V blízkém vesmíru nejsou pokročilé technologické civilizace  
Tvrdí to analýza rádiového a středního infračerveného záření v blízkých galaxiích. Technologicky vyspělí vetřelci se naštěstí jen tak neobjeví.

S technologicky vyspělými civilizacemi v naší blízkosti to nevypadá dobře. Kredit: Danielle Futselaar / ASTRON.
S technologicky vyspělými civilizacemi v naší blízkosti to nevypadá dobře. Kredit: Danielle Futselaar / ASTRON.
Naše dosavadní zkušenosti s vědeckým a technologickým pokrokem naznačují, že čím pokročilejší je nějaká civilizace, tím nápadnější ve vesmíru by měla být a tím spíše bychom ji měli odhalit. Nikolaj Kardašev ve své slavné Škále rozvoje civilizací popisuje civilizace typu I, které zpracovávají energii celé své planety, civilizace typu II, co zužitkují celou hvězdu a také civilizace typ III, které používají energii celé domácí galaxie. A právě technologicky nesmírně pokročilé civilizace typu III, které se prakticky vymykají našemu chápání, by měly těžit energii celých galaxií v takovém měřítku, že bychom je teoreticky mohli objevit i my – z jejich pohledu naprostí primitivové v době kamenné.
Michael Garrett. Kredit: ASTRON.
Michael Garrett. Kredit: ASTRON.

Jde o to, že pokročilé galaktické civilizace by měly vytvořit takové množství odpadního tepla, že bychom to měli být schopni vyčíst ze záření galaxií či hvězd. Pokud se nepleteme, tak by takové teplo pokročilé civilizace mělo být patrné na středních vlnových délkách infračerveného záření. Před necelým půlrokem jsme na OSLU představili výzkum týmu Jasona Wrighta z Centra pro exoplanety a obyvatelné světy Pensylvánské státní univerzity. Wright a spol. prohledali 100 tisíc blízkých galaxií, vytipovali několik set z nich s neobvykle intenzivním zářením v oblasti středních vlnových délek infračerveného záření a nakonec dospěli k závěru, že všechny tyto případy jsou obstojně vysvětlitelné přirozeným zdrojem záření.
Jason Wright. Kredit. Pennsylvania State University
Jason Wright. Kredit. Pennsylvania State University

Na studii Wrightova týmu teď navázal Michael Garrett z Nizozemského institutu pro radioastronomii ASTRON a Leidenské univerzity. Analyzoval rádiové záření galaxií nejnadějnějších na středních délkách infračerveného záření a zjistil, že jejich záření lze objasnit známými astrofyzikálními procesy. Soustředil se zejména na vztah mezi středními délkami infračerveného záření a rádiovým zářením (mid-infrared radio correlation). Pokud úroveň rádiového záření galaxie odpovídá astrofyzikálně předpovězeným hodnotám z tohoto vztahu, tak pozorované infračervené záření nejspíš nepochází z mimozemských továren, ale z horkého mezihvězdného prachu, například z hvězdných porodnic.

Garrett ještě není úplně hotový, protože pár galaxií s nadějným infračerveným zářením se přece jenom odchyluje od předpovězených hodnot vztahu mezi infračerveným a rádiovým záření galaxie. Zároveň ale neočekává zásadní překvapení. Všechny takové galaxie se zatím v detailnějším zkoumání ukázaly jako vysvětlitelné běžnými astrofyzikálními procesy. Je tudíž velmi pravděpodobné, že to takhle dopadne i ve zbývajícch případech. Garrett také plánuje pátrat i po civilizacích typu II, které by měly změnit chování jednotlivých hvězd. Může na to použít stejný postup, jako při pátrání po galaktických civilizacích.
Logo ASTRON.

Podle Garretta bylo závěrem původní studie Wrightova týmu, že pokročilé civilizace typu III jsou v blízkém vesmíru přinejmenším vzácné. Garrettova analýza jde dál a tvrdí, že takové civilizace ve sto tisíci blízkých galaxií prakticky nejsou. Sám Garrett přiznává, že je to pro něho docela úleva. Můžeme teď spát o něco klidněji a nemusíme se třást strachy, že skončíme jako původní obyvatelé Ameriky nebo Austrálie. Na druhou stranu je prý ale znepokojující, že jsme žádnou pokročilou civilizaci nenašli. Znamená to, že v našich úvahách o povaze vesmíru a civilizací je někde něco špatně. Pokročilé civilizace možná z nějakého důvodu vůbec nevznikají. Anebo vznikají a dovedou tak rafinovaně hospodařit s energií, že jim nevzniká skoro žádné odpadní teplo, které bychom mohli objevit. A je tu ještě možnost, že takové civilizace prostě nechtějí, abychom je objevili. Nesmírně technologicky vyspělá civilizace typu III by se jistě dokázala zamaskovat před našimi zvědavými zraky. 


Literatura
Netherlands Institute for Radio Astronomy 16. 9. 2015, Astronomy & Astrophysics 581: L5, Wikipedia (Kardashev scale).

Datum: 18.09.2015
Tisk článku

Související články:

Prozradí se inteligence u cizí hvězdy těžbou asteroidů?     Autor: Stanislav Mihulka (05.05.2011)
Jak najít cizince v cizí galaxii?     Autor: Stanislav Mihulka (31.07.2012)
Prohledání 100 tisíc galaxií neobjevilo žádné stopy pokročilých civilizací     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2015)



Diskuze:

Sepp Winkler,2015-09-22 17:06:18

Celá Kardaševova škála mi pripadá ako banketový žart rovnako, ako nedávno diskutovaný Fermiho paradox. To zvyšovanie energetickej náročnosti je príliš exponenciálne a v podstate sa opera len o hierarchiu štruktúry hmoty vo vesmíre (planéta - hviezda - galaxia). Tie skoky sú príliš veľké a nikde nie je žiadne opodstatnenie, že by vyspelá civilizácia mala a mohla zužitkovať energiu celej galaxie. Čo by s ňou robila, čo by robila s obrovským množstvom odpadného tepla, ktoré by mala podľa tejto štúdie produkovať? Ako by potom zabránila ohrozeniu samej seba? Navyše ani vývoj k takejto úrovni nemusí byť jednoduchý a môže vyžadovať viac času, ako jej vesmír poskytuje. Zoberme si len, že hypotetická civilizácia, ktorá by dokázala pravidelne a zmysluplne využívať svoju obežnicu (ako my nedokážeme Mesiac) a osídliť ju, by bola stovky rokov pred nami (my sa na Mesiac dokážeme ledva dostať). Využitie celého planetárneho systému by už znamenalo tisíce rokov pred nami a využitie blízkych hviezd a ich systémov môže pokojne znamenať stovky tisíc rokov pred nami. K využitiu celej galaxie asi nikdy ani nedôjde. Navyše opäť ten príšerný antropocentrizmus tejto štúdie. My vlastne hľadáme sami seba a divíme sa z vesmírneho hľadiska po mikrosekunde hľadania, že sme nič nenašli a urputne krútime hlavou, že teda určite nič nie je. Pravdepodobnejšie vidím, že vesmír obsahuje množstvo pomerne vyspelých civilizácií, rozhodne ale nie typu III, skôr takých, čo obhospodarujú blízke vesmírne okolie a o tých sa asi tak skoro so súčasnými technológiami nedozvieme.

Odpovědět


Re:

Miňo Demovič,2015-10-18 21:46:54

To si nemyslim. Staci, ak vedci vynajdu umelu inteligenciu, co sa pravdepodobne stane uz coskoro. Ak sa tato umela inteligencia bude sama vylepsovat, nebude mat hranice, jej rozvoj sa bude neustale zrychlovat a coskoro bude mat kapacity, aby vypocitala pohyb kazdeho atomu na tisice rokov dopredu. Ak by sme disponovali takouto inteligenciou, nie je pre nas uz nic prekazkou. Resp. pre tu inteligenciu, kedze pochybujem, ze by sme boli sucastou pribehu.

Odpovědět

Celý energetický koncept " civilizace typ III, které používají energii celé domácí galaxie "

Anton Matejov,2015-09-19 09:47:35

pokladám za pochybný.
1.Ľudstvo vynakladá veľké prostriedky do vývoja termonukleárnych elektrárni. Ak to zvládneme budeme vlastne potrebovať energiu celej galaxie?
2.Galaxia má asi aj tmavu hmotu a tmavu energiu, ktoré tvoria v našom vesmíre asi 95 %
energie. (alebo neplatia všeobcné Všeobecná teoria relatívity ale iba lokálne.)
Supercivilizácia vyspelosti typu 3 by skôr mala vedieť spracovať niečo z 95 % energie tmavej hmoty a tmavej energie. Tam sme ale v zúfalých začiatkoch a zatiaľ nevieme ani z čoho sa skladá. Vieme akurát, že sa prejavuje gravitačne a nie je zložená s atómov.
Teda celý predpoklad využívaju energiu celej domácej galaxii bol tvorený Nikolajom Kardašovom bez znalosti o tmavej hmote a energie.Ak chcú niečo v tomto koncepte civilizácii 3 skumať mali by začleniť do toho aj možnosť prvkov tmavej hmoty a tmavej energie.
3...Nesmírně technologicky vyspělá civilizace typu III by se jistě dokázala zamaskovat před našimi zvědavými zraky...
Áno vysokopravdepodobná možnosť. Aj armády naších veľmoci horučkovito pracuju na Stealth technologiach na neviditeľnosti.Armády naších veľmoci pracujú aj na neviditeľnosti v infračervenom spektre.
Civilizácie typu 3 musia brať na zreteľ aj riziko, že kontakt napríklad s nami by mohol byť pre nás zničujúci. Naše veľmoci nedaju svoje jadrové technológie nejakému kmeňu v pralese. Čo dorabali kvôli tomu napríklad s Iránom.V Iraku a Sýrii preventívne zbombardoval jadrový program za tichého suhlasu Západu a Ruska Izrael.
Predstavte si čo by sme asi pýtali od civilizácii typu 3. Nové technológie.
Predstavte si že by nám ich aj dali. Každý človek alebo drvivá väčšina by disponovala s technologickými hračkami o sile niekoľkých jadrových hlavic v TNT. A čo na to rôzni diktátori, teroristi, náboženskí fanatici, sebevrahovia, mafie a podobne? Veď by sme sa asi na našej Zemi veľmi rýchlo vyhladili. Ľudstvo ešte nemá vyriešené vzťahy medzi sebou navzájom, a právne ešte nie je pripravené na nové supertechnológie. Zatiaľ sa len učíme žiť so zbraňami hromadného ničenia.Ale tak riadne si neveríme, že budujeme aj rôzne miliárdove protirakétové štíty a podobne. Embargami a podobne sa snažíme zabrániť vyvoj zbrani hromadného ničenia ostatným štátom a národom.
Okrem toho prečo by si civilizácie typu 3 narobili možnú konkurenciu? USA stopli dodávky nových mikročípov Intel a uvádzali obavu, že Čína ich použije na stavbu superpočítača na simuláciu jadrových skúšok. Teda nebezpečne by asi bolo dať aj ľudstvu pokročilé vypočetné systémy.
Keby nám aj tie nové technológie nedali a iba snami nejako komunikovali. Museli by počítať s možnostiami, že by sme sa uzbrojili a ekonomickí a ekologicky skolabovali. Celou históriou ľudstva sa valí špehovanie. Už za Strej Rímskej ríše ukradli mnisi Čínskej ríše tajomstvo hodvábu a porcelánu. Rusi ukoristili za druhej svetovej cenné poznatky o vývoji atómovej bomby a mohli ju strážiť v púšti aj dvadsať tisíc agentov FBI. Nemcom a Japoncom až okolo 1990 začalo zapaľovať s odtajnených dokumentov, že spojenci im počas druhej svetovej dešifrovali kódy. A to dnešné špehovanie obludných rozmerov. Keď Amenesty píše, že Americká NSA malá oprávnenie monitorovať v 196 krajinách na celom svete a v roku 2013 snímala a archivovala 5 miliárd údajov o polohe mobilov a 42 miliárd údajov s emailov a histórie webu a podobne. V Cíne sa údajne okolo tiež roku 2013 podieľalo iba na špehovaní Internetu cez 2 miliónov pracovníkov.Aký stav je dnes? Už pomaly nie je týždeň aby neprepukli nejaké aféry okolo špehovania, heckovania aj bánk korporácii a podobne.
Ja mám obavy že spejeme do novodobej inkvizícii a superšpehovacej demokrácii, kde budú vládnuť mocní napojení na špehovanie. Ja ľutujem nastupujúce generáciu a mládež.
Teda civilizácie typu 3 musia počítať s možnosťou že by pred nami neustrážili mnohé tajomstva. Najlepšie sa pred nami skryť.
4. K podobným úvaham som dospel aj v prípade umelej inteligencie.
U civilizácii typu 3 už ide predpokladať schopnosť vyvinuť umelú inteligenciou.
Supercivilizácie môžu byť stvorené s civilizácii nášho typu. Tie budú mať asi iné priority, potreby, časové škály existencie.
Už som upozorňoval že hľadať mimozemštanov podľa toho či sa nachádza exoplanéta v zelenej zóne - tam kde je voda v kvapalnom stave je ošidné. Ak ľudstvo stvorí s naších čoraz lepších PC umelú inteligenciu, tu asi nebude veľmi trápiť ekosystémy s vodou v kvapalnom stave. Môžu existovať aj v ekosystémoch ktoré by boli pre ľudí smrtiace.
Ale aj Elon Musk a Hawkink sa nedávno pripojili k varovaniu pred stvorením umelej inteligencie, ktorá nemusí dobre pochopiť ľudstvo. Varujú neustále aj rôzni autori sci-fi. Objavili sa štúdie že zďaleka nebudú stačiť im vložiť 3 asimové zákony.
Teda dospel som k názoru, že ak stvorime umelú inteligenciu najlepšie sa bude pred nimi skryť. Stvoriť im ich digitálny svet-vesmír. Dať im nejaké desatoro prikázani. A jedno bude asi znieť v štýle...Nevezmeš meno Božie-Ľudstvo nadarmo!
Aby sme neriskovali možný prevrat, špehovanie.
Tých lepších u ktorých dospejeme k názoru, že nebudú predstvavovať pre ľudstvo nebezpečie môžeme neskôr reštartovať do nového života neba.
Tento problém supercivilizácie 3 stupňa asi dobre poznajú.

Odpovědět

A kdo nám tedy poskytne bezúročnou pújčku Quard hasan?

Josef Hrncirik,2015-09-19 09:05:02

Odpovědět

Jejich lodice jsou stealth

Josef Hrncirik,2015-09-19 08:36:13

Odpovědět

Váš vesmír

Martin Nitram,2015-09-18 20:47:32

je kratší než brzdná dráha našich lodí.

Odpovědět

IQ

Jan Kment,2015-09-18 20:25:43

Jaký má smysl takto radikálně přibližnými metodami hledat něco, co si ani neumíme představit. O co je takovýhle výzkum kritickému myšlení blížší než třeba homeopatie?

Odpovědět


Re: IQ

peto peto,2015-09-18 23:19:16

Podľa môjho názoru, nie je dôležité či je táto teória/metóda založená na správnych predpokladoch (akým spôsobom sa vyspelé civilizácie prejavujú) ale dôležitejšie je, aby sme ju preskúmali.
Ľudstvo už skúmalo aj viac extravagantné teórie a predsa sa ukázalo, že niektoré z nich dávajú prekvapivo zaújmavé výsledky.
Možno nakoniec výsledkom tohoto pozorovania nebude objav ďalšej civilizácie ale "funkčná" teória všetkého :-)....

Odpovědět


Re: Re: IQ

Jan Kment,2015-09-18 23:38:38

Samozřejmě, vědě může prospět jakékoli duchaprosté tápání vč. homeopatie! :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: IQ

Milan K,2015-09-19 15:00:33

Nu co, umělá zaměstnanost.

Odpovědět

Všude dobře...

František Dobrota,2015-09-18 13:47:42

Jsou schovány za horizontem událostí.

Odpovědět

Moc brzy

Libor Zak,2015-09-18 13:19:37

1) Většina zkoumaných galaxií je miliony světelných let daleko. Takže průzkum nereflektuje stav nyní, ale před miliony let. Naše civilizace se vyvinula za nějakých 10 000 let a ta technická dokonce za nějakých 200 let. Do té doby náš svět poháněl jen vítr, voda a koňská síla. Možná už tam teď jsou.

2) Podle jisté a dobře podložené teorie musí nejdříve vzniknout hvězdy druhé a třetí generace, které dokáží při vyprodukovat i nějaké těžší prvky, než jen helium. Ty vznikají především při výbuchu supernovy. Tato teorie říká, že teprve poslední generace galaxií a hvězdných systémů má dostatek té správné hmoty, aby v ní mohl vzniknout život, jak ho známe.

3) Vývoj vyšších forem života trval na zemi miliardy let a inteligentní život schopný abstraktního myšlení a přetváření prostředí za tu dobu vznikl patrně jen jednou a teprve nyní se dostal do fáze technického pokroku.

4) Co nás vede k tomu, myslet si, že jinde je to jinak? Pokud je, či byl inteligentní život a sám se zcela nevyhubil, nebo nezanikl vlivem přírodní katastrofy, tak vůbec nemusí být technicky tisíce, či miliony let před námi. Prakticky je dost pravděpodobné, že buď bude primitivnější, nebo na podobné úrovni. Maximálně před námi bude mít mírný náskok. Star Trek měl nakonec možná v tomto pravdu.

5) Pokud by skutečně existovala Galaktická civilizace. Což může nakonec přeci jen být pravda. Tak co nás vede k tomu, že budou využívat energii vesmíru nám představitelným způsobem? Mohou existovat energetické zdroje, jaké si ani neumíme představit. Vesmír nemusí být jen to co vidíme, teorie multivesmíru složeného z mnoha dalších vesmírů je velmi populární i mezi Fyziky. Nebo mohou umět využít energii bezeztrátově. Nebo si snad myslíme, že budou energií slunce zahřívat nádrže s vodou a párou pak budou roztáčet generátor, přičemž většinu tepla vypustí komínem, tak jak to děláme my? Musí to jít přece lépe.

Odpovědět


Re: Moc brzy

Vít Výmola,2015-09-18 13:26:10

1) Nějaký milión let sem nebo tam je naprosto nicotný ve škálách, na kterých se pohybujeme a to jsou miliardy let. Žádné konkrétní období +-miliarda let od současnoti není vhodnější nebo méně vhodné pro vznik života, případně civilizace.

... čímž padají i body 2)3)4)

Odpovědět


Re: Re: Moc brzy

Petr Kr,2015-09-18 14:38:29

Ano, civilizace potřebuje celkem s vytvořením podmínek cca 10mld. let a my tu řešíme, že je nějaká galaxie 1mil. let daleko a za tu dobu už vynalezla televizi a nebo alespoň rakety a došla do stádia III. generace. Na to možná bude potřeba trošku více času a taky mne děsí, k čemu by nějaká civilizace potřebovala energii celé galaxie. Já nějak nevěřím na ten ohromný spotřebič, který likviduje jednu galaxii za druhou a generuje cosi pomíjivého nebo další vesmír?

Odpovědět


Re: Re: Re: Moc brzy

Anton Matejov,2015-09-19 12:25:26

...ohromný spotřebič, který likviduje jednu galaxii za druhou a generuje cosi pomíjivého nebo další vesmír?...

Napríklad premeňajú našú hmotu skladajúcej sa s atómov na tmavú energiu.
Tmava energia spôsobuje zrychľujúcu sa expanziu nášho vesmíru.
A naší astronomovia a fyzici sú šokovaní a nechapajú v súčasnosti, kde sa berie energia na zrýchľujúcu expanziu nášho vesmiru?
Možno premieňaju antihmotu na tmavú hmotu. A naši fyzici, astrónomovia nevedia pochopiť z čoho vniká tmava hmota? Veď sa doteraz dohaduju iba o tom z čoho sa vlastne tmava hmota skladá? A vôbec nevieme kam sa podela časť antihmoty? Kde zmizla?
Možnosti je viacej ako je v súčasnosti schopná vyprodukovať naša fantázia.
Veď keby niekto predpovedal okolo 1990 exoplanéty na dráhach niekoľko násobne bližšie ako dráha nášho Merkura by ho pokladali za blázna. Veď tak blízko planete nemohli vzniknuť. Tam su nestabilné dráhy a rýchlo by skončili vo svojej materskej hviezde.
Ale simulácie na superpočítačov a objavy exoplanét nám rýchlo rozbili naše staticke predstavy.
Nakoniec aj v iných vedných oborov. Genetici zistili, že muži boli okolo 4000 - 8000
na vymretie. Keď som to rozprával v rýchliku kamarátovi začali sa po mne začudovane pozerať, čo to vykladám za šialenstva?
No Archelogovia zasa objavili nejakých našich predchodcov Homo Náledi (hviezdný človek)
A už si musia riadne poopraviť tie predošlé teorie o naších predkov a historie.
Alebo podľa, na štýl Moorovho zákona,
narastania zložitosti života sa pokúšali niektorí vedci vypočítať vek života. Vyšlo im že život je starši ako 10 miliárd rokov!
Teda život je asi riadne starší ako naša Zem a Slnko!
Máme tomu veriť alebo niečo tu riadne v našich znalostiach nesedí?

Odpovědět


Re: Moc brzy

Marek Fucila,2015-09-18 14:09:12

Dovolím si sem pridať odkaz na dobrý článok, ktorý v diskusii k inému článku uviedol Vít Výmola:
http://www.astro.cz/clanky/ostatni/fermiho-paradox.html

Vaša predstava je asi najbližšie k odpovedi "sme prví".

Odpovědět


Re: Moc brzy

Ondi Vo,2015-09-18 14:16:14

K bodu 2: ano, to je v současnosti běžná představa, že vzniku technické civilizace musí předcházet vznik tzv. "kovových" planet (typu Země - s železným jádrem, s velkým podílem těžkých a pomalu se rozpadajících pvků). Problém je v tom, že existují pouze počítačové modely za jakých okolností k tomu dojde.
Zkrátka se předpokládá, že náš Sol system patří do třetí, nebo čtvrté generace. Vesmír má podle rodného listu 13,8 miliard let, super-super-super novae první generace se zažehly po několika milionech let a trvalo jim to po explozi rovněž krátkou dobu, takže první generace netrvala dlouho, možná jednu, možná dvě miliardy let. Ale tohle nevylučuje existenci menších super novae s delším životem hvězdy. Dále se neví, jestli tahle první generace nemohla někde vyprodukovat už dostatek kovového materiálu. Neví se to a počítačové modely jsou produkt lidí a doposud získaných poznatků.

K bodu 3: I s tím předpokladem (nebo spíš odhadem), že na vývoj technicky vyspělé civilizace je zapotřebí 4,5 miliardy let po akreci prašného disku ve vesmíru do planetárního systému, vycházíme z nám známých, tedy pozemských faktů. To pochopitelně nevylučuje intenzivnější, nebo pozvolnější vývoj života.

Myslím si, že hypotézy o vzniku a existenci ETI zůstanou hypotézami, dokud nebudou nějaké důkazy. Zůstanou tedy prostorem pro spekulace a prostorem, ve kterém se může vydovádět lidská fantazie. V 19. století se měřila technická vyspělost státu podle zakouřeného ovzduší, podle počtu kouřících komímů a zaneřáděných řek. Dnes se snažíme o opak. Mnohým začíná vadit i světelné znečištění a elektro-smog. Planeta obydlená vyspělou civilizací se tedy může jevit z venčí jako neobydlená.

Odpovědět


Re: Re: Moc brzy

Anton Matejov,2015-09-19 19:56:06

... Dále se neví, jestli tahle první generace nemohla někde vyprodukovat už dostatek kovového materiálu...
Dá sa predpokladať že niekde vo vesmíre vznikli už s prvej generácie ostrovčeky s dostatkom kovového materiálu. Teoria chaosu, alebo pravdepodobnosti pripúšťaju aj také varianty.

Dá sa predpokladať že potom skoré supercivilizácie typu III zvládli technologie termonukleárnych reakcii. Termonukleárne reaktory sú predsa koncipované na výrobu energie zlučovaním ľahších prvkov.
-Zároveň by supercivilizácie typu III nielen takto vyrábali energiu pre svoje potreby.
Ale aj dôležity dostatok kovov pre budúci možný život.
Napríklad videl som po odložení ľudskej misie na Mars projekt, ktorý by zlacnil misiu na Mars tým, že tam najprv pošleme reaktor na výrobu paliva pre návratovú misiu.
Teoretický by kvôli nejakým svojím záujmom mohli postupovať aj supercivilizácie typu III. Rozšírovať zámerne metalicitu kovov v rôznych pre nich vhodných miestach galaxii pre svoje návratové misie.
Alebo kvôli niečomu inému napríklada hodia sa im nejako k premene antihmoty na tmavú energiu, alebo tmavu hmotu.My vlastne nevieme kde to zmizla, kam sa podela antihmota? My nevieme kde sa berie energia na zrýchlenú expanziu nášho vesmíru (tmava energia)? Alebo z čoho vznikla tmava hmota, keď nevieme ani z čoho sa skladá?
Potom by šlo prepočítať možnosť výroby ťažšich prvkov v našej galaxii s prírodných procesov (ako supernov a podobne) ich so skutočným stavom.
Neobvykle zvýšena koncetrácia kovov v niektorých častiach našej galaxii by bola nepriamym dôkazom činnosti vyspelých mimozemských civilizácii typu III.

Odpovědět

Simulátor Svět

Mintaka Earthian,2015-09-18 12:31:34

Často se zde zmiňuje logický princip Occamovy břitvy a mě to připadá, že stejně často se na něj zapomíná.
Již víme, že pravděpodobnost, že by naše vnímatelná "realita" nebyla simulací, je velmi mizivá. Přitom v článku zmíněná, a mnohá další, veděcká bádání tuto skutečnost téměř nereflektují.

Odpovědět


Re: Simulátor Svět

Jakub Klos,2015-09-18 14:54:04

Tato Occamova břitva nerozlišuje pravdu, ale porovnává pravděpodobnost dvou a více teorií (čehokoli). Kdybychom se podle ní 100procentně řídili, možná by nám unikla pravda. Typický příklad je, když zločinec narafičí svůj zločin na někoho jiného. Podle occamovi břitvy by pak odsoudili neviného, protože k němu směřují stopy. Další osoba - komplikovnější teorie je podle Occamovy břitvy méně pravděpodobná, takže je lépe se jí nezabývat.
K tématu vyspělých mimozemšťanů bych se spíše klonil k tvrzení, že vyspělé civilizace 3. stupně neexistují ne proto, že by neuměli využít energii galaxie, ale protože ji tolik nepotřebují. Co by museli vytvořit za příšernosti, aby zvýšili tepelné emise celé galaxie. Není výhodnější jiné chování, než to které známe u nás lidí dosud? Dokonce i některé lidské civilizace se začínají chovat "ekologicky". Třeba NASA neumožňuje kontaminaci ostatních planet sluneční soustavy. To jsou 1. kroky zodpovědného chování, které zatím nemáme coby civilizace 0. stuně pod kůží, ale skoro každý tuší, že je to morální přístup.
Co když ale existuje jedna ještě vyspělejší civilazece 4. stupně, která zvýšila tyto emise o cca 4K (reliktní záření) v celém vesmíru a my to svádíme na velký třesk (snaha o ftip)?

Odpovědět


Re: Re: Simulátor Svět

Marek Fucila,2015-09-18 17:41:07

Occamova britva je v tom príspevku menší problém. Zaujímalo by ma to odvodenie vysokej pravdepodobnosti toho, že žijeme v simulácii. :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Simulátor Svět

Josef Skramusky,2015-09-19 19:42:44

Strucne v CZ zde: http://www.osel.cz/6610-ijeme-uvnitr-pocitacove-simulace.html,
v anglictine pak
zde (PDF): http://www.simulation-argument.com/computer.pdf
detailne vcetne matiky (PDF): http://www.simulation-argument.com/simulation.pdf
nebo video https://www.youtube.com/watch?v=nnl6nY8YKHs

Velice strucne: pokud je nenulova pravdepodobnost, ze se civilizace muze vyvynout do stupne, kdy spusti simulaci na urovni nasi reality, pak s poctem takovych spustenych simulaci roste pravdepodobnost, ze jsme v simulaci a nikoli v puvodnim svete.

Odpovědět

Tmavá hmota?

Juraj Chovan,2015-09-18 11:20:44

Oukej, poďme trochu fantazírovať:

Ak by som mal tú česť byť absolutistickým vládcom vysoko rozvinutej civilizácie, jedna z mojích najdôležitejších úloh by zrejme bola ochrana mojej civilizácie pred inými (potenciálne predátorskými) civilizáciami. Takže asi by som nechcel aby moja infraštruktúra bola viditeľná, pritom práve odpadové teplo je silným indikátorom že v zdroji tohto odpadného tepla mám vybudované niečo zaujímavé.

Ako teda môžem zakamuflovať svoje hviezdne fabriky a galaktické mestá?

Napríklad využitím prebytočného tepla na produkciu hmoty a antihmoty pričom antihmotu bezpečne uväzním v nejakých zásobníkoch (v prípade konfliktu potenciálne využiteľných ako antihmotové bomby). V takom prípade moja civilizácia nežiari v infračervenom spektre a ak zrovna nie je vojna nevidieť v energetickom spektre ani intenzívne anihilačné záblesky.

Ďalšou z možností je premena odpadového tepla na častice tmavej hmoty. Keďže tmavá hmota interaguje iba gravitačne, lokalizovať zdroj týchto častíc (a teda aj moju priemyselnú infraštruktúru) je v podstate nemožné. Dá sa síce v galaktických rozmeroch pozorovať že v mojej galaxii je vyššie zastúpenie tmavej hmoty ako v iných ale presná lokalizácia ich zdroja je spoľahlivo utajená (odhliadnúc od faktu že vyrobené častice tmavej hmoty môžem vystreľovať relativistickými rýchlosťami takže ich gravitačne zachytia až galaxie na opačnom konci vesmíru).

Je teda hypoteticky možné že tmavá hmota nie je vo vesmíre od big bangu ale je iba "priemyselným odpadom"? Ak áno potom je to vcelku alarmujúce lebo z pomeru viditeľnej hmoty a tmavej hmoty je zrejmé že väčšina vesmírnych energetických zásob je už vlastne inými ultravyspelými civilizáciami vyčerpaná.

Odpovědět

Strunové

Bohumír Tichánek,2015-09-18 10:56:39

Zkusit hledání například v 10. rozměru, nutném strunovým teoriím? Jsou neobydlené nebo obydlené? Pro případné Strunšťany rozhodně svinuté nejsou.
Snad vládne málo víry v tuto dlouhodobě provozovanou fyziku...

Odpovědět

nebo zvládli pohyb nadsvětelnou rychlostí

Josef Hrncirik,2015-09-18 09:10:55

Odpovědět


a emigrovali

Josef Hrncirik,2015-09-18 14:03:33

Odpovědět

Co když je to jinak?

Drahomír Strouhal,2015-09-18 07:30:50

https://i.imgflip.com/r8aql.jpg

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz