Proč ještě nemáme závody pilotovaných robotů?  
Je to trestuhodné. Nicméně, Jonathan Tippet z Vancouveru staví mohutný robotický exoskelet Prosthesis pro milovníky adrenalinu. Dočkáme se v dohledné době napínavých robotických závodů?


 

Zvětšit obrázek
Budeme mít závody pilotovaných exoskeletů? Kredit: Anti-Robot.


V naší realitě utěšeně přibývají robotické exoskelety, jak virtuální, tak i ty praktické. Ve filmech se můžete setkat s gigantickými bitevními exoskelety pro dvě osoby (Pacific Rim – Útok na Zemi) anebo s nadupanými exoskelety velikosti lidské postavy (série Iron Man), v reálním světě zase s armádními exoskelety pro bojiště zítřka (např. TALOS, XOS 2 anebo HULC) a také s rehabilitačními exoskelety (např. ReWalk, MindWalker či X1). Dobrodiní robotických exoskeletů si dnes očividně užívají především vojáci a také hendikepovaní lidé. Oboje je více než chvályhodné, ale schválně, našel by se exoskelet i pro milovníky adrenalinu, kteří by na nich vlastními schopnostmi dosahovali pozoruhodných výkonů, třeba jako na kole či skateboardu?

 

Zvětšit obrázek
Jonathan Tippet (2008). Kredit: Jonathan Tippet.


Jonathan Tippet z Vancouveru, biomedicínský inženýr Evacs Medical Systems a také umělec má za to, že by takové exoskelety být měly. A přistoupil k tomu tím nejsympatičtějším způsobem – postaví ho. Už ho štvalo, jak lidé závodí se snad úplně každou technologií schopnou pohybu, ale závodní roboty přitom stále vynechávají. Tak se rozhodl, že to změní. S týmem dobrovolníků staví robotický exoskelet Prosthesis Anti‑Robot, který by se měl stát prvním závodním robotem planety.

 

Zvětšit obrázek
Alpha Leg, funkční prototyp končetiny. Kredit: Anti-Robot.


Prosthesis není žádný střízlík, to tedy doopravdy ne. Je to pětimetrová čtyřnohá obluda o váze 3,5 tuny, jejíž pohyblivost zcela závisí na schopnostech pilota přimět ji chodit a také běhat. Tippet svůj exoskelet láskyplně popisuje jako křížence mezi gorilou, T‑rexem a bagrem. Pilot Prosthesis bude fungovat jako atlet na závodní dráze a bude exoskelet ovládat pohyby celého těla. Jako by se stal jeho součástí. Na první pohled je vidět, že se Prosthesis pohybuje jako gorila, přičemž pilot svými pažemi ovládá pohyb vnějších nohou a nohami zase pohyb vnitřních nohou.

 

Zvětšit obrázek
Vlevo Mondo Spider, vpravo Prosthesis. Kredit: Anti-Robot.


Pokud Tippet a spol. dotáhnou vývoj Prosthesis do zdárného konce, tak by exoskelet mohl závodit maximální rychlostí 30 km/h, což zhruba odpovídá sprintu běžného člověka. Energii by měl Prosthesis dodávat elektrický zdroj o výkonu až 230 kW, založený na lithium‑iontových bateriích. A jak velká je šance, že to zvládnou? Tippet už má na svědomí obřího osminohého mechanického pavouka jménem Mondo Spider s lidským pilotem, kterého úspěšně předvádí na veřejnosti.

Zvětšit obrázek
Mondo Spider v akci. Kredit: Anti-Robot.

Pokud jde o projekt Prosthesis, Tippetův tým zatím vyrobil Alpha Leg, funkční prototyp končetiny Prosthesis v měřítku 2:3 a s její pomocí teď řeší těžkosti při vývoji hydrauliky a ovládacích systémů.


Když Tippet uspěje s financováním Prosthesis na Indiegogo anebo podobným způsobem, tak slibuje první závodní exoskelet ke konci roku 2015. S trochou štěstí a dostatkem peněz se prý dočkáme celé závodní ligy s různými váhovými kategoriemi pilotovaných exoskeletů. Nemusela by to být špatná podívaná.

 



Literatura

Gizmag 17. 1. 2014, Wikipedia (Powered exoskeleton).

Datum: 21.01.2014 16:23
Tisk článku



Diskuze:

Martin Snajdr,2014-01-21 20:51:58

drzim projektu palce...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz