Trpasličí galaxie se vzpěčují standardnímu kosmologickému modelu  
Rozverná sebranka trpasličích galaxií kolem Mléčné dráhy a Galaxie v Andromedě se jako pirátská horda vzpírá autoritě standardního kosmologického modelu Lambda-CDM.



 

Zvětšit obrázek
Vznikají trpasličí galaxie z odpadu při galaktických srážkách? Kredit: NASA, Holland Ford (JHU), ACS Science Team, ESA.

Kolem gigantických eliptických galaxií a také kolem důstojných spirálních galaxií, jako je Mléčná dráha anebo Galaxie v Andromedě, se to hemží maličkými galaxiemi, astronomy pohrdlivě přezdívanými jako galaxie trpasličí. Je to pestrá sebranka mnoha tvarů a velikostí. Některé z nich tvoří sotva pár miliard hvězd, u některých jsme s jejich zařazením mezi trpasličí na vážkách. Takový je třeba Velký Magellanův oblak, v němž je přes 30 miliard hvězd. Ale to už je úděl definic, abychom si z nich utahovali zákeřnými výjimkami. Trpasličí galaxie jsou každopádně roztomilé, nanejvýš pozoruhodné a také problematické, v tom nejlepším smyslu slova. Pojí se s nimi totiž několik zapeklitých problémů, jejichž řešení podle všeho bude sahat do vysokých pater astrofyziky. Známý je třeba takový Problém chybějících trpasličích galaxií, podle něhož pozorujeme mnohem méně trpasličích galaxií, než kolik nám předpovídají teorie.

 

Zvětšit obrázek
Marcel Pawlowski. Kredit: M. Pawlowski.


Marcel Pawlowski z Case Western Reserve University a jeho kolegové tvrdí, že se trpasličí galaxie svéhlavě vzpěčují vládnoucímu kosmologickému modelu Lambda-CDM, jenž zahrnuje Velký třesk, chladnou temnou hmotu a temnou energii. Jde o to, že by trpasličí galaxie měly vznikat v galaktickém halo temné hmoty, které snad obklopuje galaxie. Zároveň by jich mělo být hodně, měly by být rozprostřené kolem velké galaxie a měly by se pohybovat víceméně náhodným směrem. Potíž je v tom, že trpasličí galaxie takové nejsou.


 

Zvětšit obrázek
Hejno trpasličích galaxií Mléčné dráhy. Kredit: Richard Powell, Wikimedia Commons.

Pozorujeme je totiž uspořádané do tvaru disku, v němž se ještě ke všemu pohybují stejným směrem, tak jako planety Sluneční soustavy obíhají kolem Slunce. To je podle Pawlowskiho průšvih a je nutné to důvěryhodně vysvětlit. Trpasličí galaxie a doprovodné hvězdokupy Mléčné dráhy vytvářejí Magellanovu rovinu (Magellanic plane anebo též Vast Polar Structure), zatímco polovina trpasličích galaxií u Galaxie v Andromedě tvoří Velkou rovinu Andromedy (Great Plane of Andromeda).

 

Zvětšit obrázek
Trpasličí galaxie v Sochaři. Kredit: NASA.


Pawlowski a spol. analyzovali tři nedávné publikace, podle nichž je rozložení trpasličích galaxií v souladu se standardním kosmologickým modelem a objevili v nich zásadní nesrovnalosti. Tak trochu škodolibě si hráli s počítačovými simulacemi Mléčné dráhy, které nakrmili daty ze zmíněných tří publikací. Reálná situace, jakou pozorujeme na obloze, jim prý vyšla jenom v několika málo případech z tisícovek simulací.

 

Zvětšit obrázek
Velký Magellanův oblak, velký trpaslík anebo malá galaxie? Kredit: NASA, Wikimedia Commons.


Autoři se řadí k zatím nepočetné, ale postupně narůstající skupině astrofyziků, kteří nejsou spokojeni se standardním modelem Lambda-CDM. Podle nich obsahuje strašidla, tedy temnou hmotu s temnou energií, které vědci do modelu zavedli, protože jim výpočty nápadně neseděly na pozorování. Jinými slovy, temná hmota a ještě víc temná energie jsou výplody zoufalství astrofyziků. Pawlowski a jeho kolegové proto raději hledají jiná vysvětlení. Nabízejí starší hypotézu o původu trpasličích galaxií, podle které se galaktický potěr rodí  při srážkách galaxií. Podle této představy obrovitánské gravitační síly vytrhávají z galaxií spoustu hvězd a mezihvězdného materiálu,z nichž se pak formují slapové trpasličí galaxie (tidal dwarf galaxy).


Počítáme-li s temnou hmotou, tak by ji běžné galaxie měly mít, zatímco slapové trpasličí galaxie ne, což je na pováženou. Podle člena kolektivu autorů Pavla Kroupy z Univerzity v Bonnu představují trpasličí galaxie závažný a trpký kosmologický problém, jehož řešení je stále v nedohlednu. Snad až budeme mít k dispozici dobře fungující teorii gravitace. Pawlowski a spol. budou každopádně dál prohánět trpasličí galaxie po obloze a budou se pokoušet vysvětlit jejich podivnosti využitím modelů upravené gravitace MoND či podobných vychytávek.

 


The Tumultuous Life of our Milky Way and its Dwarf Galaxies. Kredit: SCI Institute, University of Utah.

Dwarf Galaxy Captured Colliding Into Large Spiral Galaxy. Kredit: Cosmos News.


Literatura

Wikipedia (Dwarf galaxy, Dwarf galaxy problem, Lambda-CDM model).

Datum: 20.06.2014 15:01
Tisk článku

Související články:

Vývěva 2: Gaia vystopovala přízračnou gigantickou trpasličí galaxii     Autor: Stanislav Mihulka (14.11.2018)



Diskuze:

Fraktály a "levotočivost" DNA

Jaroslav Mrázek,2014-06-21 06:41:43

Proč by to mělo být jinde jinak ?

Odpovědět

Pro pana Mullera

František Řeřicha,2014-06-20 22:06:08

Proti temné hmotě také zde
http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/b/b_081.doc

Odpovědět

Temná hmota

Jaroslav Muller,2014-06-20 21:27:19

Možná je temná hmota a energie jen projev velkých černých děr v jiném prostoru nebo dimenzi.

Odpovědět

táto veta sa mi páči :D

Martin Smatana,2014-06-20 21:06:36

"Temná hmota a ještě víc temná energie jsou výplody zoufalství astrofyziků."

Odpovědět

Je to horší a horší...

František Řeřicha,2014-06-20 17:54:04

To je s těmi astronomy hrozný : kam tito šťouralové vkročí a čím přesnější jsou jejich pozorování, tím častěji se objevují nesoulady mezi pozorováním a teoriemi teoretiků-kosmologů. Měli by těm astronomům ta pozorování zakázat, aspoň dočasně, aby konečně platil ten Standardní model víc než jednu dekádu bez nějakého „narušení“.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz