Kolem kvasarů burácejí proklatě divoké vichry  
Analýza pozorování kvasarů odhalila nejdivočejší větry ve vesmíru, jaké jsme kdy pozorovali v ultrafialové oblasti. Je to hurikán asi tak kategorie 77.

 

Divoké větry kolem černé díry. Kredit: NASA, and M. Weiss (Chandra X -ray Center).
Divoké větry kolem černé díry. Kredit: NASA, and M. Weiss (Chandra X -ray Center).

Astrofyzici vědí o existenci kvasarových větrů (quasar winds) už od konce šedesátých let. Podle toho, co víme, vanou takové větry kolem minimálně jednoho kvasaru ze čtyř. Kvasary jsou, jak známo, rozsáhlé akreční disky velice horkého plynu, který kvílí kolem supermasivní černé díry v srdci masivních galaxií. V případě kvasarů přesahují tyto disky vzdálenost Země od Slunce. Zároveň jsou žhavější nežli Slunce a září tak jasně, že je pozorujeme skoro přes celý známý vesmír.

 

 

Supermasivní černé díry mívají hmotnost jako miliony, někdy i miliardy Sluncí. Sice ještě přesně nevíme, jak narostou do takové velikosti, zdá se ale, že to dovedou velmi dobře. Materiál z akrečního disku padá do černé díry. Část materiálu skončí ve chřtánu gravitační singularity a zbytek odfouknou do okolí záření kvasaru. A právě tahle hmota, která se žene od kvasaru pryč, představuje kvasarové větry.

 

Jesse Rogerson. Kredit: York University.
Jesse Rogerson. Kredit: York University.


Jesse Rogerson z York University v kanadském Torontu  a jeho kolegové teď v ultrafialové oblasti spektra změřili vichry kolem kvasaru SDSS J023011.28+005913.6. A byl z toho nejrychlejší vichr ve známém vesmíru. Kolem dotyčného kvasaru to bouří rychlostí více než 200 milionů kilometrů za hodinu. Čili 20 procenty rychlosti světla, a to už jistě stojí za pozornost. Podle Rogersona to odpovídá asi tak hurikánu kategorie 77. A badatelé mají prý důvody věřit, že se ve vesmíru setkáme s ještě rychlejšími kvasarovými větry.

 

 

Sloan Digital Sky Survey.
Sloan Digital Sky Survey.


Rogerson a spol. využili k výzkum kvasarů data ze Sloanovy digitální prohlídky oblohy (Sloan Digital Sky Survey, SDSS). Mezi kvasary, u nichž byly pozorovány výtrysky hmoty, si vytipovali stovku nadějných kandidátů. K vybraným kvasarům pak ještě nasbírali data z teleskopů observatoří Gemini North na Havaji a Gemini South v Chile. Badatelé z těchto dat potvrdili nejrychlejší větry ve vesmíru v ultrafialové oblasti, a také objevili mladší výtrysk hmoty ze stejného kvasaru, který se pohyboval o poznání pomaleji, rychlostí pouhých 140 milionů kilometrů za hodinu.

Observatoř Gemini North, Havaj. Kredit: Mailseth / Wikimedia Commons.
Observatoř Gemini North, Havaj. Kredit: Mailseth / Wikimedia Commons.

Určitě můžeme věřit Rogersonovu týmu, že jsou velmi zvědavi, co kvasar SDSS J023011.28+005913.6 vyvede příště.

 


A proč jsou bouře kolem kvasarů tak zajímavé? Podle Rogersona kvasarové větry hrají významnou roli při vzniku a vývoji galaxií. Když se tvoří nová galaxie, tak kvasarové vichry odfoukávají z jejího středu hvězdný materiál. A tím zásadně omezují tvorbu nových hvězd. Pokud by kvasarové větry neexistovaly anebo by byly významně slabší, než jaké jsou, tak by ve velkých galaxiích mělo být mnohem více hvězd, než kolik jich tam ve skutečnosti pozorujeme.

Literatura
York University 18. 3. 2016, Monthy Notices of the Royal Astronomical Society 457: 405-420, Wikipedia (Quasar).

Datum: 28.03.2016
Tisk článku

Související články:

Monstrózní kvasar z úsvitu vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2015)
Kvasar, který se vypnul     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2016)
Dávné kvasary, které se zapnuly     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2016)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz