I bonbóny můžou zabíjet  
V 19. století byl cukr poměrně drahou surovinou pro výrobu cukrovinek. A tak se při jejich výrobě určité množství cukru zcela běžně nahrazovalo sádrou nebo drceným vápencem nebo síranem vápenatým.


 

V angličtině se pro tuto náhražku používal výraz „daft“. Pokud by někdo z výrobců tuto náhražku cukru nepoužíval, pak by jeho výrobky byly velmi drahé a on by v konkurenci neobstál. V některých oblastech se však cukráři dokázali domluvit, že nebudou tuto náhražku používat, jako např. v Glasgow. To však není případ cukrářů v Bradfordu, kde se odehrála níže popsaná nešťastné událost.


 

Joseph Neal, velkovýrobce cukrovinek v Bradfordu, stejně jako ostatní v okolí šidil výrobu sladkostí. Náhražku cukru kupoval u pana Charlese Hodgsona, drogisty v Shipley.  Někdy v říjnu 1858 poslal Joseph Neal svého nájemníka Jamese Archera opět k panu Hodgsonovi pro síran vápenatý. Pan Hodgson však byl nemocný, ležel v posteli, a v obchodě ho zastupoval teprve osmnáctiletý mladík William Goddard. Protože pan Archer nechtěl bez požadovaného zboží – náhražky - odejít, lékárník dal mladíkovi pokyny, kde náhražku najde – v sudu v rohu. William tedy našel sud, který obsahoval „něco bílého“, a odvážil 12 liber (cca 5,45kg) pro pana J.Neala. Bohužel William prodal omylem oxid arsenitý, známý pod názvem arzenik.


Ve firmě J.Neala připravoval bonbóny zkušený výrobce James Appleton. Ten sice zpozoroval, že hotový výrobek vypadá jinak než předtím, ale domníval se, že je to způsobené gumou, kterou do bonbónů přidával. A více se tím nezabýval. Záměna tak zůstala bez povšimnutí. Nicméně později se zjistilo, že už i J. Appleton během výroby trpěl příznaky otravy. Celkem na výrobu této dávky mentolových pastilek smíchal 12 lb arzeniku (oxidu arzenitého), 40 lb cukru a 4 libry gumy. Z tohoto množství pak J. Neal prodal 40 lb pastilek panu Williamu Hardakerovi.  Ten si všiml, že bonbony vypadají jinak a požadoval slevu. Bez ohledu na to, jak vypadají, prodal jen během sobotní noci 30. října 1858 ve svém stánku na Zeleném trhu celkem 5 liber mentolových pastilek.

 


Neštěstí na sebe nedalo dlouho čekat. K prvním úmrtím došlo již v sobotu večer, jednalo se o 2 děti. Původní hypotézou bylo, že zemřely na choleru, což bylo v té době v Británii poměrně časté onemocnění a navíc se jeho příznaky shodují s projevy akutní otravy arsenem. Ale jak rostl počet obětí a nemocných, tak se postupně ukázalo, že zdrojem nákazy musí být něco jiného. Shromažďováním faktů se policie dostala až k informaci, že všichni si koupili bonbóny od pana W. Hardakera. A od něj pak vedlo vyšetřování k výrobci panu J. Nealovi a následně k drogistovi Ch. Hodgsonovi. Tito pak byli stíháni, W. Goddard zatčen a společně obviněni ze zabití. Z těch, kdo si koupili a snědli tyto bonbony, tak 20 lidí zemřelo a 200 lidí bylo přiotráveno.


 

Doktor John Bell označil jako hlavní příčinu otravy a úmrtí oxid arzenitý, což potvrdil i chemik, lékárník a analytik Felix Rimmington. Ten odhadl, že každý bonbon obsahoval mezi 11 – 16 zrny (0,713g až 1,037g) arzeniku (oxid arzenitý), přičemž již 4,5 zrn (0,292g) je smrtelná dávka. Tzn. třetina bonbónu byla tvořena arzenikem a distribuovaný bonbon by dokázal zabít 2 lidi. Celkové množství prodávané Hodakerem by zabilo až 2000 lidí. Jen díky včasnému zásahu policie – vrchního konstábla  Leweratta a superintendanta Copelanda, se povedlo 36 lb jedovatých pastilek stáhnout z oběhu. Goddard, Neal a Hodgson byli obviněni z neúmyslného zabití a propuštěni na kauci.

 

Hlavní příznaky otravy arzénem jsou bolesti hlavy, zmatenost, těžký průjem a ospalost. Postupně může nastat vypadávání vlasů, objeví se svalové křeče, bolestí břicha. Z orgánů jsou nejvíce zasaženy plíce, kůže, ledviny a játra.
Přestože je arsen znám jako jedovatý prvek, kovový arsen je netoxický. V organismu je však metabolizován na toxické látky, nejčastěji na oxid arzenitý . As2O3, AsCl3, AsF3, jsou mnohem toxičtější než sloučeniny pětivazného arsenu, řadí se mezi významné látky mutagenní, teratogenní a karcinogenní. As2S3, As2S2, jsou prakticky netoxické, avšak rozpouštějí se v žaludku. V běžném okolním životním prostředí se všichni setkáváme s jistou nízkou hladinou expozice arsenem, která ale organizmus nijak nepoškozuje a existují naopak studie, které dokazují, že velmi nízké dávky arsenu v přijímané potravě jsou důležité a prospěšné. Bezesporu je však prokázáno, že trvalé vystavení organizmu zvýšeným dávkám sloučenin arsenu vede k poškození zdraví.

Inkubátor populární vědy
Další články začínajících autorů najdete zde.

Tato tragédie a následné protesty veřejnosti byly hlavním impulzem k tomu, že se změnil farmaceutický zákon ve Velké Británii, který stanovil, že pouze chemici a lékárníci mohou nakládat a prodávat jedy. Na základě této události došlo v letech 1868 – 1874 také k úpravě právních předpisů upravujících falšování potravin. Zákon o jedech z roku 1972 pak upravuje požadavky na vedení záznamů prodeje včetně podpisu kupujícího. Podobná problematika s falšováním různého zboží je stále aktuální. Ostatně můžeme vzpomenout i nedávné případy z naší republiky, jako je polská posypová sůl v potravinách, koňské maso místo hovězího, použití metanolu místo lihu pro výrobu alkoholických nápojů, atd.
Použitá literatura:
[1]Wholesale poisoning by arsenic at Bradford, Pharmaceutical Journal, Nov. 1 (1858)
[2] Leading Articles,British Medical Journal, Nov. 13 (1858)
[3] Maruchech A., Greis N., Mena C., Cai L., Product safety and security in the global supply chain: Issues, challenges and research opportunities, Journal of Operatins Management 29 (2011)
Obrázky: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arsenic_trioxide.jpg
http://www.chemspider.com/ImageView.aspx?id=452454
http://www.mark-davis-photography.com/markdavisauthor/murder-by-gaslight/humbug-billy-arsenic-poisoning-november-1858/
http://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofBritain/Dying-for-Humbug-the-Bradford-Sweets-Poisoning-1858/
Poznámka redakce: Autor je student Fakulty chemicko-technologické, Univerzity Pardubice

Datum: 11.06.2014 11:00
Tisk článku

Související články:

Mléko jako protijed?     Autor: Miloslav Pouzar (12.01.2021)
Chlastat Fridex místo rumu - toho střezte se ….     Autor: Miloslav Pouzar (31.10.2018)
Přírodní je fajn, syntetické fuj     Autor: Miloslav Pouzar (12.09.2018)
Zombifikace jako farmakotoxikologické téma     Autor: Miloslav Pouzar (14.07.2018)
Náruživý uživatel vitamínu B17 zamotal hlavu lékařům     Autor: Václav Diopan (20.10.2017)



Diskuze:

konske maso

Andrej Kvasnica,2014-06-25 09:36:31

pekny clanok, az na to ze na konci spominane konske maso je z hladiska vyzivy kvalitnejsie ako maso hovadzie.

Odpovědět

No nevím

Lubomír Denk,2014-06-12 10:41:01

Kilo cukru se dá sehnat za cenu cca 20 Kč - v maloobchodě. Kilo sádry 15-20 Kč. Ten cenový rozdíl není takový aby na to někdo bohatnul:) No a to pomíjím otázku, jestli ta sádra není mnohem zdravější nž cukr :o)

No a o ti naši "blbci z nevědomosti" nedělali podle vyšetřování nic z nevědomosti. Věděli zcela jistě, že prodávají metyl - a oni se teď jen hájí, že byli tak "vzdělaní", že si mysleli, že když ho zředí půl na půl s etanolem, nikomu se nic nestane. Takže buď stupidní obhajoba nebo typický produkt českého školství ...

Odpovědět


Dnes a dříve

Vojtěch Kocián,2014-06-12 12:59:38

V polovině 19. století byla technologie na výrobu cukru z cukrové řepy ještě dost drahá a levnější bylo dovézt cukr třtinový, což při tehdejších cenách námořní dopravy také nebylo zrovna zadarmo. Navíc těch 20 Kč/kg (dá se sehnat i levněji) je cena výrazně dotovaná a pokud bychom dotace zrušili, nejspíš by se opět začalo vyplácet dovážet třtinový cukr.

Rozdíl s metylovou kauzou je také ve výši trestu. Naši traviči (aspoň někteří) dostali slušné flastry, kdežto experti z článku vyvázli prakticky bez trestu.

Odpovědět


Cena cukru

Martin Halva,2014-06-13 09:23:50

Cena cukru a sádry dnes a před 150 lety se nedá takto mechanicky srovnat. Na druhou stranu se nedá jednoduše říct, jak dotace (jak píše pan Kocián) reálně ovlivňují cenu cukru. Kdyby se veškerý efekt dotací projevil ve snížené ceně cukru, jeho výrobcům (tj. i primárně zemědělcům) by se nevyplatilo hnout ani brvou pro tyto penězovody z veřejných rozpočtů. Příjemci dotací i stát vědí, že dotace by na trhu tento pokles ceny opravdu způsobily, proto společně s dotacemi zavádějí další výdobytky „moderní“ ekonomie, jako jsou kvóty a cla, které mají zamezit klesání ceny dotovaných komodit na trhu. Myslím, že politicky korektně se to nazývá ochrana domácích producentů a boj proti dumpingovým cenám. Záměr je ale jasný, protěžovat jednu lobbistickou skupinu na úkor těch, kdo nemají ten správný politicko-ekonomický tlak, zato jim zbylo ještě pár drobných, o které se dají oholit.

Odpovědět

arsen, arsenik

Stanislav Kaštánek,2014-06-11 22:50:25

Oficiální chemický název prvku v češtině je arsen. Odkud oxid arsenitý a arsenik.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_arsenit%C3%BD
oxid arsenitý
http://www.piskac.cz/pavel/recenze/TIS/ARSENIK%20(kyslicnik%20arsenity).RTF
oxid arsenitý a popis jeho působení

http://www.pentachemicals.eu/bezp_listy/o/bezplist_343.pdf
bezpečnostní list na oxid arzenitý
http://www.fintex.cz/editor/image/stranky3_soubory/oxid-arzenity-.pdf
bezpečnostní list uvádí název výrobku oxid arzenitý a chemický název oxid arsenitý. Tomu by se dalo rozumět.

Odpovědět

Cukor

Richard Malaschitz,2014-06-11 19:07:53

Aj dnes je pre výrobcov cukor príliš drahý. Nahradzujú to umelými sladidlami, ktoré sú lacnejšie. Marketing pri cukríkoch a žuvačkách tvrdí, že sa nekazia zuby (ale to, že sú tam sladidlá nevhodné pre deti tam nepíšu).

Špeciálne vtipné to je pri lacnejších čiernych pivách. Tie by sa mali vyrábať karamelizovaním sladu. To je drahé. Tak to začali vyrábať pridaním normálneho karamelu. Stále drahé. Takže teraz sa lacné čierne pivá dofarbia farbivom, pridá sa Aspartam, karamelová príchuť a konzervant. HUMUS.

Odpovědět


Daniel Konečný,2014-06-11 19:42:12

Nekdo by mel rozdridit zbozi na potraviny a "potraviny" idealne do aplikace v telefonu s rozepsanim o obsahu. Neni ecko jako ecko, k dispozici pouze neprehledny seznam kodu a chybi jakykoliv udaj o jejich mnozstvi, aby se v tom cert vyznal. Driv, nez se s tim neco udela, budou do call center narizene kvoty pro osoby s poruchou reci, prece v EU nebudeme nikoho diskriminovat.

Odpovědět


Cukor

Pavel Daniel,2014-06-11 22:52:16

https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.zdravapotravina.databaze_potravin

Odpovědět


Daniel Konečný,2014-06-12 14:21:35

Diky za tip, vyzkousim

Odpovědět

Metanol

Jiří Kocurek,2014-06-11 18:11:01

neuškodí, pokud je řádně naředěn etanolem. Což je také jediný protijed.
A pokud někdo pije "líh" podivného původu, tak vyšší zdanění legálního alkoholu, mu v tom nezabrání, spíše naopak. Stane-li se Captain Morgan (nebo třeba Božkov, to je jedno) příliš drahým, tak ještě více lidí přejde k domácím pálenkám. Rozhodně ne naopak.
A holt se nedá vyhnout tomu, aby se mezi kvalitní domácí pálenky nezamíchal alkohol vyráběný načerno třeba ... z biolihu určeného k přimíchání do benzínu, který stojí v maloobchodě cca 20 kč/litr. Přičemž vyhne-li se placení daně, tak má náklady o 280 kč/litr lihu nižší než Božkov. 1400% daň se jen tak nevidí.

Odpovědět

A co dneska?

Vítek Malenovský,2014-06-11 17:12:29

Vůbec bych se nedivil, kdyby podobné "nastavení" cukru sádrou a jinými "osvědčenými" surovinami, v rámci úspor praktikovali i někteří cukráři dneska. A kdo ví kolik metanolu jsme vypili než to nějaací blbci z nevědomosti přehnali v množství....

Odpovědět

Grain je kromě zrna také váhová jednotka

Jaroslav Santner,2014-06-11 17:03:55

Chtěl bych jen podotknout, že "grain" je kromě zrna také váhová (dnes hmotnostní) jednotka 1 grain = 0,06479891 gramu, což odpovídá přepočtu na gramy v textu. Překládat tuto jednotku jako "zrno" zdá se poněkud podivné.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz