JIBO - umělý člen domácnosti  
Ani kávu to uvařit neumí. Šesti liberní, necelý loket vysoký robot nebyl stvořen k tomu, aby nám ulehčoval dřinu, ale aby dělal společnost. Na rozdíl od domácích mazlíčků je prý inteligentnější a neposírá se. Video ukazuje, co bychom za 500 dolarů v ověřovací sérii mohli dostat už před příštími prázdninami.

 

Nenavaří, nevypere, ale na rozdíl od novomanželky prý alespoň dřepí, kam to postavíme, nemá totiž kolečka. Když „to“ prý ale přistrčíme „do houfu“, citlivě se to zapojuje do dění a připomíná to tak trochu gejšu. Jen jaksi v americkém podání, protože Jibo promlouvá americkou angličtinou mladistvým chlapským hlasem.
Robot má natáčecí hlavu, kterou strká všude, kde se něco děje. Ze všeho nejlépe mu jde  komunikace s dětmi. Jibo umí citlivě naslouchat, něco i povídat a dovede být kamarádský. Jibo také rozpoznává obličeje i hlasy všech členů domácnosti a podle toho s kým zapřede hovor, upraví své chování. Robota , který pracuje s každým individuálně, vyvinula společnost Cynthie Breazealové z Massachusettského technologického institutu, zakladatelky společnosti CEO.


 

V I D E O
Dr. Cynthia Breazeal v TED

V propagačním videu se Jibo chvástá, že je nejlepším kameramanem na světě.  Něco na tom možná bude. Robot totiž pozoruje obličeje zúčastněných a vybírá jen ty nejlepší záběry. Pak nabídne k posouzení, co zaznamenal. Když dáme najevo, že se nám něco zamlouvá, uloží to i se slovním doprovodem. Prostřednictvím Wi-Fi vše výběr uloží, kam má. Neumdlévá únavou ani alkoholickým opojením a je stále ve střehu, takže mu neujde, kde se co šustne. Sám přitom selektuje záběry, kde nic zajímavého není. 


Duší robota je procesor ARM a běží na Linuxu. Je vyzbrojen dvěma kamerami aby mohl sledovat a detekovat osoby v dosahu. Směrový mikrofon zase přesně lokalizuje zdroj zvuku. Na těle má robot senzory, takže detekuje dotyky a reaguje na ně.  Verze robota pro domácnosti za 499 dolarů se má dostat na trh v prosinci. Developerská edice o sto dolarů dražší v září 2015. Nějaké přehnané vlezlosti se ale nejspíš obávat nemusíme. Stačí vytáhnout šňůru ze zásuvky a  klapačka mu zmlkne do půl hodiny. 

 

Pramen: www.myjibo.com/


 


 

Datum: 18.07.2014 16:34
Tisk článku



Diskuze:

:)

Lukáš Hlisnikovský,2014-07-21 10:04:50

první věc, která mě napadla: v Japonsku se roztrhne pytel se svatbami s těmito mašinkami.

Odpovědět

Žádný konec mužů a svobody

Pavel Foltán,2014-07-20 00:55:04

   Vkládám sem to, co jsem psal už jinde.
   Žádný konec mužů a svobody, naopak záchrana.
   Dle mne robot hloupostí být nemusí. Časem se jistě objeví dokonalejší ženské robotí modely. Jen si představte tu krásu – sedíte u televize u fotbalu a donese vám bez rypákování z lednice páté pivo, (odebraná průběžně doplňuje, případně automaticky objedná nová), trpělivě, bez válečku na nudle v ruce, na vás čeká do tří do rána s připraveným obkladem na vaše unavené čelo, ochotně vyčistí vaše pozvracené sako, nehrozí několikadenní nečekaná návštěva tchyně, nenutí vás jít na pravidelnou sobotní kanastu k těm nesnesitelným sousedům, žádný svinčík v koupelně (šminky, rozvěšené silonky…), předkládá pouze vaše oblíbená jídla, nezve si protivně užvaněné uchichotané přítelkyně, sama vás vybídne abyste si pozval kamarády atd. atd., jistě si sám doplníte další.
   Nemívá migrénu ani periodicky se opakující měsíční dny nervozity a hysterie, pořídíte si pro ni silikony v několika velikostech, dosáhne vrcholu vždy současně s vámi a obdivně vás pochválí jakej to byl macek, otvorů bude mít co hrdlo ráčí, projevíte-li zájem, ochotně pozve kamarádku do trojky…
   Jistě, nebude to nejlevnější záležitost, ale zkuste chvíli počítat. Po deset roků (poté se koupí nový model) je celá výplata vaše, nejí, nechlastá (o to více zbude na vás), nepotřebuje několik skříní nových a stejně nenošených šatů a kožichů, nevyžaduje šperky a drahou značkovou kosmetiku, nerozbije vám vaše nové auto, nechce několikrát měsíčně peníze na kadeřníka či novou kabelku a k ní se barevným odstínem hodící již čtyřicáté boty…
   Samá pozitiva – já bych do toho bez váhání šel. :-)

Odpovědět


Pravděpodobnější scénář

Jan Novák9,2014-07-20 07:52:23

Váš zaměstnavatel není úplný dement, takže si koupil toho robota sám a vy jste na dlažbě. Vaše úspory byly v bance která zkrachovala protože algoritmy pro high frequency trading dosáhly level umělé inteligence a následná bitva mezi nimi ukázala že finanční krize byla jenom taková dětská hra. Vyhlídky na získání zaměstnání nejsou zrovna růžové, díky masovému nasazení robotů a umělých inteligencí (nemusí být ani general a superhuman) nezaměstnanost překročila 50% a stoupá. Lidi nemají práci, tudíž nic nekupují tudíž firmy nemají odbyt a krachují. Ekonomický cyklus je přerušen a hospodářství je v pytli.

Odpovědět


Ad Jan Novák

Vojtěch Kocián,2014-07-20 22:12:24

Možná bychom se měli vrátit k okopávání políček motykami, pak by měl práci každý, dokonce nejméně dvanáct hodin denně (aspoň během sezóny) a samozřejmě i v sobotu. Podobné řeči se vedly i při nasazování parních strojů do manufaktur. Hospodářství má spoustu záporných zpětných vazeb, ale vždycky mu chvíli trvá, než se s novými podmínkami vypořádá a situace se stabilizuje. Z toho vznikají problémy typu nezaměstnanost. Pokrok v informačních technologiích je zatím ještě docela rychlý, ale nebojte se, ono se to zasekne (výrazně zpomalí) stejně jako se zasekly všechny "tažné" obory předtím. Pak se to začne na hospodářské úrovni srovnávat.

Odpovědět

konec mužů a svobody ...

Petr Ka,2014-07-19 10:55:55

Ženy už mají vibrátory a teď i někoho na povídání. Teď ještě zautomatizovat ukládání dat na Facebook pomocí robota (domácí smart CCTV, http://nakedsecurity.sophos.com/tag/jibo/ ). Tady nejde o to pomoci osamělým lidem (Zuckerberg), ale řešit problém osamělosti (nedostatek přirozeného porozumění) náhražkou, na kterou ale budou lidé závislí (jako Facebook), ale jen někdo na tom vydělá. Takhle funguje i (jiná náhradní "rodina") stát, firma, církev, mafie...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz