Odpálila Severní Korea H-bombu nebo hoax?  
Bláznivá diktatura na severu Korejského poloostrova údajně uskutečnila čtvrtý jaderný test. Co to tam ale doopravdy explodovalo?

 

Severokorejské testy vyvolávají prakticky stejné otřesy. Kredit: Andy Frassetto, Incorporated Research Institutions for Seismology.
Severokorejské testy vyvolávají prakticky stejné otřesy. Kredit: Andy Frassetto, Incorporated Research Institutions for Seismology.

Médii to prolétlo jako tlaková vlna. Bizarní Severní Korea typickým stylem oznámila, že odpálila vodíkovou bombu a přihlásila se tak do prestižního termojaderného klubu. Experti na jaderné zbraně jsou ale velmi skeptičtí. Termojaderná bomba, která využívá hvězdnou energii vodíkové fúze, to podle nich rozhodně nebyla. Prolhanému režimu se nedá věřit ani nos mezi očima. Co to tedy v totalitním panoptiku bouchlo? A jak to odborníci mohou poznat?

Oblasti jaderného polygonu Punggye-ri. Kredit: USGS.
Oblast jaderného polygonu Punggye-ri. Kredit: USGS.


Podle všeho není sporu o tom, že Severní Korea něco odpálila v prostoru předešlých jaderných testů z let 2006, 2009 a 2013, tedy na jaderném polygonu Punggye-ri v horách na severu Severní Koreje. Okolní seismické stanice zaznamenaly otřesy o síle 5,1 stupňů Richterovy škály. Průběh těchto otřesů byl přitom prakticky totožný s předchozími severokorejskými explozemi. Podle seismologa Briana Stumpa ze Southern Methodist University v texaském Dallasu časový průběh zaznamenaných otřesů potvrzuje, že šlo o otřesy vyvolané explozí. Mohla to být jaderná nebo i chemická exploze, podle síly otřesů šlo ale spíše o jaderný test. Jak uvádí seismolog washingtonského sdružení Incorporated Research Institutions for Seismology Andy Frassetto, odborníci teď horečně analyzují odposlouchaná data, a snaží se z nich vyčíst, co se dá.

Odhady mohutnosti severokorejské exploze se pohybují mezi 7 až 10 kilotunami TNT. To odpovídá malé štěpné jaderné bombě, kterou by strčily do kapsy i exploze v Hirošimě a Nagasaki. V porovnání se standardními termojadernými bombami to byla naprostá nicka. První americká termojaderná bomba jménem Ivy Mike, odpálená v roce 1952 na atolu Eniwetok, měla sílu 10,4 megatun TNT, a převyšovala explozi v Severní Koreji více než tisíckrát.

Atmosférický test Ivy Mike. Kredit: The Official CTBTO Photostream.
Atmosférický test Ivy Mike. Kredit: The Official CTBTO Photostream.

Proč Severní Korea stále odpaluje takové prskavky? Podle jaderného fyzika z MIT R. Scotta Kempa k tomu existuje celá řada méně či více divokých vysvětlení. Sám Kemp si tipuje, že to nikdo neví, dokonce ani ti nejvíce informovaní v CIA. Jedno z vysvětlení například počítá s tím, že Severní Korea ve skutečnosti testovala takzvanou primární bombu, malou jadernou bombu, která se používá k zažehnutí sekundární bomby, tedy jaderné fúze, při explozi termojaderné zbraně. Sekundární bomba tam přitom vůbec nemusela být, anebo selhala. Podle dalších názorů šlo o nějaký typ štěpné bomby, tedy takové, jejíž exploze závisí na plutoniu nebo uranu.

Schéma termojaderné bomby. Kredit: Fastfission.
Schéma termojaderné bomby. Kredit: Fastfission.

H-bomba je mnohem sofistikovanější záležitost, než jaderná štěpná zbraň. Proto je ostatně nemá každý. Její výroba je natolik náročná, že to podle řady odborníků Severní Korea ještě nemohla zvládnout. Na druhou stranu, severokorejský režim po termojaderné zbrani očividně velice touží už delší dobu. Režimní média jsou H-bombou úplně posedlá a prohlašoval to i místní vůdce Kim Čong-un a ten přece nikdy nelže.

Jenže není vodíková bomba jako bomba. Existují vodíkové bomby termojaderné, které zdevastují ohromné území plnokrevnou jadernou fúzí. A pak jsou běžné štěpné bomby zesílené fúzní reakcí malého rozsahu. Ve většině jaderných zbraní USA a Ruska jsou komplikované a ničivé dvoustupňové termojaderné bomby, s primární a sekundární bombou. Zesílené štěpné bomby přitom jsou o poznání jednodušší. Jejich jaderné nálože obsahují těžké izotopy vodíku, tedy deuterium a tritium. Štěpná jaderná reakce v nich spustí jadernou fúzi malého rozsahu, která zesílí účinek jaderné exploze. Obsahují sice nějaký vodík, ale označovat takové zbraně jako vodíkové bomby je naprosto zavádějící. Severní Korea by se mohla snažit zmenšovat štěpné bomby, aby se vešly do raket, a tohle je jednou z možných cest. Podle jaderné analytičky Li Bin z organizace Carnegie Endowment for International Peace ve Washingtonu, D.C., je mnohem pravděpodobnější, že když už, tak Severní Korea odpálila právě takovou bombu.

Vzhledem k tomu, že Severní Korea asi jen těžko pozve do Punggye-ri jaderné inspektory, zůstává jedinou možností, jak zjistit, co to tam vlastně explodovalo, pečlivá analýza látek uvolněných při explozi. Severní Korea sice své explozivní překvapení odpálila pod zemí, i tak ale podle jaderného fyzika Anderse Ringboma z Swedish Defence Research Agency ve Stockholmu velmi pravděpodobně začnou v příštích dnech do atmosféry unikat radioaktivní izotopy vzácných plynů, leda by to tam Severokorejci naprosto geniálně utěsnili.

Neutrony uvolněné při fúzi jsou asi sedmkrát energetičtější, nežli neutrony ze štěpení jader. Podle toho by se měly lišit i radioizotopy, které při explozi vzniknou. Vědci by to měli být schopni rozlišit. Musejí se ale dostat ke vzorkům co nejdříve. S postupem času bude obtížnější a obtížnější radioizotopy analyzovat.

Organizace Smlouvy pro všeobecný zákaz jaderných zkoušek (CTBTO) má k dispozici globální síť detektorů radioizotopů vzácných plynů. V roce 2013 tato síť zachytila radioizotopy xenonu ze severokorejského testu č. 3. Bylo to ale až několik týdnů po explozi, takže z naměřených hodnot nebylo možné poznat, jestli šlo o uranový nebo plutoniový štěpný materiál. Není tajemstvím, že USA, Jižní Korea a Japonsko mají detektory izotopů vzácných plynů na palubách letadel, a že jsou nejspíš citlivější, než detektory CTBTO. Zatím ale žádná z uvedených zemí nezveřejnila, jestli jejich detektory zachytily něco podstatného. Čas ukáže, jestli tentokrát budeme moudřejší.


Video:  Kim Jong Un's motives: North Korea nuclear test

World leaders condemn North Korea's hydrogen bomb test


Literatura
Science Mag News 6. 1. 2016. Wikipedia (2016 North Korea nuclear test).

Datum: 09.01.2016
Tisk článku

Související články:

Jaderní detektivové slídí kolem Severní Koreje     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2013)
Jak reálná je raketová hrozba Severní Koreje?     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2013)
Jak nadzemní jaderné testy pomohly výzkumu mozku?     Autor: Stanislav Mihulka (07.06.2013)
Odtajněné záběry jaderného výbuchu ve vesmíru     Autor: Josef Pazdera (23.07.2014)
Balancuje svět na hraně jaderného ostří?     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2015)



Diskuze:

Plnokrevná jaderná fúze

Jirka Niklík,2016-01-11 19:49:21

"Existují vodíkové bomby termojaderné, které zdevastují ohromné území plnokrevnou jadernou fúzí."
To slyším prvně. Zatím jsem četl, že všechny "termojaderné" bomby fungují hlavně díky důkladnějšímu štěpení a samotná fúze tomu přidá tak 10% energie. Že prý označení "termojaderná" je spíš propagandistické označení, protože veřejnost má pocit, že ta fúze netvoří takové jaderné zamoření. Tak jak to tedy je?
Je mi jasné, že většina informací o jaderných zbraních je pořád ještě přísně tajná, takže s jistotou nemůže nikdo v téhle diskuzi tvrdit, jak to vlastně je. Ale já jsem zatím četl jen o tom, že samotná fúze v bombách moc energie neuvolňuje.

Odpovědět

Bomba druhé kategorie

Vojtěch Kocián,2016-01-09 19:14:54

Já bych v tomto případě nerozlišoval fúzní bombu podle toho, jestli byla fúzní složka tou výraznější nebo převažoval účinek štěpné složky. První vodíková bomba Sovětského svazu byla také jen trochu okořeněná štěpná bomba (fúzní složka se na celkové účinnosti podílela asi 20%). Sice byla podstatně větší (asi 400 kt), ale nikdo ji nezpochybňoval. Přitom laťku nastavil americký Ivy Mike mnohem výše.

Odpovědět


Re: Bomba druhé kategorie

František Bednář,2016-01-09 21:10:12

Ať tak, nebo tak, tenhle výbuch byl opravdu skromný, takže dle mého názoru nemůže být o vodíkové bombě ani řeč. Myslím si, že severokorejcům jde (opět) jen o to udělat co největší rozruch. Bohužel po zisku a bombastických titulcích prahnoucí média jim v tom prokazují ohromnou službu, protože se to dobře prodává .. a tak nakonec Severní Korea, resp. její vedení dostává přesně to co chtělo.

Odpovědět


Re: Re: Bomba druhé kategorie

Alexandr Kostka,2016-01-10 07:52:31

Skromný, ale jaderný. Už tohle by byl víc než solidní průšvih použít. Třeba na Soul, který je doslova hned vedle hranice. Doba letu rakety ze sev. Koreje maximálně 30s, pokud jí detekujete až v letu (tedy v době, kdy tak nějak překračuje rychlost zvuku) takje možnost sestřelu nevelká. Už jen ta evakuace desítek milionů přeživších z lehce zamořeného prostředí by byla něco šíleného.

Odpovědět

Miroslav Macko,2016-01-09 11:26:06

na jednej strane, každá nová jadrová bomba je zlá, na druhej strane je dobre že s.korea taku bombu má. aspoň je menšia pravdepodobnosť, že im tam usa prídu inštalovať demokraciu. samotná severná kórea tu bombu utočne nikdy na nikoho nepoužije, lebo by ich vzapati usa premenili na piesočnú púšť. A nech máme na režim v severnej kórei akýkoľvek názor, je to ich vec. kto má právo rozhodovať, či sú v živote štastnejší ludia tam alebo tu? aj tak všetko čo sa o s.kórei dozvedáme, sú len propagandistické kaleráby.

Odpovědět


Re:

Pavel S,2016-01-09 15:58:29

Je neuvěřitelně jak hovadské názory, jsou někteří jedinci schopni prezentovat. Opravdu myslíte, že ty miliony korejců ze severu, kteří tam v posledních letech pomřeli hlady nebo skončili v koncentráku měli či mají nějaký vliv na to jaký režim v severní Koreji panuje.

Odpovědět


Re:

Roman Sobotka,2016-01-09 17:48:48

Uz to tak vypada, ze i v odbornych diskusich si bude nutne zvyknout na nevyhnutelnou pritomnost podobneho blaboleni. Podobne jako na spam v emailech. Je to vzdy tataz struktura prispevku; a) USA jsou zlo, ktere nenavidim (otazka na psychologa, co tyto jedince spojuje) b) cokoli v opozici proti USA, a to i zcela domnele, je treba obhajovat, protoze jedine opravdove zlo jsou USA.. a tak porad dokola. Co na tom, ze S. Korea je fakticky v opozici proti jakemukoli statu, i pro Cinu a Rusko je to silne kafe. O zoufale situaci obyvatel je informaci dost, dodavky obili z Japonska a dalsich statu behem hladomoru nemohla tajit ani S. Korea. Popravy zradcu jsou take beznym materialem jejich vlastniho zpravodajstvi.. obyvatele ve stalinskem Rusku, ve Vietnamu za Polpota, nebo v Cine za kulturni revoluce si take plne uzili sve 'pravo' byt v zivote stastni.

Zadny stat si dobrovolne nebude palit prsty s uchylnym rezimem, ktery ma milion fanatiku ve zbrani. Jestli maji staty kolem S. Korei z neceho opravdu strach, tak co bude pote, az se soucasny rezim na severu zhrouti. Treba az se vyda nekolik milionu zbidacenych lidi kamkokoli jinam za lepsim zivotem.

Odpovědět


Re:

stanislav vyskočil,2016-01-09 19:00:06

Omlouvám se ale na tento "příspěvek" musím reagovat.Je přímo tragické, že tento primitivní člověk Macko ,a není vůbec sám, má volební demokratické právo. Kolik životů a usílí se vynaložilo ,za ta století bojů ,aby mohl demokraticky volit.Pro svoji flustraci nenávidí američany všechny demokraty, ostatní úspěšnější. Kapitalismus je pro něho moc náročný ,tak raději nějakou primitivní diktaturu, kde mají všichni naprosto stejně a nikdo nesmí vybočovat.
Nechci nikoho urážet ,vím že startovní čára byla pro každého i velmi rozdílná ,ale takové názory, že jsou lidi v severní Korei šťastnější jsou i maximálně nebezpečné.
Je mu nevadí ani hromadné klanění se vůdci na náměstí ,hlavně že bude co žrát ,ale tam už není ani to žrádlo.Horší už byla jenom Polpotovská Kambodža, která se zvrhla v sadistické vraždění.Tomu se dá zabránit jenom zvenku a to vietnamci udělali a američané v Iráku.
Že tam není demokracie, není jejich vina ,zárodek tam už ale je a to stačí.Cesta k demokracii je i přes staletí.

Odpovědět


Re: Re:

Alexandr Kostka,2016-01-10 20:58:08

Možná máte svým způsobem i pravdu, ale mohl bych prosím požádat o příklad (A stačila by alespoň jedna jediná zem) kde se povedlo úspěšně naroubovat demokracii na křílech bombardérů a podrážkách invazní armády? Dovolil bych si tvrdit, že ve všech takto "osvobozených" zemích se lidem žije podstatně hůře než za vlády "zlého diktátora". Uznávám, že by demokracie mohla být krásný ideál, ale jen tehdy, kdyby v tom státě napřed žili jen ideální lidičkové. (ale pak by tam nebyl ani ten diktátor že?) Jinak se moci chopí ti nejsilnější z násilných zločinců, buď mafie, nebo církev.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Petr Kr,2016-01-11 07:19:53

Možná mám 2 země: Japonsko, Jižní Korea. Dál nechci přemýšlet, protože tu nejde o vlastnictví A bomby na ochranu lidu, jak se z vašeho příspěvku zdá, ale asi o něco jiného. Možná byste dal bombu i Hitlerovi, aby ochránil svůj národ před útrapami války a před ponížením, které následovalo po totální prohře. Možná byste atomovku rozdal všem, aby se mohli domoci svých práv. Bylo by to logické ne?

Odpovědět


Re: Re: Re:

Jirka Niklík,2016-01-11 19:50:56

Německo tam nepočítáte?

Odpovědět


Re: Re: Re:

Pavel S,2016-01-16 17:26:24

Cituji: Dovolil bych si tvrdit, že ve všech takto "osvobozených" zemích se lidem žije podstatně hůře než za vlády "zlého diktátora". To je za prvé blbost, daná tím, že zaměňujete skutečný stav s mediálním dojmem, daným tím, že totalitní média mají o vlastní totalitě povoleno publikovat pouze pozitivní informace. A za druhé, každému alespoň průměrně inteligentnímu jedinci musí být jasné, že za stav země, kde dlouhá desetiletí vládl psychopatický diktátor nebo totalitní režim je i po nástupu demokracie zodpovědný právě ten diktátor. Libye je příklad přímo čítankový. Zemi s obrovským nerostným bohastsvím, která měla potenciál být stejně bohatá jako Spojené arabské emiráty, dovedl kaddáfí po 40 letech vlády (tj. hraní si na vojáčky, stavění zlatých paláců pro sebe a svou rodinu a teroru vůči opozici) do stádia úplného ekonomického rozkladu (30% nezaměstnanost, infrastruktura v dezolátním stavu, absolutní nedostatek základního zboží. Přičemž právě toto byl skutečný důvod vzpoury proti kaddáfího režimu a občanské války. Zároveň připomínám, že západ se rozhodl zakročit až přibližně po roce trvání občanské války v Libyi, kdy tato měla potenciál přerůst ve stejně bestiální vraždění jako v Sýrii. Libye si za ta "křídla bombardérů" může gratulovat.

Odpovědět

Kedy budú dalšie kola jadrových odzbrojení?

Anton Matejov,2016-01-09 08:03:42

Nechcem obhajovať systém v Severnej Kórey.
Najväčší gol do propagandy Západu by strelili vládcovia Severnej Kórey Západnej propagande, ak by svoje odzbrojenie podmieňovali nutnosťou prikročiť u našich falošných veľmoci k daľším kolám jadrového odzbrojenia!!!
Tento raz už aj s Čínou, poprípade daľšimi jadrovými veľmocami.
Naše podarené veľmoci ošialili ostatok sveta k podpisom zmlúv o zákaze vývoja jadrových zbraní. Že pristúpia k daľším kolám odzbrojenia. Nemusia mať arzelnály zbraní hromadného ničenia, ktoré majú potencional nespočet krát zničiť ľudskú civilizáciu.
Vyjadrenia Putina a Obamovcov z poslednej doby tomu vôbec nenaznačujú.
Naše prvé veľmoci už majú simulácie na superpočítačov. Simulujúce jadrové skúšky svojich zbraní. Minulý rok sa objavila správa, že USA stopli dodávky mikroprocosorov Intel nových generácii Číne.
Uvádzali, že ich Čína môže použiť na superpočítače simulujúce skúšky jadrových zbraní.
Pokiaľ mám správne zdroje, Čína už má najväčšie superpočítače na svete.
Prinajmenšom naše prvé tri jadrové veľmoci, Rusko, USA, Čína robia stále vývoji jadrových zbraní oveľa menších a účinnejších. Teda sú menej náročne na ich nosiče, teda aj zachytiteľné, ľahšie prenikajúcich cez protivzdušné obrany.
Severná Kórea sa príliš demonizuje, ako v minulosti napríklad Kuba, Vietnam. USA už dovolili Západu otepľovanie vzťahov s komunistickou Kubou a komunistickým Vietnamom zo strategických dôvodov. Na demonizovanú Kubu zrušili embarga a Vietnam čosi odškodnili za chemické bombardovanie.
Demonizácia Severnej Kórey je aj pre Južnú Kóreu, Ázijského ekonomického tigra, výkladnú skryňu Západu.
Určite by tam radi rozložili Severnú Kóreu podobne ako to bolo v Európe so zjednotením Nemecka.
USA stratégovia a Obamovci ešte nesúhlasili s rozložením Severnej Kórey zo strategických dôvodov.
Potrebujú strašiť Severnou Kóreou aby zdôvodnili sinú prítomnosť svojho vojska a základní v Ázii pred silnejúcou Čínou.
Ak už tak ide o Severnú Kóreu musia tam mať silné pocity ohrozenia. Stačí ak si prečítajú niečo na Internete ako ich demonizuje Západná propaganda.
Tiež som sa načítal správ CIA ako je SR ultrachudobný štát. Aj keď ich niektoré odhady ma tiež prekvapili, ako správny odhad s asi 10 ročným predstihom, že Británii bude hroziť osamostatnenie Škótska. CIA asi viacej historickí rozumie Západným krajinám ako Východnému bloku.
Veď práve kvôli tomu založili v USA DARPU. Malú skupinu supermozgov, ktorá nepodlieha plne byrokrácii. Musia tam dokonca rotovať, z dôvodov utajenia. Ak by bol ten štýl rotácie aj v CIA a NSA nehrozil by im Snowdenov prípad. DARPA bola založená z obáv pred budúcim technologickým prekvapeniam, ako boli vesmírne úspechy ZSSR. Úspechy DARPY sú nesmierné a niečo sa dočítate o nich aj na Wikipediach. (Určite ale nie všetké úspechy) Nejakú malú skupinu na štýl DARPY by nezaškodilo založiť ani v ČR, SR. Na rozpočtoch by sme to ani nepocítili veľmi. Supermozgy by nám nemuseli utekať do zahraničia za lepšími podmienka, podieľať sa na vývoji technológii, ktoré neskôr príliš draho zakúpime, často aj s Backdoormi, ak nám ich vôbec predajú
.
V prípade Severnej Kórey by šlo teoretickí prisľúbiť, garantovať že na ňu nezautočia
ako to bolo v prípade Kuby. Tu ale niečo také úplne absentuje. Asi kvôli Číne, Južnej Kórey.
Ak by ale podmienili vodcovia Severnej Kórey svoje jadrové odzbrojenie a inšpektorov jadrových zariadení v OSN s garanciami, že na nich nezaútočia a že naše jadrové veľmoci pristúpia k daľším kolám odzbrojenia bol by to asi najväčší gol Západnej propagande a propagande Ruska, Číny, Indie.
Treba si uvedomiť že aj v Japonsku silnejú hlasy k vyvinutiu jadrových zbraní. Ak sa k tomu Japonci rozhodnú, nestačíme to ani zaregistrovať, tak sú technologickí vyspeli.
Možno už nejaké skúšky na superpočítačoch simulujú.
Z iného pohľadu sú v Sevenej Kórey oveľa demokratickejší ako Saudi, veľky spojene USA. Saudom dokonca dodávaju vo veľkej miere vyspelé vojenské technológie a techniky. Určite nemajú toľko počet poprav v Severnej Kórey, ako u Saudov a náboženský teror.

Ak chcú naše veľmoci hovoriť niečo o demokracii a ohrození, tak to znamená v prípade zbraní hromadného ničenia.
Zbrane hromadného ničenia nemôže vlastniť spolok vyvolených štátov.
Nemôžeme veriť ani dnešným jadrovým štátom, že ich nikdy nepoužijú, nie je to ani v ich doktrinach.
Prinajmenšom v počtoch a sile niekoľko násobne zničiť život na Zemi. Ako keby ho nestačilo zničiť raz, dvakrát?
Buď tie zbrane môžu s pohľadu demokracie vlastniť všetci alebo nikto!
Aj v prípade úplneho jadrového odzbrojenia, budú mať nesmiernu výhodu naše jadrové veľmoci. Môžu pristúpiť v prípade ohrozenia, iných potrieb, že ich vyrobia do pár hodín! Technológie už poznajú. Dokonca ani nejde dobre detegovať skúšky zbraní hromadného ničenia na superpočítačoch.

Odpovědět


Re: Kedy budú dalšie kola jadrových odzbrojení?

Milan Vojkůvka,2016-01-09 10:23:00

Souhlas!
Hezky napsáno.

Odpovědět


Re: Kedy budú dalšie kola jadrových odzbrojení?

Jan Novák9,2016-01-09 10:39:19

Zbraně hromadného ničení jsou už pro vyspělé země nezajímavé pro jejich vlastní použití. Pár tisíc dronů v autonomním režimu vyčistí stejné území za pár minut a bez radioaktivity. Takže nukleární zbraně jsou pro ně opravdu jenom na odstrašení, není žádný důvod je použít.

Odpovědět


Re: Kedy budú dalšie kola jadrových odzbrojení?

David Nečas,2016-01-09 13:51:48

Příšerný blábol. A že někdo další může nadšeně souhlasit s takovýmto textem, který je dokonce nepokrytě sepsán stylem konspiračních teorií a hemží se propagandami, obamovci (ti už vyhlásili vlastní stát, nebo proč je píšete s velkým O?), našimi jadernými velmocemi Ruskem, USA a Čínou (výběr a pořadí jsou samy o sobě na analýzu), ..., je pěkná ilustrace k sousednímu článku o komnatách ozvěny.

Odpovědět


Re: Re: Kedy budú dalšie kola jadrových odzbrojení?

Anton Matejov,2016-01-09 14:40:56

Nikto ťa nenúti bláboly čítať, ani reagovať.
Obamovci preto, že nemožno povedať, že všetci v USA súhlasia s oficiálnou politikou USA a propagandou. Aj tam sú rôzni ľudia, rôznych názorov a presvedčenia.

Vyber poradia veľmoci je vlastne jedno, nechcem sa dohadovať ktorá z veľmoci má viac jadrových hlavíc a v akej sile TNT. Ak ma z výberu poradia chce niekto klasifikovať,zaraďovať asi konšpiruje.
Lebo ja sa hlásim najviac k neutralite typu Švajčiarska,Fínska, Švédska od ktorého ČR prenajíma Gripeny. Aj Rakúska kde vo Viedni postavili pamätník všetkým dezertérom s nacistickej armády. Lebo svedomie je viac ako príslušnosť k akejkoľvek zverskej ideológii.
Môj názor sa dosť blíži ku Karlovi Krylovi. Po emigrácii za komunistov sa odmietol angažovať aj v novej vláde na pozvanie Havla.
V našom priestore je už často zvykom napadať aj neutralných z červených úmyslov.
Ako aj súčasneho prezidenta ČR.
Prvé úvahy o protiraketovej obrane v ČR a Poľsku bežali na argumentácii možnej raketovej hrozby Severnej Kórey. To by ale tá raketa musela letieť významnú časť cez Rusku protivzdušnú obranu a možno aj Čínsku. Tí by to určite v dobrom nevyhodnotili.
Takže bláboly na viacerých stranách?

Odpovědět


Re: Re: Re: Kedy budú dalšie kola jadrových odzbrojení?

Roman Halaj,2016-01-09 15:26:06

Prosim ak uz mate potrebu reagovat, drzte sa temy. Temou clanku bola moznost fyzikalneho overenia odpalenia skusobnej H. bomby v Severnej Koreji. Ak nie ste atomovy fyzik, seizmolog ci chemik, ani nemate informaciu z prvej ruky a mate silnu tuzbu publikovat vlastne nazory, tak si radsej zalozte blog a piste tam, pripadne v bulvarnej tlaci, kde uz na diskusiu k teme povacsinou rezignovali ako diskutujuci, tak spravcovia. Inak tu onedlho zacneme riesit Obamove vysvedcenie zo stvrtej triedy.

Odpovědět


Je nejvyšší čas H bomby odpalovat laserem

Josef Hrncirik,2016-01-09 21:01:58

Odpovědět


Expodovala tam H ypotéční bublina

Josef Hrncirik,2016-01-27 19:30:32

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz