Zachráníme historii lidstva před radikálními zmetky?  
Radikálové v Iráku devastují muzea, knihovny i archeologické lokality nevyčíslitelné hodnoty. Máme vůbec na to, je zastavit?


Dobrý ochranný démon Aladlammú, čili Šédu, z Chorsábádu. Dnes v bezpečí Louvre. Kredit: Marie-Lan Nguyen, Wikimedia Commons.
Dobrý ochranný démon Aladlammú, čili Šédu, z Chorsábádu. Dnes v bezpečí Louvre. Kredit: Marie-Lan Nguyen, Wikimedia Commons.
Poslední dobou jsme svědky vpravdě barbarského řádění radikálů, kteří terorizují rozsáhlé oblasti zbídačeného Iráku a Sýrie. S dojemnou podlézavostí jim říkáme „Islámský stát“, čímž vlastně přiznáváme legitimitu teroristickým bojůvkám a také úžasně přihráváme jejich vychytralé propagandě. Opět se ukazuje, že v propagandistických válkách nového věku bohužel stále zásadním způsobem prohráváme, z velké části vlastní vinou. To, jak nějaký fenomén nazýváme, je nesmírně důležité a měli bychom se s tím naučit důsledně pracovat. Název vytváří celkový dojem a rozhoduje o tom, jak o dané věci přemýšlíme. Je to vlastně takový pořádně nabušený dělostřelecký systém mediální války.



Katharyn Hanson vlevo. Kredit: Royal Ontario Museum.
Katharyn Hanson vlevo. Kredit: Royal Ontario Museum.
Je na nás, jak věci pojmenujeme a rozhodně není naší povinností papouškovat po brutálních teroristech v Sýrii a Iráku jejich bláboly. Nejsou žádný stát, jsou to apokalyptičtí kriminálníci, kteří surově vraždí lidi a snaží se proti nám zneužívat naše vlastní civilizační vymoženosti. I když máme sklony se vysmívat Američanům ohledně jejich schopností při jednání s muslimským světem, v tomto případě se zachovali velice moudře a převzali od arabských mluvčích výraz DAESH, což je sice akronym arabského jména „islámského státu“, zároveň to ale v arabštině zní podobně jako „zmetci“. Není náhodou, že když se tohle slovo objeví na území ovládaném radikálními zmetky, tak se za to bičuje. Čeština by se s tím měla rychle vyrovnat a třeba takoví „ radikální zmetci“ stojí za úvahu. Zní to sice agresivně, jsme ale v mediální válce, tak co.



Zmetci v Iráku se teď opět předvedli opovrženíhodným vandalismem, který média hltají jako smyslů zbavená. Natočili se na video, jak roztloukají exponáty muzea v iráckém Mosulu, pálí cenné rukopisy a dokumenty mosulských knihoven a také v záchvatu destruktivního šílenství s buldozery boří starodávná města na území, která ovládají. Podle odborníků je to sice naprosto šokující, ve skutečnosti to ale může být jinak, než se zdá.

Michael Danti. Kredit: Boston University.
Michael Danti. Kredit: Boston University.


Když archeoložka Katharyn Hanson z Pensylvánské univerzity shlédla propagační video zoufalců v muzeu, tak dospěla k názoru, že na záběrech scházejí doopravdy cenné věci. Je to jenom taková mediální lež, na jaké si prostě budeme muset zvyknout, zasmát se jim a nenechat si s nimi otrávit den. Zmetci očividně dělají něco jiného, než sami říkají, a podle všeho neničí všechny exponáty, i když k nim mají přístup. Věci, které na záběrech z muzea v Mosulu scházejí, nejspíš budou anebo už možná byly prodány na černém trhu, prostřednictvím hojných kriminálních vazeb radikálních zmetků v okolním světě. Odborníci se zatím jenom neshodnou, kolik peněz zmetci získávají z vykrádání muzeí. Někteří lidé mají za to, že loupení cenných exponátů představuje pro radikály klíčový zdroj příjmů. Jiní včetně Hansonové se domnívají že si zmetci vydělají mnohem víc prodejem kradené ropy a unášením rukojmích. Ať je to ale jak chce, nesmírně cenná a zajímavá historie Iráku se nám rozplývá před očima, pravděpodobně navždy.
Paláce Nimrúdu, podle představy z roku 1853. Kredit: James Fergusson, Wikimedia Commons.
Paláce Nimrúdu, podle představy z roku 1853. Kredit: James Fergusson, Wikimedia Commons.


Upřímně řečeno, ničení historie není nic nového. Je to jedna z osvědčených ofenzivních strategií a ukazuje se, že v naší době bude (bohužel) velmi dobře fungovat. Radikálové se očividně snaží vymazat ze světa všechno, co nezapadá do jejich představ. Likvidují etnické a náboženské menšiny a také samotnou historii v místech, kde je velice pohnutá a bohatá. Rozbíjením soch v muzeích a bagrováním dávných měst terorizují obyvatelstvo a předvádějí svoji moc. Pro místní to musí být strašlivá noční můra; jen si zkuste představit, že by u nás nějací totálně blázniví křesťanští fanatici rozmlátili Karlštejn. Média by si měla velice dobře rozmyslet, jestli je nutné (stále dokola) uveřejňovat záběry zmetků, jak rozbíjejí sochy a dělat jim tak zadarmo úžasné PR.



Podle archeologa Michaela Dantiho z Univerzity v Bostonu památky v Iráku a hlavně v Sýrii drancují památky vlastně všechny strany zúčastněné v konfliktu. Je to příliš lákavý zdroj peněz v rozervané společnosti. Většina ukradených věcí prý končí v Libanonu a Turecku, odkud se dostávají do Evropské unie přes státy s poněkud děravými hranicemi, jako je Kypr nebo Portugalsko. Jakmile se octnou v EU, tak je mnohem snadnější je zlegalizovat a prodat. Nejcennější věci se dostanou ke kriminálním bossům, kteří je prodají přímo těm nejbohatším zákazníkům.



Král Aššurbanipal na lovu, palácový reliéf z Ninive. Kredit: Wikimedia Commons.
Král Aššurbanipal na lovu, palácový reliéf z Ninive. Kredit: Wikimedia Commons.
Co se s tím dá dělat? Zoufalí odborníci se snaží pomocí zbývajících lokálních kontaktů alespoň částečně monitorovat situaci a zachránit, co je v jejich silách. Hansonová vede tým SHOSHI (Safeguarding the Heritage of Syria Initiative), který se snaží v Sýrii sledovat škody v muzeích a na památkách a také trénuje a vybavuje místní lidi, aby dokumentovali a v maximální možné míře ochránili zbývající archeologické lokality. Když ale radikální zmetci začali ničit starověká asyrská města Nimrud, Ninive a nově také Chorsábád, tak toho vědci ani jejich lidé mnoho nezmohli. Hansonová lomí rukama a naříká, proč do těch měst nikdy neposlali 3D skener terénu. Fascinující část minulosti lidstva byla nenávratně ztracena.



Hansonová a Danti se shodnou, že teď je velice důležité tlačit na muzea a soukromé sběratele, aby okamžitě přestali kupovat artefakty, u nichž je podezření, že pocházejí z rukou radikálů. Musí to být jako s krvavými diamanty. Kdo tyhle věci kupuje, tak by měl být vnímán jako hajzl a ničema. Jednotlivé státy by si měly více došlápnout na černé trhy, přidusit nelegální obchod se starožitnostmi a jít po zločincích, kteří ho provozují. Hansonová si ale vůbec není jistá, jestli bude možné ubránit zbývající archeologické lokality bez přímého nasazení mezinárodní vojenské síly. Potíž je v tom, že vojenská intervence je jedním z hlavních cílů snažení radikálů, takže boj proti vandalismu radikálních zmetků vyžaduje nekonvenční nápady, kreativitu, odvahu a samozřejmě rozhodnost, které se teď bohužel na Západě příliš nedostává.


Video:  Archaelogical site of Nimrud before destruction. Kredit: UNESCO.



Literatura
NewScientist 11. 3. 2015, Wikipedia (Islamic State of Iraq and the Levant).

Datum: 13.03.2015 00:04
Tisk článku


Diskuze:

Čo USA zasiali, to všetci žneme :(

Sepp Winkler,2015-03-16 16:38:26

Mýlim sa ak tvrdím, že v období vlády Saddáma Husajna a jeho strany sa takéto ničenie nedialo a Irak bol v porovnaní s dneškom pomerne bezpečnou a vyspelou krajinou? Nebola rovnako pomerne bezpečnou a vyspelou krajinou v porovnaní s dneškom aj Líbya pred zavraždením Muammara al-Kaddáfího? Pod zámienku importu demokracie bol importovaný len chaos a násilie.

Odpovědět


Poměrně bezpečnou zemí ...

Jenda Krynický,2015-03-17 19:35:11

pokud člověk nebyl Kurd nebo pokud to nebylo zrovna v době trvání nejdelší konvenční války dvacátého století (1980-1988, Irák - Irán, počty mrtvých si zjistěte sám) nebo ...

Odpovědět

Jak jim říkat?

Mirda veleminsky,2015-03-13 17:05:57

Konečně mi došlo, o co se tady vlastně jedná.

    Proč někteří politici propagují nutnost péče o uprchlíky. Je jedno, 
odkud pocházejí. Ono ani tak nejde o diktát EU.

    Ono jde hlavně o veliký kšeft.​ (Abych byl současný - tedy o business.)Ono nejde o péči o uprchlíky, jedná se o péči o něčí peněženky.

   Doposud u nás téměř žádné uprchlíky nemáme, a přesto se na "péči o 
ně"vydávají obrovské prostředky, ale již se nepublikuje komu a kolik.

   Tak koukejte a divte se, jak se "vydělává".

   Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) 
46 786 527,- Kč

   Sdružení pro integraci a migraci (SIMI) 
30 079 876,- Kč

   Poradna pro integraci (PPI) 
22 973 418,- Kč

   InBáze 
10 565 144,- Kč

   Multikulturní centrum Praha (MKC Praha) 
23 611 803,- Kč

   Člověk v tísni, o. p. s. 
249 628 650,- Kč

   Sdružení občanů zabývajících se emigranty (SOZE)                      7 
016 246,- Kč

   META, o.p.s. - Sdružení pro příležitosti mladých migrantů         21 042 
731,- Kč

   Centrum pro integraci cizinců, z.s. (CIC) 
25 969 612,- Kč

   Evropská kontaktní skupina o.s. (EKS) 
31 227 714,- Kč

   MOST PRO, o.p.s. 
6 004 237,- Kč

   Charita Česká republika (pozorovatel) (nepřehledné, v řádech desítek až 
stovek milionů)

   Lačhe Čhave (LČ) (pozorovatel) 
nedohledáno

   Slovo 21, z.s. 
25 148 073,- Kč

   AMIGA, z.s.(pozorovatel) 
nedohledáno

   La Strada CR, o.p.s. (pozorovatel) 
1 169 596,- Kč

   Poradna pro občanství, občanská a lidská práva 
50 547 441,- Kč



   Nevládní sdružení obdržela tedy nejméně částku přesahující  přes půl 
miliardy korun.

   A to tady ještě téměř žádní uprchlíci nejsou.

   Dovedete si představit, kolik peněz z našich daní poteče do peněženek 
těch lidumilů

   a pravdoláskařů - kteří se již těší - až to skutečně nastane ???

   Tak, abyste náhodou nepřišli o chuť zasílat různé obnosy potřebným, 
třeba dárcovské SMS.......

Odpovědět


Vzdy su peniaze az na prvom mieste :-)

Marek Fucila,2015-03-13 19:33:30

Okrem humannych dovodov ma Europa ako celok jeden zasadny problem, a to je starnutie populacie. Vase sucasne cisla su z buduceho pohladu uplne smiesne. Vynasobte si predpokladany pocet obyvatelov v dochodkovom veku krat priemerny dochodok, ktory im bude vyplacany povedzme o 40 rokov. To bude musiet zarobit mensi pocet ludi v produktivnom veku. lahsie ako nanutit obyvatelom rodicovstvo je dat obcianstvo pristahovalcom ochotnym pracovat...

Odpovědět


Ale že se to daří, že?

Jenda Krynický,2015-03-14 01:14:03

Prakticky jediný případ, kdy to vychází jsou naši vietnamci. Zaplať příroda za ně.

Odpovědět


Marek Fucila

Petr Jíčínský,2015-03-14 02:44:38

Evropa nemá žádné reálné humánní důvody. Alespoň žádný humánní důvod k nim není, protože životní úroveň se při započítání imigrace drasticky snižuje. Říkáte tedy, že humanita znamená dotaci jiných na vlastní úkor, což je myšlenka destruktivní.
Proč Evropa stárne? Protože si nedokáže vydělat na vlastní potomky. Proč musí evropan dřít, aby měl potomky a imigrant prožírat evropanem produkované peníze na sociálních dávkách? Proč evropan potřebuje turky, pákistánce a poláky k zajištění minimálního růstu? Protože nemá vlastní peníze, a když nemá peníze, nemá potomky. Imigranty to nezajímá, a absolutně nejhorší je, že je nezajímá Evropa. Řada měst zejména v Británii jsou označena imigranty za muslimská města.
Neustále mi zní v uších slova Petra Nárožného - "Zahyneme, ale na našem pomníku bude nápis, že jsme byli humanisté."

Odpovědět


pôrodnosť

Martin Smatana,2015-03-14 09:28:53

Mladí v Európe majú menej detí nielen kvôli peniazom, ale aj preto, lebo s nimi by si nemohli užívať život a donekonečna sa zabávať ako veční a nezrelí puberťáci, vysedávať po baroch a cestovať po svete.

Odpovědět

A jak jim máme říkat?

Jenda Krynický,2015-03-13 14:02:42

Saudská Arábie II?
Ti vaši radikálové dělají jen to co muslimové děljí opakovan2, vždy když je k tomu vhodné období.

Odpovědět

Koupit památky zpátky. Placený diskutující?

Jiří Večeřa,2015-03-13 12:40:28

Podle mě je nejvhodnější odhodit hrdost a vybrané památky nakoupit, i od lupičů, v ceně války proti nim to nebude rozhodující.
Komentáře pod tímto článkem se podobají těm z internetových novin a to nebylo zatím zvykem. Vždy mě u toho napadá, zda to nemají někteří jako brigádu. Pokud jsem důchodce, či zaměstnanec co v práci nemá co na práci a lze si zřejmě přivydělat si nějakou tu kačku prací šířením proruských a prozemanovských a anti-USA postojů ve stylu "Padne pevnost USA" "Pryč s vrahy z wallstreetu" "Rusové na Ukrajině nikdy nebyli" . Jak je to ale organizované to mi je záhada :-).

Odpovědět


Jiří Večeřa

Petr Jíčínský,2015-03-13 13:21:36

Pane Věčeřa, odcházím do práce, abyste mohl z pohodlí domova využívat mých služeb. Ano, vy zřejmě věříte, že protiruská, protizemanovská a proamerická propaganda je správná. To si ale myslí všichni slepí.
Zemana volilo 55% obyvatel země, proti této přímé volbě vede ČT permanentní válku. Jde to vysvětlit jinak než totalitou a pohrdáním demokracií? Ba dokonce vlastizradou, protože se řídí pokyny ze zahraničí?

Odpovědět


Occamova britva

Marek Fucila,2015-03-13 13:29:37

Ja si nemyslim, ze diskutujucich niekto plati. Blbcov sa vsade najde dost na to, aby dobrovolne prezentovali svoj nazor.;-)

S autorom suhlasim len ciastocne. Stat to samozrejme nie je. Ale vyhodit z oznacenia slovo islam je kontraproduktivne. Niezeby ine nabozenstva boli nevinne, ale kym pocet krestanov chvala (ich bohu) upada, tato predpotopna ideologia razi uspesnu cestu to hlav vygumovancov. Na blizkom vychode to bude asi prilisnim prazenim slnka, ale ze sa to vzmaha aj inde ostava pre mna zahadou. Rovnako ako existencia rusofilov.

Odpovědět


Klasická dezintepretace voleb, neboli lež.

Lubomír Denk,2015-03-17 14:25:09

Zemana nevolilo "55% obyvatel země" jak píšete pane Jičínský. Zemana platně volilo 2 717 405 voličů, což znamená cca 32,26% oprávněných voličů (těch bylo 8 424 235) a to představujeje 26,8 % obyvatel této země, tedy ČR.
Vaše tvrzení je klasická demagogická lež, která se snaží dát přímé volbě tuzemského kladeče věnců něco mnohem víc než skutečně je :)

Odpovědět

Petr Jíčínský,2015-03-13 10:36:16

Opět politická prezentace pana autora :-) Že mu ale vůbec nevadí hysterická propaganda naší veřejnoprávní televize a médií podřízených Washingtonu.
Je třeba si uvědomit, že všechny teroristy někdo školí a královsky jim platí na jejich zbraně, jak Al-qaedu, tak IS vytvořili Američané. Stejně tak teroristické operace Izraele hájí na světě jediní Američané svým vetem čehokoli správného.
Jediným přáním Američanů je mít rozvrácený Střední Východ a nově Ukrajinu. Výborně se tak budují pozice k likvidaci dalších států (Írán, Rusko). Ale tady důchodce Sam narazil.

Odpovědět


Dodnes

Zab Hazar,2015-03-13 17:11:25

nikdo oficiálně neprohlásil, odkud konkrétně dostávají teroristé zbraně a prostředky. Mlčení je v tomto případě velmi výmluvné.

Odpovědět

Historie pro budoucnost

Martin Plec,2015-03-13 10:33:47

Domnívám se, že náš současný přístup, kdy se snažíme vykopat a svézt do muzeí co nejvíce historických artefaktů, způsobí, že naši potomci za pár set let už nebudou mít skoro žádné přímé znalosti o předmoderní době. Jak se náš přístup z dlouhodobého hlediska liší od vykradačů hrobů? Našim potomkům zbudou leda zdi, ale věci denní potřeby, střepy atd. už námi budou dávno vybrakované. Jediné, co jim zbude, budou naše zápisky o tom, že jsme něco našli a jak jsme to z našeho úzkého zorného úhlu interpretovali. A až se přestanou tisknout knihy a vše bude digitální, tak v případě konce naší civilizace pro budoucnost zmizí (stanou se nečitelnými) i tyto zdroje. Zatím žádná civilizace nepřetrvala věčně, proč by měla ta naše?

Odpovědět

USA = viník

May Sider,2015-03-13 06:32:00

vraždené komando USA je viník, nikdo jiný:
"Za Islámský stát může absurdní invaze
USA do Iráku, shodují se experti"

nebuďte vypláchnutí USA či Ruskou propagandou

Odpovědět

USA = viník

May Sider,2015-03-13 06:30:50

pokud na ně bude útočit ten masový vrah USA, tak se těžko něco uklidní, není divu:

General Wesley Clark, retired 4-star U.S. Army general, Supreme Allied
Commander of NATO during the 1999 War on Yugoslavia .: "We’re going to take out 7 countries in 5 years: Iraq, Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan & Iran.." (about ten days after 9/11: “We’ve made the decision we’re going to war with Iraq.” This was on or about the 20th of September. I said, “We’re going to war with Iraq? Why?” He said, “I don’t know.” He said, “I guess they don’t know what else to do.” So I said, “Well, did they find some information connecting Saddam to al-Qaeda?” He said, “No, no.” He says, “There’s nothing new that way. They just made the decision to go to war with Iraq.” He said, “I guess it’s like we don’t know what to do about terrorists, but we’ve got a good military and we can take down governments.” And he said, “I guess if the only tool you have is a hammer, every problem has to look like a nail.”)

Odpovědět


viník = levný chlast

Pavel S,2015-03-13 19:34:34

každopádně ve tvém případě. Z prstu vycucané bláboly antiami psychopatů tvého ražení realitu neviděly ani z rychlíku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz