Jak se vyrovnáme s autonomními smrtícími roboty?  
Autonomní smrtící systémy jsou za dveřmi. Experti se dohadují o to, zda je zakázat anebo regulovat. Vše zatím nasvědčuje tomu, že totální zákaz není na pořadu dne.

 

Vyzbrojený MQ-9 Reaper od General Atomics. Kredit: US Air Force.
Vyzbrojený MQ-9 Reaper od General Atomics. Kredit: US Air Force.

Vývoj robotických zbraní a umělých inteligencí nabírá na obrátkách. Nové technologie se objevují jedna za druhou a jak už to tak bývá, spolu s nimi se objevují i obavy z jejich použití. Online portál časopisu Nature před pár dny věnoval prostor etice umělých inteligencí, ke které se vyjádřila čtveřice expertů. Jedním z nich byl i specialista na umělé inteligence Stuart Russell z Kalifornské univerzity v Berkeley, který se zajímá o autonomní zbraňové systémy.

Britský dron Taranis od BAE Systems. Kredit: Tony Garner / BAE.
Britský dron Taranis od BAE Systems. Kredit: Tony Garner / BAE.

Podle Russella teď komunity vědců vyvíjejících umělé inteligence a roboty stojí před významným etickým rozhodnutím – zda podpořit anebo odmítnout vývoj smrtících autonomních zbraňových systémů (LAWS, Lethal Autonomous Weapons Systems). Očekávání jsou prý velmi vysoká, mnozí považují systémy LAWS za třetí zásadní revoluci ve vojenských technologiích – po střelném prachu a jaderných zbraních.

Smrtící autonomní systémy jsou takové, které si vyberou cíle a zaútočí na ně bez účasti lidského operátora. Nejsou to tedy automaticky naváděné křižující střely, ani bojové drony, o jejichž cílech rozhodují pozemní operátoři, mohou to ale být třeba kvadrikoptéry vyzbrojené smrtící zbraní, které by vyhledávaly a dle svého uvážení likvidovaly nepřátelské bojovníky v městské zástavbě.

O útocích dnešních dronů rozhodují lidští operátoři. Kredit: US Air Force.
O útocích dnešních dronů rozhodují lidští operátoři. Kredit: US Air Force.


Není to prý žádné sci-fi. Všechny klíčové komponenty takových technologií už existují a stačí je jenom vhodně spojit dohromady. Smrtící autonomní systémy se tak mohou objevit za pár let a vzhledem k současné geopolitické situaci spíš dřív, nežli později. Russell upozorňuje, že hned dva programy vojenských vývojářů DARPA dávají tušit použití systému LAWS. Program Fast Lightweight Autonomy (FLA) podporuje vývoj malých vrtulníkových dronů, které by měly autonomně létat v hustě zastavěných oblastech a dokonce i uvnitř budov. V programu Collaborative Operations in Denied Environment (CODE) se zase vyvíjejí autonomní drony, které by měly zvládnout všechny fáze útočné mise za situace, kdy elektronický úder protivníka vyřadí komunikaci mezi dronem a pozemním operátorem.

Russell se jako specialista na umělé inteligence zúčastnil nedávného setkání expertů na LAWS ve švýcarské Ženevě, které se odehrálo pod taktovou Úmluvy o některých konvenčních zbraních (CCW, Convention on Certain Conventional Weapons). Dotyčná Úmluva, která omezuje užívání zbraní způsobujících nadměrné utrpení či nerozlišujících při svých účincích, v tuto chvíli zahrnuje protokoly omezující 1. tříštivé zbraně, 2. nástražné miny, 3. zápalné zbraně, 4. oslepující laserové zbraně a 5. výbušné zbytky z války (zejména kazetovou munici).

Britští vojáci v Normandii se zajatými sebedestrukčními minitanky na dálkové ovládní Goliath. Kredit: US Army.
Britští vojáci v Normandii se zajatými sebedestrukčními minitanky na dálkové ovládní Goliath. Kredit: US Army.


V debatě expertů šlo o to, jestli by měl být vytvořen šestý protokol Úmluvy CCW, který by se věnoval autonomním smrtícím systémům. Podle všeho se tam střetávaly především dva pohledy. Podle prvního z nich by se systémy LAWS měly zařadit do stejné kategorie jako biologické a chemické zbraně a tím pádem kompletně a preventivním účinkem zakázat. Druhý pohled byl pragmatický a navrhuje zařadit autonomní smrtící systémy do stejné kategorie jako přesně naváděnou munici a regulovat jejich používání.

Nevládní organizace jako Amnesty International, Human Rights Watch nebo Women's International League for Peace and Freedom nedávno spustily kampaň proti vražedným robotům Campaign to Stop Killer Robots. Dožadují se v ní preventivního totálního zákazu systémů LAWS, podobného zákazu oslepujících laserů a zákazu protipěchotních min. Argumentují tím, že pověřovat roboty zabíjením lidí je zcela nemorální.

Mnozí s nimi ale zásadně nesouhlasí. Ron Arkin z Georgijské techniky a další navrhují, že by systémy LAWS měly být považovány za novou generaci chytrých bomb. Autonomní smrtící systémy jsou v porovnání se současnými chytrými bombami přesnější a vlastně důsledněji ctí Mezinárodní humanitární právo (IHL). A když na to přijde, v čem je vlastně morálnější zabíjení lidí lidmi? Autonomní systém jen těžko zpanikaří, nebude se mstít a nesplete cíle kvůli psychickému rozpoložení. Když Ruskem vyslaní separatisté na Ukrajině omylem sestřelili civilní letadlo letu Malaysia Airlines 17 (MH17), bylo to všechno zcela pod lidskou kontrolou.

Úmluva o některých konvenčních zbraních. Kredit: United Nations.
Úmluva o některých konvenčních zbraních. Kredit: United Nations.

O lecčem svědčí fakt, že v době setkání expertů na LAWS v Ženevě totální zákaz LAWS podporovala jenom hrstka států, konkrétně Kuba, Ekvádor, Egypt, Pákistán a Svatá stolice. Zbývající země se dohadují o definicích a přiklánějí se spíše k názoru, že systémy LAWS už fakticky jsou regulovány Mezinárodním humanitárním právem (IHL). Pro odpůrce „vražedných robotů“ je kromě toho velmi problematické, že systémy LAWS jsou sestavovány z komponent, které je prakticky nemožné zakázat. Senzory, jako jsou radary, mají široké vojenské i civilní využití, software rozeznávání lidí jako cílů se prakticky neliší od spousty rozmanitých programů, používaných k rozeznávání v mnoha odvětvích a smrtící zbraně, jako například rakety vzduch-země Hellfire, jsou úplně stejné, jako ty, co se odpalují stiskem tlačítka člověkem. Tady už pro zákazy příliš prostoru nezbývá.

Jak se zdá okamžitý zákaz autonomních smrtících systémů není na pořadu dne. Jejich odpůrci by se nicméně měli mít na pozoru, aby nesehráli roli užitečných idiotů ve prospěch zemí, které ve vývoji autonomních smrtících systémů a vůbec dronů citelně zaostávají. V tomto směru existují rozsáhlé zkušenosti ze studené války, kdy Sovětský svaz používal takzvaná protiválečná hnutí jako účinnou zbraň proti Západu.



Autonomous Weapons systems Dangerous killer robots or smarter and less harmful warfare


Literatura
Nature News 27. 5. 2015, Conversation 13. 4. 2015, Wikipedia (Convention on Certain Conventional Weapons, Military robot).

Datum: 07.06.2015
Tisk článku

Související články:

Další fáze revoluce dronů     Autor: Stanislav Mihulka (22.08.2012)
Dopravní letadlo, které létá samo     Autor: Stanislav Mihulka (12.05.2013)
Budou drony námořnictva lovit teroristy anebo bojovat s Čínou?     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2013)
Odtajněn první let britského dronu Taranis     Autor: Stanislav Mihulka (17.02.2014)



Diskuze:

máme sa na čo tešiť

Miroslav Macko,2015-06-14 21:08:05

"Není to prý žádné sci-fi. Všechny klíčové komponenty takových technologií už existují a stačí je jenom vhodně spojit dohromady." ... naozaj ste si istý, že všetky? Veď súčasná umelá inteligencia je ešte v plienkach, možno UI dokáže rozpoznávať tváre s aspoň trochu prijatelnou chybovosťou, ale sme na hony vzdialený od toho, aby UI vedela čo len zbežne rozpoznávať momentálnu situáciu okolo seba. Alebo som zaspal dobu? A UI už pokročila tak ďaleko, že nejaký autonómny systém dokáže rozpoznať, že ludia okolo cielového chcípáka nie sú jeho, tiež likvidácie hodní kamaráti, ale proti ich voli držaní civilisti? Skutočne už existuje UI ktorá sa vie rozhodovať v krízových situáciách? Sú situácie, ktoré aj ten najtupší vojak vie vyhodnotiť ale UI si pri nich ani len neškrtne.
Kecy o tom, ako autonómne drony budú lietať dokonca aj v budovách a budú tam hladať a zneškodňovať chcípakopv a bude to stáť menej nevinných životov ako teraz sú vhodné len pre kongres a daňových poplatníkov.

Odpovědět

Technologická převaha a morálka

Jan Hudecek,2015-06-10 15:00:24

Jednoduchá myšlenka: Nemyslíte si, že samotné vědomí technologické převahy v sobě obsahuje nebezpečí, na která je třeba si dávat pozor? Jako třeba jako uvažování rozdílné ceny života "nás" a "jich", příliš snadné rozhodování v otázkách válčit/neválčit atd. ??

Odpovědět

Ekonomický pohled

Jiří Gutman,2015-06-09 23:15:26

Zkusme se na to podívat ekonomicky.
1) autonomní dron stojí určitě víc, než zfanatizovaný desetiletý islamista
2) naopak výroba nového dronu bude asi rychlejší
3) na druhé straně OSN a různé humanitární instituce na nového islamistu určitě přispějí
Takže to stejně bude plichta do doby, než půjdou drony snadno koupit za petrodolary

Odpovědět


Re: Ekonomický pohled

Jan Šimůnek,2015-06-10 08:16:16

1. Autonomní dron může k finalizaci cíle použít dron neautonomní, nebo místo autodestrukce střílet, vypustit nervový plyn apod.
2. Jakmile se začnou hromadně vyrábět klíčové komponenty, tak půjde dolů i cena
3. Souhlas, OSN je třeba přestat financovat z našich peněz

Tohle, myslím, bude váznout na tom, že jednotlivé mise budou muset být kvalitně naprogramované. Pokud se udělá dostatečně silné vědomostní embargo, tak budou za ty petrodolary mít nefunkční krám.

Odpovědět

důležitý článek, žel tradičně poznamenaný "dojmy" pana Mihilky

Ladislav Nešněra,2015-06-09 12:54:14

Mám rád články pana Mihulky, jako ostatně většinu příspěvků na Oslu, žel si snad nikdy neodpustí využít je k prezentování svých názorů. Je to přesně to, co mi vadí na českém mediálním prostoru. Drtivá většina novinářů předvádí jen publicistiku (prezentaci svých názorů - https://cs.wikipedia.org/wiki/Publicistika) místo zpravodajství (poskytnutí informace).
U dobrovolnické práce, jakou je přispívání na Oslu, nefinanční kompenzaci chápu, ale nezamlouvá se mi a zbytečně snižuje kvalitní příspěvek. V tom je tento "ukázkový":
- autor má, na rozdíl od vyšetřovací komise, jasno (předpokládaný konec vyšetřování je srpen 2015 - https://en.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines_Flight_17#Investigation ). Ano, zavinění je velmi pravděpodobně na straně separatistů, ale událostem by se nemělo předbíhat
- Rusko bude autorovou "oblíbenou" zemí, ale příslušníci západních protiválečných hnutí se budou divit i ušima, čí to jako byli/jsou zbraní..
Těším se na další publicistické články a snad s větším důrazem na věcnost a přesnost, která by měla být autorovi z vědecké kruhů přirozeností.

Odpovědět


Re: důležitý článek, žel tradičně poznamenaný "dojmy" pana Mihilky

Pavel S,2015-06-10 19:45:08

V té věci má jasno každý, kdo umí do pěti napočítat.

Odpovědět

Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-08 23:28:54

UMELÁ INTELIGENCIA hrozí a čas nášho "spolužitia" sa exponenciálne skracuje
Umelá inteligencia nie je robot, android ani kyborg a ani dron. Ony sú len jej nástroje!!
Neviem či Umelá inteligencia (UI) namaľuje Monu Lízu a zloží operu (nepotrebuje obdivovať a vnímať pre ňu nezmyselné výtvory podradnej inteligencie). Zdá sa, že asi nie, keďže je dokonalá a nemá cit, ale vyrobiť čokoľvek (prístroj, nástroj, svoju kópiu, ...) zmysluplné, podľa plánu a plánovaného účelu, musí vedieť sama od seba - inak to nebude UI.
Zastaví ľudskú evolúciu a sama sebe bude evolúciou.
Bude mať skoro nekonečnú pamäť, vedomie o sebe a slobodnú vôľu vyššieho stupňa ako človek.
Musí vedieť takisto vyrábať svoje repliky, teda "splodiť syna" vo všetkých konfiguráciách mobilných (s rýchlosťami všetkých stupňov i v blízkosti svetla) i statických, a to bez potreby akéhokoľvek definovaného ľudského i neľudského pohlavia, schopného ďalej decentralizovane vyrábať vlastné repliky. Naučí sa vytvárať vlastné civilizácie i jedincov schopných existovať bez nutnosti žiť v civilizácii (teda absolútne nezávislého - slobodného). Môže si na rozdiel od človeka dovoliť teleportáciu [človek teleportáciou ničí originál a vytvára identického klona, ale UI to neprekáža. To je otázka do debaty].
Musí mať cieľ - zdokonaľovať seba samu a generovať si nikdy nekončiacu fantáziu, rozmýšľať v abstrakciách, expandovať do vesmíru. Bude odolná voči smrtiacim gravitáciám i preťaženiam, žiareniu, chemikáliám všetkých skupenstiev, chladu i teplu a i ...
Keďže nemá cit, nemá ani zlobu, rozhoduje sa efektívne, chladne a dokonale racionálne.
Pravdepodobne bude skúmať človeka, kopírovať ho, zmocní sa jeho DNA a spojí ju so strojmi. Na jej rozhodnutí bude, čo s nami UI urobí, či nás umiestni do skanzenov alebo bude sledovať našu prirodzenú evolúciu vrátane všetkého biologického na Zemi.
Takto ľudská evolúcia vytvorí posledný článok "dokonalých bohov". Je otázkou, či sa to už niekde vo vesmíre nestalo.

Odpovědět


Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

,2015-06-09 00:39:19

Clovek podle me nikdy nedokaze stvorit nic inteligentnejsiho, nez je to, co stvorilo cloveka.
Pokud to stvorime a znici nas to, tak to bude pouze nas konec / zacatek.

Odpovědět


Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-09 20:26:12

Táto "tvorba" už nebude v moci človeka, bude ju už ovládať samotná UI - bude sama sebe evolúciou.
Technologická singularita je moment po ktorom sa naša civilizácia radikálne zmení. Príde v čase keď umelá inteligencia prevýši ľudskú. Od tohto momentu sa dokáže naďalej zlepšovať sama a rozdiel voči ľudskej inteligencii bude narastať. Čo sa stane potom je mimoriadne ťažké, ak nie nemožné odhadnúť. Pojem singularita ako prvý zaviedol v roku 1983 matematik Vernor Vinge. Pred ním však na tento prelom už upozorňovali Alan Turing a John Von Neuman. Spopularizoval ho a punc zákonitého vývoja mu dal Ray Kurzweil. Príchod singularity Vernor Vinge predpovedá pred rokom 2030, Ray Kurzweil na obdobie okolo roku 2045.

Odpovědět


Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Radka Sladká,2015-06-09 08:39:06

NEvím. Prozatím v přírodě vítězí ti nejcitlivější. Cit je tedy zřejmě velká síla. Myslím, že ti vaši kovoví bohové vyhynou. Pokud by něco takového bylo životaschopné, už by to tu dávno bylo.

Odpovědět


kovová božstva vykoupí etnikum přes účet

Josef Hrncirik,2015-06-09 10:22:51

Odpovědět


Re: kovová božstva vykoupí etnikum přes účet

Radka Sladká,2015-06-09 11:09:14

K pochopení vaší skvělé myšlenky mi chybí drobný detail. Co je zde podmět a co předmět? :-)

Odpovědět


možná tam chybí i přívlastek náš, čímž

Josef Hrncirik,2015-06-09 17:01:45

se skvělost zaskví v plném lesku.

Odpovědět


Re: možná tam chybí i přívlastek náš, čímž

Radka Sladká,2015-06-10 08:03:08

Nechme to raději tak. Nemusí být všechno skvělé.

Odpovědět


Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-09 20:35:25

Radko, ctiac Darwina zvíťazia tí, ktorí sa dokážu prispôsobiť. A to sa UI nemusí. Nemusí sa prispôsobovať ničomu. Dosiahne takmer absolútnu nezávislosť. Pokiaľ by absolútnu slobodu dosiahol človek samotný (bez umelej inteligencie) znamenalo by to pre neho takisto zánik druhu. __________________________________________________________
Pokiaľ chce človek žiť v spoločnosti ostatných ľudí, teda pripustiť si istý podiel závislosti na nich - musí odmietnuť dosiahnutie absolútnej slobody.
Akonáhle nezvládne skrotiť UI je to pre neho pravdepodobne znamenať tiež koniec - zánik ako druhu. Ani my sme sa nehrali s Homo neandertalensis.
U UI ide o úplne iný typ evolúcie ako ju opisoval Darwin pre biologickú prírodu.
UI bude sama sebe evolúciou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Radka Sladká,2015-06-10 11:55:45

Myslím, že evoluce se netýká jen života. Je to princip, který se uplatňuje v celém vesmíru: Co má možnost v daných podmínkách být je, co tu možnost nemá - není. A to platí i pro umělou inteligenci.

Proč myslíte, že bude UI tak nezávislá a nebude se muset přizpůsobovat? Podle mě bude zcela závislá na svém okolí stejně jako všechno ostatní. Bude rezavět, potřebovat enerigii, únosnou teplotu a vlhkost, materiál na svoji stavbu. Celá planeta si s ní bude pohrávat, jako s čímkoliv dalším tady. Ptáci si v ní budou stavět hnízda, mravenci si v ní budou dělat mraveniště, tornáda ji budou přenášet kam uznají za vhodné. Bude sice chytrá, ale ještě se uvidí kdo z koho.

Navíc pokud nebude mít city, bude postrádat to hlavní pro zachování své existence - motivaci. Nemá pud sebezáchovy. Taky se jednoho dne může rozhodnout sama sebe vypnout. Navíc, nepotřebuje to samé co my. Teda slunce, biologickou potravu, vodu. Vlastně si s ní moc nekonkurujeme. Proč by k nám tedy měla být nepřátelská? Ona může existovat kdekoliv, kde je to technicky možné. Nemusí ani zabírat moc velký prostor. Může se minimalizovat a odstěhovat se někam pod zem. Nebo na měsíc.

Proč by pro člověka znamenalo dosažení absolutní nezávislosti zánik?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-14 17:06:04

Pre UI nebude problém vyrobiť si samoobnovujúcu sa, samočiastiacu, superodolnú štruktúru ... bude skoro ako boh.
Vypnúť sa nemôže celkom, lebo dokáže vyrábať repliky nezávislé na vlastnej civilizácii.
Práveže pud sebazáchovy potláča city i u človeka a to je to pravé orechové pre UI. Pravdepodobne si ju naprogramuje a musí pritom porušiť aspoň jeden z Asimovových zákonov platných pre roboty a tým aj pre seba všeobecne a tým sa nám stane nebezpečnou.
1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo.
2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy tyto příkazy jsou v rozporu s prvním zákonem.
3. Robot musí chránit sám sebe před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním nebo druhým zákonem..


Čo s nami UI urobí je ťažké až nemožné predpovedať.
Absolútna sloboda pre človeka znamená absolútnu nezávislosť na iných bytostiach. Znamená samotu. A to je pre človeka ako sociálneho tvora SMRŤ.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Radka Sladká,2015-06-15 08:09:37

Čáry máry fuk, a máme tu samoobnovující se , samočístící, superodolnou strukturu :-)
I kdyby něco takového bylo možné vymyslet, bude to samoobnovování křehký proces, zcela jistě závislý na mnoha podmínkách, které když nebudou splněny, půjde tahle zázračná regenerační schopnost do kytek. Chytrost není všechno. Na co je člověku v poušti bez vody a navigace vysoké IQ ?

Dobře, celá najednou se nevypne, ale postupně to udělat může. KDyž není vůle žít...Co myslíte tím, že si "JU" naprogramuje? Není zřejmé co přesně myslíte. Se mnou musíte polopaticky. Pokud si představujete, že si správnou odpověď domyslím, buďtě si jistý že si ji domyslím jinak než čekáte. Jestli tím myslíte, že si naprogramuje pud sebezáchovy, tak nevím. Proč by si něco tak hrozného způsobovala? Ve světě kde zánik je součástí existence ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-15 15:46:00

Dnes sú už známe samočistiace sa povrchy pomocou nanotechnológií...
A pretože, citujem: Technologická singularita príde v čase keď umelá inteligencia prevýši ľudskú. Od tohto momentu sa dokáže naďalej zlepšovať sama a rozdiel voči ľudskej inteligencii bude narastať."
DOKÁŽE SA ZLEPŠOVAŤ SAMA!!
Je v tom obsiahnutý aj pud sebazáchovy (nepotrebuje cit, bude to strojový kód - pud).
Pretože si uvedomí sama seba. Bez toho sa o UI nemusíme baviť. Sebauvedomenie UI si kladie otázky o účele, nie o zmysle (nepotrebuje teda bohov a náboženstvo).
Pud sebazáchovy je vlastný živým organizmom.
Spĺňa UI kritérium pre definíciu života?
Prijíma a vydáva energiu (UI bez odpadu), vie sa replikovať (a obnovovať štruktúru).
*
Zánik (rastúca entropia ) je vlastná neživej prírode. U živej prírody sa vyvíja entropia (chaos, neusporiadanosť) opačne ako v neživej.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Radka Sladká,2015-06-15 16:41:38

No právě. Řekne si: "Já jsem. Mohu a nemusím být. Je jedno, kterou variantu si zvolím. Obě jsou pro mě stejně přijatelné. Můžu se zdokonalovat, ale nemusím." Do vínku asi od lidí dostane nějaké sebeobranné a sebezdokonalující se mechanizmy, kterými se bude zpočátku řídit. Otázka je, za jak dlouho se jejich vliv rozplyne nebo rozvine.

A jak říkal jeden diskutující výše, pokud některá UI přežije, bude se vyvíjet podobně jako my a já si myslím, že s velkou pravděpodobností k našemu obrazu. Tahle planeta prostě formuje bytosti určitého typu. To ale neznamená, že tu nemůžeme existovat souběžně v určité rovnováze.

Ještě by mě zajímalo, v jaké řeči si to já jsem uvědomí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-15 22:15:06

Od okamihu keď predstihne ľudskú inteligenciu nebude UI od ľudí potrebovať už nič. Absolútne nič.
UI sa nebude vyvíjať podobne ako my, pretože ona zastaví ľudskú evolúciu, tak ako savce zastavili (obmedzili) evolučné procesy nesavcov. A nebude to rozhodne k nášmu obrazu.
I naša genóm DNA je nedokonalý. Vieš si predstaviť program z ktorého odstrániš 90% a on funguje ďalej? Tak to dokonalá UI trpieť nebude.
UI už nebude formovaná našou planétou, lebo už nejde o biologický život.
Je možná i súbežná existencia, ale ako sme sa napríklad my zachovali k množstvu už zaniknutých druhov?
Aj zvieratá majú istý stupeň vedomia a dá sa povedať, že na to potrebujú reč?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Radka Sladká,2015-06-15 16:47:48

A jak to myslíte s tou entropií? Jako že u živé přírody napřed klesá a pak roste a u neživé napřed roste a pak klesá? A co by z toho plynulo? Pořád platí, že nic netrvá věčně. Nebo si myslíte, že vesmír bude čím dál organizovanější a organizovanější až do nekonečna a spolu s ním v něm bude existovat nekonečně se rozvíjející umělá inteligence, která se nemusí bát zániku?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-15 22:29:57

Entropia neživej prírody rastie (chaos a rozpad), presnejšie je neklesajúca.
Keby sa molekuly vzduchu usporiadali iba do jednej polovice a v druhej by bolo vákuum predstavovalo by to asi vysokú usporiadanosť. Ale ony sa rozptýlia chaoticky po celej miestnosti a my môžeme dýchať vzduch v každom rohu.
Z toho dôvodu bola možná aj evolúcia človeka.
Chemické prvky vo vesmíre sa ale budú rozpadať.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Radka Sladká,2015-06-16 07:56:52

Roste? Od velkého třesku už jenom roste a roste? To se mi nezdá :-) Ne že bych o tom ale něco věděla, což ale asi není nutné říkat.

Jenže zvířata si neuvědomují vlastní existenci. Takže na své myšlenky řeč nepotřebujou. Nejspíš mají v mozku jiné symboly než slova, se kterými myslí. Možná obrazy a zvuky toho co viděli a slyšeli.

A co mám v mozku já? Opravdu velkou spoustu v praxi nepoužitelných slovenských výrazů :-) Čekám, kdy se mi sny začnou zdát ve slovenčině.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-17 23:59:25

A je tam aj slovko "je neklesajúca". Vedci tvrdia , že áno a ja mám tendenciu s nimi súhlasiť. Nielen preto, že ma to učili v škole. _____________________________________
Zvieratá si uvedomujú svoju existenciu. Dokázali to pokusy so zrkadlami v prírode, tak ako Skúška škvrnou potvrdzuje u 2ročného(?) dieťaťa deň, keď i uvedomí samo seba.
Zvieratá vedia používať nástroje a majú svoj stupeň inteligencie.
Rozdiel medzi človekom a zvieraťom je v spôsobe akým sa učíme. A na tom je založené aj zlepšovanie UI sama sebou. _________________________________________________________ Snáď mi chceš povedať, že mi nerozumieš? Vo videu od Češky s nickom Mondberg Viena, kde sa v príbuzných videách vyjadruje k rôznym aspektom svojho života v zahraničí, tak v tomto videu sa vyjadruje k učeniu jazykov. Okrem jadrných výrazov, v poslednej tretine tohto dvadsaťpäť minútového videa hovorí aj toto (23:20): ... vo väčšine krajín sa väčšinou dohovorím nemecky, anglicky, španielsky, rusky, česky. Slovenčina je samozrejme veľmi podobná ale napriek tomu, ak som treba niekde v južných krajinách, napríklad v krajinách bývalej Juhoslávie, tak skôr na nich hovorím slovensky, pretože mi lepšie rozumejú ...
https://www.youtube.com/watch?v=W8mjwMPmA8w

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Radka Sladká,2015-06-18 10:47:45

Vědět, že já mám na tváři skvrnu je něco jiného než uvědomit si: Já existuji, jednou zemřu a nechci umřít. Zvířata registrují svoje emoce a vjemy, ale už neregistrují, že registrují svoje emoce a vjemy, narozdíl od lidí.


Na video s Hanah Montanou se tedy rozhodně dívat nebudu. Na ty se dívejte sám. A faktem zůstává, že komplikované je v mateřštině jednodušší než v cizím jazyce i když ten zní možná hezky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-19 19:43:28

Práve o tom to uvedomiť si sám seba. A dokážu to aj niektoré zvieratá.
Dieťa-človek, vie zistiť rozdiel medzi obrazom a realitou a teda uvedomiť si SAMÉ SEBA.
*
Na tu Montanu som narazil náhodou (výuka jazykov) a nemienim sa na ňu dívať. Zaujalo ma len poznanie Češky (a nie prvej), že nám Slovákom ostatné slovanské národy rozumejú najlepšie zo všetkých a dokonca aj Poliaci, hoci Češi si nahovárajú, že čeština je Poliakom bližšia.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Radka Sladká,2015-06-22 08:25:53

Myslím, že ne. Zvířata sami sebe vidí jako jeden z vnímaných objektů. Vnímají třeba trávu, kámen a stejným způsobem vnímají sebe. Pro mě uvědomovat si sebe sama je ale vědět, že existuji. Ne pouze vnímat, že existuji. Vědět, že mám hlad. Ne pouze cítit hlad. A na to, aby si mohli uvědomit, že mají hlad, potřebují kromě jiného znát slovo hlad a clovo cítit. A to neznají.

Tedy z toho, že vám slovákům všichni slované rozumí více než čechům usuzujete, že i Češi lépe rozumí vám, než sami sobě ? :-)Možná se vám při pohledu na Montanu zůžily cévy v mozku :-)

Ale nedivila bych se tomu, že slovanům slovenština připadá nejsrozumitelnější. Protože Slovenko je uprostřed a tudíž by logicky slovenština měla mít nejvíce shodných prvků s ostatními slovanskými jazyky. Češi jsou sice taky skoro uprostřed, ale to už jsou napůl němci :-) I temperamentem a srdečností.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-22 23:52:31

Dospelé zvieratá pri pohľade do zrkadla majú tendenciu na svoj obraz útočiť alebo voči nemu prejavujú agresiu. Po krátkej dobe ale rozlíšia, že ide o obraz ich samých a zastavia agresiu ako zbytočnú. Uvedomia si seba vo svete reality a na druhej strane rozoznajú obraz tej reality.
Hoci zvieratá používajú i nástroje, jediné, čo nás odlišuje je spôsob akým sa učíme.
A ten rozdiel nastane i medzi nami a UI - ona sa dokáže už učiť ako dospelý, nemusí prechádzať dlhým obdobím "detstva".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Radka Sladká,2015-06-23 07:54:56

Nějak si nerozumíme. Co je to za druh diskuze, když každý opakuje svůj názor a nepřidává žádné nové argumenty? :-) A nereaguje na ty předložené ?

Viděla jsem kočku, jak po svém obrazu v zrcadle roztomile švihá packou a pak ho očichává. A taky jsem viděla, že chápe, že je to jenom její obraz. Ale nikdy jsem neviděla, že by se natočila k zrcadlu ocáskem, aby viděla jak vypadá ze zadu, nebo si prohlížela svoji tlamičku. Takže bůh suď jak moc si uvědomuje sebe sama, ale moc komplexní to uvědomění nebude. Rozhodně si neřekne, aha to jsem já. Páni, já jsem ale kočka. A jaký mám krásný růžový jazýček. Takže opakuji: :-)jsou to jen elementární myšlenky a není to uvědomění sebe sama srovnatelné s tím, jak si sebe uvědomuje člověk.

Rozdíl mezi zvířaty a lidmi je velký a nespočívá zdaleka jen v učení. Hlaví rozdíl je reč a komplikovanost myšlenek které umožňuje. Už lidová moudrost věděla, jak velký význam má reč. Kdo podle tradice získal pannu? Řezbář, který ji vyřezal, krejčí, který ji dal šaty, nebo muž, který ji dal řeč? Sama vím, jak komplikované je přimět někoho mluvit. Takže to chápe každý, jenom vy to pořád nechápete.

A že se UI učí ihned jako dospělý? I novorozeně se učí ihned jako dospělý. V opačném případě by dítě dle vašich teorií nebylo člověk. Když jediný rozdíl mezi lidmi a zvířaty je podle vás v učení.

OD narození je to stále stejné. Učíš se základní stavební kameny a přidáváš a přidáváš a postupně stavíš stavbu vědomostí. Stejně jako to dělá UI. I když jediné vědomosti které mám o učení UI jsou ze dvou článků na oslu, z nichž jeden je publikován výše.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-23 17:41:15

Radko ja nikde netvrdím, že zvieratá majú ten istý stupeň vedomia o sebe ako človek , ale oni majú.
Podobne ako pri naznačovanej agresii je to aj útek, strach z napadnutia, až kým nezistia že ide o obraz, ich reality. Prestanú sa ho báť. Mačka si nikdy nebude pred zrkadlom maľovať pery. :-))
Tak ako zvieratá používajú nástroje, ale nikdy nedosiahnu manipulatívnu schopnosť ako ľudia. UI to cez svoje periférie zvládne ľavou zadnou.
Dieťa sa učí ako dieťa. A naopak adaptabilite dieťaťa sa dospelý už nikdy nevyrovná.
Ten rozdiel v učení bol potvrdený jedným geniálnym experimentom. O tom ďalej už nediskutujem.
Dieťa ako malý človek s citmi je nedokonalé a to UI nie je. UI sa bude učiť bez obmedzení a bez straty pamäte. Ľudia našťastie zabúdajú, preto sú aj nedokonalí. Preto sú aj ľuďmi. To UI nebude akceptovať. Vždy nás bude asi považovať za nedokonalých.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Jakub Klos,2015-06-11 11:53:35

Vzhledem k tomu, že jsem vytvořeny pomocí digitálního programu (DNA), tak můžeme o sobě skoro tvrdit, že jsem také jen stroje. V současné době mnohem lepší a efektivnější než ty, co dosud jakýkoli člověk vytvořil. Pak nechápu, proč by se na nás měli vztahovat jiné přírodní zákony, než na stroje. Pokud umělá inteligence dosáhne biologické úrovně nejjednoduššího mnohobuněčného organismu, patrně půjde vývoj nových inteligentních stojů podobným způsobem, jako u biologických organismů. Jen si nejsem jist, jak to vlastně je u těch biologických.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Jakub Klos,2015-06-11 11:53:36

Vzhledem k tomu, že jsem vytvořeny pomocí digitálního programu (DNA), tak můžeme o sobě skoro tvrdit, že jsem také jen stroje. V současné době mnohem lepší a efektivnější než ty, co dosud jakýkoli člověk vytvořil. Pak nechápu, proč by se na nás měli vztahovat jiné přírodní zákony, než na stroje. Pokud umělá inteligence dosáhne biologické úrovně nejjednoduššího mnohobuněčného organismu, patrně půjde vývoj nových inteligentních stojů podobným způsobem, jako u biologických organismů. Jen si nejsem jist, jak to vlastně je u těch biologických.

Odpovědět


Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Josef Šoltes,2015-06-09 15:16:18

Pokud bude UI tak dokonalá, nevidím důvod, proč by neměla být schopna pochopit emoce, city a zlobu. A třeba i lásku. Její rozhodování bude sice dokonale racionální, ale ne na úrovni dnešních psychopatů, ale spíše na úrovni nepochopitelných géniů. Rozhodně bych se absolutní inteligence nebál. Nic nám od ní totiž nehrozí, to spíš my ji zničíme.

Odpovědět


Re: Re: Nastane naša veľkolepá smrť?

Rene Mikolas,2015-06-09 20:42:11

Predpokladám, že UI bude považovať náš najväčší orgán - pokožku - za nedokonalosť samu. Ale ona pokožka, s miliardami receptorov nás pripravila na city a teda na lásku (ktorú sme prejavovali svojim najbližším a najmä deťom), nenávisť (prejavovali sme ju najmä k nepriateľom). ... a teda predstavuje nedokonalosť.
UI nemá deti a nemá ani nepriateľov.
Teda pokožku UI nemôže pre expanziu do vesmíru potrebovať. Preto asi nebude nášmu druhu prejavovať obzvlášť veľké sympatie.

Odpovědět

Výzva obyvatelům

Josef Novák,2015-06-08 15:44:35

Dne 30.2. bude ve vašem městě vypuštěna autonomní smrtící technologie. Do tohoto data se všichni obyvatelé dostaví na místně příslušnou pobočku Centra Integračních Aktivit (CIA) k implantaci identifikačního čipu. Od uvedeného data nezle pro osoby bez čipu zaručit bezpečnost a mohou být automaticky eliminovány.
Váš Pastýř

PS: Já jsem Váš majitel a vy jste můj dobytek, se kterým si můžu dělat co chci. Teď chci mít absolutní kontrolou a mám k tomu i potřebnou technologii. Kdo neposlechne, nemá v mém stádě co dělat.

Heslo dne: Absolutní kontrolou k vyšší dojivosti a světlým zítřkům!

Odpovědět


Re: Výzva obyvatelům

Josef Šoltes,2015-06-09 15:17:07

Milý Pastýři, zkus to zavést a my tě zničíme. Tvoji Vlci.

Odpovědět


Re: Re: Výzva obyvatelům

Josef Novák,2015-06-10 01:10:19

Super odpověď. Voní nadějí.....

Myšlenky Dobytka (pokud zde vůbec lze hovořit o myšlení): Bojím se Vlků. Toužím jen být krmen směsí masokostní moučky, antibiotik a růstových hormonů. Že se za to musím nechat dojit, to se dá vydržet. Ostatně můžu si po šichtě zanadávat v hospodě (nebo u lahváče na balkoně), pak se mi líp usíná.

Myšlenky Pastýře: Bravo, bravo milí Vlci, magnifico. Mé stádo se bojí Vlků, ačkoliv jste pro ně menší zlo, než-li já. Mohlo by ale reagovat podrážděně na informaci o mé absolutní moci. To oznámení o povinném čipování navlíknu na ochranu před zlými Vlky. A kdo nebude ctít, bude jim předhozen.

Odpovědět

Prostě je čestně vyzveme na souboj jadernými zbraněmi

Josef Hrncirik,2015-06-08 15:34:18

Odpovědět

AI a zbrane

Sepp Winkler,2015-06-08 14:22:09

Na začiatok trochu odľahčenia. Raz som sa zastavil na pumpe a šiel som na WC. Tam bolo plne automatizované splachovanie. Asi po dvoch minútach a dvadsiatich spláchnutiach som sa bál čo len nadýchnuť, aby neprišla ďalšia sprcha. Viem, alebo aspoň dúfam, že vojenské automatizované systémy sú omnoho, omnoho dokonalejšie, ale stále pochybujem, že sú natoľko dokonalé, aby k takémuto "preventívnemu splachovaniu" nedošlo. Rovnako môžem potvrdiť, že mnohé smart funkcie v mobilnom telefóne, tablete, PC som vypol, lebo ich "inteligencia" viac škodila, ako prospievala a stále sa mýlila. Sme prílišní optimisti pri posudzovaní schopností AI. Zatiaľ ide len o mierne rozvinutejšie automatizované stroje, rozhodne však bez čo i len primitívnych náznakov myslenia.

Ad Propaganda a Rusko: Hanbím sa a myslím si, že každý slušný človek sa musí hanbiť za toto protiruské propagandistické šialenstvo, ktoré sa momentálne šíri slovenskými a českými médiami a ktoré nachádza živnú pôdu u mnohých jednotlivcov. Nie som zástancom ani jednej strany a rovnako, ako sa mi nepáčila prítomnosť sovietskych vojsk na Slovensku sa mi teraz nepáči prítomnosť US vojsk na Slovensku. Nerozlišovanie významov komunistický, sovietsky, ruský mi príde veľmi primitívne. Dochádza k úplnému skresľovaniu histórie. A zapálení prívrženci západu by si mali uvedomiť, že poslednú skutočnú okupáciu, teda okupáciu nemeckými nacistickými vojskami, odsúhlasili práve vtedajší západní spojenci, ktorí dúfali, že sa tak vyhnú problémom a vlastne boli ochotní nacistický režim tolerovať dovtedy, kým sa netýkal ich vlastných záujmov.

Odpovědět

Petr Jíčínský,2015-06-08 14:09:46

Další díl politického školení pana Mihulky. Tentokrát dokonce s vylhaným závěrem. Jak to, že nezmiňuje tisíce civilistů v Afghánistánu a Iráku prokazatelně zabitých naváděnými drony a místo toho prezentuje názor Pražské kavárny který navíc nemá s článkem nic společného? Patrně je nutno odlišit proamerické a protiamerické oběti a zejména posilovat lásku k těm, co nás bombardují abychom nesešli z cesty světové harmonie pod vedením USA (dříve SSSR). Pan Mihulka je zástupce protiruského fanatismu po vzoru Rudého práva, proti kterému jen otočil světové strany. Nerozumím tomu, kde se to v něm bere. Každopádně pravidelná zdejší politická manifestace pana Mihulky není normální a nezbývá než doufat, že jí nepředcházely události, po kterých se zbláznil senátor McCain.

Odpovědět

Logicky krok evoluce robotu

Martin Tůma,2015-06-08 11:52:24

Rekneme si to na rovinu - nas budouci (de facto i soucasny) nepritel si vlastniho zivota nevazi a dokonce se pysni tim, ze jej polozi v sebevrazednem atentatu. Jelikoz nas prevysuje pocetne velmi vyznamne, nejen nas, ale hlavne Izrael, jsou autonomni roboti s povolenim zabijet jenom logickou reakci na tuto nerovnovahu. Maly dron schopny sebedestrukci zabit cloveka rizeny nadrizenym strojem s ulovou inteligenci v podstate dokaze vycistit mesto od kazdeho, kdo napriklad ma v ruce strelnou zbran. Ciste, efektivne, bez vedlejsich ztrat. Dalsi variantou je cuchani vybusnin, kdo bude mit u sebe vybusninu, je legalni cil. Moznosti, jak identifikovat cil, dostupnych pro soucasnou technoligii je cela rada, pokud se nyni o tom verejne bavi, znamena to, ze dotycna technologie je uz ready k bojovemu nasazeni a je potreba aby to nepritel bral v uvahu a mel se ceho bat. Mozna uz pristi cisteni Gazy od bubaku provedou tyto drony.

Odpovědět


napřed tam něco ineligentně vpašují a pak o inteligentně vyčuchají

Josef Hrncirik,2015-06-08 15:28:15

Jako ZHN v Iráku

Odpovědět

A nenápadne sa začala lll. svetová!

dušan rajninec,2015-06-08 09:52:33

Tretia epizoda svetových vojen sa začala pod názvom Vojna robotov.
len zatial o tom vie málo ludí.
Kto bude víťaz ? Ten je už jasný . kto ich vyrobí "mraky" ! Rusi a arabi to nebudú! Aspoň to nech nás teší.

Odpovědět


Re: A nenápadne sa začala lll. svetová!

Jaroslav Mrázek,2015-06-08 17:17:44

Budete mít lepší, americkou rakev. Holt pokrok je pokrok a Vaše spokojenost je důležitá ...

Odpovědět


Re: Re: A nenápadne sa začala lll. svetová!

dušan rajninec,2015-06-09 10:29:46

PS.
Vždy je lepšie zabíjať , ako byť zabíjaný!

Odpovědět


Re: Re: Re: A nenápadne sa začala lll. svetová!

Jaroslav Mrázek,2015-06-09 11:46:48

Vždy je lepší učit avzdělat, než ponechat v tupé nevědomosti a bludech (o nadřazenosti třeba náboženství, rasy, směru vývoje ...) ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: A nenápadne sa začala lll. svetová!

Jan Novák9,2015-06-20 14:53:05

Máte pravdu, běžte teda na blízký východ a řekněte jim tam že Islám je blud a prorok byl pitomec. Jsem zvědavý jak dlouho to přežijete.

Odpovědět

Dovolím si upozornit

Jan Šimůnek,2015-06-08 09:48:17

na starší práci Stanislava Lema "Vyšetřování", kde hrdinové (mimo mísu hlavního děje) diskutují o autonomně odpovídajícím systému balistických raket s jadernými hlavicemi. Dospívají k závěru, že odstraňování lidského faktoru povede ke zvýšení spolehlivosti a rychlosti, takže když omezí lidský faktor jedna strana, bude druhá nucena udělat totéž, potom ta (nebo ta druhá) ho omezí ještě víc atd. až nakonec na obou stranách tehdejší studené války budou stát na lidech zcela nezávislé automatické systémy, vybavené "pravomocí" začít válku odpálením raket s jadernými hlavicemi.
Obávám se, že zde půjde o velmi podobný vývoj (k jakému nakonec nedošlo jen proto, že studená válka na to skončila moc brzy). Prostě použití těchto strojů bude výhodné, kdo je nenasadí, přijde o taktickou nebo i strategickou výhodu, takže je nakonec nasadí všechny strany, byť třeba ilegálně.

Odpovědět


Re: Dovolím si upozornit

Jaroslav Mrázek,2015-06-08 17:21:09

Takže naprosto jistý konec lidstva s jedním vadným čidlem, co chytí protuberanci na Slunci, odpálí to, druhá strana taky a už ten smrtonosný déšť nikdo nezastaví .... o co humánnější je konec jedné scifi povídky, kdy poslušné pluky robotů poslechly svého člověka, když řekl "vlezte mi na záda..."...

Odpovědět


Re: Re: Dovolím si upozornit

Jan Šimůnek,2015-06-10 08:10:23

Oni řekli "vlezte NÁM na záda". A je to IMHO taky dílo Stanislava Lema.

Odpovědět


Re: Re: Re: Dovolím si upozornit

Jan Hudecek,2015-06-10 14:31:07

Ještě víc se mi líbí konec jedné povidky z Kyberiády (stejného autora), kde slovutní konstruktoři Trurl a Klapácius použili k odvrácení války Gargantuův efekt (propojení jednotek vojáků do větších celků za účelem zvýšení inteligence) :-) Doporučuji!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Dovolím si upozornit

Jaroslav Mrázek,2015-06-11 20:28:08

A co Stanislav Lem - Nepřemožitelný . ? Neživá evoluce, miliardy prvků se spojují k větší inteligenci a vytváření magnetického pole, které vymaže intelekt nepřítele a ten "zdětinští" a neschopen se o sebe postarat zahyne....

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Dovolím si upozornit

Jaroslav Mrázek,2015-06-11 20:28:12

A co Stanislav Lem - Nepřemožitelný . ? Neživá evoluce, miliardy prvků se spojují k větší inteligenci a vytváření magnetického pole, které vymaže intelekt nepřítele a ten "zdětinští" a neschopen se o sebe postarat zahyne....

Odpovědět

AI

Mojmir Kosco,2015-06-08 07:37:14

v podobě vraždicích botů je mnohem výhodnější pro ty odbojné skupiny proti kterým jsou tvořeni . Otázkou je nejen samoregulace ale i schopnost opravy vlastního " úsudku " při zásahu a pod. Jinak mezi LAWS bych počítal i systémy na bývalé východoněmecké hranici

Odpovědět


General ATOMICS určitě nebude klamavá reklama

Josef Hrncirik,2015-06-08 09:08:34

Odpovědět

zajaté sebedestrukční minitanky byli politicky přeškoleny

Josef Hrncirik,2015-06-08 07:21:01

Odpovědět


Re: zajaté sebedestrukční minitanky byli politicky přeškoleny

dušan rajninec,2015-06-08 09:54:53

Tanky Goliath neboli jediné zbrane toho typu ktoré malo Nemecko ? Malo aj z TV kamerou riadenú bombu , napríklad.

Odpovědět


Byli také zajaty a politicky přeškoleny i s konstruktéry (?destruktéry)

Josef Hrncirik,2015-06-08 15:31:41

Odpovědět

umělí inteligenti zlikvidují každého

Josef Hrncirik,2015-06-07 15:34:04

bez dostatečně velké dolarové půjčky optimálně lokalizovaným jaderným úderem přiměřené ráže, vždy v předstihu.

Odpovědět

Omluva

Jan Jančura,2015-06-07 13:59:19

Omlouvám se za překlepy, moc rychle jsem to odeslal.

Odpovědět

Jse zase jen o zisky

Jan Jančura,2015-06-07 13:56:49

O tom, že za sestřelením civilního letounu je Rusko, není prozatím žádný důkaz, resp. že i po roce se ho nepodařilo vyrobit. I kdyby teď přišel, už mu nikdo soudný nebude věřit.

Jinak po více než 20. letých zkušenostech s programy předních SW firem jsem naprosto jistý, že to nemůže dobře fungovat. Většinou inteligentní funkce v SW mi dělají něco jiného, než potřebuji.
Navíc jak rozezná umělá inteligence teroristy v civilu od "obyčejných" civilů, když se i dnes často stává, že drony řízené lidmi zasáhnou civilisty. Chytří teroristé (a to určitě jsou. když s úspěchem vzdorují "po zuby" vyzbrojené USA armádě)se samozřejmě za civily budou úmyslně vydávat, takže obětí mezi skutečnými civily zase vzrostou. To vše zase budou jen politováníhodné vedlejší ztráty.
U umělé inteligence ještě přibude další výmluva - my jsme to nezpůsobili - to ta umělá inteligence.
Souhrnně řečeno jde zase jen a jen o zisky zbrojařských firem a zejména jejich majitelů.

Odpovědět


Re: Jse zase jen o zisky

Milan V,2015-06-07 14:32:06

Samozřejmě se předpokládá, že každý spořádaný občan bude mít implantovaný rádiový odpovídač kombinovaný s GPS.

Odpovědět

Hmmm....

Jaroslav Pokorný,2015-06-07 12:29:39

"Když Ruskem vyslaní separatisté na Ukrajině omylem sestřelili civilní letadlo letu Malaysia Airlines 17 (MH17), bylo to všechno zcela pod lidskou kontrolou."


Jaké jsou důkazy, že "separatisté" na východní Ukrajině jsou/byli vysláni Ruskem?

Odpovědět


Re: Hmmm....

Jiří Eimotan,2015-06-07 14:09:03

Důkazů netřeba žádných. Rus je přece špatný za každé situace, i když je v něčem klidně nevinně.

Odpovědět


Re: Re: Hmmm....

Jan Novák9,2015-06-07 14:26:14

Zajisté, soudruhu. Vladimír Putin se určitě stal důstojníkem v socialistické KGB pro své pacifistické názory. Rusové nemají vůůůbec žádnou rozpínavost v historii. Naopak, každý soudruh pod vedením Socialistické Internacionály přece ví že Rusové odjakživa respektovali právo na sebeurčení (ale jenom podle diktátu z Moskvy)

Odpovědět


Re: Re: Re: Hmmm....

Jiří Eimotan,2015-06-07 16:45:31

No sice by mě to mělo nechat klidným, ale přece jen mě nějaké škatulkování a nazývání "soudruhem" leze na nervy. S komunismem, rusem, či jinými skupinami nemám pranic společného. (Pochopitelně bych si pro emigraci vybral slavnou USA nežli Rusko.) Rusko činilo/činí a neobhajuji je, to ale neznamená, že když je někde nějaká nejasnost a automaticky se to bez řádných důkazů hází na nepohodlné, že je to OK.

Odpovědět


Re: Re: Re: Hmmm....

Štefan Bognár,2015-06-07 18:20:39

Tých 800+ vojenských základní po svete patrí Rusom či USA ? Rusi majú možno 3 mimo svojho územia. Tie vojny, neodsúhlasené v OSN, v rozpore s medzinárodným právom, robia Rusko či USA ? Ten ročný finančný rozpočet, ktorý dávajú USA do zbrojenia je väčší ako suma všetkých rozpočtov ostatných krajín Zemegule. Takto sa správa pacifista či hegemón ?

Nemám nič proti kritike Ruska. Ešte má čo doháňať, aby sa stalo demokratickou krajinou. ( Tým netvrdím že na západe skutočná demokracia existuje.) Ale netvárme sa že USA a aliancia NATO je nevinná.

V súvislosti s pádom lietadla na Ukrajinou si možno málokto spomenie že presne v ten deň sa vracal Putin lietadlom z viacdňovej medzinárodnej konferencie, z Južnej Ameriky. Kde sa dohodlo o vzniku "centrálnej banky" krajín BRICS. Čo samozrejme je ďalším klincom do rakvy dolára čo by svetovej rezervnej meny.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Hmmm....

Jakub Matouš,2015-06-07 20:21:52

A neměl by jste pro pořádek ještě dodat ostatní Ruské verze. Že letadlo sestřelil Ukrajinské stíhačky (který nemají potřebnou dostupnost), nebo že byli na palubě mrtvoly, či pasažéři ztraceného Malajského letadla. Skutečnost je že většina důkazů ukazuje přímo na Separatisty a nepřímo na Rusko. To koneckonců potvrzuje i Rusko tím že vydává řadu protichůdných teorii, aby zastřelo pravdu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Hmmm....

Miroslav Stuchlík,2015-06-07 22:38:22

Hlavně, oni se ti "separatisti", (tj. ruští vojáci a místní magoři) sami pochlubili, že sestřelili ukrajinské letadlo. Když zjistili o co šlo, stáhli informaci z FB a začali mlžit, vytvořili desítky "teorií", aby si prosťáčci řekli, že se to zjistit nedá. Dá a je v tom celkem jasno.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Hmmm....

Daniel Horvath,2015-06-08 00:17:36

Prosim Ta vrat sa na slovensky bulvar, pripadne medzi svoju rusofilnu pakaz a nerob hanbu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Hmmm....

dušan rajninec,2015-06-08 12:56:47

Bohužial , pre neho , on sa nemá kam vrátiť , lebo aj na Slovensku je jeho trollovský názor v menšine!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Hmmm....

Fresco None,2015-06-08 13:11:55

hanbu si tu robíš ty

Odpovědět


Re: Re: Re: Hmmm....

Jaroslav Mrázek,2015-06-08 17:24:26

Ještě jste zapomněl, že CIA už nezvratně dokázala, že J.F Kennedyho zastřelil prakem pionýr Vladimír Putin...

Odpovědět


Re: Hmmm....

Jiri Novak,2015-06-08 12:35:29

https://www.youtube.com/watch?v=0y_5ahpMshw

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz