Znovuzrozený Phoenix by mohl přistát na Marsu během reality show  
Společnost Mars One zamýšlí vyslat na Mars klon robotické sondy Phoenix, v rámci reality show z jiné planety. Stanou se první soukromou společností,která přistane na povrchu Rudé planety?


 

Zvětšit obrázek
Zrodí se znovu Fénix na Marsu? Kredit: Corby Waste, NASA/ JPL.

25. května 2008 přistála poblíž severní polární čepičky Marsu robotická sonda Phoenix. Nějaký čas se tam hrabala v marťanské půdě a v ledu, až do 2. listopadu téhož roku. Toho dne dorazila poslední data ze sondy na Zemi a pak už se s ní nepodařilo navázat kontakt. NASA ji proto od té doby považuje za nezvěstnou. Je to definitivní konec Fénixe na Marsu? Možná není. Objevila se totiž naděje, že by Fénix mohl opět dostát svému jménu, které nosí po mytologickém ptáku. Jak si jistě každý pamatuje z vyděšené grimasy Harryho Pottera při prvním setkání s Fawkesem anebo ze ztroskotání dětské výpravy v Mluvícím balíku od Geralda Durrella, fénixové upalují sebe sama v plamenech a opět se zrodí ze svého popela. Pojmenování původní sondy Phoenix sice inspirovalo recyklování dříve použitých součástek (a také město Phoenix, sídlo Arizonské univerzity), teď se ale možná Phoenix doopravdy znovu narodí.

 

Zvětšit obrázek
Bas Lansdorp. Kredit: Joe Arrigo.

Nizozemská společnost Mars One, která chce v dohledné době zřídit lidskou kolonii na Marsu a pojmout ji jako mimozemskou variantu pozemských reality show, totiž prohlásila, že hodlá na Mars v roce 2018 poslat kopii sondy Phoenix. Jak jinak, než v rámci pozoruhodné reality show. Komentátoři kroutí hlavou a zatím není jasné, jak by v Mars One chtěli takový let financovat. Jenže, kdyby se jim to náhodou povedlo, stala by se Mars One první soukromou společností, která dokázala přistát na Marsu. Podporu teď hledají i ve crowdfundingovém financování. Generální ředitel Mars One Bas Lansdorp prohlásil, že půjde o zkoušku technologií pro plánované lety na Mars s lidmi, které chtějí uskutečnit v roce 2025. Informovaným jistě neuniklo, že jde o první ohlášené zpoždění v plánech Mars One. Původně totiž měli vyslat robota na Mars v roce 2016 a první lidi v roce 2023.

 

 

Zvětšit obrázek
Klon sondy Phoenix ve službách Mars One. Kredit: Bryan Versteeg/ Mars One.

Lansdorp také oznámil, že Mars One spojí své síly s veteránem vesmírných technologií, společností Lockheed Martin, která má z velké části na svědomí původního Fénixe z roku 2008. Pokud jde o financování, původní mise sondy Phoenix přišla na 475 milionů dolarů. Teď sice není úplně jasné, kolik by mohla stát podobná mise s klonem sondy Phoenix, určitě to ale bude nižší částka. Nejspíš bude méně nákladná jak konstrukce sondy, tak i její doprava na Mars. Plány společnosti Mars One zahrnují i komunikační satelit od britské společnosti Surrey Satellite Technology, který bude přenášet video, vysílané živě novým Fénixem z povrchu Marsu.

 

 

Bruce Banerdt. Kredit: NASA.

V tuto chvíli je samozřejmě otázkou, jak rajcovní by byla taková reality show, vzhledem k tomu, že sondy Phoenix nejezdí, ale trčí na jednom místě. Pokud v Mars One nevymyslí něco geniálního, tak by živé vysílání nehybné krajiny Rudé planety hodně připomínalo bizarní televizní pořady s plápolajícím ohněm či s pletením, které jsou momentálně navýsost populární v Norsku.

 

 

Zvětšit obrázek
Fénix, Aberdeen Bestiary. Kredit: volně dostupné, Wikimedia Commons.

Na druhou stranu, snažení Mars One je sympatické a rozhodně bychom jim měli držet palce. Právě projekty jako je tenhle alespoň trochu přibližují osídlení Marsu lidmi. Kdybychom veškeré dobývání Rudé planety ponechali na vládních kosmických agenturách, tak se na Mars nepodíváme ani za tisíc let. Abychom ale jen nekritizovali, projekt Mars One vnímá příznivě i Bruce Banerdt, šéf projektu NASA InSight, který zahrnuje vyslání nové verze sondy Phoenix opět na Mars, kde bude fungovat jako robotický seismolog. Pokud budou Lansdorp s Banerdtem úspěšně spolupracovat, tak by se to společnosti Mars One mohlo povést s rozumným rozpočtem.

 

Banerdt je ale momentálně poněkud skeptický ohledně startu sondy společnosti Mars One na Mars. Rok 2018 vnímá jako příliš optimistický, vzhledem k tomu, že sami na projektu InSight pracují už od roku 2010. Kromě toho podotýká, že Mars One bude muset spolupracovat se stávajícími vesmírnými agenturami, například při výběru místa přistání na snímcích povrchu Marsu s vysokým rozlišením.

 

 



 

Literatura

NewScientist 10. 12. 2013, Wikipedia (Phoenix/ spacecraft, Mars One).

 

Datum: 11.12.2013 14:04
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz