New York zakázal e-cigarety  
Dosud Newyorčany trestali jen pokud si zapálili cigarety v restauracích, úřadech, parcích, barech, plážích, či na dalších veřejných místech. Od včerejška se to týká i potahování z elektronických cigaret.



Čínský vynález E-cigarety se ze Země středu šíří ještě rychleji, než kdysi střelný prach. Bateriová éčka jsou stále populárnější, především mezi mladými. Z prosincové studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí vyplynulo, že je s nimi v důvěrném vztahu už 10 procent studentů středních škol.


V zákazu podepsaném starostou se argumentuje vyjádřením odborníků, kteří se zatím nemohou vyjádřit k účinkům všech chemikálií odpařovaných cigaretami a to jak na kuřáky nebo ty kolem nich. Navíc prý se řada takových výrobků vzhledově neliší od těch klasických cigaret a bylo by těžké prosazovat zákaz jen jedněch.


 

 

Pravdou je, že pro vyznavače vdechování kouře je tento způsob aplikace drogy mnohem "zdravější", než ten klasický, kdy do sebe závisláci perou i dehet a další zplodiny hoření, včetně prachových nano-částic. Zdravotníky zarazila hlavně rostoucí obliba bateriových udělátek mezi budoucími závisláky. Výrobci jdou totiž výrostkům všemožně vstříc sexy příchutěmi žvýkaček, ovocem,...  Američtí ekonomové spočítali, že mezi lety 2010 a 2012 se prodej aplikátorů zdevateronásobil. Tento trend se nezastavuje. Zatímco loni cifršpióni odhadovali výši ročního obratu tohoto segmentu trhu na 1,7 miliardy dolarů, letos to mají být miliardy dvě. Čínskému moru, jak se tomu začíná říkat, se místní samosprávy snaží čelit různými zákazy. Netýká se to jen amerických měst železnic a letadel. Zákaz e-cigaret se v New Yorku vztahuje i některé obytné budovy, ani tam si nájemce již nesmí „éčko rozsvítit“. Maloobchod také dostal zaracha e-cigarety prodávat osobám mladším 21 let. Městské rady podobná opatření odhlasovávají i v dalších městech USA. Stejně dopadli včera například i kuřáci v Chicagu, jako již předtím v Los Angeles,...  


Obdobně jako USA se začíná chovat Evropa. E-cigarety například zakázali všude tam, kde je bylo zakázáno kouření tabáku již v Belgii, Lucembursku, Slovinsku, Litvě, na Maltě. Někde, jako třeba v Itálii a Francii jsou zákony benevolentnější a nezakazují je, jen vám je neprodají pokud jste nezletilý. Opatření se přitvrzují každým dnem a tak až letos vyrazíte za hranice všedních dnů, než vyndáte ze svých propriet e-cígo, raději se nejdříve zeptejte, jak je k nim tamní legislativa příznivě nakloněna. I postihy jsou různé a zvláště za velkou louží by vás napomenutí s domluvou přišlo i na měsíční plat. 

(Varování je určeno baťůžkářům, ne pokud jste z roviny Rittigů, Janoušků či vládní delegace.) 

Datum: 30.04.2014 07:43
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz