Každý červený trpaslík má alespoň jednu terestrickou planetu  
Důvtipné srovnání dat projektů HARPS a UVES naznačuje záplavu terestrických planet v našem hvězdném sousedství i v celé Mléčné dráze.

 

Zvětšit obrázek
Co skrývají planety červených trpaslíků? Kredit: Neil Cook, University of Hertfordshire.


Donedávna jsme uvažovali nad tím, u kterých hvězd by mohly být planety a každá nová planeta nás nesmírně těšila. Situace se teď ale poněkud změnila. Nové planety nás sice těší i nadále, ale přemýšlíme spíš o tom, u jakých hvězd planety nejsou. Jak se zdá, červení trpaslíci k nim nepatří. Snad úplně každý z nich má totiž alespoň jednu terestrickou planetu.

 

Zvětšit obrázek
Mikko Tuomi. Kredit: University of Hertfordshire.


Tvrdí to Mikko Tuomi z Centra astrofyzikálního výzkumu Univerzity v Hertfordshire a jeho kolegové, kteří analyzovali veřejně dostupná data ze dvou projektů pátrání po planetách s vysokou přesností – ze spektrografů HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) a UVES (Ultraviolet and Visual Echelle Spectrograph). HARPS je součástí chilské observatoře La Silla, UVES rovněž chilské, severněji položené observatoře Paranal. Rafinovanou kombinací dat z těchto dvou zdrojů dokázali odkrýt signály, které by HARPS anebo UVES samy o sobě nerozlišily.


 

Zvětšit obrázek
Instalace spektrografu UVES. Kredit: ESO.

Badatelé si vybrali 41 blízkých červených trpaslíků, tedy chladných hvězd spektrální třídy M, u nichž je příznivý poměr mezi velikostí hvězdy a planety. Červení trpaslíci jsou relativně drobní a jejich planety jsou proto snadněji odhalitelné dopplerovským měřením radiálních rychlostí. Tuomi a spol. zdatně filtrovali šum v měřeních a také aplikovali Bayesovskou statistiku podmíněných pravděpodobností. Výsledkem jejich snažení byly nějaké ty planety, což se ale dalo čekat. Počet planet známých u takových trpasličích hvězd se tím pádem zvedl o 50 procent. Nicméně, zajímavější byly širší souvislosti.


 

Zvětšit obrázek
Spektrograf HARPS. Kredit: ESO.

Tuomi s kolegy totiž na základě vytěžených dat odhadují, že hvězdné systémy červených trpaslíků jsou plné planet menších velikostí, nejspíš terestrických. Vyšlo jim, že u každého červeného trpaslíka je v průměru minimálně jedna planeta o hmotnosti nižší než 10 Zemí, tedy do velikosti superzemě. Zároveň zjistili, že se u jedné pětiny červených trpaslíků vyskytuje superzemě v obyvatelné zóně.


Není to až takové překvapení. Tuomiho tým vlastně potvrdil odhady z dat vesmírného dalekohledu Kepler, které hovoří o velkém počtu menších planet u vzdálenějších červených trpaslíků. Velmi slibný počet terestrických superzemí a zřejmě i zemí u červených trpaslíků také ještě samozřejmě neznamená, že budou všechny pohodově obyvatelné. Naopak, prostředí planet obyvatelné zóny červených trpaslíků mohou zahrnovat četná úskalí, která by snadno znemožnila existenci života našeho typu. Ale stejně, červení trpaslíci spektrální třídy M jsou daleko nejběžnějšími hvězdami v našem okolí a také v celé Mléčné dráze. Tolik terestrických planet k průzkumu, to je přece fantazie.

 


A New Era In Exoplanet Science. Kredit: ESO.

 

New Cluster of "Super Earths" Discovered Orbiting Nearby Star Could in Theory Support Life. Kredit: ESO.


Literatura

University of Hertfordshire News 4. 3. 2014, Wikipedia (Red dwarf, Methods of detecting exoplanets, High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher, Very Large Telescope/ UVES).

Datum: 07.03.2014 13:49
Tisk článku

Související články:

Známky života u mrtvých hvězd?     Autor: Tomáš Petrásek (11.03.2013)



Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Karel Lisycký,2015-03-24 15:08:24

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 3 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 5 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 4 uživatelé na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus. A kdo si myslí, že je rtuť jedovatá, je směšný.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 6 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 7 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 8 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět

Už jsou tady

J Kasom,2014-03-07 18:40:35

Vsadím se, že dojde k navýšení pozorování výskytu UFO a množství řádění mimozemšťanú v obilí.

Odpovědět

Je to dobrá zpráva

Vladimír Wagner,2014-03-07 15:58:02

Další, asi upřesnění předchozích dat HAARP, které říkaly, že zhruba 40 % červených trpaslíků by mělo mít superzemi v obyvatelné zóně (to ale bylo ze značnou chybou mezi 28 % až 95 %). Teď je to nejspíše upřesnění a i když je spíše k nižší hodnotě, tak i tak je pro velký počet červených trpaslíků v našem okolí vysoká šance na takové vhodné planety narazit. Předchozí výsledky HAARP a to, jak se k těmto planetám dostat je popsáno zde:
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7031
Tak hurá na cestu k nim !

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2014-03-07 16:16:58

To se nám, bohužel, jen tak nepovede a my, co teď čteme Osla, se toho nedožijeme.
Ale i tak je to dobrá zpráva, protože tyto planety by měly být přímo pozorovatelné alespoň teleskopy. A to jak pro jejich blízkost, tak malou jasnost mateřských trpaslíků. Už se těším na spektroskopii a jednou snad i na deailnější obrázky.

Odpovědět


No jak prokoho

J Kasom,2014-03-07 18:35:01

No,teď už to chce "jenom" ten Warp ,jinak to co je dál ja k 10Ly nás nemusí vzrušovat.

Odpovědět


Patrně myslíte HARPS a ne HAARP :-)

Radim Dvořák,2014-03-11 12:44:45

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz