevem známek koroze. Po opravách a úpravách už tedy nyní běží všechny tři linky. Završení zkušebního provozu se plánuje na začátek příštího roku. Postupně se mají vybudovat a spustit ještě další tři linky. Pokud vše půjde podle předpokladů (zatím tomu tak není, neboť původně měl zkušební provoz končit už teď), mohlo by být vyčištění veškeré radioaktivní vody v areálu dokončeno do jara 2015.

Odpovědět

Aktualita

Vladimír Wagner,2013-11-20 17:47:14

V pondělí se povedlo přesunout do kontejneru 4 palivové soubory. Trvalo jim to zhruba 3 hodiny. V útery bylo během 9 hodin přesunuto zbývajících 18. Kontejner byl tedy úplně zaplněný a dnes (ve středu) byl vytažen z bazénu. Probíhá jeho dekontaminace a kontrola, zda z něj neuniká radioaktivita. Je pravděpodobné, že již zítra bude možné jej přeložit na tahač a převézt do společného bazénu. Ale tato operace se může i zdržet. Při druhém vyklízení už se plánuje zkusit naložit do kontejneru už použité soubory.
Společnost TEPCO zároveň oficiálně oznámila, že předpokládá likvidaci i bloků 5 a 6. Ještě o tom bude mluvit s představiteli prefektury Fukušimy a komunit Futaby a Okumy, což jsou samosprávné celky přiléhající k elektrárně. Dá se však předpokládat, že ti nebudou proti. Společnost předpokládá, že by je využila pro trénink pracovníků připravujících se na likvidační práce v ničených blocích.
Velice pěkné video z vytahování palivových článků je zde: http://photo.tepco.co.jp/en/date/2013/201311-e/131120-01e.html

Odpovědět

I see some pixels

Exa Malina,2013-11-20 09:34:00

Ty úchyty jsou co drží kontejner jsou tajné?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz