V CERNu si myslí na gigantický urychlovač  
LHC ani ještě neběží na plánovaný výkon a už nestačí. V CERNu zahajují přípravu na stavbu kruhového či lineárního urychlovače, který se snad za několik desetiletí stane nástupcem LHC.


 

Zvětšit obrázek
Jaký bude nástupce LHC? Kredit: Adrien Sifre (Adrien Sifre, Fotografik33/ Flickr).


Velký hadronový urychlovač LHC teď sice stojí a podstupuje upgrade na větší výkon, ještě nedávno ale oslňoval svými objevy, včetně zásadního Higgsova bosonu. Mnozí považují LHC za vrchol dosavadního vývoje vědy a technologií, za naprostou špičku toho, kam naše civilizace může dosáhnut. Vývoj ale doufejme neskončil a tak je na čase přemýšlet, co dál. V CERNu na to jdou ve velkém stylu.

 

Zvětšit obrázek
Modře LHC, čárkovaně plánovaný FCC. Kredit: CERN.


Urychlovač LHC je vlastně velikou podzemní laboratoří, která funguje v kruhovém tunelu o délce 27 kilometrů. Stavěli ho v podstatě čtvrt století a jak je známo, ani jeho spuštění v roce 2008 neznamenalo, že by byl úplně hotový a jel na plný výkon. Vzhledem k ohromné časové náročnosti stavby urychlovačů v CERNu raději začali plánovat nástupce LHC už teď. Projekt nového ultimátního urychlovače částic nese jméno FCC (čili Future Circular Collider), jehož kruhový tunel by měl mít délku 80 až 100 kilometrů.

 

 

Zvětšit obrázek
Rozjezdový meeting na
Ženevské univerzitě.
Kredit: CERN


Vše nasvědčuje tomu, že by nový urychlovač FCC měl vzniknout ve stejné oblasti a že by jeho infrastruktura měla nejspíš zahrnovat i tunel dnešního LHC. Vylepšený a opravený urychlovač LHC by měl ve srážkách částic dosáhnout energie 14 TeV, což by v porovnání s plánovaným výkonem FCC, který činí cca 100 TeV, bylo docela k smíchu. Kruhový urychlovač FCC ale není pro CERN jedinou alternativou. Zároveň se studií proveditelnosti výstavby FCC běží například i podobná studie výstavby 80 kilometrů dlouhého lineárního urychlovače CLIC, (čili Compact LInear Collider). Definitivně by se mělo rozhodnout v letech 2018 a 2019, pokud budeme mít v té době náladu stavět podobné projekty. Vítěz tohoto klání se stane slavným nástupcem LHC.

 

 

Zvětšit obrázek
Projekt lineárního urychlovače CLIC. Kredit: CERN


Co by měl nástupce Velkého hadronového urychlovače dokázat? Vědci neočekávají nic menšího, než průlom v otázkách supersymetrie a snad i vyřešení problému s temnou hmotou. Nedávno se na Ženevské univerzitě sešlo několik set vědců, kteří tak vlastně zahájili pětiletou studii proveditelnosti kruhové varianty FCC.

Zvětšit obrázek
V LHC se intenzivně pracuje. Kredit: CERN.

 Pokud jde o peníze, v CERNu ještě vůbec netuší, kolik by nový obří urychlovač, ať už kruhový či lineární, mohl stát. Pro představu, velký hadronový urychlovač LHC přišel celkem na zhruba 4 miliardy eur. Během příprav na stavbu jeho následovníka se může leccos stát. Mohou se například objevit nové, převratné technologie, které celou stavbu zlevní anebo třeba výrazně prodraží. Zatím je jisté jen to, že stavba nového urychlovače v CERNu bude trvat celá desetiletí.

 

 

A Long Shutdown for the LHC. Kredit: CERN News.



CERN CLIC Test Facility. Kredit: CERN.


Literatura

CERN Press Release 6. 2. 2014, Wikipedia (Compact Linear Collider).

 

Datum: 06.03.2014 19:26
Tisk článku

Související články:

Exotika v CERNu: Detektor LHCb chytil první půvabný tetrakvark     Autor: Stanislav Mihulka (09.07.2020)
Jaký bude následník urychlovače LHC?     Autor: Vladimír Wagner (22.04.2020)
Na Velkém hadronovém srážeči pátrají po tajemném kondenzátu barevného skla     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2019)
Chytili v CERNu novou přízračnou částici?     Autor: Stanislav Mihulka (02.11.2018)
Na Velkém hadronovém srážeči se proletěly první „atomy“     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2018)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz