Toxicita čokolády pro drobné zvířectvo  
Povím vám jednu příhodu, co se mi stala s naším malým chlupatým a všemi milovaným psím přítelem, jorkšírským teriérem Dennym.

 

Zvětšit obrázek
Denny a čokoláda

Jednou jsem si připravila k snídani takové ty čokoládové kuličky, a jelikož nemám ráda, když jsou moc rozmočené od mléka, tak než jsem si je zalila, tak jsem si chtěla ještě skočit do koupelny umýt se. Misku jsem neprozřetelně položila na stůl a vyrazila jsem do koupelny udělat ze sebe člověka. Bylo mi divné, že to naše malé psisko nešlo se mnou jako obvykle, ale tak asi šel do pelíšku ještě chrnět. Jenže chyba lávky, vážení, to naše malé zvíře mezitím v mé nepřítomnosti vyskočilo na lavici a z té na stůl a zvesela se pustil do mojí snídaně. Tak si tam tak vesele chroupe a chroupe a já se, aniž bych pojala jakékoli podezření, dávám v koupelně dokupy. Když přicházím zpátky do kuchyně tak se mi naskytl velice zajímavý obrázek – psisko na stole s plnou tlamou kuliček. Tak tam na sebe tak koukáme a než jsem stihla nějak zareagovat a vynadat mu, tak si stihl ještě pár kuliček ukrást, seskočit ze stolu a honem upaloval do pelíšku. Ač nejsem zastáncem fyzických trestů u psů, tak se výprasku nevyhnul, protože tohle se zkrátka nedělá.


 

Zvětšit obrázek
Kakaový bob se semeny - Kakaovník pravý (Theobroma cacao). Kredit: Franz Eugen Köhler, Wikipedia

Ale abych se dostala takříkajíc k jádru pudla. To naše mrně mrňavý chlupatý totiž vůbec netuší, co se mu mohlo po těch čokoládových kuličkách všechno stát. Psům je v podstatě jedno co sežerou, hlavně že jim to chutná a neřeší, jestli to smí nebo nesmí. Ale ani spousta lidí netuší, že kakao (a tudíž všechny výrobky z něj, včetně čokolády) obsahuje pro malá zvířata velice toxický alkaloid zvaný theobromin (xanteóza). Jenže moje znalosti sahaly jen do roviny toho, že psi prostě čokoládu nesmí a basta! No co si budeme povídat, člověk je tvor zvídavý, tak i já jsem se vrhla k internetu a začala jsem hledat další informace. Narazila jsem mimo jiné i na jeden článek na stránkách osel.cz,  ale přišel mi takový moc obecný, chtěla jsem vědět víc, a tak jsem se rozhodla hledat další informace, jak to je, jak to funguje a co se vlastně všechno může stát. Tak proč se o to s vámi nepodělit a trochu vás nepoučit, že?!
Theobromin je primární hořký alkaloid a patří do metylxantinové třídy chemických sloučenin, stejně jako theofylin a kofein, a tudíž má podobné (i když slabší) povzbuzující účinky. Jeho název je odvozen od názvu stromu, Kakaovník pravý (Theobroma cacao), na kterém rostou kakaové boby obsahující právě tuto látku. Kakaovník se vyskytuje hlavně v tropech celého světa.


 

Struktura Theobrominu

Theobromin je bílý, krystalický prášek, takřka nerozpustný ve vodě. Je obsažen nejenom v kakaových bobech, ale také v čaji. V lékařství se dříve používal jako diuretikum, stimulátor kardiovaskulárního a centrálního nervového systému (CNS).

Pro psy a malá zvířata je toxický již v dávce 100 – 300 mg na 1 kg vlastní váhy. Uvádí se, že v kakau je střední obsah theobrominu 20,3 mg/g, v čokoládových cukrovinkách 1,47 mg/g, v kakaových nápojích 2,66 mg/g, v čokoládových polevách 1,95 mg/g a například taková hořká čokoláda obsahuje zhruba 500 mg/100 g.


Jelikož psi mají pomalejší metabolismus tohoto alkaloidu než lidé, tak jim stačí mnohem menší množství. Pro srovnání, člověk vylučuje theobromin cca 2 hodiny, zatímco pes devětkrát déle. Princip účinku spočívá v tom, že molekuly theobrominu zablokují buněčné receptory zvláště nervových a srdečních buněk, což vede k poruchám buněčného metabolismu a dokonce to může vést i k smrti zvířete. Theobromin ve vyšších dávkách vyvolává kompetitivní inhibici adenosinových receptorů v CNS, kdy dochází ke stimulaci CNS, tachykardii (zvýšená tepová frekvence), vasokonstrikci cév v mozku (stažení cév) a k diuréze (vylučování moči). Také inhibuje zpětnou resorpci vápenatých iontů v sarkoplazmatickém retikulu svalových buněk, což má opět za následek zvýšení počtu stahů srdeční a kosterní svaloviny. Theobromin je rychle absorbován přes gastrointestinální trakt, metabolizuje v játrech a vstupuje do enterohepatální recirkulace. Je také schopen přestupu přes hematoencefalickou bariéru. Theobromin, respektive jeho metabolity, jsou vylučovány převážně ledvinami a močí.

 

Zvětšit obrázek
Hovězí čokoláda


Ten náš chundeláč toho naštěstí nesnědl tolik na to, aby se mu něco stalo. Ale jak vlastně takovou otravu čokoládou/kakaem u psa poznáte?? Většinou se projevuje silným průjmem, zvracením, hyperaktivitou zvířete nebo i naopak jeho neobvyklým poleháváním, velkou žíznivostí, zvýšeným srdečním tepem, neustálým močením, svalovými křečemi a záchvaty. První příznaky se ovšem projevují až po zhruba 6 hodinách, ale pokud víte (nebo třeba jen tušíte), že váš miláček čokoládu opravdu uloupil a sežral, tak neotálejte a začněte okamžitě jednat.


Takže pokud před svým psíkem čokoládu nebo kakaové věci prostě neubráníte, tak se snažte co nejrychleji po požití vyvolat zvracení a pokuste se do něj nějakým způsobem dostat aktivní uhlí, které má většinou každý z nás doma v lékárničce. No a úplně nejlepší variantou je co nejrychlejší cesta k veterináři, kde se vám o mazlíčka odborně postarají.
Toto všechno ovšem neplatí jen pro psy.

Inkubátor populární vědy
Další články začínajících autorů najdete zde.


Stejné riziko otravy, jako pro psy, platí i pro kočky, andulky, papoušky a další domácí mazlíčky. I pro ně je čokoláda toxická, přestože třeba papoušci a andulky čokoládu přímo milují. Bohužel jim ale stačí daleko menší množství čokolády než třeba u psů, a také se u nich projeví otrava, která může skončit tragicky. Dokládá to i případ z roku 2007, kdy zvídavý papoušek Nestor Kea snědl zhruba 20 g hořké čokolády, přičemž brzy nato zemřel. Takže opravdu opatrně s čokoládou i u ostatních mazlíčků.


No, a jelikož máme za sebou Velikonoce a tudíž se vám doma určitě nahromadila spousta čokoládových vajíček, zajíčků, slepiček a dalších takových dobrot, tak vám chci jen říct, abyste si je před svými mazlíčky dobře ukryli. A už vůbec jim je nedávejte jako pamlsky!! Od toho je ve zverimexech a jiných obchodech nepřeberné množství všelijakých psích kostiček, tyčinek a jiných pamlsků, které jsou pro vaše pejsky zdravější a určitě i chutnější než kdejaká čokoláda. Nebo pokud opravdu chcete, aby si na čokoládě pochutnal, tak mu kupte tu psí, třeba s hovězí příchutí.

 

ZDROJE:
Dvořáková D, Zapletal O., Toxicita metylxantinů – intoxikace psů a koček čokoládou. Veterinářství, 2001. Online verze.
Český lékopis 2009 – Doplněk 2012, Praha: Grada Publishing a. s., 2012, str. 3737.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Teobromin
http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=6846
Gwaltney-Brant S., článek Chocolate intoxication
Kovalkovičová N., článek Some food toxic for pets
VETTOX – Veterinární toxikologická databáze
http://en.wikipedia.org/wiki/Theobromine_poisoning#In_animals
http://pets.thenest.com/theobromine-toxicity-parrots-11344.html

Datum: 11.05.2014 08:01
Tisk článku


Diskuze:

Pokud bych chtěl utratit psa, tak jedině čokoládou

Tomáš Lízner,2014-05-13 20:30:16

Podle toho výpočtu mi vychází, že při průměru cca 2mg theobrominu na 1g obyčejné čokolády a toxické dávce pro psa 100-300mg/1kg psa by 30kg hafan musel zbaštit 1,5-4,5kg této pochoutky, aby to s ním mohlo něco udělat. A pro vážnější či dokonce smrtelnou dávku ještě více. A jelikož čokoláda obsahuje v nepatrném množství různé látky vyvolávající euforii, tak po požití nějakých tří kilo by pesan chcípnul nejen pořádně nažranej, ale i v totálním rauši ;-)

Odpovědět

170 g/ 100g

Matěj Morávek,2014-05-13 15:50:43

Pokud výrobce uvádí, že na výrobu bylo použito 170 g, pak skutečně musel zpracovat těch 170 g, ne je ořezat a ořezky zpracovat jinak. To by se pak mohla uvádět váha celého prasete včetně chlupů a kostí (ty se musí uvádět odděleně).
Jak už tu psalo více lidí, je skutečně normální, že při standardním postupu se část hmotnosti ztratí (a nemusí být malá). I když si jen uvaříte/upečete plátek masa, ztratí určitý podíl své hmotnosti.

Odpovědět

Řezničina

Jáchym Hopák,2014-05-12 22:11:08

Můj děd, kdysi vyhlášený řezník, vždycky říkával (odpusťte prosím dialekt): "A kłobasa - złodžej masa." Čímž chtěl (a chci i já) říct to samé, co míní tady paní/slečna Rovenská - tedy že dělá-li člověk masný výrobek poctivě, je množství konečného produktu kolikrát mnohem menší než množství vložené suroviny. Častokrát tak původně 200 gramová klobása po řádném vyuzení má váhu poloviční i menší. Podezření, že se s masem "čarovalo", bych měl spíš ve chvíli, kdy je produktu tolik co suroviny, nebo když má slanou a zároveň podivně chladivou chuť (aneb místo dlouhého uzení se použila tzv. "rychlosůl").

Odpovědět

Milý Pepíčku!

Rolando Arias,2014-05-12 02:09:01

Zcela úmyslně jsem volil stejně prostoduché oslovení,jako je Vaše "madam".Nejspíš Vám podobně infantilní způsob oslovení dává pocit zdánlivé nadřazenosti. V klidu zůstáváte možná Vy. Nicméně obecné stesky o (ne)kvalitě našich potravin mají ve Vaší interpretaci již rozměr městské legendy.
Super nekvalitní potraviny (obsah kakaa v čokoládě etc.)jsou dnes spíše výjimkou a do košíku zabloudí buď něšťastníkovi na okraji společnosti,nebo Alzheimerem zlomenému jedinci. Situace je dnes spíše opačná, i v lidových obchodech ála Lidl najdete v regálech firemné produkty s deklarovaným neošizeným množstvím klíčové suroviny a to za cenu velice přijatelnou. A budete se divit, osvěta a edukace udělala u českého zákazníka svojí práci a zákazník se dnes již ptá z čeho a jak se potraviny vyrábí. Spotřebitelské testy potravin se staly lidovým bestselerem. A přečtení štítku se složenímnakupované potraviny se naštěstí též stává rutinou.

Odpovědět


Skoro bych zapoměl na rohlíky

Rolando Arias,2014-05-12 02:14:53

ten pláč nad 52 položkami je k rozesmání. je evidentní,že většina položek není uvedena proto, že by je rohlíky obsahovaly, nebo jimi byli znečištěny. Výrobce se jen v dnešní době jistí před forenzními riziky, která by mohla vyplynout ze soudychtivého chování některých zákazníků,při stopovém průkazu té či oné položky. PAk má ale taková informace stejný praktický význam, jako douška v návodu na mikrovlnou troubu vysvětlující, že výrobek není vhodný k sušení domácích miláčků.

Odpovědět

11,5kg

Kud Kljsghd,2014-05-11 16:24:52

dle mého laického úsudku a doufám že mě někdo vyvede z omilu to že je na etiketě napsáno že na 100g výrobku bylo použito 170g masa ještě neznamená vůbec nic . Mám za to že můžu vzít 175g masa ořezat vše dobré co se hodí do druhovýroby. To co zůstalo napíchám chemií aby to mělo tvar a nějak to smrdělo a tradá šunka při jejíž výrobě bylo použito 175g masa na 100g výrobku je na světě přesto že maso teobsahuje téměř žádné.

Odpovědět


Když táta udí maso

Lenka Rovenska,2014-05-11 17:31:23

Tak ho nejprve nasolí a pak to leží v chladu, vyteče z toho dost vody pak to udí a to z toho taky hodně vody vyschne a tuk vykape a když to pak pověsí na půdu, tk tam to taky dál vyschne.... myslím, že z původního kusu prasete toho má nakonec ani ne polovinu, ale chuťově to je pohádka a vydrží to řadu měsíců a nezkazí se to.

Odpovědět

Hmmm

Lenka Rovenska,2014-05-11 14:59:47

Tak to abych přestala dávat tomu mému žakovi čokoládky..... Problém je, že na semena ani oříšky nepřiletí.... ´Ještě tak na čokoládičku, nebo kuřecí dlouhé kosti s morkem, kanibal jeden!

Odpovědět

Madam, já bych zůstal v klidu

Jaroslav Santner,2014-05-11 09:55:07

Většina čokolád jenom předstírá, že je vyrobena z kakaa. Naši snaživí výrobci nedopustí, abychom se touto drahou surovinou předávkovali. Zvláště do výrobků, kde nehrozí tak velké nebezpečí usvědčení z podvodu se jí dostane nanejvýš menší než malé množství. Nedávno jsem sledoval jeden propagační film o výrobě šunky v rodinném uzenářství, které je založeno na kvalitě uzenin. Velmi mě zaujal, protože neustále hledám výrobce, který by nepumpoval do uzenin vodu. I tento domácí výrobce však zcela otevřeně tvrdil, že do šunky "vysoké kvality" se dostane nanejvýš 70% masa, které je nainjektováno spoustou vody. Samozřejmě spousta přísad, aby nemaso vypadalo jako maso, vydrželo měsíc na pultě a ta voda se z něj nevypařila. To by prodejce nebral, protože by přišel o kšeft. Kvalitnější šunku bez sajrajtů sice dovedou vyrobit, ale má jednu vadu. Žádný prodejce ji nechce. Ve výběrové šunce je masa maximálně 50 % a v šunkovém nářezu ani ne 25 %. Proto si myslím, že do těch čokoládových ptačích zobů se nacpe naprosto všechno, samozřejmě kromě čokolády. Ta je tam uvedena jenom proto, aby se to prodávalo. Takový prostý výrobek, jak například rohlík (v receptu po babičce je 7 surovin) nakoupený v superhypermarketu se skládá z 52 surovin, z nichž některé tam jenom být mohou, ale nemusí (to podle znečištění na výrobní lince a sehnaných odpadů použitých při výrobě). Takže závěrem, pokud by Váš pes po pozření čokoládových kuliček pošel, určitě by to nebylo na následky čokolády, ale nějakého konzervantu, barviva, dochucovadla, pěnidla, tužidla nebo jiného, pro moderního člověka nezbytného potravinového doplňku. To, že to přežil ve zdraví, je jasným důkazem, že čokoláda byla kakaaprostá.

Odpovědět


Lupínky a jiné

Vojtěch Kocián,2014-05-11 10:44:43

Tak zrovna u lupínků bych nějakými iluzemi netrpěl, ale sehnat čokoládu s 50, ale i s 80% kakaa není až takový problém (zato větší problém pro hladového pejska). Jelikož pak většinou jde o renomované výrobce, kteří by při zjištění významnějšího podvodu hodně tratili na ztrátě dobrého jména, zhruba se tomu věřit dá. U výrobců, kteří dobré jméno nemají nebo nemají vůbec žádné, už je to horší. Ale tomu, že v "čokoládách" od českých, slovenských nebo polských výrobců je těch delkarovaných 20% kakaa, by se asi věřit dalo.

Šunka se dá koupit i taková, že k výrobě 1 kg je potřeba 1,5 kg masa. Přebytečná voda se vysuší. Spousta prodejců to nabízí. No, stejně jako s tou čokoládou je důležité, jestli to chcete jíst na chuť nebo na množství. Finančně to vychází zhruba stejně, ale u té první varianty je větší šance, že po pár letech projdete dveřmi bez problémů.

Odpovědět

Pohledem statistiky

Mintaka Earthian,2014-05-11 08:52:04

Mám zde pytlík "Kakaové mušličky" 250g
Obsah kakaového prášku: 8,3%
Obsah theobrominu v kakaovém prášku je uváděn 2,16%
V celém 250g balení by tedy měla být dávka 448,2 miligramu theobrominu.

Podle této statistiky byste si občas mohla dopřát "čoko" snídani se svým psíkem, bez zdravotní újmy.
Ale pro jistotu bude asi lepší raději zůstat u psích granulí.

PS: V článku je nesprávný popisek u obrázku čokolády pro psy.

Odpovědět



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace