První multidisciplinární audit léků tradiční čínské medicíny  
Molekulární genetici, toxikologové, forenzní technici, chemici a radiologové, si na australských univerzitách a ústavech špičkovou technikou posvítili na to, čím alternativní medicína uzdravuje. Na léky tradiční čínské medicíny se toho hodně provalilo.

Když Osel nedávno otiskl článek o Centru tradiční čínské medicíny se statutem samostatného oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové, sneslo se na něj tolik kritiky, že až. Faktem je, že obliba tradiční čínské medicíny roste. Děje se tak celosvětově. Nejspíš proto, že panuje všeobecná představa, že jde o léčbu přirozenou, praktikovanou po tisíciletí a tudíž i bezpečnou a také moderními metodami nějak kontrolovanou.

Zakopaný pes je v tom, že složení u těchto léků se neuvádí a když, tak většinou jen rámcově. Nejsou-li u léku uváděny účinné látky, pak se ani kontrolní orgány nemají čeho chytit. Nedostatek informací může za to, že seriózní šetření zpravidla není.

 

Megan L. Coghlan je Australanka, která  se rozhodla zjistit, co léčba klasickou čínskou medicínou obnáší. Pracuje v DNA laboratoři na Curtin University, což  dává možnost z genetického kódu (DNA ve vzorku) toho o složení léků hodně vypátrat. Aby toho zjistila ještě víc, dala dohromady partu sedmnácti špičkových veterinářů, lékařů, chemiků a fyziků a společně dvacet šest hojně předepisovaných léků podrobili genomickým, metabolickým, hmotnostně spektrografickým, radiologickým,...testům.


Sekvenční analýza přítomných kousků  DNA odhalila, že polovina léků obsahovala rostlinné a živočišné tkáně takových druhů, které v nich, podle receptury, neměly co pohledávat. Zvlášť v oblasti živočišné říše v lécích panoval hokej. Specifické úseky DNA ukazovaly například na častou příměs tkání skotu.  Zajímavé to je i proto, že chov krav v Číně moc rozvinut není, ale v lécích se jejich DNA vyskytla hojně. Pochopitelně že léčený pacient z „příbalových letáčků“, neměl šanci vyčíst, že ho léčí hovězím. Podle všeho jde o rohovinu paznehtů, kterou se často nahrazuje úzkoprofilový roh nosorožce. Buvolí DNA v lécích figuruje také, ale i když jich je v Asii mnohem více než skotu, v lécích jsou jen sporadicky. Pokud bychom to vzali jako měřítko léčivosti, potom by krávy vedly pět ku jedné.

 

V testovaných lécích se našly i jiné zajímavé složky, které tam také být neměly. Například tkáň kozy, ovce, žáby a chřestýše. Nejoblíbenější u čínských magistrů jsou ale psi. Jejich DNA obsahovaly hned čtyři léky. Kočičí fluidum mělo léčit jen ve dvou případech, pokud ovšem nešlo o nechtěnou přísadu exkrementů. Zda z podobného nepořádku nepochází i DNA krysy, to test DNA určit také nedokázal. Zato o neúmyslném obohacení léku o substanci z chráněných a mizejících zástupců rodu Panthera (buďto tygra, nebo levharta sněžného), se moc polemizovat nedá a komentovat to slušně také nejde.

 

 

Polovina testovaných tradičních čínských léčiv obsahovala zamlčené farmaka jako například warfarin. To by mohlo vysvětlit, proč je v některých případech tradiční čínská medicína účinnější, než placebo.
Polovina testovaných tradičních čínských léčiv obsahovala zamlčená farmaka jako například warfarin. To by mohlo vysvětlit, proč je v některých případech tradiční čínská medicína účinnější, než placebo.

Fyziologicky ladění členové party zůstávali poměrně dlouho v klidu. Nález nedeklarovaných látek u sedmi léků, protože se jednalo jen o přítomnost kyseliny acetylsalicylové - aspirinu, je moc nevzrušil. Zpozorněli až když ve dvou lécích kapalinový chromatograf signalizoval syntetické analgetikum paracetamol. Pak už toho začalo být i na ně moc.  V dalším léku totiž zjistili látku proti srážlivosti krve, prodávanou v lékárnách pod názvem Warfarin (pro alternativní lékárníky nepodstatný detail).  Ve dvou případech šlo o dva druhy  antihistaminik.
Klasickými protizánětlivými umělými léky ty „alternativní“, doslova oplývaly. Prokázal se  Dexametazon, Betametazon, Diclofenac, Ibuprofen i Piroxicam.  Nechyběly ani neurotoxiny - brucin a strychnin. A jak jinak, i na ty se v udávaném složení léku, jaksi pozapomnělo. Tím nejméně znepokojivým zjištěním asi je, že alternativní čínská medicína si hodně libuje (pochopitelně že zase bez sebemenšího upozornění), v kofeinu, efedrinu, pseudoefedrinu, metylefedrinu a theofylinu. Jako třešinka na dortu, a nebo spíš gólem do vlastní branky, se dá označit průkaz antibiotika Amoxicilin.

 

 

Je toho poměrně dost, co všechno se v oněch šestadvaceti lécích našlo. Téměř u všech těchto nedeklarovaných „příměsí“, se ukázalo, že jde o výdobytek moderní doby, dílo chemiků a tudíž syntetické, což k rádo proklamované tísícileté tradici zrovna moc nepasuje.


Tým fyzikálně laděných expertů se také nenechal zahanbit. Z plamenů spalovaných vzorků vyčetli, že v tom, v čem naše  klasická medicína spatřuje ohrožení zdraví, vezmeme-li za bernou minci limity uznávané americkou FDA (Food and Drug Administration ), britskou MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) a potažmo i světovou WHO, tam čínští  alternativci spatřují základ léčby. A jak se zdá, bez ohledu na druh léčeného neduhu. Z dvaceti testovaných léků (tedy ve všech případech), vždy nejméně u jednoho parametru by alternativní léčba znamenala pro nemocného překračování maximální povolené denní dávky pro šedesátikilového člověka. Ještě bizarnější na kauze těžkých kovů je, že ve většině přípravků by to  odpovídalo překročení limitu více než dvakrát a v osmi případech (z těch dvaceti), více než desetkrát.

 

Jednomu se až na jazyk dere parafráze názvu jednoho filmu. „Ti alternativci musejí být šílení“, když předepisují léky v nichž je co tam nemá být a pacient se ani nemá šanci dovědět, že z 26 náhodně vybraných léků jich devět překračuje zdraví škodlivou mez a to dokonce pro tři testované toxické látky současně. Kromě těch devíti, které se podle našich norem se zdraví poškozujícími jevily hned třikrát,  jich deset dalších neprošlo kvůli toxicitě,  z dalších dvou důvodů. Asi nejlépe situaci dokresluje obrázek, který se výzkumníkům vyjevil, když sesypali všechny své poznatky na jednu hromadu:

 

 

Megan L. Coghlan, et al., 2015

 

 

Non-compliance = nevyhovující. Autoři studie tento pojem definují jako prokázanou příměs ilegálního a nehlášeného rostlinného, nebo živočišného druhu, který není na léku deklarován, případně přítomnost těžkých kovů v množství, které  přesahuje přípustný denní limit stanovený WHO.  Ze všech  26 léků klasické čínské medicíny, se jako „neškodlivé“ jevily jen dva léky. A to nejspíš ještě jen proto, že se „nezúčastnily“ všech testů.  (Kredit: Coghlan a kol.,  Curtin University, 2015)

 


Závěr

I autoři studie ho považovali za zbytečnost.

 

Literatura

Megan L. Coghlan a kol.: Combined DNA, toxicological and heavy metal analyses provides an auditing toolkit to improve pharmacovigilance of traditional Chinese medicine (TCM).  Sci. Rep.5, 17475; doi: 10,1038 / srep17475 (2015).

Datum: 18.12.2015
Tisk článku

Související články:

Neexistující energie a tajné byliny     Autor: Tomáš Cikrt (15.11.2015)
Psychologové tvrdí, že prokázali vztah mezi vírou v nesmysly a sníženou inteligencí     Autor: Josef Pazdera (04.12.2015)



Diskuze:

Reakce na pana Bakošoše

Vítek Brankovič,2015-12-22 12:59:50

Ale to jste si zle vyložil ten překlad, pane Bakoši. Autoři tím zdaleka neříkají, že to byly pokoutně někde namíchané léky, ale že u nich nešlo doložit původ a proto BY NEMÉLY BÝT NA TRHU. Jenže ony byly na trhu v oficiální distribuční síti lékáren.
Ale i kdyby to bylo, jak říkáte a šlo o léky od nějaké špindíry baby kořenářky z ulice, tak Vás opravdu nezaráží, že mezi těmi „léky“ s rodokmenem a bez rodokmenu vlastně nebyl co do „kvality“ rozdíl? Že vlastně žádné nesplňovaly základní normu – nebýt zdraví nebezpečné? Aby v nich zkrátka bylo uvedeno co v nich je, aby to tam bylo a ne něco co tam být nemá a že pokud tam jsou přimíchávány klasické léky, jako antibiotika a Warfarin, že by to mělo být uvedeno? Zaplať pánbůh, že někdo takovou studii udělal i všem, co její výsledky šíří.

Odpovědět


Re: Reakce na pana Bakošoše

Miroslav Bakoš,2015-12-22 22:21:42

Prepáčte, pán Brankovič, to snáď nemyslíte vážne... Len pre ilustráciu, všetky dovážané produkty TCM musia prejsť v Čechách kontrolou a testovaním v Státním ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), na Ministerstvu zdravotnictví ČR, v Státní zemědělské a potravinové inspekci (SZPI), prípadne ešte aj v Státním zdravotním ústavě, Národním referenčním centru pro kosmetiku, kde sa prevádzajú toxikologické vyšetrenia na ťažké kovy, baktérie, plesne atď. Až potom sa môžu dostať do predaja. Vy naozaj chcete tvrdiť, že v TGA (austrálsky ekvivalent českého SÚKL) sú tak blbí, že spomínané produkty prešli ich kontrolou, tá namerala ich kontamináciu, ale povedala si, že to nevadí, pustíme ich do voľného predaja? Alebo že si TGA povedala, nemáme doložiteľný pôvod tých produktov, tak ich nebudeme kontrolovať a pustíme ich rovno do predaja? A čo si týka Vašej argumentácie, že produkty nemali doložiteľný pôvod, už ste videli nejaký potravinový či medicínsky produkt predávaný komerčne v lekárňach, ktorý by nemal uvedeného výrobcu? Prepáčte, prosím, ale hovoríte úplné nezmysly.
To, že v daných produktoch bola nameraná taká kontaminácia, znamená, že tie produkty vôbec neprešli testovaním v TGA (tá ich ani nevidela, inak by nepovolila ich predaj), tým pádom ich predaj nemohol byť schválený TGA, tým pádom sa nemohli predávať legálne, tým pádom šlo o ilegálne predávaný tovar.
Znova opakujem, postaviť štúdiu na takýchto predpokladoch je do neba volajúca hlúposť (prinajmenšom). V Číne sú stovky (ak nie tisíce) výrobcov produktov TCM a mnohé produkty sa predávajú iba lokálne, to znamená, že sa nemôžu predávať v iných mestách alebo iných provinciách (pretože k tomu je potrebné úradné povolenie). Je celkom pochopiteľné, ak nejaká vidiecka rodina si na kolene vyrába čajové zmesi a predáva ich v rodinnom krámku na rohu ulice v okresnom meste, že tieto zrejme nebudú celkom sterilné... Ak sa na ich políčko s bylinkami vykadí snežný leopard, tak mikroskopické zmesi stopy jeho DNA sa určite dostanú aj do ich čajovej zmesi. Prekvapuje Vás to? Je zaujímavé, že štúdia vôbec neuvádza výrobcov daných vzoriek – prečo asi? To Vás neprekvapuje?
O inej verzii dôvodov, prečo tá štúdia bola robená takým spôsobom, akým bola, radšej pomlčím, nie je ťažké si to domyslieť.

Odpovědět


Re: Re: Reakce na pana Bakošoše

Milan Krnic,2015-12-22 22:34:15

A ani kdyby vám to autoři na holý pupek odpřisáhli, tak byste jim nevěřil?
Ale bez legrace, neznám situaci v Austrálii, a tak předpokládám, že nelžou.
Prakticky pak ani s vaším tvrzením (které je logické) lhát nemusí, když přesně nedefinovali ty mezní hodnoty, např. co znamená "Clinically significant amount detected".
Nejlepší jsou ty studie a výzkumy, které se samy zdiskreditují ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Reakce na pana Bakošoše

Vítek Brankovič,2015-12-24 00:10:12

Ono to platí i o diskutujících. Clinically significant amount detected si zkuste přeložit jako množství, které se klinicky projeví. V patologii běžně užívaný termín a třeba pro heparinové vrahy přitěžující okolnost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Reakce na pana Bakošoše

Milan Krnic,2015-12-24 09:00:21

Já ovšem psal, že chybí přesná definice mezních (!) hodnot (!). Což jaksi není to samé :-)

Odpovědět


Re: Re: Reakce na pana Bakošoše

Mojmír Toufar,2015-12-27 11:54:53

Nemohla by redakce něco udělat s troly, jako je pan Krnič? Děkuji za zvážení. Už deset let Váš čtenář.

Odpovědět


Re: Reakce na pana Bakošoše

Vítek Brankovič,2015-12-23 11:18:48

Omlouvám se Panu Bakošovi za zkomolení jména. Stalo se při rychlém psaní překlepem. To ostatní již nechávám na posouzení čtenářů. Ani nevíte, jak moc bych si přál abyste měl pravdu. Že u nás se léčí jen prověřenými čínskými rostlinkami a že v Centru tradiční čínské medicíny se statutem samostatného oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové mají jenom ty dobré, prověřené byliny. Zajímavé na tom je, že nechtějí dát složení těch konkrétních bylin co používají :( A to přesto, že to ukládá zákona 106. Pokud se někomu z čtenářů podaří, toto mé tvrzení vyvrátit, dám celý svůj měsíční plat. Šťastlivci na mne dá kontakt redakce.

Odpovědět


Re: Re: Reakce na pana Bakošoše

Milan Krnic,2015-12-23 16:12:47

Samozřejmě záleží, z jaké strany to vezmete (jako u všeho).
V Hradci K. oficiálně bylinami neléčí, jen to konstatoval, myslím, v nějakém rozhovoru pan ředitel. Viz nedávný článek pana Cikrta. S takovýmto jednáním se ostatně setkáváme i u pozice ve státu nejvyšší.
No a relativistická výzva není výzva :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Reakce na pana Bakošoše

Vítek Brankovič,2015-12-24 00:21:43

A zase vedle. Pane Krnici, budete se divit, ale léčí. Nebo myslíte, že "Vědecké centrum tradiční čínské medicíny při Fakultní nemocnici v Hradci Králové", což je oficiální název, praktikuje jen akupunkturu a baňky? Nezdá se Vám, že by tím Centrum větší část TCM vlastně zavrhlo?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Reakce na pana Bakošoše

Milan Krnic,2015-12-24 09:06:57

Jasně jsem napsal zdroj, z kterého čerpám, kdy není složité si ho dohledat.
Ostatně odkazuje na něj i tento členek v sekci "Související články", a tam stačí obvykle klik.

Odpovědět

Ehm...

Miroslav Bakoš,2015-12-21 21:26:36

Citát zo štúdie: "Of the 26 TCM samples, 12 were classified as “Listed” by the TGA, with the remainder having no listing meaning that they should not have been commercially available." (TGA = Therapeutic Goods Administration in Australia). To znamená, že 14 produktov (viac ako polovica), ktoré boli testované, bolo predávaných ilegálne. To prakticky znamená, že niekto ich nakúpil v Číne (bohvie kde a od akého výrobcu), prepašoval ich do Austrálie a tam ich pokútne predával. Tak sorry, vážení, ale štúdiu založenú na takejto do neba volajúcej hlúposti (testovanie ilegálne predávaných produktov) môže brať niekto vážne? Je to hanba nielen pre autorov štúdie, ale aj pre všetkých, ktorí túto štúdiu bezmyšlienkovite šíria ďalej.

Odpovědět

Co baba chcela, to sa babe prisnilo

Michal Lichvár,2015-12-21 13:57:06

Neprijde mi to ako celosvetovo dolezita studia.

Skor to ukazuje, ze niekto, kto ovlada alebo distribuuje TCM lieky v Australii, hodne fixluje. Otazka znie, ci takto predavane lieky by skutocny liecitelia pokladali za TCM.

Aby za skumanymi TCM liekmi nestal rovnaky obchodny model, ako za homeopatikami. Ozaj, ktovie co by sa naslo v nich. Preco ludom zaberaju, ked sa jedna o cukor. Co ked tam tiez davaju paracetamol :)

TCM si ja prestavujem ako nase bylinkarstvo a baby korenarky, na ktore si myslim ma zmysel sa obratit, ked uz zapadne metody zlyhavaju.

Ani jeden sposob totiz nevie vyliecit vsetky ochorenia. Ale pre oba sposoby plati, co som uviedol v nadpise :)

Odpovědět

Rozpačitý dojem

Libor Kiss,2015-12-18 23:38:43

Ja teda neviem. Ale toto nie je o klasickej čínskej medicíne. Neviem o nej prakticky nič, ani nemám žiadnu skúsenosť, ale:
1. celá štúdia hovorí o materiálnej analýze nejakých prípravkov. A odhalili, že obsahujú prímesy, ktoré tam nemajú čo byť, takže skrátka ide o podvod... s najväčšou pravdepodobnosťou, s minimálnou o omyl. Takže v skutočnosti účinnosť TCM zostáva v povetrí, lebo tieto "lieky" z hľadiska TCM sú nepoužiteľné. Ako číňan by som sa členom výskumnej skupiny pekne poďakoval a dodávateľov zažaloval. Možno sa sami čínski doktori divili, prečo im tá ich medicína nezaberá akoby mala... a tu máš. Ich "farmaceuti", na ktorých sa spoliehali ich podvádzali.

2. vôbec ma neprekvapovali toxické hladiny, i ťažké kovy, hoci... nie som farmakológ, ale farmakokinetika, farmakodynamika i efektivita účinných látok (toxínov) môže byť v zmesi úplne iná ako keď sa podávajú izolovane, takže kto vie...

3. na diskreditáciu TCM toto rozhodne nestačí. Principiálne. Je to niečo také, ako keď sa niekto pokúsi diskreditovať celú čínsku gastronómiu len na základe katastrofálnych výsledkov hygienických testov z čínskeho bufetu pri Tescu. Ak tam nájdete psa, mačku alebo inú háveď predsa nemôžete vyhlásiť, že čínania nevedia variť.

Odpovědět


Re: Rozpačitý dojem

Snap Shooter,2015-12-19 13:53:00

Nic o tom neviete a nemate ziadnu skusenost. Analyza nejakych pripravkov? Omyl:
"In this study, we set out to evaluate the content of 26 legally purchased TCMs, using a combination of molecular screening methods."
Nie ste farmakolog-toxikolog, ale toxicke hladiny latok vas neprekvapuju. Necudujem sa.
Blizsie na http://www.nature.com/articles/srep17475

Odpovědět


Re: Re: Rozpačitý dojem

Milan Krnic,2015-12-19 14:42:49

Jenže 26 legálně prodávaných přípravků TCM zdaleka nepokrývá celou TCM. Nehledě na to, jak jsem již v diskuzi uváděl, je otázka, jaké procento ze všech tamních legálně prodávaných přípravků TCM je těch 26, a případně na základě čeho je vybírali. Dále pak nevidím definici klinicky významného množství, které studie zmiňuje jako kritérium.
Bez uvedení těchto základních předpokladů jí nemůžu hodnotit kladně, sebevíc jí věřím.

Odpovědět


Re: Re: Rozpačitý dojem

Libor Kiss,2015-12-19 23:11:30

Celý tím odviedol dobrú robotu v tom, že analyzoval skutočný stav TCM "liekov?". 26 prípravkov je veľmi malý zlomok z celkového množstva, hoci môžu byť najpredávanejšie a mať všetky certifikáty, ktoré na to treba, aby sa na mohli voľne predávať.
Podstata je v tom, že odhalili podvod a chvála im za to. Lenže nič to nevypovedá o účinnosti TCM. To je akoby ste liečili cukrovku paralenom a tí, čo na to prídu, povedia, že "západná" medicína nefunguje.

A ešte k tomu druhému. Keďže TCm funguje na úplne inom princípe, netrápia ich nejaké hladiny ťažkých kovov. Takže sa pokojne môže stať (i pri poctivom dodržaní postupu prípravy), že tie receptúry, v ktorých môže byť čokoľvek, nebudú zodpovedať našim štandardom.

Odpovědět


Re: Re: Re: Rozpačitý dojem

,2015-12-20 14:27:07

"Neviem o nej prakticky nič, ani nemám žiadnu skúsenosť, ale:"

:)

Odpovědět


Re: Re: Re: Rozpačitý dojem

Jirka Niklík,2015-12-21 16:12:09

Že TCM funguje na úplně jiném principu, v tom se zřejmě s autorem článku shodnete. "Bylinky" mohou být nahrazeny libovolným jiným placebo materiálem, pokud nebude vyloženě jedovatý (což tedy jak se ukázalo v jiném článku, taky nemusí být pravda, viz http://www.osel.cz/6219-rakovinu-na-formose-maji-na-svedomi-lecivky.html ). Takže ano, rozbor obsahu léků TCM je v podstatě švejkovina. Jsou ale lidé, kteří obsahu TCM léků připisují důležitost - a na ty je ten rozbor směřovaný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Rozpačitý dojem

Milan Krnic,2015-12-21 16:34:14

Tvrzení ""Bylinky" mohou být nahrazeny libovolným jiným placebo materiálem" lze jistě považovat za pravdivé. Protože i benzín může být nahrazen destilovanou vodou. Záleží, jak se na to člověk podívá :-)

Odpovědět

!!!

Marcel Brokát,2015-12-18 19:48:10

Tradiční čínská medicína NENÍ o tom, že přijdete k doktorovi (je jedno kde) a on Vám předepíše nějaký z těchto "léků".
Tradiční čínská medicína je o tom, že přijdete k borcovi, který to umí a sám Vám namíchá ve své lékárně směs ZÁKLADNÍCH bylin nebo obecně základních substancí (třeba i roh z jelena - to je teď úplně jedno) a ty se užívají.
Tahle studie je trapná nic víc. Nic o skutečné čínské medicíně nevypovídá.

Odpovědět


Re: !!!

Pavol Hudák,2015-12-18 20:50:56

verim ze medicinky v clanku tiez namiesal borec.

Odpovědět


Re: Re: !!!

Marcel Brokát,2015-12-20 00:39:15

Asi tušíte, že tady jde přeci o to, že ten článek je manipulativně napsán a k tomu využívá řadu argumentačních klamů. Namátkou:

1) induktivní klam - nereprezentativní vzorek zkoumaných "léků"
2) kauzální klam - .... Zvlášť v oblasti živočišné říše v lécích panoval hokej. Specifické úseky DNA ukazovaly například na častou příměs tkání skotu. Zajímavé to je i proto, že chov krav v Číně moc rozvinut není, ale v lécích se jejich DNA vyskytla hojně....
3) Důkaz kruhem a tzv. omyl v kategorii jsou v textu použity také
4)Doložení vyplývajícího atd atd atd

Jedná se o typicky manipulativní text.

Odpovědět


Re: !!!

Pavel S,2015-12-18 22:00:09

Zelený ideologický výplach jak sviňa.

Odpovědět


Re: !!!

Milan Krnic,2015-12-18 23:34:26

Byliny se v tomto boji s TCM již také řeší/řešily. Podobnĕ zavádĕjícím způsobem.
Mĕ to baví.
Zdejší články pak pravdĕpodobnĕ vĕtšinou nevyjadřují názor autorů, ale jsou reportáží o. Soudĕ dle diskuze.
Při tomto nemůžu opomenout... chvála panu Hrnčíkovi.
Tomu se občas podaří, obzvláštĕ v oblasti fyziky, nĕjakou diskuzi vyprovokovat.

Odpovědět

Dotaz- rozbor 2600 léků EU....

Jaroslav Mrázek,2015-12-18 19:15:25

By dopadl jak ? Vedlejší účinky, potlačování jen příznaků bez léčení, kombinace smtící, nebo jen se vzájemně rušící .... a náhodný výběr, prosím ! Nefandím potlačování imunitního systému čímkoli, nejen chemoterapií .... a nebude naopak "špína" tím startérem pro imunitní systém, aby se začal sám starat ? Nefandím nikomu, jen faktům. Když zadám cílový výsledek výzkumu, najde se určitě i dostatečně "finančně odhodlaný" autor s týmž mým názorem .... :-(

Odpovědět


Re: Dotaz- rozbor 2600 léků EU....

Pavol Hudák,2015-12-18 20:48:22

fakty su take, ze veda vie zatial liecit iba minimum chorob, ale vacsinu vie aspon trocha pozitivne ovplyvnit. holt nic lepsie zatial nemame, budme radi aj za to malo. alternativna medicina nefunguje vobec. a ak si niekto mysli ze, vo vseobecnosti, pred 3tis rokmi vedeli samani viac ako dnesna veda, tak je uplny blazon.

Odpovědět


Re: Re: Dotaz- rozbor 2600 léků EU....

Milan Krnic,2015-12-18 23:41:00

Jenže zobecňovat je zavádĕjící. Je mnoho případů kdy pomohlo, i kdy nepomohlo, či uškodilo obojí (klasika/alternativa).
Styl boje: Bůh je! Ne, není! Ale je! Ine! A jo a jo a jo! Nééééé! .... :-)

Odpovědět

Upřesnění

Milan Krnic,2015-12-18 15:12:49

V rámci řádné kritiky bych očekával, že autoři zmíní, zda testovali všechny legálně dostupné TMC léky, tj. 26, nebo zda jich v tamních končinách mají více, a jen náhodně vybrali.
Nenašel jsem (we set out to evaluate the content of 26 legally purchased TCMs)
http://www.nature.com/articles/srep17475

Odpovědět

Bomba

Vojslav Ondříček,2015-12-18 15:04:10

To se ovšem dalo čekat.
Proti plešatosti se používají koňské žíně, proti chrapotu výtažek z ropuchy ...
Ovšem, ty přísady syntetických léků antibiotik, aspirinu, neurotoxinů a dalších překvapily. To je zřejmě také důvod, proč ty čínské lekvary vůbec nějak zabírají.
Takže - nic tisíciletá medicína ověřená v miliardové populaci, ale produkty moderní farmacie.

Odpovědět


Re: Bomba

Milan Krnic,2015-12-18 15:22:39

Třeba jen k výrobě používají znečištěnou vodu. Nebo třeba jen u něčeho. Nebo ne, nebo tím krmí psy, které tam melou, nebo cokoliv. Také bych rád věděl definici "Clinically significant amount detected".
Osobně jako nejvíce pravděpodobné vidím to, že to je tak, jak píšete vy v poslední větě.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz