Průmyslový 3D tisk s levným titanovým práškem  
Nová technologie výroby titanového prášku od Metalysis znamená převrat ve 3D tisku kovových výrobků. Průmysl se může těšit na výrobní linky s 3D tiskárnami.


 

Zvětšit obrázek
Titanový prášek. Kredit: Metalysis.

Raketový rozmach 3D tisku se doposud točí kolem umělých hmot. Není na tom nic zvláštního, jsou laciné a relativně snadno se s nimi pracuje. Ze stejných důvodů opačného znaménka je 3D tisk kovů prozatím jenom okrajovou záležitostí. Pokud jde o 3D tisk s titanem, jeden kilogram titanového prášku se v současné době prodává za 200 až 400 dolarů.

 

Zvětšit obrázek
Logo Metalysis. Kredit: Metalysis.

Společnost Metalysis, sídlící v anglickém Rotherhamu, vyvinula novou technologii výroby levného titanového prášku, která ohlašuje novou éru 3D tisku kovových výrobků v automobilovém, leteckém i obranném průmyslu. Schopnosti tohoto procesu Metalysis předvedla na 3D tiskárně Renishaw, umístěné v prostorách Sheffieldské univerzity a vyráběla tam na ní elegantní titanové komponenty.

 

 

Zvětšit obrázek
Rutilové jehlice v křemeni. Kredit: Aram Dulyan, Wikimedia Commons.

Technologie od Metalysis je ve srovnání se stávajícími postupy výroby titanového prášku levnější a také přívětivější vůči životnímu prostředí. Zpracovává rutilový písek, čili oxid titaničitý a s využitím elektrolýzy ho přeměňuje přímo na titanový prášek. Levný titanový prášek může mít nespočet zajímavých aplikací, které doposud nebyly reálné, vzhledem ke zničující ceně kovu.

Zvětšit obrázek
3D tiskárna Renishaw AM250. Kredit: Renishaw.

Výhodnost levného titanu se v případě 3D tisku ještě sčítá s mnohem nižším množstvím odpadu při výrobním procesu. Výroba titanového prášku podle Metalysis snižuje jeho cenu o celých 75 procent. Není vyloučeno, že výrazně zlevněný titan teď v mnoha produktech nahradí hliník či ocel.

 

A podle všeho nezůstane jen při titanu. V Metalysis už vyvíjejí výrobu tantalového prášku a zamýšlejí svoji technologii pohotově využít ke zpracování celé řady dalších zajímavých kovů, včetně vzácných zemin. Navíc, vzhledem k tomu, že celý proces probíhá v pevném skupenství, lze stejnou technologií vyrobit i slitiny kovů s výrazně rozdílnými hustotami anebo teplotami tání.

 

 

 


Literatura

University of Sheffield 6. 12. 2013, Wikipedia (Rutile).

Datum: 17.12.2013 07:57
Tisk článku


Diskuze:

cena

Oskar Zemcik,2013-12-18 21:19:49

Cena za prášek není všechno, navíc se nepíše jak jemný byl. Ten na obrázku moc jemný nevypadá (ideálně by bylo 20-50um). Další problém je i v tom že titan je pořád 4.5x těžší než plast tudíž kilo za 100dolarů je daleko menší objem a není to pořád žádné terno. Taky plast je po tisku obvykle rovnou použitelný jako funkční díl. SLS tisk vyžaduje povrchovou úpravu a vyžíhat v peci...
Nezapomeňte taky že hodina na cnc stroji vyjde pořád 10x levněji než to kilo prášku.

Odpovědět


překlep

Oskar Zemcik,2013-12-18 21:22:57

Tak jsem se upsal, hodina vyjde nastejno co kilo toho prášku :0)

Odpovědět

Dobrá

Petr Jíčínský,2013-12-17 17:32:33

Trochu mě mrzí, že není uvedena technologie. Patrně se jedná o DMS - Direct Metal Sintering, tedy slinování, což bych tiskem nazval jedině v nadsázce.
Micméně to není nic, co by mělo veřejnost zajímat z hlediska použitelnosti. Implantáty v laboratořích jsou asi cílové uplatnění, zejména ty, které se nedělají sériově. Jinak bude vždy frézování a soustružení levnější a kvalitnější, takže se spíš jedná o takový moderní folklór.

Odpovědět


Proč folklór?

Vojtěch Kocián,2013-12-18 01:01:11

Frézování a soustružení má své limity. Některé tvary tak prostě nevyrobíte nebo jen s velkými obtížemi a kompromisy. Tisk má zase jiné limity. Na velkosériovou výrobu to asi nebude, ale pokud potřebujete jen pár kousků, tak se může hodit. Třeba tato forma s integrovaným chlazením by se klasicky vyráběla špatně: http://www.youtube.com/watch?v=cRE-PzI6uZA
Prostě musíme popustit uzdu fantasii a nepoužívat 3D tisk jen k výrobě kopií toho, co se běžně vyrábí jinými způsoby.

Odpovědět


Obrabeni titanu

Martin Krupicka,2013-12-19 10:51:12

Pokud by slo o ocel, rad bych souhlasil. Ale obrabeni slitin titanu je prace pro vraha, takze i kdyby slo o "hruby" tisk, ktery se pak doopracovava klasicky, bylo by to prinosem. A pokud je mozne tisknout s dostatecnou presnosti (coz ukazali treba kluci s tistenym raketovym motorem), tak si myslim, ze i pro stredne velke serie divne tvarovanych veci je 3d tisk pouzitelnou alternativou.

Nicmene by mne zajimalo, zda jsou schopni vyrabet timto postupem i libovolne slitiny titanu, nebo zatim maji jen nejake "jednoduche" varianty.

Odpovědět


SLS

Tomáš Pípal,2013-12-21 13:50:25

Podle videa se jedná o technologii SLS (Selective laser sintering), což je technologie 3D tisku.
3D technologie tisku jsou zajímavé minimálně pro tisk designových prototypů ale i pro tisk funkčních prototypů, nebo malých sérií.
Ekonomičnost 3D tisku kovů má význam všude kde je potřeba nejdříve kov odlít do forem. Výroba forem je dost finančně náročná.
Táké se používá technologie vytavytelných modelů pro odléváníkovů. Na 3D tiskárně se vytiskne model z vosku a pak se model zaformuje jako u běžného postupu.

Odpovědět

hm

Roman Gramblička,2013-12-17 13:02:55

v sobotu jsem pod Klínovcem našel slušivé vzorky rutilu-zrna až 2cm velká. Že bych si začal dělat zásoby?

Odpovědět


No teď už to právě nemá cenu

Václav Krajča,2013-12-18 14:34:36

jestliže díky technologii klesla cena na čtvrtinu, tak už ani ta ruda nebude mít velkou cenu :(

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz