Je jídlo věda?  
Vědci jedí, jako všichni ostatní. V tom pro ně není jídlo „žádná věda“. Vědci ale nad potravinami a tím, co se s nimi děje v našem těle, také usilovně bádají. A to už věda je! Zjistili například, že červené víno svědčí cukrovkářům.

 

 

Červené?
Červené?

Diabetici by si měli dávat na konzumaci alkoholu pozor. Jak ale uvádí nejnovější studie publikovaná ve vědeckém časopise Annals of Internal Medicine z pera mezinárodního týmu vedeného izraelskými vědci Yftachem Gepnerem a Rachel Golanovou, sklenka vína denně může pacientům s diabetem II. typu významně prospět. Musí mít ale normalizované hladiny glukózy v krvi – tedy musí mít svou cukrovky pod kontrolou. Pak jim sklenka vína denně pomůže stlačit k žádoucím hodnotám hladiny „zlého“ cholesterolu v krvi, naopak zvýšit hladiny „hodného“ cholesterolu a celkově snížit riziko vážných komplikací kardiovaskulárního systému. Konstatování, že víno „kudy teče, tudy léčí“ lze opřít o závěry sledování diabetiků II. typu, kteří po dva roky zapíjeli večeři buď sklenkou červeného vína, nebo sklenkou bílého vína, anebo sklenicí minerálky. Po dvou letech „zapíjení večeře“ na tom byli co do parametrů zdraví oběhového systému nejlépe konzumenti červeného vína. Následovali ti, co zapíjeli večeři bílým vínem a na spodní příčce žebříčku se usadili pijáci minerálek.

 

 

…anebo raději bílé?
…anebo raději bílé?

 

Pokud vás zajímají otázky spojené s potravinami, jídlem, jejich produkcí a zdravím nás konzumentů, máte jedinečnou příležitost se dozvědět víc už tento víkend na Street Food Festivalu „Jídlo je věda“. Začíná v pátek 16. 10. 2015 v Kampusu Dejvice - tedy v prostoru tvořeném areálem Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemicko-technologické s budovou Národní technické knihovny. To, že věda rozhodně nepřijde zkrátka, garantuje přední vědecké pracoviště Ústav organické chemie a biochemie AV ČR. Tam se zdaleka nevyjí jen léky proti virovým chorobám, u jejichž kolébky stá legendární český vědec Antonín Holý. Vědci z tohoto ústavu Akademie věd mají co říci k otázkám spojených s potravinami a lidským zdravím.

Co Street Food Festival nabízí? Termín kampus znamenal původně cvičiště. Akce „Jídlo je věda“ vrátí Kampusu Dejvice tak trochu jeho originální význam a stane se místem pro manévry nejrůznějšího druhu. Už dopoledne v 11:30 se tu můžete v Balingově sálu Národní technické knihovny podívat na film „Peníze: Manuál pro zmateného uživatele“, který nabízí nevšední pohled do dění současné světové ekonomiky a pohybu peněz. Dozvíte se mnohem víc než jen lidová moudra typu: „Peníze nejsou všechno, ale běda, když nejsou.“ nebo „O peníze jde až v první řadě.“

Pokud se vám v příjemném prostředí Balingova sálu zalíbí, můžete tu následně shlédnout i další filmy, např. Projekt celiak nebo Problém s chlebem.

 

 

Hrozny vinné révy obsahují celou řadu biologicky aktivních látek, z nich bezmála magické účinky jsou připisovány resveratrolu, který aktivuje sirtuiny. Člověk by ale musel vypít vědro červeného denně, aby dostal potřebnou dávku resveratrolu do těla. Játra by asi takové prevenci neduhů stáří brzy řekla: „Dost!“
Hrozny vinné révy obsahují celou řadu biologicky aktivních látek, z nich bezmála magické účinky jsou připisovány resveratrolu, který aktivuje sirtuiny. Člověk by ale musel vypít vědro červeného denně, aby dostal potřebnou dávku resveratrolu do těla. Játra by asi takové prevenci neduhů stáří brzy řekla: „Dost!“

Od 15.00 ale napochodují do Balingova sálu vědci, aby zájemce seznámili s nejnovějšími poznatky o potravinách, jídle a zdraví. Profesor František Vyskočil bude řešit dilema, zda „Jíst či nejíst?“. Doktorka Lenka Žáková nás uvede do tajů cukrovky. Doktorka Jarmila Zídková představí „Alergie, alergeny“ a profesor Libor Vítek postraší „Hrozbami moderní doby“. Pokud by návštěvníkům Street Food Festivalu po této „náloži“ vědy o jídle a potravinách stále ještě chyběly odpovědi na otázky spojené se zdravím a jídlem, mohou se na to po libosti vyptat v závěrečném diskusním panelu „Na obranu jídla“.

 

 

I alkohol vznikající fermentací vinných hroznů má v malých dávkách na lidský organismus pozitivní účinky.
I alkohol vznikající fermentací vinných hroznů má v malých dávkách na lidský organismus pozitivní účinky.

 

Milovníci filmů se mohou vrátit do Kampusu Dejvice v sobotu a v neděli, kdy pokračuje promítání filmů o vědě a jídle jak v Balingově sálu, tak i v Kinostanu Harvest Films. Za zhlédnutí jistě stojí horký favorit letošního 5. ročníku LIfe Science Film Festivalu bezmála dvouhodinový film „Na obranu jídla“ amerického režiséra Martina Schwartze, který už se v sobotu možná bude pyšnit některou z festivalových cen. Zajímavá bude i přednáška filmového režiséra a fotografa Jana Svatoše: „Jak fotografie ovlivňuje naše představy a utváří naši vizi vzdálených krajů?“ Jan Svatoš to ukáže na příkladech z dávné i nedávné minulosti a i na vlastních zkušenostech získaných při natáčení filmu „Archa světel a stínů“, které jej zavedlo na 5 kontinentů.


O tom, že i Kampus Dejvice je tak trochu cvičiště – v tomto případě cvičiště ducha a fantazie – se budou jeho návštěvníci moci přesvědčovat průběžně už do čtvrtka 15. 10. 2015. To začne prof. arch. Martin Rajniš, před Stavební fakultou ČVUT s vydatnou pomocí svými studentů a kolemjdoucích stavět Dóm chaosu – konstrukci z 1400 mladých kmínků. Pokud chcete na vlastní oči spatřit, jak v srdci Kampusu Dejvice roste dóm zasvěcený nejsilnějšímu božstvu moderní doby – Chaosu, máte k tomu jedinečnou příležitost a můžete dokonce přiložit ruku k dílu. A kdo se dnes může bez uzardění pochlubit tím, že zcela cíleně „budoval Chaos“?

Datum: 14.10.2015
Tisk článku


Diskuze:

........

Jozef Vyskočil,2015-10-14 19:52:35

Choroby z obezity a na druhej strane nedostatok potravín v niektorých krajinách je mimoriadne vážny celosvetový problém. Čudujem sa, že sa tým vedecky prakticky nikto nezaoberá. Možno si prečítať len vulgarizácie problému typu "nežer" od ľudí, ktorých choroby z obezity netrápia. Základným problémom je hladovanie. Spýtajte sa nejakého obézneho človeka so zdravotnými problémami či by nechcel byť ľahší a pritom sa doživotne netrápiť hladovaním. Proste sýty hladnému neverí. Tým hladným môže byť pokojne človek s nadváhou.

Odpovědět


Re: ........

Milan K,2015-10-15 08:19:18

Jedno slovo: prachy

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz