Objeven nejkompletnější z gigantů  
…ale rozhodně ne ten největší z největších


Před týdnem proletěla všemi mediálními kanály zběsilá zpráva, že byl objeven největší tvor, který kdy kráčel po suché zemi. Zároveň se mělo jednat o nejkompletněji zachovaného obřího titanosaurního sauropoda, který překonával i dosud nejkompletnějšího futaloňkosaura hned několikanásobně (zejména počtem objevených fosilních kostních elementů). Uveďme tedy tuto informaci na pravou míru. Ano, nově objevený argentinský sauropod je zdaleka nejlépe a nejkompletněji dochovaným obřím zástupcem této skupiny. A nikoliv, rozhodně nešlo o největšího známého dinosaura, ačkoliv se těm největším značně blížil (a navíc byl větší z exemplářů ještě nedospělým jedincem). O jaký objev se tedy jedná? V roce 2005 narazil paleontolog Kenneth Lacovara na fosílie dvou masivních sauropodů při terénním výzkumu v argentinské provincii Santa Cruz. Ve vrstvách svrchnokřídového stáří (souvrství Cerro Fortaleza, kampán – maastricht; před 84 – 66 miliony let) zde ležely fosílie obou sauropodů, z nichž větší exemplář sestával ze 115 mohutných kostí a jednoho zubu. Fantastická míra zachování dinosaura se ukázala být naprosto unikátní – žádný jiný sauropod s hmotností nad 40 tun není ani ze 2/3 tak kompletní, jako tento. Není divu, že Lacovara a jeho tým pracoval tak dlouho a tvrdě na jeho znovuodkrytí. Celé čtyři další roky totiž trvalo vyzvedávání fosílií a další čtyři roky pak jejich čištění a preparace. Výsledná vědecká studie tedy spatřila světlo světa po devíti letech a rozhodně je o co stát. Dreadnoughtus schrani, jak byl sauropod pojmenován, je totiž skutečnou paleontologickou výhrou. Rodové jméno vychází ze staré angličtiny a znamená cosi jako “neohrožený” (čímž chtěli autoři studie poukázat na fakt, že plně vzrostlý exemplář neměl přirozeného nepřítele), jméno “Dreadnought” se pak vztahuje také k bitevním lodím z počátku minulého století (dva měla ve svém arzenálu kdysi i Argentina). Druhové jméno zase odkazuje k osobě amerického podnikatele Adama Schrana, který projekt finančně podpořil. Vědecká studie, popisující tohoto dinosaura, byla publikována v periodiku Nature počátkem září. Lacovara a jeho tým vytvořili také přesný 3D digitální model, jenž umožní pracovat s fosíliemi a celou kostrou dinosaura ve virtuálním prostředí a lze si jej volně stáhnout z internetu.

 

 

Zvětšit obrázek
 
Silueta nového sauropoda s vyznačením objevených kosterních elementů (světle). Na první pohled je zřejmé, že nejde o dinosaura většího, než je například Argentinosaurus huinculensis, přesto dosahovala hmotnost tohoto dosud nedospělého jedince možná až 60 tun. Vážil by tak dvakrát víc než třeba populární Apatosaurus nebo čtyřikrát víc než známý Diplodocus. Kredit: Lacovara et al., Nature


Dreadnoughtus je vůbec prvním obřím sauropodem, u něhož máme k dispozici dostatečné množství materiálu pro poměrně přesný výpočet hmotnosti. Ta u něho podle metody výpočtu z obvodu pažní a stehenní kosti dosahovala 59,3 metrické tuny, tedy zhruba desetinásobek hmotnosti velkých slonů (někteří paleontologové se však přiklánějí spíše k hodnotě 35 – 40 tun). Jde vlastně o první nezpochybnitelný důkaz toho, že sauropodi skutečně přesahovali hmotností hned několikanásobně cokoliv živého, co známe ze souší dnešní planety. Dosavadní rekord v poměrně přesném odhadu hmotnosti držel jiný sauropod Elaltitan lilloi, a to s hodnotou 42,8 tuny (případně Brachiosaurus altithorax s hodnotou 56,2 tuny). Samozřejmě známe i vyšší odhady, jimž s více než 80 tunami kralují rody Argentinosaurus , PuertasaurusFutalognkosaurus a některé další. Problém je ale v tom, že ostatní sauropodi nám zachovali tragicky málo svých fosilizovaných kostí. Zatímco Dreadnoughtus je totiž kompletní přibližně ze 70,4 % (kromě lebky), evropský Turiasaurus ze 45,8 %, Futalognkosaurus z necelých 27 %, Argentinosaurus z pouhých 9 % a Puertasaurus dokonce z méně než 3 %. Je jasné, že u těchto gigantů přesné rozměry zatím zjistit nemůžeme. Dreadnoughtus je naštěstí zcela jiným případem – nejen, že je velmi kompletní, ale jeho jednotlivé kosterní elementy se zachovaly prakticky v původní poloze, v mnoha případech ještě spojené a s detaily ukazujícími na umístění šlach a svalů. Kostra dinosaura tedy musela být velmi rychle překryta sedimentem. Šedesátitunový, ještě ne plně dorostlý jedinec měřil na délku asi 26 metrů, z čehož 12,2 metru zabíral dlouhý krk s hlavou, 5,1 metru trup a 8,7 metru ocas. Lopatka o délce 174 cm a další proporce kostry pak nasvědčují výšce v ramenou kolem 6 metrů. Argentinský titanosaur byl tedy spíše podsaditý typ s kratšíma nohama, což mohlo platit i o dalších obřích titanosaurech, u nichž zatím nemáme dostatek podobných informací. Jisté je, že nešlo o největšího známého dinosaura, protože některé kosti je možné přímo srovnat s těmi, jež byly objeveny u argentinosaura nebo puertasaura. Zdá se přitom, že Dreadnoughtus byl přece jenom asi o 10 – 20% menší, než největší známí sauropodi. Jeho role v lepším pochopení fyziologie a funkční anatomie obřích sauropodů je však nezastupitelná.


Odkazy:
http://www.nature.com/srep/2014/140904/srep06196/full/srep06196.html
http://svpow.com/2014/09/11/how-massive-was-dreadnoughtus/
http://phys.org/news/2014-09-unveil-dreadnoughtus-gigantic-exceptionally-sauropod.html
http://www.livescience.com/47677-largest-dinosaur-skeleton-unearthed.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Dreadnoughtus
Lacovara, Kenneth J.; Ibiricu, L.M.; Lamanna, M.C.; Poole, J.C.; Schroeter, E.R.; Ullmann, P.V.; Voegele, K.K.; Boles, Z.M.; Egerton, V.M.; Harris, J.D.; Martínez, R.D.; Novas, F.E. (September 4, 2014). “A Gigantic, Exceptionally Complete Titanosaurian Sauropod Dinosaur from Southern Patagonia, Argentina”. Scientific Reports. doi:10.1038/srep06196.
Psáno pro Dinosaurusblog a osel.cz

Datum: 11.09.2014 13:24
Tisk článku

Související články:

Připravili nás o "nesmrtelnost" druhohorní dinosauři?     Autor: Stanislav Mihulka (04.12.2023)
Nález germánské spony z élektra u Příbora     Autor: Aleš Uhlíř (31.03.2023)
První japonský tyranosaur     Autor: Vladimír Socha (10.10.2017)
Ve stopách posledních gigantů     Autor: Vladimír Socha (25.09.2017)
Objeven další opeřený zabiják     Autor: Vladimír Socha (28.07.2017)



Diskuze:

Další z článků který je indicií pro expanzi Země.

Vlasta Tomšů,2014-09-12 00:28:39

Zamyslel se někdo nad tím jak se šedesátitunové zvíře uneslo? Myslím za nynější gravitace.

V dnešní době je nejtěžším zvířetem slon. Nejtěžší prý vážil 12 tun. Slon má ale oproti výše uvedenému dinosaurovi krátký krk. Jediné zvíře které má podobnou stavbu těla je patrně jen žirafa (max.2 tuny). Jak ten saur udržel hlavu a krk v tak nepohodlné poloze?

Vysvětlením je nižší gravitace v prehistorických dobách. Více zde: https://www.youtube.com/watch?v=rv4Lp12xuvI

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz