Osel dostal cenu  
Není to cena Alfreda Nobela, ani Ig Nobel, ale je to cena … pro tento server a jeho otce zakladatele.

Stalo se tradicí, že při příležitosti vyhlášení výsledků Life Sciences Film Festivalu (LSFF)  uděluje rektor České zemědělské university v Praze Cenu za popularizaci vědy. Ta není primárně určená filmařům. Universita touto cenou oceňuje popularizátory na poli přírodních věd. Letos se stal držitelem ceny Ing. Josef Pazdera, CSc. neboli Joska Pazdera či jen JP, kterého všichni čtenáři tohoto serveru důvěrně znají, neboť to byl on, kdo před lety tento populárně vědecký server vymyslel, založil, provozoval a dotáhl tam, kde dnes je.

 

Zvětšit obrázek
Toni Harman přebírá Velkou cenu 5. ročníku Life Sciences Film Festivalu.

O.S.E.L., který je mnohem známější jako Osel či dokonce jen „osel“, vznikl jako reakce na záplavu bulvárních webů, které řešily (a řeší) otázky typu „kdo s kým?“ případně „za kolik?“. JP si vytyčil podstatně ambicióznější cíl. Osel nebude psát o „někom“, byť by to byla sebevětší celebrita a všichni si z ní sedali na zadek. Na Oslu budou lidé moct číst „o něčem“ – o objevech a fenoménech, které jsou zajímavé a o kterých se lidé jinde nedočtou. Osel bude nezávislý nejen na tom, co zrovna frčí, ale i na všech možných hloupých konvencích a společenských „dohodách“. Na Oslu bylo od začátku místo pro zprávy a komentáře kontroverzních objevů a ani forma nemusí být vždycky „smrtelně vážná“. Řada zpráv je tu psána s nadhledem, vtipem či dokonce s notnou porcí recese.
JP rozjížděl Osla s tím, že je mu úplně jedno, kolik bude mít čtenářů. V tom ho vývoj událostí zcela jistě zaskočil, protože Osel jako amatérský výtvor v tomto parametru brzy překonal servery s profesionálním zázemím a mnohým dává ve sledovanosti na frak dodnes.
Asi nikdo z nás si neumí představovat, co provoz Osla „žere“ a jaké úsilí, kolik práce se skrývá za tím, že se na něm prakticky denně dočteme něco nového, zajímavého. A tak si – nejen já – myslím, že cena JP a Oslovi sluší.


 

Zvětšit obrázek
JP (vpravo) převzal cenu rektora České zemědělské university v Praze za popularizaci přírodních věd.

Letošní 4. ročník Life Science Film Festivalu ocenil více nadšenců, kteří šli za svým cílem „hlavou proti zdi“. Hlavní cenu festivalu získal film Microbirth britské režisérky Toni Harman. Jak sama přiznala, měla s natáčením filmu obrovské potíže, protože na něj nikde nemohla sehnat peníze. Nikdo o takový film nestál. Ale nakonec ho natočila a film se promítá. Sklízí takový úspěch, že ti, kteří dříve Toni Harman odmítali, jí dnes nabízejí spolupráci. Díky tomu vznikne série filmů, které by mohly aspoň tak dobré, jako Microbirth. A ten byl zatraceně dobrý. Film upoutal organizátory LSFF natolik, že jej zvolili pro úvodní projekci, kterou následovala diskuse předních odborníků z oboru mikrobiologie a porodnictví. Všichni film pochválili a většina se přiznala, že jsou nadšeni.

 


A tak se můžeme těšit na 5. ročník LSFF. A nejen na nový film Toni Harman, který slíbila na festival poslat. Zcela jistě přijde spousta dalších skvělých filmů. Ročník od ročníku filmů na LSFF přibývá a prudce roste jejich kvalita. Přírodovědci někdy nahlížejí na filmaře jako na „exoty jiného druhu“ a nedovedou si představit, že by tihle „humanitně pošahaní snílci“ dovedli chytit za pačesy žhavé téma přírodních a lékařských věd. Když ale zajdete na pár projekcí LSFF, jste z tohoto omylu velmi rychle vyléčeni. Pánové přírodovědci, ti hoši a dívky od filmu nám nejdou v patách, ale bok po boku. Snad abychom ve své výzkumnické práci trochu přidali, jinak nás předběhnou. 

Datum: 19.10.2014 09:43
Tisk článku


Diskuze:

Hurá!

Jana Packova,2014-11-14 13:59:57

Teším sa ako malé dievča a pripájam sa ku gratuláciám. Kiežby bolo takých "oslov" viac a v rovnakej kvalite! A po celom svete :)

Odpovědět

Blahoželám!

Roman Horváth,2014-10-26 03:14:16

Pripájam sa k radu gratulantov! :-) Prajem dlhú životnosť…

Odpovědět

Pripajam sa

Pavol Sedláček,2014-10-22 12:51:15

A gratulujem :)

Odpovědět

Gratulace

Vít Výmola,2014-10-22 12:16:25

Připojuji se k zástupům dalších gratulantů!

Odpovědět

S potěšením

Pavel Krajtl,2014-10-21 20:07:09

Gratuluji!

Odpovědět

Cením

Ondi Vo,2014-10-20 16:19:17

si článků na OSELu moc, dokonce velmi moc. A také si je zajisté cení i zástupy dalších čtenářů.
Jen tak dál, neustávejte ve své bohulibé činnosti prosím. :-)

Odpovědět

Pripájam sa ...

Peter Mikloš,2014-10-20 15:37:27

a želám mnoho dobrých článkov aj prispievateľov.

Odpovědět

Gratulujem.

Sepp Winkler,2014-10-20 15:27:09

Pridávam sa k všetkým ostatným gratulantom a ďakujem!

Odpovědět

Blahoželám!

Stefan Urge,2014-10-20 14:08:45

Čítam, fandím, popularizujem! :-)

Odpovědět

Blahozelam!

Rasto Gallo,2014-10-20 12:54:41

Osel je s prehladom najlepsi popularnovedecky server, ktory poznam. A to nielen v CR a SR, ale vobec - citam i podobne servery v anglickom jazyku, no clanky, ktory by boli nielen zaujimave, informativne a k tomu este i vtipne som inde nenasiel. Len tak dalej, tesim sa na Vas kazdy den!

Odpovědět

Připojuju se

Jan Kment,2014-10-20 10:18:41

ke gratulacím a také moc a moc děkuju za vaší skvělou práci! Kromě všeho již zmíněného bych ještě vyzdvihnul skutečnost, že se ke každému článku na Oslu mohou čtenáři vyjádřit, něco dodat, zeptat se, poopravit, vyjádřit svůj názor... Kéž by to takhle bylo všude!

Odpovědět

Gratulace

Lukas Florner,2014-10-20 09:56:39

Osel si cenu určitě zaslouží, protože jde o jeden z mála českých popolárně vědeckých webů, kde se lidé i osli opravdu něco dozví a to něco má úplně jinou informační hodnotu než stohy a stohy stránek popsaných téměř vědeckými rozbory otázky s kým právě teď spí Borhyová. Děkuji ze perfektní práci a úsilí a přeji Oslovi a jeho krmičům hodně dobrého na jejich cestách nejen za osvětou laické i odborné (ne-)veřejnosti.

Odpovědět

Otazka

Radovan Martiš,2014-10-20 09:48:08

Toto je asi najvhodnejsi clanok kde by som sa spytal tuto otazku. Na osla uz chodim asi 6 rokov a byva tu pomerne problem s diskusiami a mne osobne chyba vyhladavanie clankov podla autora (napr. od pana Wagnera) alebo tagov. (viem ze sa to da nahradit cez google vyhladavac ale preco si stazovat zivot :) ) Neplanuje sa aktualizacia webu? Existuje vela frameworkov ktore tuto funkciu uz maju implementovanu a su bezplatne (wordpress). V pripade potreby by som samozrejme podal bezplatne v mojom volnom case pomocnu ruku :) (aj ked programovaniu v PHP resp. webos sa uz dlhsie nevenujem).
Prajem pekny den.

Odpovědět


ad přepracování webu

Pavel Brož,2014-10-20 20:29:15

Odpovím Vám částečně za Josefa, možná k tomu také něco dopíše. Problém s webovým rozhraním je dlouhodobý. Postavit osla na Wordpressu mě také kdysi napadlo, nicméně nejprve jsem chtěl tuto cestu otestovat na svém webu pro partu mých přátel. Po roce a půl zkušeností s Wordpressem vím, že postavit osla na Wordpressu není dobrý nápad. Základní struktura Wordpressu je výrazně odlišná, než struktura osla (který má navíc dost specifické nároky), vyžadovalo by to příliš hodně práce s tvorbou nové šablony, psaním nových pluginů, nebo s transformací stávajících dat do podoby využitelné nějakými již existujícími pluginy. Také dnes už vím, jak těžké chvíle občas umí Wordpress a jeho pluginy přivodit např. při aktualizacích.


Takže pokud Wordpress, tak by musel být opravdu hodně překopán. Tím se ale obloukem vracíte k tomu, že ve výsledku budete mít nikoliv generický produkt postavený na uživatelsky spravovaném open source jako je např. Wordpress (generický uživatelsky spravovatelný open source je žádoucí, aby Josef nebyl závislý na dobré vůli autorů úprav v kódu), ale dostanete proprietární produkt s na míru šitým kódem, byť se základem vzatým z open source. Jenže to právě je současná podoba osla - je to proprietární produkt s na míru šitým kódem. Vyměnit jeden proprietární systém za jiný proprietární není řešení.


S jinými frameworky je situace bohužel podobná. Pokud najdete nějaký šikovný framework, který by mohl být Josefem uživatelsky spravován a upgradován bez toho, aby se navíc musel naučit webové programování, určitě nám dejte vědět. Podle mých zkušeností takové frameworky, např. Wordpress, Joomla či další, bez problémů najdete např. pro potřeby blogu (např. svůj vlastní web postavený na Wordpressu provozuji bez toho, že bych musel šahat do jeho kódu). Osel má ale specifické nároky, které nelze těmito frameworky uživatelsky řešit. Mohu se ale plést, pokud někdo nějakou uživatelsky udržovatelnou variantu postavenou na open source najde, já i Josef budeme jedině rádi.

Odpovědět


Nevidíme střeva

Vojtěch Kocián,2014-10-22 15:17:31

Běžnému čtenáři nemusí být úplně jasné, proč není možné provozovat Osla na Wordpressu nebo podobném open source publikačním systému. To co vidí, totiž není nijak zvláštní - seznam článků, diskuzní systém a nějaký redakční systém za tím je v podstatě to nejběžnější, co se dá na internetu najít a publikační systémy to zvládají bez zbytečných úprav. Co je dál, už zahaluje serverová mlha.

Odhadoval bych, že největší problém by mohl být v nekompatabilitě datových modelů Osla a publikačních systémů. Řešení pomocí pluginů bych neviděl jako zrovna ideální (důvody v podstatě vyjmenoval pan Brož). Technicky náročnější, ale snad korektnější by mohlo být překonvertování datového modelu a zkopírování dat do minimální postačující konfigurace nějakého publikačního systému. Jestli tomu nebrání nějaká speciální konstrukce nebo jestli by se kvůli tomu nerozpadl redakční systém, to zvenčí posoudit nedokážu. Jako nepříjemný problém bych viděl fakt, že se rozpadnou všechny odkazy ať už zvenčí nebo vnitřní odkazy mezi jednotlivými články či z dizkuze na články. Ty vnitřní by teoreticky šlo prohnat nějakým filtrem, ale s těmi vnějšími už pomůže jedině proprietární plugin.

Samozřejmě chápu, proč datový model Osla a jeho výkonný kód není přístupný veřejnosti. Bohužel to však běžnému čtenáři v podstatě zamezuje přijít s konkrétním konstruktivním návrhem. Kdyby byl zájem, mám určité profesní zkušenosti z transformací dat a generalizací databázových struktur. Trochu času bych také vyšetřit mohl, ale nemohu dopředu slíbit, že to bude stačit.

Osobně mi vzhled a funkce Osla nijak nevadí. Preferuji spíše spartánské prostředí před vyumělkovaným systémem plným funkcí, které nikdy nevyužiju. A na Osla nechodím kvůli viziální, ale kvůli obsahové stránce, která je perfektní jak po kvalitativní tak po kvantitativní stránce.

Odpovědět


panu Kociánovi

Pavel Brož,2014-10-22 22:45:36

Takhle, té datové konverze bych se nebál, většinu mé programátorské profese jsem strávil s databázemi včetně všemožných konverzí různých datových modelů. Naopak webový programátor jsem stále ještě velice mizerný, proto také sám spoléhám na Wordpress, který žádné velké nároky na webové programování neklade. Jedná se ale ne o konverzi dat, spíše o sadu různých utilit, které Josef využívá v administraci stávajícího starého systému (který jsem nepsal, jenom jsem měl možnost do jeho střev nahlížet) - tyto utility by bylo nutné pokrýt těmi Wordpressovými pluginy.

Nicméně v mezičase Josef stejně vyjednával tvorbu další verze rozhraní osla, a jak mě včera informoval, tak ta by měla být už brzy hotova. Půjde sice opět o proprietární řešení, ale snad zase nějakou chvíli vydrží. A jak jste sám poznamenal, a co také platí pro úspěšnost webových projektů obecně - obsah je král.

Odpovědět

Srdečně gratuluji, milí tvůrci osla!

Jiří Novák,2014-10-20 08:48:51

A děkuji za tu obrovskou spoustu vaší nezjištné práce, trpělivosti a nadšení, kterou na oslu odvádíte. Je paráda, co jste tu za ta léta vybudovali.

Odpovědět

jo jo

Miroslav Novak,2014-10-19 23:29:04

aby se nenasel jeden vul na tom oslovi, ze?

Odpovědět

no no

Filip Martinec,2014-10-19 22:47:54

Sedí si v teplicku, pusti google translate, trochu upravi do cestiny, netreba ty zasluhy tak prehanet. Jsou stovky takovych stranek. Meli byste tu psat jen o tech dulezitych vecech a ne tak rozvlacne. Nemá kazdy tolik casu, jako Vy. Stacilo by shrnuti. Ty kecy okolo klidne vynechavejte.

Odpovědět


Pavel Brož,2014-10-19 23:55:35

Rodinným stříbrem osla jsou právě dlouhé a komplexní články, obsahující návazné informace a čerpající z vícero doplňujících se zdrojů, které v žádném případě nejdou vytvořit Vámi popsaným způsobem. Příklady:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=7824
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7792
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7755
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7767
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7744

Souhlasím, že existují stovky webů, které naopak obsahují jenom skeče a la popularizační přílohy některých bulvárních novin, kde žádné podobné dlouhé články nejsou. Proto si prosím nečiňte násilí, napříště ušetřete svůj čas vynecháním obtížného čtení dlouhých článků na oslu, a zaměřte se raději na ony stovky webů, jejichž čtení Vám nečiní potíže.

Odpovědět


pro Filip Martinec

Jiří Novák,2014-10-20 08:56:15

Ty jseš taky koukám Čech jak poleno.
Nejdřív předveď svoje články zde na oslu nebo kdekoli jinde, abychom mohli srovnávat. Ale obávám se, že nebude co, není-li pravda?

Odpovědět


Ach jo.

Ota Beran,2014-10-24 16:24:38

Kritici jsou lidé, kteří nám říkají jak by něco dělali, kdyby to uměli. Filipe, kolik jste toho v teplíčku kam napsal?

Odpovědět

Gratuluji!

Filip Meister,2014-10-19 22:38:24

Každý den ujíždím na Oslovi, dēkuji Vám vsem!

Odpovědět

Přidávám se k blahopřání!

Pavel Brož,2014-10-19 20:51:58

Jako jeden z mála vím, jak nezměrné úsilí Josefa za tím vším stojí, a také co všechno tomu obětoval - patří mu má hluboká poklona a dík, že to všechno podstoupil a nadále podstupuje. Pamatuji si okamžik před už docela hodně lety, kdy jsme se s Josefem u kafe bavili o jeho dalším angažmá ohledně jeho v té době už několikaletého internetového dítěte - osla. Josef byl v té době zaměstnancem jedné stání instituce, a byl pevně rozhodnut dát tam výpověď, aby se mohl tomuto svému dítěti věnovat naplno, nově jako živnostník. Zajímal se také o to, jestli bych do toho s ním šel také. Říkal jsem mu tehdy: "Josefe, neblázni, popularizace vědy je fajn, ale v Čechách nikoho neuživí." Josef mi tehdy zapáleně oponoval, že když se do toho skočí po hlavě, že to nakonec určitě nějak půjde.

Po těch letech vidím, že každý z nás si z toho dávného přátelského sporu odnesl svoji polovinu pravdy. Osel se stal mezi českými vědecko-popularizačními zdroji nepřehlédnutelným fenoménem. Na druhou stranu nejde o žádnou idylu, ale o každodenní tvrdý boj o přežití. Bez dovolené, bez pevné pracovní doby, nehledě na soboty, neděle či svátky. Málokdo si umí představit, co všechno se pod takhle širokou popularizací vědy skrývá. To není jen o psaní článků. Je to také o řešení technických problémů s webem, s jeho hostingem, kočírování neustále rostoucích nákladů plynoucích z hardwarových nároků při stále rostoucí popularitě osla, samozřejmě také vedení účetnictví, a mnoho a mnoho dalších věcí, o kterých běžný čtenář osla nemá tušení. Je toho tisíckrát nic, co by už dávno umořilo jakéhokoliv jiného osla - Josefa ale stále ještě neumořilo, a za to všechno mu patří můj obrovský dík.

Josefe, držím prsty do dalších ocenění Tvé Sisyfovské práce!

Odpovědět

Gratuluji

Jiří P,2014-10-19 18:19:41

Je to moc zajímavý web.

Odpovědět

Gratuluji moc,ač bych měl nadávat ....

Jaroslav Mrázek,2014-10-19 14:14:32

...že jste nezačali o deset let dříve ! Měl bych mnohem snažší úlohu jako učitel na SŠ, bylo by více informovaných lidí a různí "buršíkové" by nutně zanikli dříve a užitečnějším způsobem v podobě odstrašujících příkladů při konfrontaci jejich "faktů" s Vaším skvělým OSLEM !
Takže mnoho sil do dalších desítek let ! :-) A moc DĚKUJU !

Odpovědět

Gratuluji

Jaroslav Borovicka1,2014-10-19 13:13:56

Také musím pogratulovat skvělé práci. OSEL je jeden z nejlepších webů, který znám. Skoro pravidelně každé ráno, když sednu v práci k počítači, se podívám na novinky na oslu. Články jsou psány srozumitelně i pro mě jako laika a většinou dočtu do konce i ty "delší".

Odpovědět

Osel a Aldebaran

Jiří Brunner,2014-10-19 13:07:04

považuji za nejlepší weby.Blahopřeji.

Odpovědět

Gratulujem a chválim portál s vplyvom

Rene Mikolas,2014-10-19 12:18:24

Je pravdou, že meno OSEL nevezme ministerský pracovník pri citácii, tak ľahko do huby, ale pozerajúc na vec z rôznych uhlov je v konečnom dôsledku ten názov veľmi dobrý a hlavne zapamätateľný.
Náš slovenský prekladateľ Hečko (o.i. preložil aj Dobrého vojaka Švejka) píše, že Angličania (a zdá sa , že obyvatelia Commonwealthu) sa vždy čudovali, prečo my Slovania a Nemci si nadávame zvieracími menami, veď zvieratá sú naši spolupútnici na tejto Zemi.
V USA majú základné 2 politické strany a maskotov somára a slona. Športové kluby detto.
Podstatná je veda a OSEL má za ušami.

Odpovědět

Gratuluji a take dekuji

Petr Chalupa,2014-10-19 11:22:42

za vsechnu odvadenou praci, Osla citavam rad a pravidelne.

Odpovědět


připojuji se ke gratulaci

Martin Saturka,2014-10-19 19:25:30

Ať žije Osel a jeho krmiči!

Odpovědět

Nutno doplnit:

Josef Pazdera,2014-10-19 09:50:11

Stačí se podívat na počet článků od jednotlivých autorů a hned je vidět, že u zrodu osla jsou dva JP. Pod většinou je podepsán JP(1) „Jaroslav Petr“ a JP(2) „Joska“ jen přizvukoval. Snad měl i nějaké zásluhy. Třeba tu, že vymyslel název. Jak se pak ukázalo byl tak debilní... No řekněte sami, jako úředník slovutného ministerstva, vzal byste si na triko přiklepnout dotaci něčemu, co se jmenuje osel?
Ještě, že vtip a troška recese má k mladým lidem blízko a že si takový název zapamatovat nečiní až takový problém. Z toho vlastně co do návštěvnosti těží osel dodnes.
Štafetu píšících tahounů, ale již dávno převzali jiní: Mihulka, Wagner, Pecha, Šamárek, Nevoral, Kohout, Socha, Čiernik, Gregorová, Tůma, Bílek, Kremlík, Hluska a další… Beran, Ditrich, Kubala, Petrásek, Pouzar, Voplatka a další... Ti všichni měli stát na pódiu. Jenže by se tam nevešli a také nebylo dost chlebíčků. Udělení ceny je vlastně signálem, že oni všichni to dělají dobře a taky avízem pro všechny další, kteří zatím nesebrali odvahu, čas a nutkání se podělit s tím co někde nastudovali. To byl totiž původní záměr osla, nehrát si na tituly a ani moc nepilovat sloh, ale podat informaci. Ve vědě začal být tak velký cvrkot, že už nikdo nezvládne sledovat všechno. A protože je zbytečné, aby všichni trávili čas nad tím s čím si dal práci už někdo jiný, tak je fajn, že se začínají přidávat další a další „oslaři“ a že ta myšlenka oboustrannosti začíná fungovat: Ušetřil jsi mi čas s přelouskáváním něčeho co mne zajímá, já zase dám do placu něco dalšího, co by mohlo zajímat jiné“.
Ocenění je tak trochu velmi šetrným naznačením „děkujeme, odejděte“ a že osud dalšího vzájemného se poučování, už je na Vás.

Je fajn, že osel se etabluje mezi akce mladých a pro mladé. Filmový festival, na němž se ceny udělovaly, má vlastně stejnou myšlenku jen s tím rozdílem, že aktéři si k počítači vzali do ruky kameru. Jejich díla také vznikají bez dotací a z nadšení pro věc a jsou na hony vzdáleny oslavné produkci. Proto mají velkou šanci stát se třeba pomocníkem kantorů zápasících s lavinou novinek z vědy. Co více si přát než pohled očima mladých a pro mladé... Bohužel, jak už to bývá, jméno toho, kdo Life Sciences Film Festival vydupával ze země, pana Štěpána Alexandera, nějak zapadlo. Pokusíme se filmy, které mohla shlédnout zatím jen hrstka Pražáků alespoň v nějakém rozsahu přiblížit i zde na oslovi. Již kvůli tomu chodíme po špičkách okolo pana Martina Enderleho, ale to předbíháme a porcujeme neuloveného medvěda.
Snad ještě poznámka na závěr pro všechny: Máte laptop? Máte! Máte nějaké téma, které je Vám bližší? Máte! Jste ochotni se dělit s ostatními? Tak sedněte a pište!
JP(2)
„Joska“

Odpovědět


Netřeba nic doplňovat!

Ota Beran,2014-10-24 16:09:24

Vzpomínám si na na ironický úšklebek na tváři na tváři našeho tehdejšího šéfa, když se dozvěděl o existenci Osla. Takový zlý úšklebek se nezapomíná! Jsem rád, že Osel se těší dobrému zdraví, dokazuje všem kteří mu nevěřili a pošklebovali se mu, svou životachopnost a doufám, že je přežije. Moc mě těší, že jsem alespoň nějakou část jeho života mohl žít s Oslem a pomáhat ho krmit. Díky Josefe za všechno. Vivat Osel.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz